Mødedato: 08.04.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høringsnotat - Miljøkonsekvensvurdering af Metro M5

Se alle bilag

Der er gennemført en offentlig høring om miljøkonsekvensvurdering af Metro M5. Høringssvar og høringsnotat fremlægges nu for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen sideløbende med, at aftale mellem staten og Københavns Kommune om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm skal behandles. Samtlige miljøkonsekvensvurderinger vedr. Metro M5, hvidbog og et endeligt udkast til § 25 tilladelse, baseret på godkendt aftale, forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse andet halvår 2025.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at tage vedlagte høringsnotat og høringssvar til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommune og Trafikstyrelsen har i perioden 1. august – 26. september 2024 fremlagt miljøkonsekvensrapport for metrolinje M5 og udkast til § 25 tilladelse i offentlig høring. Der er modtaget 821 høringssvar.

Sideløbende er der efter ønske fra Frederiksberg Kommune igangsat en supplerende miljøkonsekvensvurdering for alternativ placering af slutskakten, som muliggør en station ved Gammel Kongevej, hvis det senere besluttes at lukke Metro M5 som en ringforbindelse. Der er modtaget 14 høringssvar ifm. høring om afgrænsning af miljøkonsekvensvurderingen om slutskakten.

I november 2024 blev der yderligere igangsat en supplerende miljøkonsekvensvurdering for en række optimeringsforslag for Metro M5. Der er modtaget 11 høringssvar ifm. høring om afgrænsning af miljøkonsekvensvurderingen om optimeringsforslag.

Under Økonomiudvalgets dagsorden punkt 3 behandles forslag til aftale mellem staten og Københavns Kommune om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm. Under punktet skal der tages principiel stilling til valg af metrolinje, stationer, etapeopdeling og finansiering, og derfor fremlægges opsummering af høringssvar til høringerne i 2024. Høringsnotatet er udarbejdet af Københavns Kommune, som myndighed, og det indstilles, at høringsnotat og høringssvar tages til efterretning.

Når høring om supplerende miljøkonsekvensvurdering af slutskakt og optimeringsforslag er gennemført, vil Københavns Kommune udarbejde en samlet hvidbog med opsummering af alle høringssvar og myndighedernes bemærkninger hertil (Trafikstyrelsen og Københavns Kommune). Med hvidbogen forelægges også et endeligt udkast til § 25 tilladelse, baseret på godkendt aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm, for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse. § 25 tilladelsen er den tilladelse til anlægsprojektet, som Københavns Kommune skal udstede pba. af Metroselskabets miljøkonsekvensrapport. Udstedelse af § 25 tilladelsen sker efter anlægslovens vedtagelse.

Løsning

I bilag 1 opsummeres de indkomne høringssvar, som fremgår i sin helhed af bilag 2.

Det er alene formålet med høringsnotatet at opsummere de indkomne høringssvar. Københavns Kommune har som myndighed og med input fra Metroselskabet givet bemærkninger til de indkomne høringssvar i notatet. I notatet tages ikke stilling til, hvorvidt Metro M5 skal realiseres og i givet fald med hvilken løsning, variant, etapedeling mm – der henvises til punkt 3 på Økonomiudvalgets dagsorden vedr. aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm.

Økonomiforvaltningens vurdering

Sammenfattende er det Økonomiforvaltningens vurdering, at Metro M5 kan anlægges og driftes uden uacceptable påvirkninger på miljøet og omgivelserne med de beskrevne forudsætninger, afværge- og overvågningsforanstaltninger, som fremgik af miljøkonsekvensrapporten og vilkårene i udkast til § 25-tilladelse, der blev sendt i høring 1. august – 26. september 2024. Miljøkonsekvensrapporten fremgår af bilag 3. Øvrigt materiale kan ses på kommunens høringsside.

Økonomiforvaltningen vurderer, at de negative miljømæssige påvirkninger i anlægsfasen samlet set opvejes af M5’s positive påvirkninger i driftsfasen. Metro M5 øger tilgængeligheden til og fra en række bykvarterer og forbedrer bevægelses- og pendlingsmulighederne på tværs af byen. Derudover understøtter Metro M5 også mulighederne for på sigt at kunne skabe byudvikling i Østhavnen.

§ 25 tilladelsen meddeles under forudsætning af, at de beskrevne afværgeforanstaltninger gennemføres. Derudover indeholder den en række yderligere vilkår med henblik på at undgå, forebygge eller begrænse væsentlige skadelige indvirkninger på miljøet samt eventuelle overvågningsforanstaltninger.

