Mødedato: 08.06.2004, kl. 15:00

Busfremkommelighed - Amager Boulevard og Langebro (Bygge- og Teknikudvalget)

Busfremkommelighed - Amager Boulevard og Langebro (Bygge- og Teknikudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 8. juni 2004

 

 


J.nr. ØU 230/2004

 

29. Busfremkommelighed - Amager Boulevard og Langebro (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gennemføres et projekt til forbedring af bustrafikkens fremkommelighed på Amager Boulevard og Langebro mellem Rysensteensgade og Amagerfælledvej, som beskrevet i denne indstilling.

at  der gives en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) på 1,9 mio. kr. i form af en udgiftsbevilling på 4,8 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 2,9 mio. kr. svarende til HURs medfinansiering.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2004

Udsat.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2004

Anbefalet, idet kun cyklister og HURs busser tillades udkørsel fra Rysensteensgade, og idet venstresving forbydes fra Amager Boulevard (i retningen fra Langebro) mod Amagerfælledvej.

 

 

Økonomiforvaltningens indstilling

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog bemærkes, at eventuelle merudgifter i forbindelse med projektet afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets egen ramme."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2004

Anbefalet.

D tog forbehold og afgav følgende bemærkning:

"CD tager forbehold. Vi mener, at man har et prioriteringsproblem, når man bruger så mange penge på busfremkommelighed. Især i en tid hvor vejvedligeholdelse bliver nedprioriteret, og at der sker en forringelse af den kollektive trafik."

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget anbefalede på mødet den 26. november 2003 (BTU 542/2003) og Borgerrepræsentationen besluttede den 5. februar 2004 (BR35/04) dels at "BUSSTRATEGI 2003" lægges til grund for de kommende års aktiviteter til forbedring af bustrafikkens fremkommelighed i København, dels at der af "Pulje til trafik og nye boligområder" overføres de resterende 7,1 mio. kr. reserveret til busfremkommelighed, således at der i 2004 kan iværksættes et antal højt prioriterede projekter til forbedring af bustrafikkens forhold. Det aktuelle projekt på Amager Boulevard og Langebro er ét af disse projekter.

Projektets hovedformål er at forbedre fremkommeligheden for HURs busser ved kørsel fra Amager Boulevard mod Hovedbanegården, hvor kødannelser på Langebro hyppigt optræder i myldretiden.

Langebros kørebane er i dag afmærket med tre gennemgående vognbaner i hver retning. Ved projektet omdisponeres kørebanerne i retning mod centrum.

Busserne fra Amager mod Sjælland foreslås prioriteret ved at etablere en busbane hen over Langebro. Vognbanefordelingen på Amager Boulevard foreslås ændret helt fra Ved Stadsgraven til krydset ved Rysensteensgade på følgende måde:

·        Fra Ved Stadsgraven til Ved Langebro reserveres en vognbane for højresvingende trafik mod Ved Langebro samt mod Rysensteensgade. På strækningen bliver der desuden to vognbaner for ligeudkørende og en busbane.

·        Fra Ved Langebro til Rysensteensgade bliver der to vognbaner for ligeudkørende og en kombineret bus- og højresvingsbane. Den kombinerede bane deler sig før Rysensteensgade op i en ren højresvingsbane og en ren busbane, hvorfra busserne på særligt bussignal kan foretage stort venstresving mod Rysensteensgade (Hovedbanegården).

På hele strækningen fra Ved Stadsgraven til før Rysensteensgade bliver der således kun to vognbaner for ligeudkørende mod Rådhuspladsen.

Antallet af gennemgående vognbaner mod Rådhuspladsen øges før Rysensteensgade fra to til tre, så der som i dag vil være tre ligeudbaner gennem de kapacitetsbestemmende signalregulerede kryds på den efterfølgende strækning.

Krydset ved Rysensteensgade ombygges, så der bliver et signalreguleret fodgængerfelt over H. C. Andersens Boulevard og en kort højresvingsbane fra byen mod Rysensteensgade. Fra Rysensteensgades Vester Voldgade – side åbnes som noget nyt for ligeudkørsel på tværs af boulevarden samt for venstresving mod Langebro.

