Mødedato: 08.08.2006, kl. 15:15

Udarbejdelse af strategi for udvikling af Middelalderbyen (Teknik- og Miljøudvalget)

Udarbejdelse af strategi for udvikling af Middelalderbyen (Teknik- og Miljøudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 8. august 2006

 

 


J.nr. ØU 287/2006

 

16. Udarbejdelse af strategi for udvikling af Middelalderbyen (Teknik- og Miljøudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der udarbejdes en strategi for udvikling af Middelalderbyen med det formål at styrke identiteten og udvikle områdets byrum til gavn for beboere, handelsliv, erhvervsliv og besøgende. Strategien udvikles gennem et tæt samarbejde med erhvervsliv, beboere og andre interessenter.

 

at der på baggrund af forvaltningens vurdering ikke indføres en skiltet sivegadeordning i det område, der i Miljøtrafikugen 2005 var udlagt som bilfri by, fra 15. juni 2006

 

at der til udar bejdelse af strategien søges indarbejdet 2 mio. kr. i budgettet for 2007.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2006

Til mødet forelå "Strategi for udvikling af Middelalderbyen – lad bylivet blomstre".

                     

Anbefalet, idet det forudsættes, at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder med løsninger, der er tilpasset forhold og muligheder i de enkelte gader.

 


Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet Økonomiudvalget bemærker, at finansieringen af strategien indgår i budgetforhandlingerne for 2007."

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. august 2006

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Indre By/Middelalderbyen har i dag en særlig identitet og attraktion med meget handelsliv, caféer, restauranter og kulturelle institutioner. Et omfattende net af gågader har styrket identiteten, forbedret forholdene for fodgængere og skabt et levende byliv, men der er fortsat potentialer for at udvikle områdets byrum med bedre oplevelses- og udfoldelsesmuligheder til gavn for beboere, handelsliv, erhvervsliv og besøgende.

 

Mulighederne i byrummet er i høj grad påvirket af biltrafikken. En mulig nedlæggelse af gadeparkering kombineret med trafikale ændringer vil således give mulighed for at udnytte potentialer i byrummet og skabe en endnu mere attraktiv bymidte i København.

 

Baggrunden for denne indstilling er dels et medlemsforslag fra SF om at undersøge mulighederne for at indføre en skiltet sivegadeordning inden 15. juni 2006 i det område, der i Miljøtrafikugen 2005 var udlagt som bilfri by og dels en beslutning fra Borgerrepræsentationen om, at forvaltningen konkretiserer og konsekvensvurderer alternativer til fredeliggørelse af dele af Indre By i samarbejde med erhvervsliv, beboere og andre interessenter til brug for den videre politiske drøftelse.

 

På Borgerrepræsentationens møde den 3. november 2005 blev SF´s medlemsforslag henvist til behandling i Bygge- og Teknikudvalget.  På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. april 2006 blev det besluttet at udsætte behandling af sagen og i stedet knytte forslaget sammen med muligheder for en videre proces for udvikling af dele af Indre By.

 

I nærværende indstilling redegøres for muligheden for indførelse af en skiltet sivegadeordning inden 15. juni 2006 og der opstilles en planproces for et videre arbejde med udvikling af området.

 

Det vurderes at indførelse af en skiltet sivegadeordning inden 15. juni 2006 ikke er mulig. Problemer med lovgivningen og med mulighederne for at opnå accept og forståelse for en ordning er de vigtigste barrierer for en hurtig løsning.

 

Det foreslås, at der i stedet - gennem en dialogbaseret planproces - udarbejdes en visionær strategi for udvikling af Middelalderbyen, hvorunder forskellige alternativer opstilles og konsekvensvurderes. Udgangspunktet for arbejdet er potentialerne for bedre byrum og byliv kædet sammen med den nedlæggelse af gadeparkering, der kan ske, når nye p-anlæg i randen af området samler parkeringen.

Arbejdet anbefales udført i en projektorganisation med en styregruppe og en arbejdsgruppe bestående af embedsmænd, en referencegruppe af interessenter der kan inddrages ad hoc samt en følgegruppe bestående af repræsentanter fra relevante lokale organisationer.


 

Til top