Mødedato: 08.04.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Afvikling af HOFOR’ obligationslån til KommuneKredit m.m.

Se alle bilag

HOFOR har to kommunekreditobligationslån på 4,8 mia. kr. Lånene stammer fra 2005, hvor vand og spildevand blev udskilt fra kommunen/forvaltningen. I den forbindelse valgte Borgerrepræsentationen at beholde en del af kapitalen i vandselskaberne som lånekapital i stedet for egenkapital, såfremt det senere skulle blive muligt at frigøre midlerne.     

Økonomiforvaltningen vurderer, at der ikke er udsigt til, at det bliver muligt for HOFOR, at indregne renter og afdrag i vandtaksterne med henblik på at afdrage den obligationsgæld, som ikke blev konverteret til egenkapital i HOFOR ved selskabernes stiftelse i 2005.

Københavns Kommune ejer, og har deponerede, kommunekreditobligationer for 4,8 mia. kr., svarende til modposten til HOFORs obligationslån i KommuneKredit. For at HOFOR kan afvikle kommunekreditlånene skal obligationerne overføres til HOFOR, med henblik på at HOFOR efterfølgende indleverer obligationerne til Kommunekredit. Dermed afvikles obligationslånene.  

Afviklingen af obligationslånene vil være neutral for den reelle kasse og det økonomiske råderum. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Økonomiforvaltningen får mandat til at afvikle HOFOR Holding A/S’ KommuneKredit obligationslån ved, at Københavns Kommune tilfører obligationerne til HOFOR Forsyning Holding P/S eller alternativt tilfører HOFOR Forsyning Holding P/S kontante midler til afviklingen af lånet, 
  2. at Borgerrepræsentationen godkender rådigheds- og an-lægsbevillinger på 4,8 mia. kr. jf. tabel 1.

Problemstilling

HOFOR Holding A/S’ obligationslån i KommuneKredit på 4,8 mia. kr. forfalder til indfrielse den 20. maj 2025. HOFOR Holding A/S har anvendt midlerne til at finansiere interne gældsbreve mellem henholdsvis HOFOR Holding A/S og de to vandselskaber HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S. Københavns Kommune ejer de bagvedliggende KommuneKredit obligationer.

HOFOR Vand København A/S’ og HOFOR Spildevand København A/S’ gældsbreve stammer fra 2005, hvor kommunen undlod at konvertere gælden til egenkapital. Gældsforholdene blev opretholdt, da gæld ikke er omfattet af modregning og, hvis det skulle blive muligt på sigt, enten at indregne afdrag på gælden i vandtaksterne eller for at frasælge vandselskaberne med et provenu. 

Ingen af de to forhold har været mulige siden 2005, og Økonomiforvaltningen er ikke bekendt med forhold, som skulle ændre dette. Det indstilles derfor, at gældsforholdene lukkes ved at indskyde kommunens obligationer i HOFOR. 

Løsning

De koncerninterne lån stammer fra 2005, hvor vandselskaberne af kommunen blev frasolgt mod udstedelse af gældsbreve. Gældsbrevene – med regulering - er blevet opretholdt med henblik på, at midlerne i fremtiden eventuelt kunne frigives og reinvesteres i andre anlæg.  

For at anvende vand- og spildevandsmidlerne, kræves det dog, at lovgivningen på vandsektorområdet ændres, så lånenes afdrag og renter kan indregnes i vandtaksterne. Siden lånene oprettelse har der ikke været lovmæssige tiltag, som indikerer, at det skulle blive muligt at indregne lånene i taksterne. Økonomiforvaltningen er heller ikke bekendt med mulige kommende tiltag, som skulle ændre denne situationen. 

Lånene udløber den 20. maj 2025. Det har hidtil kostet Københavns Kommune netto ca. 1 mio. kr. om året i bidragssats at opretholde lånene i KommuneKredit. KommuneKredit har nu oplyst, at de ikke kan forny lånene yderligere, idet der ikke ligger realinvesteringer bag. Alternativ låntagning hos kommercielle banker er muligt, men vurderes at koste omkring 12 mio. kr. om året, plus stiftelsesomkostninger på anslået 2 mio. kr.  

Økonomiforvaltningen indstiller på den baggrund, at låneforholdene afvikles i forbindelse med udløbet.

