Mødedato: 08.06.2004, kl. 15:00

Etnisk rådgivningsenhed i Københavns Kommune

Etnisk rådgivningsenhed i Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 8. juni 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 226/2004

 

 

10.                Etnisk rådgivningsenhed i Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget godkender en principbeslutning om,

at   oprette og bemande en etnisk rådgivningsenhed pr. 1. januar 2005. Rådgivningsenheden skal forankres i Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling, EVU. Rådgivningsenheden er et 3-årigt projekt med min. 5 medarbejdere. Det ansøgte beløb er 2,5 mio. kr. årligt i 2005, 2006 og 2007, der søges indarbejdet i forbindelse med budgetvedtagelsen.

at   Økonomiforvaltningen fremsender en foreløbig ansøgning til EU-programmet EQUAL i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, AF-Storkøbenhavn, Odense og Århus Kommuner med det formål at "fremme iværksættere med anden etnisk baggrund i nye brancheområder".

at   Økonomiforvaltningen inden årets udgang fremsender indstilling vedrørende den endelige ansøgning til EU-programmet EQUAL til Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens godkendelse.

at   sætte fokus på iværksætterkulturen – herunder unge på byens uddannelsesinstitutioner gennem et 3-årigt projekt. Udgifter hertil vil beløbe sig til 200 t.kr årligt i 2005, 2006 og 2007. Udgifterne afholdes indenfor det indeværende budget for Økonomiforvaltningens drift, 06.62.1. Erhvervsfremme.

 

 

RESUME

Økonomiudvalget behandlede på møde den 13. januar 2004 et medlemsforslag fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard om at iværksætte en idé-konkurrence for etablering af en særlig rådgivning for iværksættere af anden etnisk herkomst end dansk.

 

Der blev truffet beslutning om at sende forslaget i høring i Københavns Erhvervsråd samt i Det Rådgivende Integrationsudvalg, inden sagen genoptages i Økonomiudvalget.

 

Med denne indstilling er der således taget stilling til medlemsforslaget, idet det er vurderet, at de forslåede konkrete indsatsområder erstatter en idé-konkurrence.

 

En arbejdsgruppe under Københavns Erhvervsråd blev indkaldt til møde af Økonomiforvaltningen med det formål at drøfte oplæg til indstilling. På mødet den 17. februar 2004 blev der både drøftet erfaringer fra den hidtidige indsats i Københavns Kommune overfor etniske iværksættere samt forslag til den fremtidige indsats.

 

Den hidtidige indsats har primært været:

·        Pilotprojektet "Butikskonsulent" på Nørrebro

·        Erhvervscenter for Vækst og Udvikling - EVU

·        New Insights analyse "Flere og bedre virksomheder ejet af etniske minoriteter i København"

 

Derudover blev idéer til den fremtidige indsats drøftet.

 

På mødet i arbejdsgruppen var der bred enighed om, at Københavns Kommune skal sikre kontinuiteten i de eksisterende aktiviteter samt styrke indsatsen overfor de eksisterende virksomheder med en opsøgende direkte rådgivning. Der var endvidere stor enighed om, at der skal være en én-strenget rådgivningsmodel i København for iværksættere og små virksomheder.

 

Derudover blev det vurderet, at der er behov for øget fokus på iværksætterkulturen i København blandt borgere med anden etnisk baggr und, og at der er behov for at hjælpe disse til at etablere sig indenfor andre brancher end de traditionelle "indvandrer-virksomheder".

 

Det overordnede formål med initiativet er, at sikre at understøtte etniske iværksættere i København. Én af Københavns styrkepositioner er den høje iværksætterlyst blandt etniske minoriteter[1], og der er behov for at fokusere på de muligheder og udfordringer, det medfører.

 

I 2002 var der ca. 2.900 indvandrerejede virksomheder i Københavns Kommune, som gav beskæftigelse til i alt ca. 4.000 personer. Analyser vurderer, at der i 2006 vil være 5.000 beskæftigede på mere end 3.200 etniske virksomheder.

