Mødedato: 07.12.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Ændring af vedtægt for borgerrådgiverfunktionen

Se alle bilag

Som opfølgning på den nye lov om beskyttelse af whistleblowere skal der ændres i vedtægt for borgerrådgiverfunktionen. Det er borgerrådgiverfunktionen, som varetager kommunens whistleblowerordning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til ændringer i vedtægt for borgerrådgiverfunktionen, jf. bilag 1 og 2, godkendes.

Problemstilling

Folketinget vedtog den 29. juni 2021 lov om beskyttelse af whistleblowere.

Loven implementerer et EU-direktiv om beskyttelse af personer, der indberetter overtrædelser af EU-retten. Den danske implementeringslov går dog videre end blot direktivets ordlyd, da lovens beskyttelse ikke kun omfatter indberetninger om overtrædelser af visse områder af EU-retten, men også indberetninger, som i øvrigt vedrører alvorlige lovovertrædelser af dansk ret og EU-retten samt øvrige alvorlige forhold.

Loven omfatter alle arbejdsgivere med over 50 ansatte, som bliver forpligtet til enten selv eller i samarbejde med andre at etablere en whistleblowerordning. Det betyder, at alle kommuner er omfattet.

Loven medfører, at der skal ske ændringer i kommunens whistleblowerordning, som bliver varetaget af borgerrådgiverfunktionen.

Det betyder også, at der skal ske en ændring af vedtægt for borgerrådgiverfunktionen. I vedtægten fastsættes, hvordan kommunens whistleblowerordning indrettes.

Økonomiforvaltningen har udarbejdet udkast til vedtægt i samarbejde med Borgerrådgiveren og Intern Revision.

Vedtægtsændringerne har desuden været i høring hos Borgerrådgiverudvalget og Revisionsudvalget. Høringssvar er vedlagt som bilag 3.

Løsning

Der henvises til vedlagte udkast til ny vedtægt for borgerrådgiverfunktionen, hvor ændringerne er markeret.

Med udkastet lægges op til, at kommunens ordning skal følge lovens anvendelsesområde af hensyn til, at eventuelle indberetninger kan ske til kommunens egen interne ordning i stedet for den eksterne ordning, der med loven oprettes under Datatilsynet.

Der lægges bl.a. op til, at der sker en udvidelse af ordningens anvendelsesområde, da flere persongrupper efter loven vil kunne indberette sager, og der vil kunne indberettes inden for flere områder. Derudover indføres strengere sagsbehandlingsfrister. Samtidig vil enkelte forhold, som allerede findes i ordningen i dag, og som går ud over loven, blive bevaret.

Med udkastet lægges samtidig også op til, at whistleblowerordningen så vidt muligt skal fungere, som den gør i dag. Der er lagt op til at tilrettelægge det sådan, at forvaltningerne på borgerrådgiverfunktionens forlangende udarbejder en redegørelse.

Både Borgerrådgiverudvalget og Revisionsudvalget har i forbindelse med høringen bemærket, at der bør indsættes en bestemmelse i vedtægten om, at databeskyttelsesrådgiveren inddrages, når indberetningen vedrører kommunens databeskyttelsesforhold.

Økonomiforvaltningen har derfor foreslået indsat en sådan bestemmelse i udkast til vedtægtens § 24, stk. 5.

Økonomi

Spørgsmålet om Borgerrådgiverens økonomi som følge af ændringerne i whistleblowerordningen blev behandlet under budgetforhandlingerne. Af aftale om budget 2022 fremgår følgende om whistleblowerordningen:

”Parterne er enige om, at Borgerrådgiveren implementerer ny lov om beskyttelse af whistleblowere i Københavns Kommune med de midler, kommunen har modtaget fra staten til merudgifter i forbindelse loven. Dette svarer til 0,7 mio. kr. i 2022 og 0,3 mio. kr. i 2023 og frem.

Parterne er enige om at afvente afklaring af, om den nye lov om beskyttelse af whistleblowere kræver en anden opgavefordeling mellem forvaltningerne, Borgerrådgiveren og Intern Revision i forbindelse med de undersøgelser, som en indberetning til whistleblowerordningen giver anledning til. Hvis afklaringen viser, at loven om beskyttelse af whistleblowere bl.a. kræver, at undersøgelser i forbindelse med indberetninger til whistleblowerordningen i højere grad skal foretages af Borgerrådgiveren, er parterne er enige om, at der til overførselssagen 2021-2022 findes de fornødne yderligere midler til øgede ressourcer hos Borgerrådgiveren.”

Som det fremgår af Borgerrådgiverudvalgets høringssvar anmoder udvalget om, at Økonomiforvaltningen sikrer, at spørgsmålet om varig finansiering af whistleblowerordningen indgår ved forhandlingerne om overførselssagen.

Videre proces

Vedtægt for borgerrådgiverfunktionen vil blive offentliggjort på Borgerrådgiverens side på kk.dk.

Borgerrådgiveren vil sørge for at implementere ændringerne i whistleblowerordningen. 

 

Søren Hartmann Hede        /Mads Grønvall

Beslutning

Dagsordenspunkt 10: Ændring af vedtægt for borgerrådgiverfunktionen (2021-0355956)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. december 2021

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top