Mødedato: 08.04.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Aftale mellem regeringen og Københavns Kommune om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende aftale mellem regeringen og Københavns Kommune om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende, at Københavns Kommune tiltræder ’Aftale mellem regeringen og Københavns Kommune om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm’ (bilag 1) i sin helhed, herunder godkende, at Københavns Kommune yder et anlægstilskud på 2,5 mia. kr.(2025-priser) fordelt med 125 mio. kr. årligt i perioden 2026-2045, jf. nedenstående afsnit om økonomiske forpligtelser for Københavns Kommune samt økonomiafsnittet, og at Københavns Kommune og By & Havns grunde og rettigheder i Kløverparken på et senere tidspunkt indskydes i det kommende selskab, der skal forestå byudvikling i Østhavnen.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 22. november 2018 ’Principaftale om anlæg af Lynetteholmen’. Som udmøntning heraf blev anlægslov for Lynetteholm vedtaget i Folketinget den 4. juni 2021, Metroselskabet har udarbejdet miljøvurdering af metrolinje M5, og Sund & Bælt er ved at udarbejde miljøvurdering af Østlig Ringvej. Etablering af metrolinje M5 samt Østlig Ringvej, der skal betjene Lynetteholm og den nye bydel i Østhavnen, kræver anlægslov.

Forud for anlægslovene for M5 og Østlig Ringvej skal der indgås aftale mellem Københavns Kommune og staten om den samlede finansiering af infrastrukturanlæggene.

Løsning

Regeringen og Københavns Kommune har fredag den 28. marts 2025 indgået aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm med forbehold for Borgerrepræsentationens endelige godkendelse. Med aftalen fastlægger parterne linjeføring, etapedeling og stationsplaceringer for M5 samt linjeføring for Østlig Ringvej. Med aftalen fastlægges endvidere at indarbejde en række optimeringsforslag vedr. M5, hvorved stationen v/Prags Boulevard (Kløverparken) bliver en højbane station, og forbindelsen herfra til kontrol- og vedligeholdelsescentret på Prøvestenen går over jorden på en smal viadukt. Af aftalen fremgår desuden, at placering af slutskakten skal muliggøre en station på Gl. Kongevej, hvis det på sigt besluttes at videreføre M5 linjen som en ring. Den nye infrastruktur er en forudsætning for, at Østhavnen kan byudvikles.

Det har været en prioritet for Københavns Kommune, at den nye metrolinje får en linjeføring, som dels kan fremtidssikre metronettet i hovedstaden med en supplerende linje over havnen, som ellers vil blive udfordret på kapacitet fra år 2035, og dels betjener eksisterende byområder, som i dag ikke er metrobetjent.

Finansiering af infrastrukturen til Østhavnen

Metrolinje M5 og første etape af Østlig Ringvej har estimerede anlægsomkostninger på samlet 33,1 mia. kr. Infrastrukturen finansieres af byudvikling på Lynetteholm og det øvrige Østhavnen, indtægter fra Metroselskabet samt et bidrag fra Københavns Kommune. I anlægsperioden bærer staten omkostningerne for en andel af udgifterne på samlet 19,8 mia. kr., hvorefter disse midler forventes tilbagebetalt af indtægterne fra byudviklingen, jf. tabel 1 i ’Aftale mellem regeringen og Københavns Kommune om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm’.

Hovedparten af metroen samt første etape af Østlig Ringvej kan finansieres af byudviklingsgevinster. For at sikre en metroløsning, der både betjener eksisterende dele af byen og samtidig langtidssikrer metronettet, har det været nødvendigt med yderligere finansiering fra metropassagererne og Københavns Kommune.

Med aftalen godkendes et finansieringsbidrag fra Metroselskabet i form af en ny takstzone i Østhavnen, indførelse af et lufthavnstillæg på 20 kr. (2025-priser) fra år 2027 og indførelse af et kvalitetstillæg på 1 kr. (2025-priser) på hele metronettet fra år 2036, når 1. etape af metrolinje M5 åbner. Derudover genererer udvidelsen af metronettet over havnesnittet et provenu på estimeret 3,1 mia. kr., der indgår som finansiering til den nye M5 linje.

