Mødedato: 08.01.2008, kl. 15:15

Opstilling af nye toiletter 2008-2009 (Teknik- og Miljøudvalget)

Se alle bilag

Opstilling af nye toiletter 2008-2009 (Teknik- og Miljøudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 8. januar 2008

 

ØU 7/2008

 

 

12.                Opstilling af nye toiletter 2008-2009 (Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

 

Der skal tages stilling til opstilling af gadetoiletter som et led i Københavns Kommunes toilethandlingsplan 2007-2010, og der skal forelægges en anlægsbevilling til godkendelse.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.                  at det godkendes, at de på Teknik- og Miljøudvalgets anlægsramme (funktion 0.25.10.3) afsatte midler, i alt 24 mio. kr. over årene 2007-2009, frigives i form af en anlægsbevilling til implementering af den tilpassede toilethandlingsplan med 8 mio. kr. i hvert af årene 2007-2009.

 

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. januar 2008:

Indstillingen blev anbefalet.

 

 

Problemstilling

Københavns Kommunes toilethandlingsplan, der blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 5. april 2006 (TMU 197/2006), fastlægger et flerårigt moderniseringsforløb for byens offentlige park- og gadetoiletter, herunder principper for toilettyper, renholdelse og placering.

 

Toilethandlingsplanen indeholder en uprioriteret bruttoliste med 19 mulige steder i byen egnet til opstilling af nye fuldautomatiske toiletter.

 

I forhold til toilethandlingsplanens bruttoliste har forvaltningen identificeret en række nye steder, hvor der vurderes at være behov for toiletter som følge af byens udvikling. Forvaltningen har omvendt udeladt en række placeringer omtalt i toilethandlingsplanen, ved trafikterminaler og opholdssteder, der i mellemtiden er nedlagt.

 

Med denne indstilling skal der derfor godkendes placering af 19 toiletenheder og frigives midler til anlæg og drift.

 

Løsning

 

Forvaltningen foreslår at der i 2008 påbegyndes opstilling på følgende 15 adresser, samt at den endelige placering af de sidste 4 toiletenheder forelægges TMU senest maj 2008.

  • Sankt Hans Torv
  • Moza rts Plads
  • Lyshøjgårdsvej
  • Christianshavns Torv
  • Gråbrødre Torv
  • Ålekistevej
  • Melchiors Plads
  • Hans Knudsens Plads

 

  • Nørrebros Runddel
  • Sundbyvester Plads (inventar)
  • Borups Allé/Frederikssundsvej (inventar)
  • Vestamager Metrostation
  • Enghave Plads (ny)
  • Havnegade (ny)
  • Valby Tingsted (ny)

 

  • 4 toiletenheder - endelig placering forelægges TMU senest maj 2008

 

 

I henhold til toilethandlingsplanen er udgangspunktet for placeringen af toiletenhederne de steder i byen, hvor flest mennesker opholder sig. Det vil primært sige på opholdspladser, ved trafikknudepunkter og ved turistattraktioner.

 

På listen er medtaget tre nye opstillinger; Enghave Plads, Havnegade og Valby Tingsted. Områderne er karakteriseret ved at være steder med tiltagende byliv, og hvor der i de kommende år forventes en tiltagende mængde af aktiviteter i form af markeder, arrangementer og udendørsserveringer.

 

De 19 toiletenheder bliver af samme type som dem, der i 2007 er opstillet på Brønshøj Torv, Husum Torv, Emdrup Torv, Sundbyøster Plads og Sønder Boulevard.

 

Typen er designmæssigt løftet i forhold til den oprindelige toilethandlingsplan, i samarbejde med stadsarkitekten og Center for Bydesign. Der er i særlig grad lagt vægt på æstetik, handicaptilgængelighed og hærværkssikring.

Æstetisk fremstår enheden med en københavneridentitet, hvor det let genkendelige formsprog refererer til bl.a. brohusene på Knippelsbro og Toldkammerbygningen i Havnegade. Toiletbygningen fremstår med enkelhed og elegance i et integreret design. Facadebeklædningen er udført i malet stål i identitetsfarven grafital grå med stående false som vandrette bånd. Som ønsket af mange borgere bliver der dagslys på toilettet gennem glasbåndet under det lette, svævende tag.

Principperne for toilettets tilgængelighed er udført i dialog med repræsentanter fra de forskellige handicaporganisationer.  Bl.a. er wc og håndvask placeret, så der er plads til en kørestol eller en hjælper på begge sider af wc'et. Det sikrer at en hjælper kan udføre arbejdet med en forsvarlig arbejdsstilling.

For at modvirke eventuelt hærværk er håndvasken bygget ind i væggen med berøringsfrie vand-, sæbe og lufttørringselementer. Der er en fordybning i væggen under vasken, så der er god plads til benene for kørestolsbrugere.

Hvis forslaget om at opstille toiletter på de 19 ovenstående lokaliteter tiltrædes, vil der i forhold til bruttolisten i den oprindelige toilethandlingsplan mangle opstilling på følgende steder:

Bella Center Metrostation, Islands Brygge Metrostation og Amagerbro Metrostation, Gl. Strand, Peter Bangs Vej, Ruten og Terrasserne.

