Mødedato: 08.04.2008, kl. 15:15

Klimaindsats: Klimakampagne for københavnerne (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Se alle bilag

Klimaindsats: Klimakampagne for københavnerne (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 8. april 2008

 

ØU 121/2008

 

 

5.                   Klimaindsats: Klimakampagne for københavnerne (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

Borgerrepræsentationen skal godkende, at der gennemføres en klimakampagne for københavnerne i 2008 og 2009. Kampagnen skal få københavnerne til at reducere deres CO2-udslip.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at der gennemføres en klimakampagne, som skal få københavnerne til at mindske deres CO2-udslip

 

2.                  at der afsættes 1,5 mio. kr. i 2008 og 1,0 mio. kr. i 2009 (2008 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn m.v. til gennemførsel af kampagnen

3.                  at der til finansiering af bevillingen overføres 1,5 mio. kr. i 2008 og 1,0 mio. kr. i 2009 (2008 p/l) fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles Rammepuljer, funktion 6.45.51.1., driftspulje vedr. Klimatopmødet, til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning.

 

 

Problemstilling

Københavns Kommune har i "Miljømetropolen - Vores Vision CPH 2015" vedtaget at reducere CO2-udledningen fra København med mindst 20 % inden 2015 i.f.t. 2005. Det samlede mål gælder for kommunen som virksomhed, de private virksomheder, transport og kommunens borgere. Uden en aktiv indsats fra borgerne vil det ikke lykkes at realisere målet. CO2-udledningen fra borgerne kommer blandt andet fra energiforbruget i hjemmene. Hjemmenes elforbrug udgjorde f.eks. 1/3 af hele byens elforbrug i år 2006.

 

LØSNING

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen foreslår, at der gennemføres en klimakampagne for københavnerne. Den kick-startes ved en større event i efteråret, f.eks. under årets Klimafestival i september 2008. Kampagnen skal være en synlig og troværdig borgerrettet kampagne om klima og CO2-reduktion. Formålet med kampagnen er at oplyse om, hvad den enkelte borger selv kan gøre for at mindske sin CO2-udledning, hvad kommunens klimamål er, og hvad kommunen selv gør.

 

Det er tanken, at resultaterne for kampagnen vil kunne fremvises i forbindelse med FN's klimatopmøde i december 2009. Derudover er det tanken at knytte klimakampagnen direkte til selve konferencen, således at deltagende københavnere vil blive tilbudt at tage aktiv del i selve værtskabet for FN's klimatopmøde. F.eks. ved at blive vært for gæster, blive guide i København eller blive "praktisk hjælper" i.f.m. selve konferencen.

 

Målet for hele kampagnen er at skabe et "ambassadørkorps", hvor almindelige københavnere er med til forankre klimaindsatsen og kommunens klimapolitik, herunder "Miljømetropolen - Vores Vision CPH 2015". De deltagende borgere får viden om, hvordan man reducerer sit CO2-udslip, bl.a. ved besøg af en klimakonsulent. Besøget kan evt. afholdes som et "homeparty" for venner, familie m.fl.

Målgruppen er alle københavnere – både de miljøbevidste og dem, som ikke tænker så meget på miljøet i deres hverdag. Endvidere søges der samarbejde med områdeløft, boligselskaber, erhverv (f.eks. håndværkere), studerende på Københavns Universitet m.v. Agenda 21-centrene forventes at gennemføre lokale aktiviteter, som bakker op om kampagnen.

Målet med kampagnen er også at skabe stolthed over at bo i København og at man selv og ens omgangskreds kan være med til at mindske drivhuseffekten. Der bliver trukket lod om præmier, og der udvikles trendy merchandise.

En række borgere, som deltager i kampagnen, vil i hver bydel blive highlightet over for pressen. F.eks. den bedste klimafamilie, klimasingle eller klimabedstemor.

Det er tanken, at der igangsættes en klimakonkurrence mellem bydelene.

Konceptet videreudvikles i samarbejde med et eksternt bureau.

Klimakampagnen vil blive sammentænkt med kommunens øvrige klimaaktiviteter med henblik på at disse aktiviteter kan indgå og styrke kampagnen og omvendt.

Økonomi

Der afsættes 1,5 mio. kr. i 2008 og 1,0 mio. kr. i 2009 på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning, undersøgelser, tilsyn m.v. til gennemførsel af kampagnen. Til finansiering af bevillingen overføres der 1,5 mio. kr. i 2008 og 1,0 mio. kr. i 2009 fra Økonomiudvalgets bevilling, Fælles Rammepuljer, funktion 6.45.51.1., driftspulje vedr. Klimatopmødet til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 Øvrig planlægning. Der tages forbehold for Borgerrepræsentationens bevilling af rådighedsbeløb i 2009.

 

Videre proces

Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder i samarbejde med et eksternt kommunikationsbureau et kampagnekoncept. Kampagnen gennemføres i efteråret 2008 og efteråret 2009.

BILAG

-                     Oversigt over politisk behandling

 

1.                  Kampagneforslag: Klimakampagne for københavnerne

 

 

 

Claus Juhl                                                  /Hjalte Aaberg

 

 

 

Til top