 

Arbejdsgruppens forslag om dels at oprette en etnisk rådgivningsenhed og dels at styrke iværksætterkulturen generelt blandt borgere med anden etnisk herkomst er senere drøftet på møder i henholdsvis Københavns Erhvervsråd, Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg. Bemærkninger fra disse råd og udvalg er indarbejdet i denne indstilling.

 

Det forslås derfor, at Københavns Kommune indgår en aftale med Erhvervscentret for Etablering, Vækst og Udvikling om oprettelse af en etnisk rådgivningsenhed pr. 1. januar 2005. Der bør som minimum være 5 rådgivere. Projektet er et 3-årigt projekt, der udløber pr. 31. december 2007. Indsatsen skal evalueres.

 

Den etniske rådgivningsenhed skal yde opsøgende rådgivning til etnisk ejede virksomheder indenfor alle brancher i Københavns Kommune med hensyn til bl.a. generel rådgivning om økonomiske og juridiske forhold, virksomhedsdrift, miljø- og hygiejneregler, skabe netværk og henvise til det øvrige erhvervsfremmesystem.

 

Det er målet med den etniske rådgivningsenhed, at etniske virksomhedsejere bliver bedre til at drive forretning, at de opnår vækst og på den måde bidrager til at skabe flere arbejdspladser i København.

 

Derudover forslås det, at Københavns Kommune sætter øget fokus på iværksætterkulturen blandt borgere med anden etnisk baggrund. Det er målet at flere etablerer sig indenfor vækstorienterede brancher. Der skal målrettes tilbud om uddannelse, kurser og oplysning til etniske iværksættere. Specielt skal der sættes fokus på de unges iværksætterlyst, og der skal etableres et samarbejde med byens uddannelsesinstitutioner om at motivere flere unge – specielt med anden etnisk baggrund – til at blive selvstændige erhvervsdrivende.

 

Under forudsætning af at Økonomiudvalget tiltræder indstillingen på møde den 8. juni 2004, vil Økonomiforvaltningen kunne fastholde aktiviteter i forbindelse med etnisk iværksætteri allerede i indeværende år. Pilotprojektet "Butikskonsulenten" på Nørrebro udløber pr. 31. maj 2004, men hvis en beslutning om etablering af en etnisk rådgivningsenhed tiltrædes kan den opbyggede viden og erfaringer fra "Butikskonsulenten" videreføres i resten af 2004.

 

Økonomiforvaltningen agter, såfremt Økonomiudvalget tiltræder indeværende forslag, i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, AF-Storkøbenhavn, Odense og Århus Kommuner at indgive en foreløbig ansøgning til EU-programmet EQUAL den 21. juni 2004 med det formål at fremme iværksættere med anden etnisk baggrund end dansk i nye brancheområder. Hvis den etniske rådgivningsenhed realiseres vil Økonomiforvaltningen kunne forelægge en indstilling til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i forbindelse med den endelige ansøgning til EQUAL-programmet inden årets udgang.

 

Økonomiudvalget drøftede på møde den 27. april 2004 indstilling om etnisk iværksætteri. Det blev besluttet på mødet, at Økonomiforvaltningen skal arbejde videre med sagen på det foreliggende grundlag med inddragelse af arbejdsgruppen, og at sagen på ny skal forelægges Økonomiudvalget med fornyet indstilling før sommerferien 2004.

 

På den baggrund har Økonomiforvaltningen indkaldt arbejdsgruppen til møde den 25. maj 2004, bl.a. for at drøfte de nærmere arbejdsopgaver for den pågældende rådgivningsenhed og profiler på de pågældende rådgivere.

 

På mødet i arbejdsgruppen var der bred opbakning til den foreliggende indstilling. Arbejdsgruppen var enige i den overordnede målsætning om, at der er behov for at støtte etniske iværksættere i København. Der blev udtrykt ønske om, at sikre en lokal forankring og at sikre koordinering med Københavns Kommunes øvrige aktiviteter på området.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavns Økonomiudvalg behandlede på møde den 13. januar 2004 et medlemsforslag fra borgmester Bo Asmus Kjeldgaard om at iværksætte en idé-konkurrence for etablering af en særlig rådgivning for iværksættere af anden etnisk herkomst end dansk.

