Mødedato: 08.08.2006, kl. 15:15

Metro Cityring (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Metro Cityring (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 8. august 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 262/2006

 

 

4.                   Metro Cityring (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  byrum, hvori der placeres nye stationer, udformes med udgangspunkt i en proces, der er udviklet og godkendt efter forvaltningens praksis herfor

 

at  der på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) gives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til konsulentbistand i forbindelse med udvikling af forslag til forpladsernes fremtidige anvendelse og indretning. Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiforvaltningens bevilling Kassen funktion 8.05.5.

 

at  beløbet på 2,5 mio. kr. tilbageføres til kassen (Økonomiforvaltningen, funktion 8.05.5) i forbindelse med udmøntningen af midlerne fra salget af el-del en af KE

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. juni 2006

Anbefalet, idet 1. at formuleres: "at byrum, hvori der placeres nye stationer, udformes med udgangspunkt i en proces, der er udviklet og godkendt efter forvaltningens praksis herfor, herunder en dialogproces med tilhørende borgerhøringer."

 

RESUME

I forbindelse med udarbejdelse af anlægslov for Metro Cityringen har Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Trafik- og Energiministeriet tilrettelagt en proces, hvor det er muligt at udarbejde programmer for de 14 byrum hvori der placeres stationer, uden at det vil forsinke projektet.

Processen skal fastlægge udformningen af stationsforpladserne og afdække behovet for eventuelle tilkøb i forbindelse med udnyttelse af de byrumsmæssige potentialer i de enkelte byrum.

Processen omkring udvikling af forpladser skal respektere den VVM-proces, der planlægges igangsat, når anlægsloven for Metro Cityringen er godkendt i Folketinget. Borgerdialogen vil derfor først kunne påbegyndes i forbindelse med VVM-forhøringen. Forvaltningerne vilanvende tiden frem til igangsætning af VVM-processen til at udarbejde idéer og forslag, som kan danne grundlag for dialogen med borgerne.

Udarbejdelsen af idéer og forslag vil ske i henhold til principperne i "Handlingsplan for Københavnsyrum" om mere helhedssyn og større sammenhæng, således at stationsforpladserne udformes optimalt i forhold til tilgængelighed, byliv og byrummets æstetiske udtryk.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I juni 2005 drøftede Bygge- og Teknikudvalget udformning af byrummene ved de nye stationer på Cityringen (BTU 363/2005).

Udvalget tilsluttede sig forvaltningens anbefalingerne om, at byrum, hvori der placeres nye stationer, udformes med udgangspunkt i et program for hver lokalitet.

Idéer og forslag udarbejdes på baggrund af en række analyser. der vil afdække de byrumsmæssige muligheder og heraf eventuelle behov for tilkøb.  

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor i samarbejde med Transport- og Energiministeriet tilrettelagt en proces hvor dette er muligt, uden at det vil forsinke projektet.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Processen omkring udvikling af forpladser skal respektere den VVM-proces, der planlægges igangsat, når anlægsloven for Metro Cityringen er godkent i Folketinget. Borgerdialogen vil derfor først kunne påbegyndes i forbindelse med VVM-forhøringen. Forvaltningerne vilanvende tiden frem til igangsætning af VVM-processen til at udarbejde idéer og forslag, som kan danne grundlag for dialogen med borgerne.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil således udarbejde byrumsanalyser og formulere oplæg om byrummenes udformning for de 14 forpladser i efteråret 2006.

Forhøringen afholdes i første halvdel af 2007. I anden halvdel af 2007 udarbejder Ørestadsselskabets rådgivere dispositionsforslag for Metroprojektet til brug for selve VVM høringen.

Udarbejdelsen af idéer og forslag vil ske i henhold til principperne i "Handlingsplan for Københavns Byrum" om mere helhedssyn og større sammenhæng, således at stationsforpladserne udformes optimalt i forhold til tilgængelighed, byliv og byrummets æstetiske udtryk.

Byrumshandlingsplanens sigte mod at styrke København som en unik europæisk metropol med stærk  byidentitet og med plads til at udvikle sig aktivt og mangfoldigt vil blive søgt belyst i arbejdet med programmerne.

Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt idéerne og forslagene til de 14 ny byrum, inden de sendes i borgerhøring parallelt med forhøringen til VVM.

Forvaltningen har lavet en vurdering af de byrumsmæssige potentialer i de enkelte byrum, jf. bilag 1.

VVM høringen planlægges gennemført i 2007 og det første kvartal i 2008.

I forbindelse med den videre bearbejdning af stationsforpladserne efter VVM høringen vil borgerne blive inddraget som det kendes fra andre af Teknik- og Miljøforvaltningens projekter. Borgerne vil her få mulighed for at påvirke den nærmere udformning af byrummene.

 

Økonomi

Teknik- og Miljøforv altningen vurderer, at det vil koste 2,5 mio. kr. til konsulentbistand i forbindelse med udarbejdelsen af programmer og forudgående analyser for de 14 byrum.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen foreslår derfor, at der på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) gives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr., og at anlægsbevillingen finansieres af midler fra salget af el-delen af KE.

På grund af de tidsmæssige forskydninger mellem frigørelsen af midler fra salget af el-delen af KE og udarbejdelsen af ovennævnte programmer mellemfinansieres beløbet på 2,5 mio. kr. af kassen (funktion 8.05.5).

Beløbet tilbageføres til kassen i forbindelse med udmøntningen af midlerne fra salget af el-delen af KE.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste. Programmerne vil indgå i den planlagte VVM-høring og de efterfølgende projektforslag vil blive miljøvurderet i forbindelse med den endelige politiske godkendelse.


 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1           Stationer og byrumsfunktioner

 

 

 

Claus Juhl       Mette Lis Andersen

 

Til top