Kommuneplanprocessen 2005
Kommuneplanprocessen 2005
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 8. april 2003
J.nr. ØU 105/2003
1. Kommuneplanprocessen 2005
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget tiltræder,
· at den skitserede tematiske revision af Kommuneplanen tiltrædes som idegrundlag for det videre arbejde,
· at det i bilag A fremlagte forslag til tidsplan for kommuneplanprocessen 2005 danner udgangspunkt for det videre arbejde i Økonomiforvaltningen,
· at forslaget til den overordnede organisering internt i Københavns Kommune iværksættes, samt
· at Økonomiforvaltningen fremlægger et oplæg til dialog og borgerinddragelse, samt et endeligt forslag til temaer i kommuneplanrevisionen efter sommeren 2003
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. april 2003
Godkendt.
Behandling: -
RESUME
Københavns Kommune skal i henhold til Planlovens § 23a offentliggøre et oplæg til kommuneplanstrategi inden udløbet af den første del af den kommunale valgperiode. Strategien skal bl.a. indeholde en stillingtagen til behovet for en revision af den gældende Kommuneplan 2001, samt overvejelser om en strategi for udvikling af København.
Planlovens bestemmelse indebærer, at Borgerrepræsentationen i indeværende år skal tage stilling til, hvorvidt der er behov for at revidere kommuneplanen, og hvor omfattende revisionen i givet fald skal være. Samtidig skal Borgerrepræsentationen fremme en debat om den fremtidige strategi for byens udvikling.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at der gennemføres en tematisk revision af kommuneplanen med fokus på udviklingen af en ny kommuneplanstrategi for byudviklingen.
Den nuværende
kommuneplanlægning bygger på 80'ernes opfattelse af samfundsudviklingen og
økonomien. Der er behov for at revidere dette grundlag for at skabe en platform
for den næste bølge af initiativer, der skal føre København ind i det 21.
århundrede som en storby med mennesker i centrum.
Økonomiforvaltningen
vil derfor igangsætte et analysearbejde omkring bl.a. livsformer,
boligpræferencer og integration på erhvervs- og boligområdet som grundlag for
at udvikle en ny kommuneplanstrategi for byudviklingen i København.
Resultaterne
vil indgå i en temaplanlægning, der skal konkretisere den nye kommuneplanstrategi
for byudviklingen. Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med de relevante
forvaltninger udarbejde et forslag til temaer i Kommuneplan 2005, som vil blive
forelagt Økonomiudvalget efter sommeren 2003.
Den overordnede tidsplan for kommuneplanprocessen fremgår af bilag A og fastsætter, at der i løbet af 2003 udarbejdes et oplæg til strategi for planlægningen og revision af kommuneplanen i henhold til Planlovens § 23a. Oplægget til strategi vedtages af Borgerrepræsentationen ultimo 2003 med 8 ugers offentliggørelse umiddelbart efter årsskiftet. Efter en bearbejdning af offentlighedsfasen vedtages den endelige strategi for arbejdet med Kommuneplan 2005.
Forslaget til Kommuneplan 2005 vedtages af Borgerrepræsentationen til offentlig debat i slutningen af 2004. Offentlighedsfasen ligger umiddelbart efter årsskiftet. Der sigtes på en endelig vedtagelse af kommuneplanen i Borgerrepræsentationen i løbet af sommeren 2005.
Økonomiforvaltningen foreslår, at der udarbejdes en særskilt plan for dialog og borgerinddragelse. Planen forelægges for Økonomiudvalget efter sommeren 2003.
Den overordnede admini strative styring af kommuneplanrevisionen foreslås varetaget af forvaltningernes administrative direktører under Økonomiforvaltningens formandskab. Styregruppen har som formål at sikre de overordnede rammer for og fremdriften i kommuneplanrevisionen.
Styregruppen nedsætter en tværgående Kommuneplangruppe under Økonomiforvaltningens formandskab. Kommuneplangruppen er ansvarlig for den løbende drift af projektet, herunder også nedsættelse af tværgående temagrupper.