 

På baggrund af drøftelserne i Økonomiudvalget blev der truffet beslutning om at sende forslaget i høring i Københavns Erhvervsråd samt i Det Rådgivende Integrationsudvalg. Dernæst genoptages sagen i Økonomiudvalget.

 

Proces

På baggrund af denne beslutning indkaldte Økonomiforvaltningen følgende til møde den 17. februar 2004:

·        Joan Jensen, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Københavns Erhvervsråd,

·        Mogens Lønborg, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Københavns Erhvervsråd,

·        Bente Frost, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Københavns Erhvervsråd,

·        Bjarne Fey, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Københavns Erhvervsråd,

·        Johnny Beyer, Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger og medlem af Københavns Erhvervsråd,

·        Jesper Langebæk, projektleder Kvarterløft Nørrebro Park

·        Michael Lange, direktør Erhvervscenter EVU.

 

Formålet med mødet var, at drøfte forslag til indstilling til møde i Københavns Erhvervsråd den 8. marts 2004.

 

Hidtidige erfaringer med etnisk iværksætteri i Københavns Kommune

På mødet den 17. februar 2004 blev Københavns Kommune hidtidige erfaringer drøftet.

 

A. Butikskonsulent

Projektet "Butikskonsulent på Ydre Nørrebro og Nord-Vest" startede i juni 2002 og løber til 31. maj 2004. Projektet er finansieret af Koordinationsudvalget i Københavns Kommune. Bl.a. initiativtagerne til projektet var de to kvarterløft (Nørrebro Park Kvarter og Nord-Vest) Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger og Økonomiforvaltningen.

 

Målgruppen for projektet er de etniske erhvervsdrivende, og det vigtigste element i projektet er, at butikskonsulenten er opsøgende i sin rådgivning.

 

Projektet er blevet evalueret af New Insight i januar 2004, og sammenfatningen af denne evaluering er vedlagt som bilag.

 

Evalueringen peger på, at projektet har været nyskabende og bl.a. udviklet nye metoder til den direkte og opsøgende rådgivning.

 

Butikskonsulenten har benyttet sig af en "trappemodel" i arbejdet:

1.      få kontakt til de etniske virksomhedsejere og skabe tillid og forståelse for behov og muligheder i rådgivning udefra,

2.      at gennemføre konkrete projekter om problemstillinger som miljø, fødevarehygiejne og facaderenovering,

3.      på sigt at tilbyde rådgivning om andre forhold – f.eks. virksomhedsøkonomiske forhold.

 

Arbejdsmetoden har været meget tidskrævende, men evalueringen viser, at ca. halvdelen af de etniske erhvervsdrivende i området[2] kender konsulentens eksistens blot 1½ år inde i projektet, hvilket må betegnes som en succes.

 

Evalueringen viser endvidere, at butikskonsulenten har fungeret som ressourceperson i forhold til bl.a. andre offentlige myndigheder. Butikskonsulenten har gennem sit opsøgende arbejde opnået stor viden om hvilke forhold og problemstillinger der gør sig gældende med hensyn til de etniske butikker og har været i stand til at formidle dette videre. Der har således været tale om et udækket behov hos de offentlige kontrolmyndigheder som Miljøkontrollen og Fødevareregionen.

 

B. Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling - EVU

Erhvervscenter EVU har flere tilbud til etniske iværksættere:

 

Individuel rådgivning

I løbet af 2003 oplevede EVU en stor og stigende efterspørgsel på rådgivning fra etniske iværksættere. Ud af de ca. 1000 fysiske kontakter EVU havde i 2003 med potentielle iværksættere, var ca. 20-25 % med en etnis k iværksætter. EVU var med til at etablere ca. 200 nye virksomheder i Københavns Kommune i 2003, og heraf var ca. 40-50 af disse en etnisk iværksætter.

 

Netværk

EVU indgik i 2003 samarbejde med en række organisationer og forvaltninger i Københavns Kommune, herunder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på at de henviser etniske arbejdsløse, der kunne tænkes at starte som iværksættere til EVU.

