Mødedato: 08.04.2003, kl. 15:00

Udbud af kommunale grundkapitallån til almene boliger i bygherre- og driftsherrekonkurrence (Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget)

Udbud af kommunale grundkapitallån til almene boliger i bygherre- og driftsherrekonkurrence (Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 8. april 2003

 

 


J.nr. ØU 104/2003

 

10. Udbud af kommunale grundkapitallån til almene boliger i bygherre- og driftsherrekonkurrence (Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Bygge- og Teknikudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at tilsagn om kommunal grundkapitallån til nybyggeri af almene boliger fremover gives med henblik på virkeliggørelse af kommunens boligpolitiske mål og på baggrund af en konkurrence om en overordnet projektidé, hvor udvælgelsen af bygherre og driftsherre sker ved anvendelse af de beskrevne udbudsmodeller og generelle vilkår,

at udbud af kommunal grundkapitallån til almene boliger i 2003 sker efter nedenstående konkrete forslag, samt

at de berørte forvaltninger bemyndiges til i fællesskab at udforme de konkrete udbudsvilkår og forestå bedømmelsen af de indkomne forslag med henblik på indstilling til de involverede udvalg, der bemyndiges til at igangsætte projektering frem mod sædvanlig skema A-indstilling.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at udbud af almene boliger gennemføres som foreslået i 2003 for den ikke-disponerede del af budgetrammen på 65 mill.kr. (2003 p/l) til kommunal grundkapitallån til almene familieboliger, jf. budgetforliget for 2003, samt for 31,7 mill. kr. (2003 p/l) tidligere afsat til almene boliger for unge, jf. Boligpolitisk Strategiplan.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefale r,

at udbud af almene boliger gennemføres som foreslået i 2003 for 24 mill. kr. af den ikke-disponerede del af budgetrammen på 40 mill. kr. til kommunal grundkapitallån til almene boliger for særligt udsatte grupper

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 26. marts 2003

Anbefalet, idet det samtidig foreslås, at eksisterende egnede erhvervsbygninger også kan indgå, samt at daginstitutioner indarbejdes, hvor det er muligt.

En rettet indstilling af 24. marts 2003 lå til grund for udvalgets behandling af sagen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 1. april 2003

Bo Asmus Kjeldgaard (F)  gjorde opmærksom på, at der i teksten til indstillingens 5. at burde stå, at FAU anbefaler at-punktet overfor både ØU og BR – ikke kun overfor BR. 

Bo Asmus Kjeldgaard (F) meddelte desuden, at Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte indstillingen den 26. marts med den bemærkning, at "det samtidig foreslås, at eksisterende egnede erhvervsbygninger også kan indgå, samt at daginstitutioner indarbejdes, hvor det er muligt.".

Indstillingen blev tiltrådt med den samme bemærkning som i Bygge og Teknikudvalget.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. april 2003

Anbefalet, idet det samtidig foreslås, at eksisterende egnede erhvervsbygninger også kan indgå, samt at daginstitutioner indarbejdes, hvor det er muligt.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Der er et stort behov for flere boliger i København både for familier og unge. Især er efterspørgslen stor efter familieboliger med en tidssvarende størrelse og standard og til en rimelig pris. For at sikre byggeri, der imødekommer dette behov, såvel som et stærkere værktøj i realiseringen af kommunens boligpolitiske mål og en tidligere politisk stillingtagen, bør tilsagn til kommunale grundkapitallån fremover finde sted på baggrund af en konkurrence, hvor både bygherre- og driftsherreopgaven udbydes.

Ved at udbyde kommunale grundkapitallån til almene boliger i forbindelse med blandet byggeri og samtidig ommærke små, almene familieboliger til ungdomsboliger, vil kunne tilvejebringes et samlet byggeri på 1.600 – 1.900 private og almene familieboliger og op til 1.500 nye og ommærkede boliger for unge inden for de i 2003 afsatte kommunale ressourcer. Derudover vil der for særligt udsatte grupper kunne opføres 335 boliger samt omdannes et tilsvarende antal i eksisterende alment byggeri.

Indstillingen indeholder således en generel del, hvor det indstilles, at tilsagn om kommunale grundkapitallån til almene boliger fremover som hovedregel gives på baggrund af en konkurrence, der samtidig respekterer de i almenboligloven med virkning fra 1. januar 2003 fastsatte bestemmelser vedrørende konkurrence om bygherreopgaver i støttet byggeri, som sigter mod at sikre en professionel styring af byggeprocessen. Det indstilles desuden, at udvælgelsen af bygherre og driftsherre sker med udgangspunkt i de nedenfor beskrevne udbudsmodeller og generelle vilkår for udbud, med mindre helt særlige forhold gør sig gældende.