I retning mod Amager opretholdes uændret tre gennemgående vognbaner frem til Artillerivej. Herefter fører venstre bane til de to eksisterende venstresvingsspor mod Ved Stadsgraven, midterste bane fortsætter til Amagerbrogade og højre bane ender i højresvingsbane mod Amagerfælledvej, idet Bardenflethsgade (den gamle vejviste rute mod Lufthavnen) lukkes mod Amager Boulevard og signalreguleringen dette sted nedlægges. Højresvinget ved Amagerfælledvej vil kunne afvikle den ekstra belastning. Ved lukning af Bardenflethsgade har vejen ingen trafikal betydning og da ingen ejendomme har vejadgang fra gaden vil gaden principielt kunne nedlægges og eventuelt sælges til det tilstødende ubebyggede grundareal.

Busbanen i retning mod Amagerbrogade, der i dag ender i stoppestedet efter Artillerivej, forlænges frem til Amagerfælledvej, hvor den afsluttes i et stoppested med busperron efter krydset. Cykelstien, der i dag er afkortet før Amagerfælledvej, fremføres hertil.

Beregninger viser, at især busbanen mod byen vil reducere rejsetiden for busserne og forbedre regulariteten i perioder, hvor trafikken er tæt på kapacitetsgrænsen. I eftermiddagsmyldretiden forventes en gennemsnitlig køretidsbesparelse på to minutter (svarende til ca. 25 % af køretiden for strækningen) for linie 5A mod byen. En endnu større fordel opnår busserne ved hændelser (fx uheld), som ekstraordinært nedsætter biltrafikkens fremkommelighed fra Langebro frem mod Rådhuspladsen. Biltrafikken får stort set uændret rejsetid.

Hverdagsdøgntrafikken på Langebro er 71.000 køretøjer og 33.000 cykler i begge retninger tilsammen.

I de mest belastede timer såvel morgen som aften afvikles ca. 2.800 køretøjer i hver retning, hvilket svarer til én bil pr. 4 sekunder i hver af de tre vognbaner over Langebro. Da der kan afvikles 1 bil pr. ca. 2 sekunder pr. vognbane, vil den eksisterende biltrafik kunne afvikles i 2 vognbaner. Hermed er Langebro ikke i sig selv en trafikal flaskehals. Den egentlige flaskehals er det signalregulerede kryds H. C. Andersens Boulevard / Tietgensgade / Stormgade, hvor forholdene ikke ændres ved projektet.

Projektet er vurderet til at koste 4,8 mio. kr. i modsætning til det oprindeligt anslåede 2 mio. kr. Forvaltningen finder at projektet er så væsentligt for busfremkommelighed, at der i samarbejde med HUR foreslås en omprioritering og udskydelse af andre busfremkommelighedsprojekter.

I forbindelse med udviklingen af projektet for Ingerslevsgade, nærværende projekt samt projektet Lergravsvej Busvendeplads har det vist sig at disse projekter er mere omkostningstunge end forudset i beslutningen af 5. februar 2004 (BR35/04). Da projekterne har meget høj prioritet i forhold til at øge busfremkommeligheden finder forvaltningen og HUR det væsentligt at projekterne gennemføres. Forvaltningen foreslår i samarbejdet med HUR derfor, at den samlede ramme for busfremkommelighed udvides med 2 mio. kr. og et enkelt projekt udskydes til 2005 (Dag Hammerskiolds Allé).

Københavns Kommunes andel finansieres af de midler der jf. Borgerrepræsentationens beslutning af 5. februar 2004 (BR 35/04) er overført fra "Pulje til trafik og nye boligområder" til Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg), til gennemførelse af busfremkommelighedsprojekter.

Etablering af en kort højresvingsbane ved Rysensteensgade medfører en reduktion på 5 P-pladser svarende til en tabt årsindtjening på 50.500 kr. ifølge Parkering København.


 


Til top