 

EVU kan tilbyde 4 timers gratis individuel rådgivning til alle potentielle iværksættere. Henvisninger til etniske iværksættere omhandler ofte om hjælp til forretningsplan, etableringsbudget og driftsbudget men også generel rådgivning i forbindelse med registrering af virksomheden, moms, regnskab og markedsføring.

 

Kurset "Iværksætter og nydansker"

I 2002/2003 gennemførte EVU kurset "Iværksætter og nydansker" for nydanskere med videregående uddannelse erhvervet i udlandet eller i Danmark. Kurset var af 9 måneders varighed. 24 kursister startede og 20 gennemførte. Kurset blev finansieret af Københavns Kommune (560.000 kr.).

 

Kurset er blevet evalueret af konsulenten Eskil Hansen, og det bliver konkluderet, at kurset var en succes. Ud af de 20 personer, som gennemførte kurset, har 10 indtil videre etableret sig. Kurset fortsætter med netværksmøder 1 gang om måneden til og med april 2004 for at understøtte netværket på kurset.

 

C. New Insight-analyse

Konsulentfirmaet New Insight har marts 2004 udarbejdet analysen "Flere og bedre virksomheder ejet af etniske minoriteter i København" som følger op på rapporten "Indvandrervirksomheder i Storkøbenhavn".

 

Analysen er bygget op om tre dele:

·        Internationale erfaringer fra andre europæiske storbyer,

·        Erhvervsfremmemiljøet i København,

·        Etniske minoriteters virksomheder i Københavns Kommune.

 

Analysen peger på en række anbefalinger til Københavns Kommune. Disse anbefalinger skulle understøtte etniske iværksætter/virksomheder på kort og længere sigt:

 

-         Multietnisk rådgivningsteam:

Det anbefales, at Københavns Kommune opretter et multietnisk rådgivningsteam i tilknytning til Erhvervscentret for Vækst og Udvikling. Baggrunden er, at analyser viser, at iværksættere, der søger ekstern rådgivning i forbindelse med start af deres virksomheder, får bedre resultater.

-         Mikro-lån:

Det anbefales, at Københavns Kommune aktivt går ind i arbejdet med at tilvejebringe mulighed for mikrolån.

-         Etnisk iværksætterpris:

Det anbefales, at Københavns Kommune stifter en pris for etniske iværksættere.

-         ERFA-grupper for myndighedspersoner:

Det forslås, at Københavns Kommune tager initiativ til at der etableres erfa-grupper, hvor myndighedspersoner mødes og diskuterer hvilke typer af evt. problemer myndighederne oplever i dialogen med de etnisk-ejede virksomheder.

 

På mødet i arbejdsgruppen var der bred enighed om, at Københavns Kommune skal sikre kontinuiteten i de eksisterende aktiviteter samt styrke indsatsen overfor de eksisterende virksomheder med en opsøgende direkte rådgivning. Der var endvidere stor enighed om, at der skal være en én-strenget rådgivningsmodel i København for iværksættere og små virksomheder.

 

Endvidere blev der i arbejdsgruppen udelukkende støttet op om de projekter og tiltag, som allerede har en klar sammenhæng og samarbejdsflade til Københavns Kommune samt en dokumenteret effekt.

Høring af forslaget
Økonomiudvalget traf beslutning den 13. januar 2004 om at sende forslaget i høring i Københavns Erhvervsråd og Det Rådgivende Integrationsudvalg.

Københavns Erhvervsråd støttede op om udkast til indstilling på møde den 8. marts 2004 uden bemærkninger.

Det rådgivende Integrationsudvalgs anbefalede udkast til indstillingen på mødet den 15. marts 2004 med følgende bemærkninger:

-         at der indledes dialog med de etniske foreninger med henblik på at få folk med anden etnisk herkomst ind i vækstbrancher,

-         at der med indstillingen udarbejdes forslag til finansiering, som foreslået i det oprindelige medlemsforslag (den fremlagte indstilling mangler helt økonomiske overslag),

-         at der også skal satses på tilbud inden for mere udviklingsorienterede og beskæftigelsestunge områder til alle aldersgrupper og ikke kun til unge (hvis der kun satses på butikskonsulent som foreslået i indstillingen vil rådgivningen især rette sig mod kendte indvandrerbutikker som pizzeriaer og grønthandlere, men potentialet er større),

-         at der indledes samarbejde med Arbejdsmarkedsrådet og AF om projektet.

