Mødedato: 08.05.2007, kl. 15:15

Københavns Kommunes regnskab 2006

Københavns Kommunes regnskab 2006

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 8. maj 2007

 

 


J.nr. ØU 146/2007

 

3. Københavns Kommunes regnskab 2006

Økonomiudvalget skal træffe beslutning om at oversende kommunens regnskab for 2006 til Borgerrepræsentationen.

 

 

indstilling og Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at Borgerrepræsentationen godkender Københavns Kommunes regnskab for 2006 jf. bilag 1 og afgiver kommunens regnskab til revision.

2.      at Borgerrepræsentationen indskærper over for udvalgene, at udgifter og indtægter skal placeres på de korrekte funktioner, og at udvalgene skal sikre, at budgettet er placeret korrekt inden for bevillingerne, således at bevillingerne afspejler årets forventede forbrug.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2007:

Indstillingen blev anbefalet.

 

 

Problemstilling

Økonomiudvalget skal træffe beslutning om at oversende Københavns Kommunes regnskab for 2006 og oversende regnskabet til Borgerrepræsentationen. Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen beslutter, hvordan udvalgenes mer- og mindreforbrug i regnskab 2006 skal håndteres i sagen om overførsler 2006-2007, der forelægges til behandling samtidig med regnskabet. Den konkrete placering af udvalgenes mer- og mindreforbrug på bevillinger og funktioner besluttes i forbindelse med den ordinære overførselsrunde.

 

 

Løsning

1. Serviceudgifter og tidlige overførsler fra 2006 til 2007

Københavns Kommune forventer at have overholdt det niveau for primærkommunale serviceudgifter, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har fastsat. Den endelige fastsættelse af niveauet for primærkommunale serviceudgifter for Københavns Kommune vil ske i en bekendtgørelse, som forventes udsendt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet i løbet af foråret 2007.

Ifølge ministeriets foreløbige udmelding må Københavns Kommunes primærkommunale serviceudgifter i 2006 ikke overstige 16.373 mill. kr. I regnskabet for 2006 er kommunens primærkommunale serviceudgifter opgjort til 16.336 mill. kr., hvilket er 37 mill. kr. under måltallet.

Som følge af loven overførte udvalgene i efteråret 2006 primærkommunale serviceudgifter på i alt 602 mill. kr. til 2007 (BR 567/06; BR 726/06; BR 645/06). Såfremt der sker et tilsvarende indgreb i 2007 som i 2006, vil Økonomiforvaltningen fremsætte forslag om, at udvalgenes budgetter reguleres, så kommunen samlet set overholder måltallet for kommunens serviceudgifter, jf. ØU 87/2007.

Selvom serviceudgifterne for kommunen samlet ligger under det udmeldte måltal, indeholder regnskabet en række større driftsmæssige afvigelser og problemstillinger, hvoraf de væsentligste er:

·        Et merforbrug på 285 mill. kr. under Børne- og Ungdomsudvalget, hvoraf 235 mill. kr. blev finansieret med en tillægsbevilling i forbindelse med regnskabsprognosen pr. oktober 2006, jf. BR 683/06. Udvalget har siden oktoberprognosen haft et merforbrug på 50 mill. kr. Udvalget ønsker desuden opsparinger i decentrale institutioner på 4 mill. kr. overført til 2007, hvorved det samlede merforbrug reelt bliver 289 mill. kr. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i samarbejde med Deloitte udarbejde yderligere analyser af udvalgets regnskab for 2006, jf. BUU 2007-14113.

·        Merforbrug på 41 mill. kr. og 47 mill. kr. under henholdsvis Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget vedr. hjemmeplejeområdet. Økonomiforvaltningen har bedt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen om at redegøre nærmere for hjemmeplejeområdet i forbindelse med regnskabsprognosen pr. april 2007. Af regnskabet fremgår det, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har planer om at udskille sygeplejen fra frit-valgs-området med henblik på at skabe øget gennemsigtighed og bedre styringsmuligheder på området. Desuden har Socialforvaltningen igangsat et genopretningsprojekt, som skal forbedre den økonomiske og faglige styring af visitationen i hjemmeplejen.

