Mødedato: 08.05.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

KE Vind A/S - forundersøgelser af kystnære vindmøller

Udvidelse af KE Vind A/S's ramme for forundersøgelser i forbindelse med kystnære vindmøller ved Aflands Hage og Nordre Flint.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at KE Vind A/S får udvidet sit mandat til forundersøgelser vedrørende kystnære vindmøller ved Aflands Hage og Nordre Flint fra 3 mio. kr. til 10 mio. kr.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 3. november 2011, at Københavns Energi ved KE Vind A/S, fik mandat til at gennemføre forundersøgelser for kystnære møller. Af indstillingen fremgår det, at KE forventer at bruge 3 mio. kr. på forundersøgelserne (BR 2011-119243).

KE ønsker imidlertid også at fremrykke de geotekniske undersøgelser af havbundsforholdene mv., da en afklaring af de reelle bundforhold er vigtig for den videre projektering og planlægning af vindmølleprojekterne.

Løsning

Det indstilles, at KE får mandat til at udvide rammen for forundersøgelserne i forbindelse med kystnæremøller ved Aflandshage og Nordre Flint med yderligere 7 mio. kr. til i alt 10 mio. kr. 

Med den udvidede forundersøgelse ønsker KE hurtigst muligt at få undersøgt, hvordan havbunden reelt ser ud – gennem et geoteknisk studie. De geotekniske studier skal under alle omstændigheder gennemføres, før der kan sættes vindmøller op. KE har vurderet, at der kan vindes tid ved at gennemføre det geotekniske studie med det samme,

hvilket vil understøtte målsætningen om allerede i 2015 at have kystnære vindmøller under opførsel.

De geotekniske undersøgelser skal bl.a. bruges til at skabe sikkerhed for et effektivt opstillingsmønster af vindmøllerne, samt skabe sikkerhed for, hvilket funderingskoncept KE kan anvende, inden der startes forhandlinger med Energistyrelsen om opsætning og afregning af de kystnære møller. Ved at fremrykke de geotekniske studier kan disse endvidere gennemføres samtidig med de andre havundersøgelser, som gennemføres i forbindelse med VVM og Natura 2000 konsekvensundersøgelserne. Natura 2000 konsekvensvurderingen skal afklare vindmøllernes indvirkning på nærliggende Natura 2000 naturbeskyttetområder.


KE har endnu ikke modtaget tilladelse til at gennemføre forundersøgelsen. Eventuelle supplerende vilkår som Energistyrelsen kan vælge at inkludere i forbindelse med VVM og Natura 2000 undersøgelserne er endnu ikke kendt. KE har i deres prisoverslag inkluderet en Natura 2000 konsekvensvurdering og et standard fugleundersøgelsesprogram. Skulle KE blive pålagt yderligere og komplekse undersøgelser, vil prisen kunne stige yderligere. For eksempel vil et krav om massivt og robust fugleundersøgelsesprogram kunne løbe op i yderligere 2,5 mio. kr.

Igangsættelse af de konkrete vindmølleprojekter vil blive drøftet mellem Københavns Energi og Økonomiforvaltningen, hvor det vil være afgørende, at der er enighed om, at der tale om rentable projekter med en positiv businescase. Udmøntningen af lånegarantier vil vindmølleprojekterne vil endvidere blive indstillet til Borgerrepræsentationen for hvert projekt, jf BR 2011-119243.

Økonomi

I indstillingen om forundersøgelser i forbindelse med kystnære vindmøller, som Borgerrepræsentationen vedtog 3. november 2011, blev der afsat 3 mio. kr. til VVM og Natura 2000 undersøgelser, jf. BR 2011-119243.

Med indstillingen udvides KE's mandat med 7 mio. kr. til i alt 10 mio. kr. Det udvidede mandat dækker både geotekniske-, VVM- og Natura 2000 undersøgelser, samt en ramme til eventuelle supplerende vilkår eller undersøgelser.

Københavns Energi afholder alle omkostninger til projektet, og indstillingen har ingen økonomisk effekt for Københavns Kommune.

Videre proces

Økonomiforvaltningen meddeler Borgerrepræsentationens beslutning til Københavns Energi.

Claus Juhl                              /    Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 8. maj 2012


Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Til top