Integrationsrådet anbefalede udkast til indstillingen på mødet den 4. marts 2004 med følgende bemærkninger:

-         Integrationsrådet skal opfordre til, at butikskonsulentens arbejde i højere grad tager udgangspunkt i de etniske erhvervsdrivendes ønsker og behov til vejledning og rådgivning,

-         Integrationsrådet er enig i, at fokus på iværksætterkulturen blandt etniske unge skal øges gennem målrettede tilbud om uddannelse, kurser og oplysning. Uddannelses- og oplysningsaktiviteter skal desuden øge incitamentet til at starte egen virksomhed samt sikre en større branchespredning og mere stabile virksomheder.

 

Bemærkningerne fra henholdsvis Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet er indarbejdet i denne indstilling.

 

Økonomiudvalgets behandling af indstilling på møde den 27. april 2004

Den 27. april 2004 behandlede Økonomiudvalget indstilling om etnisk iværksætteri, herunder etablering af en etnisk rådgivningsenhed.

 

På mødet besluttede Økonomiudvalget, at Økonomiforvaltningen skal arbejde videre med sagen på det foreliggende grundlag med inddragelse af arbejdsgruppen. Sagen forelægges Økonomiudvalget med fornyet indstilling før sommerferien 2004.

 

Økonomiudvalget gav bl.a. udtryk for, at en nærmere konkretisering af arbejdsopgaverne for en etnisk rådgivningsenhed og stillingsbeskrivelser for de pågældende rådgivere var ønskelig.

 

Økonomiforvaltningen indkaldte på den baggrund arbejdsgruppen til møde den 25. maj 2004 bl.a. for at drøfte oplæg til konkrete arbejdsopgaver og stillingsbeskrivelser.

 

På mødet den 25. maj 2004 deltog følgende:

·        Mogens Lønborg, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Københavns Erhvervsråd,

·        A. Ben Haddou, medlem af Københavns Borgerrepræsentation,

·        Bente Frost, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Københavns Erhvervsråd,

·        Bjarne Fey, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og Københavns Erhvervsråd,

·        Johnny Beyer, Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger og medlem af Københavns Erhvervsråd,

·        Jesper Langebæk, projektleder Kvarterløft Nørrebro Park,

·        Michael Lange, direktør Erhvervscenter EVU.

 

På mødet den 25. maj 2004 var der bred opbakning til den foreliggende indstilling. Der var enighed om, at det er nødvendigt at fokusere på etniske iværksættere for at udnytte de potentialer denne gruppe besidd er – bl.a. deres store iværksætterlyst, men samtidig er der også åbenlyse problemer i forhold til hyppige ejerskifte, overholdelse af gældende lovgivning m.m.

 

Der var ligeledes enighed om at den etniske rådgivningsenhed skal forankres i Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling (EVU), men samtidig arbejde decentralt. Dette gøres ved at placere de forskellige etniske rådgivere på mindre enheder under EVU i form af kontorer på Vesterbro og Nørrebro.

 

Arbejdsgruppen pointerede ligeledes at den etniske enhed skal sikre koordinering med andre eksisterende projekter i Københavns Kommune.

 

Forslag om etnisk rådgivningsenhed    

Det anbefales, at den opsøgende rådgivning der ydes overfor eksisterende virksomheder i projektet "Butikskonsulent" på Nørrebro fastholdes.

 

Indsatsen bør opprioriteres både med hensyn til antal af rådgivere, brancher og med hensyn til geografi, således at ordningen dækker en større del af Københavns Kommune.

 

Københavns Kommune skal indgå en aftale med Erhvervscentret for Etablering, Vækst og Udvikling om en etnisk rådgivningsenhed pr. 1. januar 2005. Der bør være minimum 5 rådgivere. Projektet er et 3-årigt projekt, der udløber 31. december 2007 – derefter skal indsatsen evalueres.

