Digitaliseringsredegørelsen 2021
Økonomiforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet Københavns Kommunes Digitaliseringsredegørelse 2021. Redegørelsen følger op på Digitaliseringsredegørelsen fra 2019 og kommer samtidig med en række nye strategiske indsatser, der sætter retningen for de kommende års arbejde med digitalisering i Københavns Kommune. Økonomiudvalget får hermed digitaliseringsredegørelsen til godkendelse.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at Københavns Kommunes Digitaliseringsredegørelse 2021, jf. bilag 1, godkendes.
Problemstilling
Digitaliseringsredegørelse 2021 er et resultat af det styrkede samarbejde om digitalisering på tværs af forvaltningerne. Det seneste halve år har Økonomiforvaltningen (ØKF) i samarbejde med de øvrige forvaltninger således udarbejdet redegørelsen for hele Københavns Kommune (KK). Den bygger videre på Digitaliseringsredegørelsen 2019, hvor der blev sat et ambitiøst mål om, at KK skal gå forrest i den offentlige digitale udvikling.
Økonomiudvalget (ØU) blev i februar 2021 orienteret om igangsættelse af digitaliseringsredegørelsen. Redegørelsen skal gøre status og sætte retning for de kommende års digitaliseringsarbejde inden for tre temaer: Borger- og virksomhedsrettede services, Digital innovation og Én samlet digital kommune. Redegørelsens tre temaer er besluttet i kredsen af administrerende direktører.
Løsning
Der foreligger nu et udkast til en ny digitaliseringsredegørelse, som giver en status på KK’s digitale udvikling siden KK’s første digitaliseringsredegørelse fra 2019. Fremdriften har været god på en række områder, også trods COVID-19, som på flere områder har åbnet op for at gøre nye erfaringer med brug af digitalisering. Redegørelsen er udarbejdet i regi af IT-direktørkredsen og godkendt i kredsen af administrerende direktører.
Desuden indeholder redegørelsen en række strategiske indsatser, som er udtryk for, hvad kommunens forvaltninger vil arbejde med i fællesskab, og alle forvaltninger har derfor været med til at formulere disse.
I Digitaliseringsredegørelsen 2021 fokuseres der på tre temaer, som er afgørende for, at KK kan være på forkant med den hastige digitale udvikling. Nedenfor gennemgås udvalgte strategiske indsatser inden for de tre temaer:
- Borger- og virksomhedsrettede services
- KK vil videreudvikle de digitale services og kernevelfærdsydelser til borgere og gøre interaktionen med kommunen endnu mere smidig. KK vil følge op på de digitale erfaringer fra coronatiden og sikre strategisk indflydelse på de mange nationale digitaliseringsløsninger til borgere og virksomheder. KK vil desuden arbejde for at understøtte de københavnske virksomheders rammebetingelser, så de bedst muligt kan udnytte de digitale vækstpotentialer.
- Digital innovation
- KK vil i endnu højere grad anvende automatiseringsteknologier til at skabe effektiviseringer og udvikle KKs services, og så vil KK arbejde med større udbredelse af digitale innovative løsninger mellem forvaltningerne.
- Én samlet digital kommune
- KK vil styrke de fælles forudsætninger for en god digital udvikling og forudsætningerne for at indfri det det digitale potentiale, der ligger i at være en stor kommune. Det handler bl.a. om at lære af hinandens implementeringserfaringer på tværs af forvaltninger, bedre og mere effektiv eksekvering af projekter og bedre udnyttelse af KK's fælles digitale platforme.
Økonomi
Sagen har i sig selv ikke økonomiske konsekvenser. Finansieringen af de strategiske indsatser vil som udgangspunkt ske via konkrete investerings- og innovationsforslag eller vil ske inden for forvaltningernes eksisterende budgetter.
Videre proces
De strategiske indsatser er allerede eller vil i den kommende tid blive operationaliseret i IT-direktørkredsen. Det forventes endvidere, at der vil blive udarbejdet konkrete innovations- og investeringsforslag på baggrund af initiativerne frem mod kommende forhandlinger om budget og overførselssager.
Søren Hartmann Hede / Mads Grønvall
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2021
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Økonomiudvalget afgav følgende protokolbemærkning:
”Udvalget lægger vægt på, at der fortsat er fokus på de borgere, der har svært ved digitaliseringen, jf. også redegørelsens side 9.”