Det foreslås, at forvaltningen vender tilbage med indstilling senest maj 2008 vedr. placering af de sidste fire toiletenheder, ud fra en fornyet behovsvurdering foretaget bl.a. på baggrund af opstillingen af de første toiletenheder.

Toilethandlingsplanen beskriver derudover en renovering og beman ding af toiletterne ved Trianglen, som ikke vil kunne gennemføres inden for den oprindeligt anslåede økonomiske ramme på 0,5 mio. kr. Renovering af toilettet med henblik på bemanding kan med fordel indgå i en eventuel kommende totalistandsættelse af den fredede bygning.

Det foreslås derfor, at bemandingen af toilettet ved Trianglen udskydes, indtil en samlet plan for totalistandsættelse af Trianglen besluttes.

 

Økonomi

De samlede anlægsudgifter på i alt 24 mio. kr. fordeles jf. toilethandlingsplanen på følgende måde (alle beløb i mio. kr.):

 

Fordeling af økonomi inden for toilethandlingsplanens anlægsramme:

Bemandede toiletter

Ombygning af 2 gadetoiletter til bemanding (Trianglen og Israels Plads)

1,0

 

Ubemandede gadetoiletter

Udskiftning til nye toiletenheder

14,0

Fjernelse af nedlukkede toiletbygninger

 

2,0

Pissoirs

Renoveres

0,4

Toiletter i parker

Renoveres

6,6

I alt

 

24,0

 

Det skal bemærkes, at der herved flyttes 2,0 mio. kr. af oprindeligt 4,0 mio. kr. fra fjernelse af nedlukkede toiletter til posten til opstilling af nye enheder. Særligt finder forvaltningen, at der er anledning til at gennemføre en minimumsløsning i forbindelse med toiletnedlukningen ved Nørrebros Runddel, idet dette område forventes ændret i forbindelse med senere metrobyggeri på stedet.

 

Anlægsudgiften pr. toilet forventes med de nævnte forbedringer at blive ca. 860.000 kr.

 

Der kan således inden for rammen i anlægsbevillingen på 14,0 mio. kr. finansieres opstilling af ca. 16 toiletter. Forvaltningen vil foreslå opstilling af i alt 19 toiletenheder inden for Teknik- og Miljøforvaltningens samlede budget, svarende til budgetforliget der blev indgået i 2006. Den manglende finansiering på ca. 2,4 mio. kr. vil blive fundet inden for forvaltningens samlede anlægsramme, og der vil ske omplacering af midlerne i forbindelse med, at placeringen af de sidste fire toiletenheder besluttes.

 

Teknik- og Miljøudvalget fik på mødet den 20. juni 2007 udleveret et notat, hvor forvaltningen redegjorde for en mulig underfinansiering af driften af toiletområdet med i alt 3-4 mio. kr. årligt, og lovede i denne forbindelse at vende tilbage med en budgetanalyse.

 

Budgetaftalen for 2007 har alene afsat en mindre del af de midler til driften, som det fremgik af toilethandlingsplanen, at der var behov for. Der udestår derfor at finde yderligere midler til driften i perioden 2008-2010 og de følgende år, jf. nedenstående tabel.

 

Finansieringsbehov, drift af toiletter:

                      2008

2009

2010+

2,1

2,1

3,6

 

Forvaltningen har i vedlagte bilag 2 uddybet driftsøkonomien nærmere.

 

Driftsområdet har de senere år været igennem betydelige nedskæringer, hvilket har medført et betydeligt økonomisk efterslæb på vedligeholdelsen af forvaltningens vejnet og servicereduktioner inden for renholdelsesområdet.

 

Skal de pågældende midler findes inden for forvaltningens ramme, vil midlerne skulle tages fra enten den ekstraordinære renholdelsesindsats, eller fra midlerne til genopretning af vejnettet. Begge tiltag er prioriteret i budgetforliget 2007-2009 og politisk vedtaget. En finansiering inden for disse områder vil udhule den politiske beslutning om at løfte to områder, der gennem en årrække er blevet kraftigt reduceret, og borgerne vil atter opleve en serviceforringelse på disse områder.

 

Det foreslås derfor at finansieringen for perioden 2009 og fremefter tages op og søges afklaret i forbindelse med budgetdrøftelserne, hvortil forvaltningen vil udarbejde særskilt materiale.

 

Hvad angår 2008 er der en underfinansiering af driftsområdet med 2,1 mio. kr. Denne underfinansiering kræver en omprioritering inden for forvaltningens samlede ramme. Forvaltningen er for tiden i gang med en budgetombrydning inden for samtlige budgetområder. Her vil forvaltningen gennemgå det samlede driftsbudget og søge mulighed for at tilvejebringe midle r til finansiering af de 2,1 mio. kr. Det foreslås derfor, at Teknik- og Miljøudvalget senest i maj 2008 forelægges en konkret indstilling om den driftsmæssige finansiering for 2008.

 

Videre proces

Efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse skal sagen forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Bilag

- Oversigt over politisk behandling

 

  1. Tidsplan for opstilling af toiletter.
  2. Notat - Driftsmidler til gennemførelse af toilethandlingsplan.

 

 

                      Hjalte Aaberg /Thomas Rasch

 

 

Til top