Københavns Kommune ejer obligationerne bag HOFOR Holding A/S’ lån, og obligationerne ligger som deponerede midler. Formålet med deponeringen har været, at kommunen let kan afvikle lånene, samt at de årlige nettoudgifterne ved arrangementet blev minimeret. HOFOR Holding A/S betaler således renter på obligationerne, som tilgår kommunen via KommuneKredit, og kommunen benytter renteindtægten til finansiering af et kapitalindskud i HOFOR-koncernen. Dermed finansieres rentedelen i et kredsløb. KommuneKredit har samtidig opkrævet en bidragssats, som kommunen har betalt på ca. 1 mio. kr. p.a. 

Afvikling af lånene betyder i praksis, at Københavns Kommune skal indskyde kommunekreditobligationslånerne i HOFOR, som derefter kan aflevere obligationerne til KommuneKredit, og dermed indfri lånene. HOFOR Holding A/S har genudlånt låneprovenuet til HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S i form af koncerninterne lån. Disse lån forventes ligeledes afviklet. 

Københavns Kommune har allerede modtaget ejerandelene ved stiftelsen af HOFOR Vand Holding A/S og HOFOR Spildevand Holding A/S. Afvikling af lånene ved kapitaltilførsel til HOFOR og efterfølgende, i HOFOR-koncernen, afvikling af de koncerninterne lån ændrer således ikke på ejerandele, da der allerede var taget højde for dette ved stiftelsen af de to selskaber.
 
Det fremgår således af ejeraftalerne mellem HOFOR-kommunerne, at de øvrige HOFOR-kommuner ikke må påvirkes negativt af de to obligationslån. Desuden fremgår det, at Københavns Kommune modtog en større ejerandel, end man var berettiget til, hvis værdierne blev reguleret for obligationsgælden. Ejerandelene er således fordelt ud fra, at gælden ikke indregnes, og at de øvrige kommuner holdes skadesløs af gælden. 

Den indstillede afvikling af obligationsgælden, medfører derfor ikke øget ejerandele i HOFOR Vand Holding A/S eller HOFOR Spildevand Holding A/S.

Økonomi

HOFORs kommunekreditlån indfries ved, at Københavns Kommune indskyder KommuneKredit obligationerne i HOFOR som et indskud. HOFOR indfrier derefter HOFORs lån i KommuneKredit. 

Ved afvikling af de koncerninterne lån mellem HOFOR Holding A/S og i de to vandselskaber HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S, som ejes af HOFOR Vand Holding A/S eller HOFOR Spildevand Holding A/S, der igen ejes indirekte af Københavns Kommune med henholdsvis 73,59 pct og 61,37 pct vil den tilførte kapital blive tilført egenkapitalen.

Bevillinger 
For at muliggøre afviklingen af lånene, er der behov for, at Borgerrepræsentationen giver de nødvendige bevillinger, herunder både rådighedsbeløb og anlægsbevillinger vedr. de finansielle transaktioner, jf. nedenfor. 

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser, inkl. anlægsbevilling


Desuden indskydes vedhængende renter for første halvår 2025. Der er allerede afsat budget hertil i 2025. 

Alternativt kan KommuneKredit lånene indfries ved et kontant tilskud fra Københavns kommune til HOFOR på 4,8 mia. kr. Dernæst betaler HOFOR KommuneKredit kontant, og KommuneKredit betaler Københavns Kommune, som obligationsejer. Herefter er de 4,8 mia. kr. tilbage i kommunen, og transaktionen bliver likviditetsmæssig neutral. Ulempen ved modellen er det store beløb, som skal transporteres mellem parterne. Forvaltningen vil kun benytte denne model, hvis det mod forventning skulle blive nødvendigt.   

Kommunekreditobligationerne indgår ikke i kommunens likviditet, da der er tale om deponerede midler. Nærværende sag har dermed ikke konsekvenser for den reelle kasse eller det økonomiske råderum. 

Videre proces

Kommunens beholdning af kommunekreditobligationer indskydes i HOFOR, som henholdsvis afvikler lånene i KommuneKredit, samt de koncerninterne lån mellem HOFOR Holding A/S og henholdsvis HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S.  

Søren Hartmann Hede /                    Nicolai Kragh Petersen

Til top