 

Etablering af en etnisk rådgivningsenhed koster 2,5 mio. kr. årligt i 2005, 2006 og 2007 – i alt 7,5 mio. kr. Dette beløb dækker løn, kontorhold, administration, markedsføring m.m.

 

Det forventes, at Københavns Kommune (Økonomiforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen) indgår et samarbejde med AF-Storkøbenhavn om projektet. Der arbejdes på at oprette et kursus-modul for ledige, og til gengæld vil Det Regionale Arbejdsmarkedsråd støtte projektet økonomisk.

 

Københavns Kommune planlægger endvidere, at indgå et nationalt partnerskab med henholdsvis Odense Kommune og Århus Kommune og i fællesskab indgive ansøgning til EU-programmet EQUAL om økonomisk støtte til aktiviteter i forbindelse med den etniske rådgivningsenhed, vidensudveksling, erfaringsopsamling, netværksaktiviteter, materiale, evaluering. I forbindelse hermed vil København ligeledes samarbejde med en række europæiske byer (f.eks. Berlin, Amsterdam, Malmø, Birmingham og Warszawa).

 

Der vil blive afleveret en foreløbig ansøgning til EQUAL pr. 21. juni 2004, under forudsætning af at Økonomiudvalget tiltræder nærværende indstilling, og hvis den foreløbige ansøgning godkendes, vil Økonomiforvaltningen udarbejde indstilling til Borgerrepræsentationen vedrørende den endelige ansøgning til EQUAL inden årets udgang.

 

Det forventes at der oprettes et regionalt partnerskab under projektet, hvor følgende deltager: Økonomiforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, AF Storkøbenhavn, Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling, DA Region Storkøbenhavn, LO København, repræsentanter fra de etniske miljøer, Storkøbenhavns Samvirkende Handelsforeninger, Fødevareregion København, Told & Skat og Miljøkontrollen.

 

Den etniske rådgivningsenhed vil bl.a. få til opgave:

1.      Formidling af viden om virksomhedsdrift til virksomhedsejere på stedet,

2.      Oplyse om gældende regler og love på stedet,

3.      Generel rådgivning om økonomiske og juridiske spørgsmål (f.eks. momsregnskaber, huslejekontrakter[3]),

4.      Generel rådgivning om miljøspørgsmål og hygiejneregler,

5.      Skabe netværk blandt de etniske virksomhedsejere,

6.      Etablere samarbejde med de offentlige kontrolmyndigheder,

7.      Samt henvise til øvrige offentlige rådgivningsinstanser for selvstændige erhvervsdrivende.

 

Rapporten "Flere og bedre virksomheder ejet af etniske minoriteter i København" fra New Insight (marts 2004) påpeger, at der i flere europæiske byer er gode erfaringer med en etnisk rådgivningsenhed, der er opsøgende. Det anbefales endvidere, at de pågældende rådgivere skal have en relevant faglig baggrund og samtidig have rødder i et af de områder, hvorfra hovedparten af de etniske virksomhedsejere har oprindelse.

 

Erfaringer fra udlandet viser, at rådgivning på eget sprog af en person med samme kulturelle baggrund kan imødegå både sproglige og kulturelle barrierer.

 

Det er vigtigt, at den etniske rådgivningsenhed er opsøgende i sit virke, da etniske virksomhedsejere kun sjældent bruger det etablerede erhvervsfremmesystem. Dette skyldes hovedsagligt, at de pågældende personer ikke har kendskab til tilbudene eller har manglende sproglige kompetencer, at de har lange arbejdstider, at de har manglende tradition for at opsøge rådgivning og lyst til at sidde på skolebænken.

 

Den etniske rådgivningsenhed skal forankres i Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling – EVU for at sikre et én-strenget rådgivningssystem og for at skabe synergi mellem de allerede eksisterende tilbud og den nye enhed, men det er samtidigt hensigten at sikre at de pågældende rådgivere indgår et tæt samarbejde med lokale organisationer og arbejder decentralt.

 

Det forventes således at rådgivere fra den etniske rådgivningsenhed vil blive placeret fysisk på Vesterbro og Nørrebro i decentrale mindre erhvervsparker under Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling – EVU.