Med aftalen afsættes også 0,5 mia. kr. til forlængelse af Metro M4 i Nordhavn med yderligere to stationer. Der kommer ifm. idriftsættelsen en ny takstzone, som omfatter stationerne efter den nuværende endestation på Orientkaj.

Økonomiske forpligtelser for Københavns Kommune

Med aftalen påtager Københavns Kommune sig følgende økonomiske forpligtelser, jf. bilag 1.

Københavns Kommune yder et tilskud til Metroselskabet på 2,5 mia. kr.(2025-priser) med 125 mio. kr. årligt fra 2026 til 2045 inden for den samlede kommunale anlægsramme.

Københavns Kommune og By & Havn indskyder grunde og rettigheder i selskabet, der skal forestå den kommende byudvikling i Østhavnen, jf. appendiks i bilag 3 til aftalen. Københavns Kommunes grunde og rettigheder på Kløverparken er i kommunens regnskab bogført til 173 mio. kr. Balanceværdien nedskrives tilsvarende, når indskuddet effektueres med den kommende organiseringslov, men indskuddet påvirker ikke kommunens råderum eller driftsregnskab.

Københavns Kommune forpligtes til at stå for at etablere en cykelbro mellem Østerbro og Refshaleøen, som kan understøtte en god cykelinfrastruktur til Lynetteholm senest i 2045. Kommunen kan søge statslig medfinansiering hertil på op til 50 pct.

For at sikre robustheden i Metroselskabets langsigtede økonomi etableres med aftalen en garantiordning, udover hvad der følger af det almindelige medejerskab i Metroselskabet, hvor staten og kommunen forpligtes til med hhv. 1/3 og 2/3 at foretage overførsler til Metroselskabet, såfremt der mod forventning er utilstrækkelige driftsoverskud, til at selskabet kan afvikle sin gæld i 2102. Kommunens betaling vil maksimalt kunne udgøre 200 mio. kr. årligt og maksimalt i alt 4 mia. kr. i alt. Hvis overførsel bliver en realitet i fremtiden, kan denne, hvis ønsket, omsættes til ejerandele i Metroselskabet.

Københavns Kommune bærer risikoen for fordyrelse af anlægget af M5, ud over den afsatte reserve, mens staten bærer risikoen for Østlig Ringvej.

Københavns Kommune skal udarbejde plangrundlag for arealerne i Østhavnen, inklusive Lynetteholm, som sikrer, at de aftalte bebyggelsestætheder og udbygningstakt kan realiseres. Det kommende byudviklingsselskab kan, udover kravet om 25 pct. almene boliger, af kommercielle hensyn afvige fra forudsætningerne om arealanvendelsen og udbygningstakt. Udviklingsmulighederne på flere af arealerne i Østhavnen er på nuværende tidspunkt begrænset af en række bindinger i form af blandt andet udpegede fortidsmindebeskyttelseslinjer, udpegninger til virksomheder med særlige beliggenhedskrav mv. som staten med aftalen forpligter sig på at afløfte i efterfølgende lovgivning. Med aftalen videreføres det grundlæggende princip fra Principaftale 2018 om en ligelig deling af risikoen for byudviklingsindtægterne mellem staten og Københavns Kommune. Dividender fra byudvikling opgøres endeligt i år 2080. Evt. yderligere indtægter udover 19,8 mia. kr. fra byudvikling fordeles efterfølgende til Københavns Kommune og staten baseret på ejerforholdene i By & Havn I/S.

Københavns Kommune forpligtes endvidere på at understøtte, at det forudsatte passagergrundlag realiseres for dels det eksisterende metrosystem og dels den nye M5 linje, herunder ved at foretage bustilpasninger og begrænse paralleldrift mellem bus og metro og/eller andre trafik- eller boligtiltag. Konkret sigtes der efter at øge passagertallet med 10-15 mio. passagerer årligt, som forudsat i Metroselskabets prognoser.

