Fælles skoledistrikt og indskrivningsregler for Ørestad - efter høring
Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.
I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".
Der skal tages stilling til etableringen af et fælles skoledistrikt for skolerne i Ørestad samt tilhørende indskrivningsregler.
Tidligere beslutninger
Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at skoledistrikterne for Kalvebod Fælled Skole, Ørestad Skole og Skolen på Hannemanns Allé sammenlægges til et fælles skoledistrikt fra skoleåret 2021/2022 til og med skoleåret 2025/2026, og at skoledistriktet for den evt. kommende skole i Vejlands Kvarteret indgår i det fælles skoledistrikt, når skolen starter tidligt op,
- at Borgerrepræsentationen vedtager de foreslåede indskrivningsregler for det fælles skoledistrikt.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 20. maj 2020 at sende forslag om fælles skoledistrikt og indskrivningsregler for Ørestad i høring. Udvalget skal nu tage stilling til sagen efter høring.
Forslaget har været sendt direkte i høring hos de berørte skolebestyrelser på skolerne i Ørestad, bestyrelser på fritidsinstitutioner, relevante faglige organisationer, forældre- og elevorganisationer samt lokaludvalget i Amager Vest.
Derudover har skoleledere og institutionsledere i Ørestad sendt information til forældre om høringen, så både forældre til nuværende elever og kommende skolestartere er blevet orienteret om forslaget.
Skolebestyrelserne på Kalvebod Fælled Skole og Ørestad Skole har inden høringen givet deres opbakning til forslaget. I 2019 sendte skolebestyrelserne en opfordring til BUU (Børne- og Ungdomsudvalget) om at undersøge muligheden for at oprette et fælles skoledistrikt. Derudover har skolebestyrelserne samt forældrerepræsentanter fra den kommende skole på Hannemanns Allé medsendt en fælles udtalelse i ansøgningsmaterialet til Undervisningsministeriet, hvor de giver deres opbakning til forslaget.
Løsning
I høringsperioden er der indgivet 22 høringssvar. Afsendergruppen består af forældre med skolestartende børn, Amager Vest Lokaludvalg, Københavns Lærerforening, Skole og Forældre, Ungerådet samt skolebestyrelser fra de berørte skoler og forældrerepræsentanter fra Skolen på Hannemanns Allé. Høringssvarene fremgår af bilag 2 - og resumé af høringssvarene fremgår af bilag 1.
Opsamling på høringssvar
I høringssvarene fra forældre med skolestartende børn er der en gennemgående bekymring for, at det fælles skoledistrikt vil fjerne sikkerheden for at blive optaget på den nuværende distriktsskole. Borgerne har en bekymring for områdets sikre skoleveje. Hvis deres børn bliver optaget på en skole i større afstand fra boligen, så er de bekymrede for, at der bliver flere trafikerede veje at passere, og at der vil være længere transporttid til og fra skole.
Derudover giver flere borgere udtryk for, at det lokale fællesskab for børn og forældre bliver svækket, hvis ikke man er sikret optagelse på den nuværende distriktsskole, men i stedet bliver fordelt på forskellige skoler. Endelig giver flere udtryk for, at de bevidst har købt bolig i deres nuværende skoledistrikt med henblik på optagelse på distriktsskolen.
Udover forældre med skolestartende børn, så har skolebestyrelserne på Kalvebod Fælled Skole og Ørestad Skole samt forældrerepræsentanter fra Skolen på Hannemanns Allé indgivet et høringssvar. Skolebestyrelserne og forældrerepræsentanterne giver deres opbakning til etableringen af et fælles skoledistrikt og de foreslåede indskrivningsregler.
Amager Vest Lokaludvalg er ligeledes positive overfor forslaget om at oprette et fælles skoledistrikt. Lokaludvalget efterspørger dog en grundigere gennemgang af forskningsbaggrunden vedrørende fordelingskriterierne i høringsmaterialet. Lokaludvalget foreslår derfor, at lokaludvalget i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen afholder borgerinddragelse for forældre, forvaltninger og skolebestyrelser om udformningen af strukturen for det fælles skoledistrikt og de tilhørende fordelingskriterier.
