Høringssvar vedr. "Handleplaner til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 - 2010"
Høringssvar vedr. "Handleplaner til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 - 2010"
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 8. maj 2007
J.nr. ØU 139/2007
16. Høringssvar vedr. "Handleplaner til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 - 2010"
Sundheds- og Omsorgsudvalget har på møde den 19. marts 2007 drøftet et forslag til en tværgående kommunal prioriteringsliste til budgetønskelisten 2008 og anmodet om bemærkninger bl.a. fra Økonomiudvalget.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget, 1. at høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendes. Økonomiudvalgets
beslutning i mødet den 8. maj 2007: Indstillingen blev godkendt. |
Problemstilling
Borgerrepræsentationen med vedtagelse af Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 — 2010 (BR 575/06), har besluttet at der skal udarbejdes handleplaner, som konkretiserer hvilke aktiviteter, der skal igangsættes for at opnå sundhedspolitikkens mål. Udmøntningen af sundhedspolitikken skal som udgangspunkt finansieres inden for udvalgenes rammer.
Økonomiudvalget blev bedt om at vurdere følgende, med udgangspunkt i eget ressortområde:
· Om man kan tiltræde handleplanerne?
· Hvordan forvaltningen vil implementere handleplanerne?
· Samtidig bedes forvaltningen vurdere hvad der kan finansieres inden for nuværende driftsbudget og hvad der kræver yderligere driftsfinansiering via budgetønskelisten for 2008?
Hensigten er, at Sundheds- og Omsorgsudvalget på baggrund af høringssvarerne fremsender et endeligt forslag til handleplaner til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på at indgå i budgetdrøftelserne for 2008.
Konkret set er der 3 fokusområder der er relevant for Økonomiudvalgets ressortområde:
1. "Etiske regler om sundhed og trivsel på arbejdspladsen".
2. "Udmøntning af sundhedspolitikker på arbejdspladser".
3. "Systematisk dokumentation og evaluering".
Løsning
Økonomiforvaltningen (ØKF) har følgende be mærkninger til handleplaner til kommunens sundhedspolitik 2006 – 2010:
· Økonomiforvaltningen forudsætter, at handleplanerne kun sættes i gang såfremt der i budgetforhandlingerne for 2008 afsættes finansiering hertil.
· For så vidt angår aktiviteten udarbejdelse af "sundhedspolitikker i alle forvaltninger" (bilag 5, side 18), foreslås det, at alle forvaltninger får indsigt i hinandens erfaringer og indsatser. Derfor anbefales det, at der dannes et forum bestående af de enkelte forvaltningernes sikkerhedsorganisationer, hvor de kan udveksle erfaringer og formidle indsatser.
· Der pålægges ØKF en del af ansvaret for "udmøntning af sundhedspolitikker på arbejdspladser", "systematisk dokumentation og evaluering" og "Etiske regler om sundhed og trivsel" på arbejdspladsen". Dette arbejde må nødvendigvis ses i sammenhæng med de øvrige aktiviteter, som er i gang.
· I forhold til ovennævnte fokusområder vil ØKF meget gerne indgå i de koordinerende arbejder.
· Den systematiske dokumentation og evaluering må ses i sammenhæng med det igangværende arbejde med det fremtidige personalepolitiske regnskab, således at regnskabet kommer til at udgøre dokumentationen, også for det sunde arbejdsliv.
· Som opfølgning på budgetseminaret i slutningen af januar 2007 for medlemmerne af ØU, har ØKF fået til opgave at samle forvaltningerne om et tværgående samarbejde om projektet "Det vigtigste job i byen". Samarbejdet skal resultere i en samlet, fælles indstilling til ØU med alle budgetønsker omkring det vigtigste job/den attraktive arbejdsplads til budget 2008. Sundhed indgår som et af emnerne, der skal behandles i de nedsatte relevante arbejdsgrupper. Budgetønskerne fremlægges for ØU på et møde i august, og det videre arbejde med indsatserne omkring sundhedspolitikker og etiske regler må tænkes ind i denne sammenhæng.
Økonomi
Såfremt handleplanerne måtte blive i sin nuværende form, estimerer Økonomiforvaltningen ressourcetrækket til følgende:
· Til udarbejdelsen af en sundhedspolitik og opstarten af udmøntningen af denne vil forbruget formentlig være ca. 0,75 årsværk (ØKF, rådhusdelen 0,25 ÅV, Brandvæsenet 0,25 ÅV, Koncernservice 0,25 ÅV), dvs. 375 t. kr.
Herefter vil det formentlig være det halve, der skal benyttes af medarbejderressourcer til vedligeholdelsen af politikken og administrationen af aktiviteterne, dvs. ca. 190 t. kr. årligt.
· Til aktiviteterne relateret til udmøntningen af sundhedspolitikken afhænger omkostningsniveauet helt af sundhedspolitikkens ambitionsniveau. Hvis man f.eks. vælger at tilbyde et årligt gratis helbredstjek til alle medarbejdere, samt gennemfører kurser, seminarer osv. vil det formentlig komme til at koste ca. 2 mill. kr. for ØKF samlet set (dvs. inkl. Brandvæsenet og Københavns Kommunes Koncernservice).
Videre proces
På baggrund af tilbagemeldinger fra høringspartner udarbejder Sundheds- og Omsorgsudvalget et endeligt forslag til handleplaner til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på at indgå i budgetdrøftelserne for 2008.
Bilag
1. Økonomiudvalgets høringssvar vedr. sundhedspolitik 2006 til 2010, ØU, 2007.
2. "Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 til 2010,
Indstilling til SOU de
n 19 marts
3. "Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 til 2010, Oplistning af indsatser til politikere", SUF, 2007.
4. "Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006 til 2010, Prioriteringsliste", SUF, 2007.
5. "Sunde københavnere i alle aldre", Resumé af handleplaner, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, 2006.
Claus Juhl
/Bjarne Winge