 

Rådgivningsenheden skal ligeledes arbejde for at opnå større viden og erfaring med hvorledes en større branchespredning blandt etniske iværksættere kan finde sted – herunder konkretisering af hvilke barrierer, f.eks. uddannelsesmæssige og finansielle, der gør sig gældende, og hvorledes disse kan afhjælpes.

 

Det vægtes ligeledes, at den etniske rådgivningsenhed koordinerer med relevante aktiviteter og projekter i Københavns Kommune. F.eks. er der tildelt støtte til at skabe netværk blandt etniske butikker på Ydre Nørrebro fra den byøkologiske fond.

 

New Insights analyse viser endvidere, at etniske virksomheder i København kun i ringe omfang er en del af de etablerede erhvervsorganisationer, handelsstandsforeninger m.m. Den etniske rådgivningsenhed bør således arbejde for at skabe netværk blandt de etniske virksomhedsejere samt kanalisere disse netværk til relevante organisationer som interesseorganisationer, arbejdsgiverorganisationer m.m.

 

Pilotprojektet "Butikskonsulenten på Nørrebro" har bl.a. vist, at der er et stort behov blandt myndighedspersoner, der jævnligt har kontakt med etniske virksomheder at mødes og drøfte forskellige typer problemstillinger.

 

Analysen fra New Insight anbefaler således, at Københavns Kommune tager initiativ til, at der etableres erfa-grupper, hvor myndighedspersoner, der har kontakt til indvandrerejede virksomheder, mødes og drøfter, hvilke typer af problemer myndighederne oplever i dialogen med de etniske virksomheder. Formålet er dels at få erfaringer spredt mellem myndigheder, dels at kommunen kan opsamle viden om de mest presserende problemer. Erfaringer fra andre netværk, hvor offentlige aktører deltager i erfaringsudveksling, viser, at det kan skabe et spring i fælles viden og mulighed for koordination af indsatsen.

 

Regeringens lovforslag[4] om et obligatorisk næringsbrev til alle indehavere af fødevarebutikker og restaurationer vil medføre skærpede krav til de enkelte virksomhedsejere. I den forbindelse bør der oparbejdes en praksis for, at i så fald en offentlig myndighed udsteder påbud overfor en etnisk-ejet virksomhed, skal den etniske rådgivningsenhed orienteres herom. Rådgiverne bør reagere herpå og tilbyde rådgivning og evt. henvise til relevante kurser m.v.

 

Det vurderes, at fem rådgivere vil kunne dække det estimerede behov på nuværende tidspunkt for rådgivning til etniske virksomheder og potentielle iværksættere i København.

 

De fem rådgivere, der forventes ansat i en etnisk rådgivningsenhed, bør have en relevant uddannelsesmæssig baggrund og kunne virke både i "danske" og "etniske" sammenhænge.

 

Tilsammen bør de fem rådgivere i rådgivningsenheden kunne repræsentere de største sproggrupper blandt de københavnske etniske minoriteter – dvs. arabisk, tyrkisk/kurdisk, urdu, farsi og evt. kinesisk.

 

Rådgiverne skal arbejde tæt sammen, og det er vigtigt at de kan komplementere hinanden hvad angår sprog, faglige kompetenceområder, mentalitet m.m. Det er ligeledes vigtigt, at både mandlige og kvindelige rådgivere er til stede.

 

Forslag om øget fokus på iværksætterkultur blandt etniske minoriteter

Der skal øget fokus på iværksætterkulturen blandt borgere med anden etnisk baggrund. Det er målet, at flere etniske iværksættere etablerer sig indenfor mere vækstorienterede brancher. I dag er over 60 % af Københavns knap 3.000 etniske virksomheder koncentreret indenfor tre brancher: detailhandel, hotel- og restaurationsbranchen og transport. Disse brancher er ligeledes karakteriseret ved at være lav-vækstbrancher.

 

Ved at målrette tilbud om uddannelse, kurser og oplysning til etniske iværksættere før de tager springet som selvstændig erhvervsdrivende, kan der opnås større branchespredning til mere vækstorienterede brancher frem for de traditionelle indvandrerbrancher.