Endelig har KLF, Skole og Forældre og Ungerådet indgivet høringssvar. Høringssvarene er generelt positive overfor oprettelsen af et fælles skoledistrikt og de tilhørende indskrivningsregler. I høringssvarene påpeges det derudover, at det er vigtigt for den fremadrettede proces, at der er gennemsigtighed for forældrene omkring indskrivningsprocessen.
Forvaltningens anbefaling
På baggrund af det lokale ønske fra skolerne, deres bestyrelser og den betydelige børnevækst i Ørestad, så er det fortsat forvaltningens anbefaling at oprette et fælles skoledistrikt. Det er korrekt, som høringssvarene fra forældrene beskriver, at dette vil give en usikkerhed ved indskrivning, da forældrene ikke længere har ret til optagelse på distriktsskolen. Den nuværende struktur med selvstændige skoledistrikter indebærer dog også en usikkerhed for forældrene, da den fortsatte udvikling af Ørestad sandsynligvis ville give anledning til flere distriktsændringer. Der har været foretaget distriktsændringer i 2013, 2014, 2018 og 2019.
Der vil derfor være en usikkerhed forbundet med begge løsninger. Med et fælles skoledistrikt vil fordelingen af elever være gennemsigtig, da fordelingen bliver foretaget på baggrund af forældreønsker og objektive fordelingskriterier som afstand og søskendegaranti. Dertil viser erfaringer fra Gentofte Kommune, som over en årrække har haft et fælles skoledistrikt med lignende fordelingskriterier, at forældrenes ønskede skolevalg fortsat kan opfyldes med et fælles skoledistrikt. Fra 2014-2018 har Gentofte Kommune kunne opfylde forældrenes 1. prioritet mellem 87 og 95 pct. af gangene (se bilag 5 for uddybning af resultater).
Med hensyn til forældrenes bekymring omkring sikre skoleveje, så er der på nuværende tidspunkt igangsat flere projekter, som skal styrke trafiksikkerheden i området. Der er afsat midler til at ombygge krydset ved Center Boulevard og Arne Jacobsens Allé, og der etableres dobbeltrettet cykelsti fra Byparken og til krydset. Der er også bevilliget midler til at ombygge krydset ved Hannemanns Allé og Ove Arups vej og forberede stien over motorvejen ved Ove Arups Vej og videre ned mod krydset ved Center Boulevard og Arne Jacobsens Allé. Derudover søges der om midler i Budget 2021 til at etablere sikre skoleveje omkring den kommende skole på Hannemanns Allé.
I forhold til lokaludvalgets ønske om afholdelse af borgerinddragelse vedrørende fordelingskriterierne, så har der siden 2018 været afholdt flere inddragelsesarrangementer vedrørende det fælles skoledistrikt i Ørestad, og det er ikke muligt at kunne nå en implementering til næste skoleindskrivning, hvis der skal afholdes yderligere inddragelse. Der kan evt. foretages en evaluering af fordelingskriterierne efter næste skoleindskrivning til skoleåret 2021/2022 eller 2022/2023.
Forvaltningen anbefaler derfor fortsat, at Kalvebod Skole, Ørestad Skole og den kommende skole på Hannemanns Allé tildeles et fælles skoledistrikt fra skoleåret 2021/2022 til og med skoleåret 2025/2026. På sigt vil den evt. kommende skole i Vejlands Kvarteret også indgå i det fælles skoledistrikt. Dette vil være i forbindelse med tidlig opstart af skolen, da skolen ikke vil stå færdig før forsøgsordningen udløber.
Det fælles skoledistrikt vil være gældende for 0.-9. klasse. Det fælles skoledistrikt vil dermed både omfatte skoleindskrivningen i børnehaveklassen og ved skoleskift og tilflytning til distriktet i de senere klasser.
I forhold til indskrivningsreglerne for distriktet, så er det forvaltningens anbefaling at lave en mindre justering til det nuværende forslag. Forvaltningen anbefaler, at det foreslåede fordelingskriterie vedrørende Københavnermodellen bortfalder fra forslaget. BUU traf d. 20. maj. beslutning om at udfase Københavnermodellen for skolestartere. Det betyder, at skoleindskrivningen i november vil være sidste gang at Københavnermodellen benyttes ved skolestart. Derudover har skolerne i Ørestad ikke tidligere været en del af Københavnermodellen, og med baggrund i skolernes nuværende kapacitetsudfordringer er det usandsynligt, at skolerne udpeges til næste skoleindskrivning.
