Mødedato: 07.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Støjrenovering af vinduer med byfornyelse - frigivelse af midler

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om der skal frigives anlægsmidler til renovering og udskiftning af vinduer i boliger, der er støjbelastede. Støjisoleringen finansieres af den kommunale byfornyelsesramme.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til udskiftning og renovering af vinduer i boliger, der er støjbelastede. Bevillingen er finansieret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg jf. økonomiafsnittet,
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen, på baggrund af byfornyelsesloven, bemyndiges til at lave en opsøgende indsats over for de mest støjbelastede ejendomme, samt at administrere og udbetale midlerne til ejendomme efter ansøgning,
  3. at ansøgninger prioriteres efter: 1) Mest støjbelastede (vejstøj over 68 dB). 2) Vejstøj over 58 dB,
  4. at forvaltningen konkret vurderer hver ansøgning ud fra følgende kriterier: 1) Størst andel boliger, der er støjbelastede. 2) Hvor nedslidte og lydreducerende de eksisterende vinduer er.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 30. marts 2017 at afsætte 60 mio. kr. af de akkumulerede byfornyelsesmidler til installationsmangler og støjisolering af boliger i København.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler på 20,0 mio. kr., af de afsatte akkumulerede byfornyelsesmidler, til renovering med f.eks. forsatsvinduer og udskiftning af vinduer i støjbelastede boliger.

Løsning

Støj i boliger er et stigende problem. I Fællesskab København (BR 17. november 2015) er formuleret et mål om, at antallet af stærkt støjbelastede boliger skal mere end halveres, hvilket støtter op om ”Handlingsplan for vejstøj 2013-2018” (BR 12. december 2013). Af handlingsplanen fremgår, at der i København er godt 141.000 støjbelastede boliger, der er udsat for vejstøj over 58 dB, heraf er ca. 36.000 boliger stærkt støjbelastede og udsat for vejstøj over 68 dB, jf. bilag 1. Det er muligt med denne anlægsbevilling at støtte støjisolering af vinduer mod gade i ca. 2.200 boliger inden for byfornyelseslovens rammer – dvs. andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme.

Der afsættes i alt 20 mio. kr. fordelt på tre år i 2018, 2019 og 2020. Ejendomsejer/bestyrelse kan løbende indsende ansøgning om støtte til Teknik- og Miljøforvaltningen (TMU). Ansøgninger vil blive behandlet 1. januar, 1. april og 1. september.

Forvaltningen ønsker bemyndigelse til at administrere og udbetale midlerne til ejendomme hurtigt efter ansøgning. Den forventede sagsbehandlingstid fra ansøgning og dialog med ejer, til tilsagn forventes at være på 1 - 2 måneder (alt afhængig af projektets omfang og kompleksitet). Bemyndigelsen betyder, at anlægsbevillingen på 20,0 mio. kr. frigives nu, og at ejerne kan igangsætte de renoveringer, der nedsætter støjgenerne i boligerne inden for kort tid. Hvis ejendommene ønsker at gennemføre andre arbejder i forbindelse med vinduesudskiftningen eller renoveringen vil disse arbejder være egenfinansiering.

Forvaltningen har udarbejdet et administrationsgrundlag jf. bilag 2. Forvaltningen vil på baggrund af dette udarbejde en folder, der skal anvendes til en direkte opsøgende indsats over for beboere og foreninger på de mest støjbelastede strækninger. Indsatsen vil foregå via eboks, lokaludvalg, artikler i lokalaviser og fagblade, samt kommunens Facebook. Folderen vil desuden blive formidlet til tekniske rådgivere og administrationsselskaber, da forvaltningens erfaring er, at disse samarbejder med en stor andel af Københavns ejendomsejere og foreninger.

Ejendommene vil opnå et tilskud til anlæg, øvrige omkostninger og tilhørende teknisk rådgivning på 33 % uanset ejendommens bevaringsværdi. Evt. uforbrugte midler fra en ansøgningsrunde overføres til næste ansøgningsrunde. Hvis der er restmidler efter sidste ansøgningsrunde, indgår disse i de ”ordinære byfornyelsesmidler” til bygningsfornyelser med installationsmangler.

