Mødedato: 07.12.2004, kl. 15:01

Ørestadsselskabet - Vurderingstema til brug for ekstern revisionsundersøgelse

Ørestadsselskabet - Vurderingstema til brug for ekstern revisionsundersøgelse

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for tillægsdagsorden tirsdag den 7. december 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 426/2004

 

 

1.                   Ørestadsselskabet - Vurderingstema til brug for ekstern revisionsundersøgelse

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget træffer beslutning om,

 

at       det af borgmester Søren Pind stillede forslag om at iværksætte en ekstern undersøgelse af, om Københavns Kommune har varetaget sit ejerskab af Ørestadsselskabet på forskriftsmæssig vis, nyder fremme, og

at       undersøgelsen i givet fald skal ske på baggrund af det nedenfor anførte vurderingstema og opgavebeskrivelse.

 

 

RESUME

I forbindelse med Økonomiudvalgets drøftelse af Rigsrevisionens rapport om Ørestadsselskabet på mødet den 30.11.2004 foreslog borgmester Søren Pind, at der blev iværksat en ekstern revisionsundersøgelse af, om Københavns Kommune herunder Økonomiforvaltningen har varetaget sit ejerskab af Ørestadsselskabet på forskriftsmæssig vis.

 

Overborgmester Lars Engberg foreslog, at Økonomiforvaltningen til næste møde i Økonomiudvalget udarbejder en nærmere beskrivelse af opgaven samt skøn over ressourceforbrug og tidsplan.

 

Økonomiforvaltningen indstiller på den baggrund, at vurderingstemaet for undersøgelsen bliver: En vurdering af, om Københavns Kommunes ejerskab af Ørestadsselskabet, herunder samarbejdet mellem Økonomiforvaltningen og kommunens bestyrelsesrepræsentanter, er blevet varetaget og har foregået forskriftsmæssigt efter de retningslinier, der gælder for kommunens deltagelse i selskaber.

 

Borgerrepræsentationen fastsatte i juni 2000 nærmere retningslinier for kommunens deltagelse i selskaber.

 

Undersøgelsen foreslås at omfatte perioden 2000 – 2004.

 

Der forelægges en rapport for Økonomiudvalget inden udgangen af marts måned 2005.

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med Økonomiudvalgets drøftelse af "Rigsrevisionens beretning til statsrevisorerne om Ørestads- og Metroprojektet (nr. 2) og fremtidig afrapportering fra Ørestadsselskabet (ØU 410/2004)" på mødet den 30.11.2004 foreslog borgmester Søren Pind, at der blev iværksat en ekstern revisionsundersøgelse af, om Københavns Kommune herunder Økonomiforvaltningen har varetaget sit ejerskab af Ørestadsselskabet på forskriftsmæssig vis.

 

Overborgmester Lars Engberg foreslog, at Økonomiforvaltningen til næste møde i Økonomiudvalget udarbejder en nærmere beskrivelse af opgaven samt skøn over ressourceforbrug og tidsplan.

 

Baggrund

Ørestadsselskabet I/S blev stiftet i henhold til lov nr. 477 af 24.6.1992 om Ørestaden med senere ændringer, da Staten og Københavns Kommune den 3.2.1995 indgik en interessentskabskontrakt om Ørestadsselskabet I/S.

 

Københavns Kommune ejer 55% af Ørestadsselskabet, mens Staten ejer 45%.

 

Ørestadsselskabet ledes af en bestyrelse bestående af seks medlemmer, hvoraf tre udpeges af Københavns Kommune.

 

Den daglige ledelse varetages af en direktion, som består af fire direktører, en viceadministrerende direktør og en administrerende direktør.

 

Ørestadsselskabets regnskabsår følger kalenderåret.

 

Retningslinierne for, hvordan Københavns kommune og kommunens forvaltninger skal agere i forbindelse med kommunens deltagelse i selskaber, herunder interessentskaber, tager udgangspunkt i Revisionsdirektoratets Revisionsberetning til Borgerrepræsentationen om Københavns Kommunes regnskab for 1998, og fremgår af

 

·        Indstilling af 20.6.2000 til Økonomiudvalget (ØU 211/2000) om Forslag til besvarelse af revisionsprotokollat nr. 33/1998 (Københavns Kommunes deltagelse i selskaber) inklusive bilaget "Rapport fra arbejdsgruppen om Københavns Kommunes deltagelse i selskaber".

·        Budget- og Regnskabshåndbogen fra februar 2003

 

Vurderingstema m.m.

Der ønskes en vurdering af,

 

om Københavns Kommunes ejerskab af Ørestadsselskabet, herunder samarbejdet mellem Økonomiforvaltningen og kommunens bestyrelsesrepræsentanter, i perioden 2000 – 2004 er blevet varetaget og har foregået forskriftsmæssigt efter de retningslinier, der gælder for kommunens deltagelse i selskaber, jf. ovenfor.

 

I vurderingen skal en besvarelse af følgende spørgsmål indgå:

 

a)      Har forvaltningen sikret sig tilstrækkelig viden til brug for betjeningen af og samarbejdet med kommunens bestyrelsesrepræsentanter i den angivne periode?

b)     Har forvaltningen foretaget en forvaltningsmæssig kontrol af Ørestadsselskabet?

c)     Har forvaltningen foretaget en vurdering af Ørestadsselskabets økonomiske stilling?

d)     Har forvaltningen betjent kommunens bestyrelsesrepræsentanter på forskriftmæssig vis?

e)     Har kommunens bestyrelsesrepræsentanter i fornødent omfang givet tilbagemeldinger til forvaltningen?

f)      Har forvaltningen i fornødent omfang orienteret Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om væsentlige forhold vedrørende selskabet?

 

Udførelsen af opgaven

Da undersøgelsen væsentligst vil vedrøre Ørestadsselskabets økonomiske forhold, anbefales det, at der iværksættes en revisionsmæssig undersøgelse.

 

Den revisionsmæssige undersøgelse er foreslået foretaget af en ekstern part, der fungerer uafhængigt af Økonomiforvaltningen. Undersøgelsen vil derfor kunne gennemføres af såvel en privat revisionsvirksomhed som Københavns Kommunes Revisionsdirektorat. Det bemærkes, at Revisionsdirektoratet med dets lovbestemte og uafhængige status er ekstern. Rent praktisk vil en udpegning af Revisionsdirektoratet ske via Revisionsudvalget efter bestemmelserne i "Retningslinier for behandlingen af Revisionsdirektoratets revisionsberetninger", vedtaget af Borgerrepræsentationen den 4.12.1997.

 

Økonomiudvalget træffer beslutning om, hvorvidt man ønsker undersøgelsen gennemført af Revisionsdirektoratet eller en privat revisionsvirksomhed.

 

Afrapportering skal ske i form af en skriftlig rapport, som vil blive forelagt Økonomiudvalget.

 

Det vurderes, at den revisionsmæssige undersøgelse vil tage ca. to måneder. Rapporten forventes derfor at kunne forelægges for Økonomiudvalget inden udgangen af marts måned 2005.

 

ØKONOMI

Det vurderes, at honoraromkostningerne for gennemførelsen af revisionsundersøgelsen og udfærdigelsen af rapporten vil udgøre 4-500.000 kr.

 

Beløbet afholdes af Økonomiforvaltningen i 2005.

 

MILJØVURDERING

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

                                               Erik Jacobsen

/Paul Sax Møller

 


Til top