·        Et merforbrug på 19 mill. kr. under Teknik- og Miljøudvalget vedr. KTK. Merforbruget skal primært forklares ved, at KTK i 2006 ikke har været i stand til at opretholde det forudsatte omsætningsniveau, jf. Teknik- og Miljøforvaltningens redegørelse for underskuddet i 2006 vedr. KTK (bilag 3). Teknik- og Miljøforvaltningen vil i foråret 2007 fremlægge særskilt sag om den fremtidige udvikling i KTK.

·        Et mindreforbrug på 256 mill. kr. under Teknik- og Miljøudvalget vedr. fritagelse af moms på betalingsparkering. Landsskatteretten har givet Københavns Kommune medhold i, at betalingsparkering på offentlig vej ikke er en momspligtig ydelse. Kommunen har derfor modtaget tilbagebetaling fra staten på 256 mill. kr.

Der er redegjort nærmere for afvigelserne i bilag 2.

 

2. Udviklingen i udgifterne på overførselsområdet

Regnskabet for 2006 viser blandt andet et mindreforbrug på 73 mill. kr. på kontanthjælpsområdet, færre refusionsindtægter på 60 mill. kr. på sygedagpengeområdet, et merforbrug på 62 mill. kr. på sygesikringsområdet, et mindreforbrug på 50 mill. kr. på området for førtidspension.

Mindreforbruget på 73 mill. kr. på kontanthjælpsområdet under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er opstået som følge af et faldende antal kontanthjælpsmodtagere.

Der er i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets regnskab også indregnet mindre refusionsindtægter på 60 mill. kr. vedr. sygedagpengeområdet som følge af manglede opfølgning i sygedagpengesagerne i 2006. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har rettet henvendelse til Arbejdsmarkedsstyrelsen med henblik på at indfri statsrefusionen som oprindeligt forventet.

Merforbruget på 62 mill. kr. findes på sygesikringsområdet under Sundheds- og Omsorgsudvalget. Merforbruget kan bl.a. henføres til, at afregningen i 2006 er sket på baggrund af 53 uger mod normalt 52 uger som følge af, at området er overgået til Region Hovedstaden.

Mindreforbruget på 50 mill. kr. på området for førtidspension findes under Socialudvalget. Mindreforbruget skal ses i sammenhæng med en større afgang af førtidspensionister end forudset samt en lavere tilgang af nye førtidspensionister.

Det skal derudover bemærkes, at Københavns Kommune – i modstrid med økonomiaftalen mellem amterne og regeringen for 2006 – står til ikke at blive kompenseret for kommunens merudgifter på medicinområdet. Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har henvendt sig med problemstillingen til Finansministeren. Ministeren har i sit svar til forvaltningen afvist kommunens ønske om at blive kompenseret for merudgifterne på medicinområdet som oprindeligt aftalt. Samtidig har også KL henvendt sig til ministeren vedr. problemstillingen til støtte for Københavns Kommune. Kommunen og KL afventer stadig ministerens svar.

 

3. Anlæg

Regnskabet viser, at Københavns Kommune har et samlet mindreforbrug på 435 mill. kr. på anlægsområdet. Mindreforbruget kan primært henføres til udskudte anlægsprojekter i flere udvalg samt betalingsforskydninger mellem årene vedr. igangværende projekter.

Mindreforbruget opstår også som følge af, at Økonomiudvalget har haft nettomerindtægter på 168 mill. kr. vedr. tilbagekøbsrettigheder. Der var i budgetteret med nettoindtægter på 115 mill. kr. på området i korrigeret budget, men nettoindtægterne beløb sig til 283 mill. kr. Københavns Kommune har et større antal ejendomme med tilknyttet tilbagekøbsret. Ejere af sådanne ejendomme kan i mange tilfælde købe sig fri af rettigheden, hvilket i 2006 er sket i højere grad end budgetteret.