Ansøgninger udvælges efter behov og efter nedenstående kriterier (prioriteret rækkefølge):

  1. Mest støjbelastede (vejstøj over 68 dB).
  2. Vejstøj over 58 dB.

Forvaltningen foreslår følgende kriterier til den konkrete vurdering af ansøgningerne:

  1. Størst andel boliger, der er støjbelastede.
  2. Hvor nedslidte og lydreducerende de eksisterende vinduer er.

Støtten tildeles efter byfornyelsesloven og de kommunalt fastsatte krav, jf. bilag 2:

  • Støtten gives til udskiftning af nedslidte vinduer til energirigtige vinduer med støjisolering, eller renovering af vinduer med f.eks. forsatsvinduer, inkl. diverse øvrige udgifter som f.eks. teknisk rådgivning.
  • Støtte gives kun til hele etageejendomme (ikke til enkeltboliger). Private udlejningsejendomme og andels- og ejerforeninger kan søge. Det er ejer eller bestyrelse, der skal ansøge. Derfor skal projektet inden igangsætning vedtages på en generalforsamling iht. ejer- eller andelsforeningens vedtægter eller beboerforening i private udlejningsejendomme. Ved beboerforening skal min. 50 % af lejerne stemme for projektet, hvilket skal dokumenteres med stemmesedler og referat fra det interne beboermøde i ejendommen.
  • Arbejderne, der søges støtte til, må ikke påbegyndes før, der er givet tilsagn fra forvaltningen, og projektet er godkendt af forvaltningen.
  • Ejendommene skal selv finansiere projektet under byggeperioden. Støtten udbetales, når arbejderne og byggeregnskabet er godkendt af forvaltningen.

I henhold til Københavns Kommunes miljøkrav til anlægsprojekter (BR 12. februar 2016) skal det indendørs støjniveau bringes under 38 dB efter støjrenovering. De resterende 40 mio. kr., af de 60 mio. kr., som Borgerrepræsentationen afsatte til installationsmangler og støjisolering, vil blive anvendt til installationsmangler som del af den årlige bygningsfornyelsespulje i 2018 og 2019, og indstilles særskilt i forbindelse hermed. Ansøgningsfrist for ordinære bygningsfornyelsesprojekter er 1. februar.

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til støjisolering af vinduer i boliger. Midlerne forventes disponeret til ejendommene i 2018-20 og udbetalt i 2018-23. Udgifts- og indtægtsbevillingerne er indarbejdet i byfornyelsesrammen jf. økonomibilaget (bilag 3).

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

2018

2019

2020

2021

2022

2023

I alt

TMU

Støjtiltag på vinduer i boliger i København

3444 – Byfornyelse anlæg

0.25.10.3

2.600

5.400

6.500

4.000

1.300

200

20.000

I alt

-

-

-

2.600

5.400

6.500

4.000

1.300

200

20.000

 

Midlerne vil alene dække tilskud til anlægsprojekter. Projekterne vil ikke være dækket af Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse, da der er tale om mindre, ukomplicerede projekter. Som i øvrige byfornyelsesprojekter tinglyses en deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskuddet til Københavns Kommune ved salg eller ejerskifte inden for 20 år. Den tilbagebetalte støtte indgår i de fremadrettede byfornyelsesmidler til nye projekter. Der vil ikke være indfasningsstøtte (tilskud til huslejestigningen i lejeboliger som følge af byfornyelsesarbejderne) eller genhusningsudgifter (udgifter til midlertidig bolig til beboere ved etablering af toilet) forbundet med tilskud fra anlægsbevillingen. Det er alene tilskud til vinduer, øvrige omkostninger og rådgivning midlerne vedrører.

Videre proces

Forvaltningen gennemfører ansøgningsrunder i 2018, 2019 og 2020. Når midlerne er disponeret, vil forvaltningen orientere Teknik- og Miljøudvalget om ejendommene, der har modtaget støtte. Sagerne ventes at være regnskabsgodkendt senest i 2023.

                      Pernille Andersen                                               

                                                                   / Anders Møller         

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til udskiftning og renovering af vinduer i boliger, der er støjbelastede. Bevillingen er finansieret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg jf. økonomiafsnittet.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen, på baggrund af byfornyelsesloven, bemyndiges til at lave en opsøgende indsats over for de mest støjbelastede ejendomme, samt at administrere og udbetale midlerne til ejendomme efter ansøgning.
  3. at ansøgninger prioriteres efter: 1) Mest støjbelastede (vejstøj over 68 dB). 2) Vejstøj over 58 dB.
  4. at forvaltningen konkret vurderer hver ansøgning ud fra følgende kriterier: 1) Størst andel boliger, der er støjbelastede. 2) Hvor nedslidte og lydreducerende de eksisterende vinduer er.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. oktober 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 45: Støjrenovering af vinduer med byfornyelse - frigivelse af midler (2017-0221520)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top