Mødedato: 08.08.2006, kl. 15:15

Busplan 2007 og 2008

Busplan 2007 og 2008

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 8. august 2006

 

 


J.nr. ØU 285/2006

 

11. Busplan 2007 og 2008

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

 

at                  Busplan 2007 tiltrædes som grundlag for busbetjeningen i København i 2007. Planen fastholder et uændret betjeningsniveau for bustrafikken.

at                  der ved åbningen af Metroens 3. etape i oktober 2007 foretages en tilpasning af bustrafikken på Amager som beskrevet i Busplan 2007.

at                  Teknik- og Miljøudvalget høres om de foreslåede investeringer i fremkommelighedsprojekter, terminaler og stoppesteder inden sagen behandles i Borgerrepræsentationen.

at                  Økonomiforvaltningen efter sommerferien påbegynder et analysearbejde til Busplan 2008. Busplan 2008 skal danne grundlag for Københavns Kommunes trafikkøb hos Trafikselskab Sjælland næste forår.

at                  der til brug for nødvendig konsulentbistand i forbindelse med udarbejdelse af Busplan 2008 gives en bevilling på 1.000 t.kr. Der anvises kassemæssig dækning på bevillingen Økonomiforvaltning, drift funktion 6.51.1 (administration).

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. august 2006

Sagen blev udsat til næste uges møde.

 

 

Behandling: Økonomiudvalget.

 

 

RESUME

Som følge af kommunalreformen overtager Københavns Kommune fra 1. januar 2007 ansvaret for finansieringen af den lokale bustrafik i København. Samtidig dannes et nyt trafikselskab, Trafikselskab Sjælland, der dækker hele Sjælland og Lolland-Falster, med 45 kommuner og 2 regioner som bestillere af bustrafik.

Fremover får kommunen ansvaret for at fastlægge busbetjeningen inden for kommunens område i samarbejde med nabokommuner og Trafikselskab Sjælland. Væsentlige ændringer af de ruter, der også forløber i nabokommunerne, skal aftales med de berørte kommuner. Væsentlige ændringer i det samlede betjeningsomfang afstemmes med Trafikselskab Sjælland, der skal håndtere ændringerne over for busvognmændene. Trafikselskab Sjælland har ansvaret for at indgå (flerårige) kontrakter med busvognmændene, der bl.a. afstikker rammerne for hvor store ændringer i kørselsomfanget, der kan ske fra år til år (typisk op til 20 % i kontraktens periode). Trafikselskab Sjælland viderefører HUR's nuværende buskontrakter.

En gang om året afleverer kommunen en bestilling til Trafikselskab Sjælland for det efterfølgende års trafik. Bestilling til 2007 vil derfor skulle afleveres i 2006. Da Trafikselskab Sjælland ikke er dannet fuldt ud, og da de fremtidige procedurer endnu ikke er fastlagt i detaljer, bliver 2006 et overgangsår.

Københavns Kommune og HUR har derfor i fællesskab udarbejdet et forslag til Busplan 2007 for Københavns Kommune. Planen har til formål at give en status for bustrafikken i København, at beskrive de foreslåede ændringer og at fungere som et oplæg til det omfattende arbejde vedrørende Busplan 2008. Oplæg til Busplan 2007 er vedlagt som bilag til indstillingen.

Busplan 2007 baseres på, at busbetjeningen skal forblive uændret i 2007, således at der er tid til at få den nye organisering på plads. Kun hvor ydre forhold ændres, foreslås ændringer af busdriften. Det drejer sig om åbning af metroens 3. etape og Ringbanens videreførelse til Ny Ellebjerg station. Planen er afstemt med Tårnby og Frederiksberg kommuners indmeldinger til Trafikselskab Sjælland.

Ved åbningen af Metroens 3. etape i oktober 2007 fra Lergravsparken til Kastrup foreslås følgende tilpasning af bustrafikken:

·        Linie 4A, der betjener trafikken på tværs af Amager, flytter endestation på Metroen fra Lergravsparken til Femøren.

·        Linie 12, der løber delvist parallelt med metroen, får halveret frekvensen på strækningen Hedegårdsvej-Islands Brygge.

·        Linie 2A, der løber parallelt med metroen på strækningen Kastrup-Lergravsparken, får halveret frekvensen på denne delstrækning.

Denne tilpasning tager højde for den forventede overflytning af rejser fra busser til Metroen i den første periode af Metroens åbning.

Når metroen er åbnet, og de ny organisatoriske rammer er på plads, er der basis for at gennemføre en samlet vurdering af den kollektive trafik i Københavns Kommune. Målet er at øge det samlede antal kollektive rejser og optimere samspil mellem bus og Metro. Til brug for denne vurdering foreslås igangsat et analysearbejde med henblik på trafikkøb for 2008.

Analysearbejdet foreslås gennemført i et projekt, Busplan 2008, der forankres i Økonomiforvaltningen. Teknik- og Miljøforvaltningen, Trafikselskab Sjælland og andre interessenter inddrages i arbejdet. For at gennemføre det omfattende analysearbejde i projektet, kræves ekstern konsulentbistand fra specialistfirmaer inden for kollektiv trafikplanlægning. Dette er vurderet at kunne gennemføres for 1 mio. kr. Herudover forventes det nye Trafikselskab Sjælland at bidrage med faglig ekspertise. 


 

Til top