I indstillingen indgår desuden et konkret forslag til udbud i 2003 af kommunal grundkapitallån på ca. 76 mill. kr. til almene familie- og ungdomsboliger samt boliger til særligt udsatte grupper for ca. 24 mill. kr. af de i alt 28 mill. kr., der er afsat til dette formål i 2001-2004. På baggrund af udbuddet i 2003 foretages en erfaringsopsamling med henblik på et tilsvarende udbud for 2004.

Udbudstyper

Det foreslås, at udbuddet af kommunale grundkapitallån gennemføres efter en af følgende modeller, afhængigt af om der er tale om:

1.      alment byggeri på kommunale grunde,

2.      alment byggeri på grunde, hvor kommunen har aftale med grundejer om udbud,

3.      alment byggeri inden for en nærmere fastlagt kvote på grunde, der ikke er udpeget på forhånd, således at grundejere, bygherrer og almene driftsherrer i fællesskab byder ind med grund og tilhørende idéforslag, samt

4.      alment byggeri for særligt udsatte grupper.

Generelt for udbuddene gælder det, at der ønskes en konceptuel og skitsemæssig tilgang til opgaven, der bl.a. respekterer gældende planbestemmelser.

Ved udbud af bygherreopgave for almene boliger opfordres til at der i projekterne indarbejdes dels seniorbofællesskaber, dels daginstitutioner, hvor dette er muligt

Gen erelle vilkår for valg af byg- og driftsherre

I overensstemmelse med de af Borgerrepræsentationen tilkendegivne krav og ønsker til fremtidige almene nybyggerier forudsættes udvælgelsen at ske med udgangspunkt i nedenstående vilkår, idet gældende planmæssige beslutninger m.v. forudsættes respekteret:

 

1.      Høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet

2.      Økonomisk bæredygtighed

3.      Miljømæssig bæredygtighed

4.      Blandede ejerformer

5.      Bygherrens erfaring

 

Samlet vil bedømmelsen ske ud fra en helhedsvurdering af, hvad der er mest økonomisk fordelagtigt for kommunen.

Udvælgelsen af driftsherre forudsættes at ske med udgangspunkt i nedenstående vilkår:

·        For byggeri af samtlige almene familieboliger er det et vilkår, at de almene boligorganisationer ommærker i størrelsesordenen 2 små familieboliger til ungdomsboliger for hver ny stor familiebolig/fælles 4'er, som de bliver driftsherre for. Desuden skal et mindre antal boliger stilles til rådighed for særligt udsatte grupper, jf. udmøntningsaftale om boliger for særligt udsatte grupper. Hver tredje ledige bolig i det almene byggeri stilles stadig til rådighed for den boligsociale anvisning.

·        For byggerier udelukkende til særligt udsatte grupper er det et vilkår, at den pågældende almene boligorganisation stiller en bolig i eksisterende bebyggelse til rådighed for kommunen for hver ny bolig, boligorganisationen bliver driftsherre for.

 

Hvor helt særlige forhold gør sig gældende f.eks. forhold af tidsmæssig karakter, hensyntagen til andre parter i ejermæssigt blandede bebyggelser eller udnyttelse af tagetager eller boliger til de særligt udsatte grupper, foreslås, at de involverede udvalg bemyndiges til at undlade udbud af driftsherrerollen, såfremt der på anden vis er skabt sikkerhed for, at kommunens boligpolitiske mål, herunder ønsket pris og kvalitet, opnås.

Et bedømmelsesudvalg skal bedømme de indsendte projektforslag. Udvalget kan indkalde særligt sagkyndige. Bedømmelsesudvalget har følgende medlemmer:

·        Økonomiforvaltningen, 2 repræsentanter

·        Bygge- og Teknikforvaltningen, 2 repræsentanter

·        Miljø- og Forsyningsforvaltningen, 1 repræsentant

·        Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indgår ved bedømmelse af forslag til alment byggeri for særligt udsatte grupper med mindst 2 repræsentanter i bedømmelsesudvalget

·        Grundejer indgår ved bedømmelse af forslag på grunde, hvor kommunen har lavet aftale med grundejer, med 2 repræsentanter i bedømmelsesudvalget.

 

Forslag til udbud i 2003

I budgetaftalen for 2003 er afsa t 65 mill. kr. til kommunal grundkapitallån til opførelse af 500 nye almene boliger i 2003, udover de 100 boliger, der allerede var forudsat i budgettet jf. budgetaftale 2000 - 2003.