Udvalgene har overført anlægsmidler fra 2006 til 2007 for i alt 881 mill. kr., jf. BR 681/06.

 

4. Det finansielle resultat

Kommunens likvide kassebeholdning var på 2,2 mia. kr. ved udgangen af 2006. I 2005 var den likvide kassebeholdning på 1,3 mia. kr. Stigningen skyldes primært udbyttebetaling fra Københavns Energi på 3 mia. kr. i 2006. Midlerne fra udbyttebetalingen er disponeret af Borgerrepræsentationen til finansiering af Metrocityringen inkl. Nordhavnsvej. Der er i den likvide kassebeholdning taget højde for, at der som følge af udlodningen er sket en deponering på 1,9 mia. kr. Kassebeholdningen vil dog blive reduceret i takt med modregningen i kommunens bloktilskud som følge af beskatningen af udlodningen på 1,2 mia. kr.

Kommunens reelle kasse udgør 501 mill. kr., jf. bilag 4.

 

5. Lønoprydning efter Accenture

Der er i løbet af 2006 blevet udredt udeståender vedr. Accentures løndrift. Ved udgangen af 2006 udestår der afregning af pensionsindbetalinger, skyldig ferie og berigtigelse af løndebitorsager. Der vil i forhold til lønoprydningsprojektet efter Accenture i 2007 ske gældsafvikling på 34 mill. kr. Beløbet vedrører afregning til Feriefonden for tidligere år på 8 mill. kr., betaling af gæld til pensionskasser på 13 mill. kr., betaling af lønkreditorer på 10 mill. kr. samt gæld til øvrige tredjeparter på 3 mill. kr. Disse midler er reserveret i kassen.

 

6. Konteringspraksis

Økonomiforvaltningen har ved controlling af regnskabet for 2006 kunnet konstatere, at budget og udgiftskontering (forbrug) i alt for mange tilfælde ikke er placeret på samme funktioner, jf. Indenrigs- og Sundhedsministeriets regler. For eksempel viser regnskab 2006 et merforbrug på 48 mill. kr. på funktion 6.51.1 Sekretariat og forvaltninger på bevillingsområdet Voksne med Særlige behov under Socialudvalget. Merforbruget på funktionen er dog reelt kun på 4,4 mill. kr., idet der blandt andet er konteret indtægter på 17 mill. kr. og udgifter på 58 mill. kr., som i praksis vedrører en andre funktioner.

Problemstillingen gælder stort set for alle udvalg. Det medfører, at regnskabet ikke opnår en tilfredsstillende gennemsigtighed. Samtidig forringes overblikket over og styring af kommunens udgifter og indtægter både i regnskabsåret og fremadrettet i de følgende budgetter. Problemstillingen gjorde sig ligeledes gældende i forbindelse med regnskabet for 2005.

 

7. Københavns Kommunes grønne regnskab

Det grønne regnskab for Københavns Kommune forelægges Borge rrepræsentationen sammen med Københavnernes grønne regnskab umiddelbart efter sommer.

 

 

Økonomi

Jf. ovenstående og bilag 2.

 

 

Videre proces

Regnskabet for 2006 forelægges Borgerrepræsentationen den 31. maj 2007 og oversendes efter Borgerrepræsentationens godkendelse til revision.

 

 

Bilag

Bilag 1. Københavns Kommunes regnskab 2006.

Bilag 2. Forklaringer til regnskab 2006 for Københavns Kommune.

Bilag 3. Orientering om Kommune Teknik Københavns regnskabsresultat i 2006.

Bilag 4. Oversigt over kassebeholdningen og den reelle kasse.

Bilag 5. Revisionsdirektoratets, Borgerrådgiverens samt udvalgenes politisk godkendte indstillinger til enhedernes regnskab (fremlægges på aflæggerbordet).

 

 

         Claus Juhl

                                            /Bjarne Winge

 

 


 

Til top