 

Det er endvidere målet, at motivere unge med anden etnisk baggrund til at etablere sig som selvstændig.

 

De unges iværksættertrang kan understøttes på følgende måde:

 

A.     Erhvervscentret for Vækst og Udvikling skal fortsætte deres målrettede fokus på kurser for etniske iværksættere – også for den gruppe, der har en videregående uddannelse, og som ønsker at starte op indenfor f.eks. forretningsservice.

 

B.     Der skal iværksættes en åben idékonkurrence blandt unge om "Årets Bedste Forretningsplan". Det kan f.eks. gøres ved at etablere et samarbejde med Niels Brocks Handelsskole og Københavns Tekniske Skole, der har en stor andel af etniske unge blandt deres elever. Via konkurrencemateriale kan Københavns Tekniske Skole, Handelsskolen og Københavns Kommune inspirere de unge til at udarbejde en forretningsplan og et koncept for en virksomhed.

 

Øvrige idéer til projekter for etniske iværksættere

På mødet i arbejdsgruppen den 17. februar 2004 blev følgende idéer til indsatsområder ligeledes fremlagt og drøftet:

·        Idé-konkurrence

·        Erhvervscenter for Vækst og Udvikling - EVU

·        Generelt Oplysningsforbund

·        Butikskonsulent

·        Mjølnerparken

·        Bazar

·        Håndværkerby

·        Erhvervelse af næringsbrev

·        Rådgivningscenter for iværksættere

·        Etablering af priser

 

Disse forslag fik dog ikke opbakning i arbejdsgruppen og heller ikke i det videre forløb i henholdsvis Københavns Erhvervsråd, Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg.

 

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

-

 

Økonomi

Økonomiforvaltningens finansieringsforpligtigelse forventes at være 2,5 mio. kr. i 2005, 2006 og 2007 til en etnisk rådgivningsenhed ved Erhvervscentret for Vækst og Udvikling. Det forudsættes, at finansieringsbehovet afklares i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2005, 2006 og 2007.

 

Udgifter i forbindelse med forslaget om øget fokus på iværksætterkulturen – herunder unge på byens uddannelsesinstitutioner - afholdes indenfor Økonomiforvaltningens eksisterende økonomiske rammer.

 

Høring

-         Københavns Erhvervsråd

-         Det Rådgivende Integrationsudvalg

-         Integrationsrådet

 

Andre konsekvenser

-

 

 

BILAG VEDLAGT

1.      Høringssvar vedrørende etniske iværksættere i Københavns Kommune, Det Rådgivende Integrationsudvalg den 17. marts 2004,

2.      Høringssvar vedrørende etniske iværksættere i Københavns Kommune, Integrationsrådet den 16. marts 2004,

3.      Faktaark: Etniske erhvervsdrivende i Københavns Kommune,

4.      Sammenfatning af "Evaluering af projekt Butikskonsulent på Ydre Nørrebro og Nord-Vest", New Insight, januar 2004,

5.      Anbefalinger fra rapporten "Flere og bedre virksomheder ejet af etniske minoriteter i København", New Insight, marts 2004.

 

 

Erik Jacobsen

 

/Paul Sax Møller

 



[1]  Blandt indvandrere fra ikke-vestlige lande i Københavns Kommune er 7,1% selvstændige. Tilsvarende er kun 4% af de etnisk danskere selvstændige i København.

[2]  De etniske erhvervsdrivende på Jagtvej, Nørrebrogade, Frederikssundsvej og Frederiksborgvej indenfor de to kvarterløftsområder.

[3]  Erhvervslejernes Landsorganisation har for nylig påpeget at etniske virksomhedsejere er dårligere til at forhandle huslejekontrakter med udlejerne end de etnisk danske virksomhedsejere, og betaler derfor en forholdsvis højere husleje.

[4]  Regeringen har fremsat et lovforslag om næringsbrev til ejere af fødevarebutikker og restaurationer, der forventes vedtaget inden sommerferien 2004. Københavns Kommune ønsker et samarbejde om rådgivning med både de kommunale og de statslige kontrolinstanser omkring udmøntningen af næringsbrevet – f.eks. fødevareregion København og Told&Skat.


Til top