Borgerrepræsentationen afsatte med Den Boligpolitiske Strategiplan (BR 297/01) 31,7 mill. kr. i 2003 p/l til "Flere boliger til unge". Af disse foreslås afsat 10,6 mill. kr. i 2003 p/l til kommunal grundkapitallån til byggeri af 75 bofællesskaber, som hver har plads til fire unge (fælles 4'ere). De resterende 21,1 mill. kr. i 2003 p/l foreslås anvendt til grundkapitallån til ca. 170 almene familieboliger.

Samtidig øges antallet af ungdomsboliger, idet det i forbindelse med samtlige de nye almene familieboliger er et vilkår, at de almene boligorganisationer, der vælges som driftsherrer, ommærker i størrelsesordenen 2 små familieboliger til ungdomsboliger for hver ny stor familiebolig.

Endelig er der i 2001 indgået en partnerskabsaftale mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer i kommunen. Aftalen betyder, at parterne samarbejder om at etablere boliger til særligt udsatte grupper. Til formålet er afsat 4 x 10 mill. kr. i årene 2001-2004 til særlige boligsociale opgaver, herunder etablering af særboliger. Til udbud i 2003 foreslås heraf afsat 24 mill. kr. til nybyggeri. Desuden stilles som vilkår, at de almene boligorganisationer, der vælges som driftherrer for de nye boliger til særligt udsatte grupper, stiller et tilsvarende antal boliger til rådighed i det eksisterende byggeri til brug for ombygning til de særligt udsatte grupper.

Med henblik på forelæggelse for de involverede udvalg og Borgerrepræsentationen inden sommer er der igangsat arbejde med skema A-projekter omfattende ca. 260 almene familieboliger i Ørestad Nord, Ørestad City og ved Teglværkshavnen, svarende til kommunale grundkapitallån på ca. 34 mio. kr., samt udarbejdelse af 3 projekter med godt 50 boliger til særligt udsatte grupper på Indre Nørrebro, Vesterbro og Bispebjerg, svarende til kommunale grundkapitallån på ca. 4 mio. kr.

Den resterende del af de beskrevne ikke-disponerede grundkapitalbeløb på tilsammen ca. 100 mio. kr. reserveres til udbud i 2003 af almene familie- og ungdomsboliger samt boliger for særligt udsatte grupper, og forventes i september/oktober 2003 udmøntet i indstilling til de relevante udvalg på baggrund af de indkomne ansøgninger.

Med udgangspunkt i ovennævnte modeller og vilkår foreslås nedenstående fordeling af grundkapitalbeløbene udbudt. De anførte boligtal er skønnede, og vil kunne undergå justeringer i det videre forløb:

 

 

Familieboliger

Almene

Ungdomsboliger

 

Særboliger

Private

Familieboliger

Udbud af almene familieboliger på kommunale grunde (model 1):

 

 

 

 

1. Ragnhildgade

45

 

 

45

Udbud på grunde, hvor kommunen har aftale om udbud (model 2):

 

 

 

 

2. Ørestad City Nord

125

 

 

125

3. Ørestad City Nord

 

75 fælles 4'ere

 

 

Udbud af en kvote alment byggeri (model 3):

 

 

 

 

4. Ikke udpegede grunde

340

 

 

340 – 680

Udbud af alment byggeri for særligt udsatte grupper (model 4)

 

 

 

 

5.  Lygten 4B-C

 

 

45

 

7. Ikke-udpegede

 

 

240

 

Alment byggeri undtaget for udbud

260

 

50

310

I alt

770

75

335

820 – 1160

Det foreslås, at alle udbud sker via en fælles annonce i landsdækkende dagblade ultimo april 2003.

Supplerende vilkår for hvert af de 6 udbud fremgår af vedlagte bilag 1-6.

Konkrete udbudsvilkår vil for hvert udbud blive udarbejdet i samarbejde mellem de relevante forvaltninger.

Bedømmelse

De indkomne projekter forventes forelagt bedømmelsesudvalget i løbet af sommeren.

Efter bedømmelsen af de indkomne tilbud, vil indstilling blive udarbejdet med henblik på udvælgelse af projekter til videre bearbejdning og stillingtagen til  købstilbud på kommunalt ejede grunde samt valg af bygherre og driftsherre. Indstillingen forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og  Økonomiudvalget til behandling i september/oktober 2003. Forslag til grunde og tilhørende projekter under kvoterne til ikke udpegede grunde til byggeri af familieboliger og boliger til særligt udsatte grupper forventes forelagt de relevante udvalg november/december 2003.

På baggrund af udbuddet i 2003 foretages en evaluering med henblik på at vurdere, såvel om udbuddet har haft den ønskede effekt, som de valgte modellers og opstillede vilkårs hensigtsmæssighed.


 


Til top