Forslaget til indskrivningsregler vil med denne ændring være som følger. Det foreslås, at forældre i Ørestad indgiver en prioriteret liste med skoleønsker ved indskrivning, hvorefter at elever indskrives efter følgende prioriterede rækkefølge:
- Omgængere (krav på optagelse)
- Søskende (krav på optagelse)
- Afstand (med garanti for optagelse på en skole indenfor 1,5 km.)
Omgængere har altid krav optagelse i henhold til folkeskolelovens § 36, stk. 4. Søskende har altid krav på optagelse ved indskrivning i børnehaveklassen, som en del af Københavns Kommunes søskendegaranti. Øvrige elever fordeles ud fra et afstandskriterium, hvor optagelse er baseret på afstanden fra elevens bopæl til den ønskede skole (tættest optages først). Det er den pågældende skoles kapacitet (antal spor) og maksimale klassekvotient, som afgør om skolen har plads til at optage en elev.
Ved skoleindskrivningen i børnehaveklasse og ved tilflytning til distriktet har forældre altid krav på at blive optaget på en skole indenfor 1,5. km. fra deres bopæl, uagtet den maksimalt fastsatte kapacitet og klassekvotient på skolerne. Derved undgås det, at forældre bliver tildelt en skole langt fra deres bopæl, hvis de nærtliggende skoler har fuld kapacitet. Dertil hvis en elev har over 1,5. km. til nærmeste skole, så har eleven krav på optagelse på den nærmeste skole. For de kommende skoler på Hannemanns Allé og i Vejlands Kvarter måles afstand efter skolernes endelige placering. Der måles ikke efter skolernes midlertidige placering i pavillon eller lignende ved tidlig opstart.
Forslaget til indskrivningsregler omfatter kun fordeling af elever i Ørestads distrikt. Ved fordeling af fritvalgselever, som ikke bor i Ørestads distrikt, men som søger en skole i distriktet, så vil de nuværende fordelingskriterier for fritvalgselever i København gælde. Ligeledes gælder det, hvis en elev i Ørestads distrikt ønsker en skole udenfor det fælles skoledistrikt, så vil de nuværende regler for fritvalgselever være gældende (se bilag 5).
Videre proces
Hvis BUU beslutter at godkende forslaget om at oprette et fælles skoledistrikt, så skal sagen efterfølgende behandles i ØU og BR, hvorefter forsøgsordningen kan træde i kraft. Undervisningsministeriet underrettes efterfølgende om, at forsøgsordningen er godkendt. Implementeringen af det fælles skoledistrikt vil ske fra skoleåret 2021/2022. Det betyder, at det fælles skoledistrikt og dertilhørende indskrivningsregler vil være gældende fra den næste skoleindskrivning i november måned. Der udarbejdes derfor information til forældre med kommende skolestartere om det nye distrikt og de nye skoleindskrivningsregler i Ørestad.
Som en del af forsøgsordningen, vil der derudover skulle udarbejdes en evaluering af forsøget, som skal videregives til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det forventes, at evalueringen skal videregives inden forsøgets udløb i skoleåret 2025/2026. Evalueringsprocessen koordineres med Undervisningsministeriet.
Tobias Børner Stax /Sti Andreas Garde
Oversigt over politisk behandling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at skoledistrikterne for Kalvebod Fælled Skole, Ørestad Skole og Skolen på Hannemanns Allé sammenlægges til et fælles skoledistrikt fra skoleåret 2021/2022 til og med skoleåret 2025/2026, og at skoledistriktet for den evt. kommende skole i Vejlands Kvarteret indgår i det fælles skoledistrikt, når skolen starter tidligt op,
- at Borgerrepræsentationen vedtager de foreslåede indskrivningsregler for det fælles skoledistrikt.
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. august 2020
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, V og Ø.
Imod stemte 1 medlem: Niko Grunfeld (UP).
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Gorm Gunnarsen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Niko Grundeld (UP) tilsluttede sig: "Vi ønsker ikke en skole på Amager Fælled”.
Beslutning
Dagsordenspunkt 19: Fælles skoledistrikt og indskrivningsregler for Ørestad - efter høring (2019-0299475)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. september 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 12. august 2020:
"Vi ønsker ikke en skole på Amager Fælled”.