Opsummering af høringssvar

Generelt bakker mange høringssvar op om mere metro, og særligt Metro M5, Sydlig løsning. De mest gennemgående temaer i høringssvarene er opsummeret nedenfor:

  • Flere beboerforeninger, beboere og erhvervsdrivende er bekymret for støj, vibrationer og bygningsskader – og spørger til kompensation.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at anlæg af Metro M5 ikke kan undgå at medføre gener for beboere og virksomheder omkring byggepladserne. Det forventes, at der vil blive udarbejdet et regelsæt for kompensation svarende til det, der var gældende ved anlæg af metro M3 og M4. Det er Transportministeriet, der i forbindelse med anlægslov for Metro M5 fastsætter regler herfor.

     

  • Islands Brygges Lokalråd og Amager Vest Lokaludvalg bakker op om station v/ Bryggebroen, som giver forbindelse til KBH H. Beboere og foreninger i Axel Heides Gade ønsker stationen fjernet fra gaden, alternativt flyttet. Flere mener, at stationen er unødvendig grundet nærhed til Islands Brygge station samt Havneholmen.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at placeringen af stationen i Axel Heides gade er valgt, fordi der i området er mange beboere og arbejdspladser. Det vil være teknisk vanskeligt at flytte stationen og det vil også give overlap med eksisterende stationsopland.

     

  • Amager Øst Lokaludvalg glæder sig over mere metro i bydelen og bakker op om placering af station på Sundbyøster Plads. Brugere af den nyligt anlagte plads ærgrer sig over, at legeplads inddrages til byggeplads.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at legepladsen vil blive genetableret, når anlægsfasen er afsluttet.

     

  • Interesseorganisationer, selskaber, virksomheder og brugere af Prøvestenen Syd stiller spørgsmål til placering af kontrol- og vedligeholdelsescentret på Prøvestenen og spørger til ekspropriation, forsyningssikkerhed samt adgang til Prøvestenen.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at der er undersøgt alternative placeringer af kontrol- og vedligeholdelsescentret, men det er alene placeringen på Prøvestenen, som har vist sig mulig. Forsyning til lufthavnen påvirkes ikke. Der vil både i anlægs- og driftsfasen være adgang til Prøvestenen Syd.

     

  • Christianshavns Lokaludvalg er positivt indstillet overfor Metro M5, sydlig løsning, men mener ligesom halvdelen af samtlige høringssvar, at tunnel mellem Prags Boulevard og Refshaleøen er eneste acceptable løsning. De mener, at højbane ødelægger miljøet og de rekreative muligheder. Og at miljøkonsekvensrapporten ikke er grundig nok i beskrivelse af de positive elementer i området, som påvirkes af højbane.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at en tunnelløsning vil påvirke byrummet i mindre grad end en højbane. Med optimeringsforslagene bliver højbaneløsningen dog smallere end angivet i miljøkonsekvensvurderingen. Det er muligt for ejerne af Metroselskabet at tilkøbe tunnelløsning efter Prags Boulevard.

     

  • En række høringssvar, bl.a. fra svenske kommuner og organisationer, samt Dansk Industri, Dansk Erhverv og CPH Lufthavn ønsker en kommende Øresundsmetro, og vil derfor gerne opretholde mulighed for afgreningskammer mod Malmø.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at der med optimeringsforslagene vil være mulighed for at køre direkte fra Malmø og mod Lynetteholm Nord. Ønsker passagerer fra Malmø at køre mod KBH H, er det nødvendigt at skifte tog på stationen ved Prags Boulevard.

     

  • Danmarks Naturfredningsforening København og Miljøstyrelsen ønsker uddybet om vandområdeplanerne er overholdt samt uddybning og flere vurderinger af påvirkning af arter og natur.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at Økonomiforvaltningen og Metroselskabet har afholdt møde med Miljøstyrelsen og drøftet deres ønsker til uddybning. Metroselskabet udarbejder en supplerende redegørelse for dette, som vil indgå i høringen om den supplerende miljøkonsekvensrapport for slutskat og optimeringsforslag.

     

  • Der er indkommet en række høringssvar, primært fra borgere, der spørger til trafiksikkerhed specielt ifm. tung trafik ved stationerne og giver udtryk for bekymring om håndteringen heraf.
  • Økonomiforvaltningen bemærker, at for hver byggeplads vil der blive udarbejdet en detailplan for trafiksikkerhed. Københavns Kommune og politiet skal give skriftlig tilladelse til etablering af byggepladserne på baggrund en ansøgning, der indeholder tegninger af den trafikale indretning af byggepladsen og dens omgivelser.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Vedlagte høringsnotat udbygges til en mere omfattende hvidbog over de indkomne høringssvar i forbindelse med høringen om miljøkonsekvensvurderingen af Metro M5, inklusiv supplerende miljøkonsekvensvurderinger og myndighedernes bemærkninger (Trafikstyrelsen og Københavns Kommune). Hvidbogen vil blive fremlagt for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i forbindelse med den endelige behandling af § 25-tilladelsen til anlæg af Metro M5, forventet i andet halvår 2025.

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen

Til top