Selskabskonstruktion for byudviklingsselskabet

Med aftalen fastlægges, at det kommende selskab bag byudviklingen af de grunde, som indgår i projektøkonomien, vil blive organiseret i By & Havn. Staten vil fremover udpege tre af fremover maksimalt syv bestyrelsesmedlemmer i By & Havn I/S, mens de resterende op til fire, herunder formanden, fortsat udpeges af Københavns Kommune. Derudover forpligtes både stat og kommune på at sikre, at de udpegede bestyrelsesmedlemmer arbejder for selskabsbeslutninger, der realiserer finansieringsbidraget fra byudviklingen. Den konkrete organiseringsmodel vil blive afklaret frem mod maj 2025 og danne baggrund for en ny organiseringslov/ændring af ’Lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S’.  

Økonomi

Københavns Kommune skal yde et anlægstilskud til Metroselskabet på 2,5 mia. kr. (2025 p/l) med 125 mio. kr. årligt fra 2026 til 2045 inden for den samlede kommunale anlægsramme, som vil betyde, at Københavns Kommune vil skulle håndtere anlægsudgifterne til M5, inden for Københavns Kommunes andel af anlægsrammen i perioden. Finansiering heraf sker ved disponering af den afsatte pulje til ”Mere metro og generel udbygning af infrastruktur” på nominelt 6,3 mia. kr. Konkret afsættes og frigives der en løbende anlægsudgift vedr. tilskud til anlæggelse af metro på 125 mio. kr. (2025 p/l) i perioden 2026 til 2045, der årligt pristalsreguleres med udviklingen i anlægsindekset, jf. tabel 1.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Indtægt (I) /

Beløb i 1.000 kr.

Varig?

(nr. og navn)

Udgift (U)

(2025 p/l)

ja/nej

 

 

Årligt 2026-2045

 

1

ØU

2500 - Finansposter

Udgift (U)

-125.000

Nej

1

ØU

3126-Økonomisk forvaltn.

Udgift (U)

125.000

Nej

I alt

-

-

-

0

-

En række grunde og rettigheder på Kløverparken, der i dag ejes af Københavns Kommune og By & Havn indskydes i det kommende selskab bag byudviklingen af Østhavnen. Af appendiks i bilag 3 til ’Aftale om byudvikling om infrastruktur til Lynetteholm’ fremgår oversigt over de pågældende grunde og rettigheder. Værdien af de grunde og rettigheder, som Københavns Kommune ejer, er i kommunens balance bogført til 173 mio. kr., som dog også inkluderer en grund, der kun delvist skal indskydes. Værdien af de indskudte grunde og rettigheder nedskrives ved overførsel til 0 kr., hvilket ikke har betydning for kommunens driftsregnskab eller anlægsmåltal. Københavns Kommunes indskud af grunde og rettigheder ændrer ikke på ejerandele i By og Havn I/S.

Garantien til Metroselskabet samt kommunens hæftelse for en eventuel fordyrelse af metrolinje M5 kræver ikke, at der afsættes bevilling på nuværende tidspunkt, men udgør en eventualforpligtelse for kommunen.

Videre proces

Organiseringslov/ændring af ’Lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S’ forventes vedtaget i Folketinget primo 2026.

Forud for anlægslove for metrolinje M5 og Østlig Ringvej skal miljøvurdering af begge anlæg afsluttes.

Københavns Kommune er myndighed på miljøvurdering af metrolinje M5, der har været i offentlig høring i august-september 2024. Resultatet herfra er opsamlet i høringsnotat, jf. dagsordenspunkt 4 på Økonomiudvalgets dagsorden dags dato. Metroselskabet har udarbejdet udkast til en supplerende miljøvurdering for alternativ placering af slutskakt og de optimeringsforslag, som indgår i ’Aftale om byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm’. Den supplerende miljøvurdering forventes sendt i offentlig høring inden sommeren 2025. Godkendelse af endelig miljøvurdering, hvidbog og §25 tilladelse kan forventeligt behandles i Borgerrepræsentationen i efteråret 2025, hvorefter grundlaget er på plads til vedtagelse af anlægslov i Folketinget i 2026.

Sund & Bælt opstartede miljøvurderingen af Østlig Ringvej i 2025. Miljøvurderingen kommer forventeligt i offentlig høring medio 2026 mhp. efterfølgende vedtagelse af anlægslov i Folketinget i 2027.

 

 

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen 

 

Til top