Mødedato: 07.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udmøntning af genopretningsramme 2021

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til fremrykning og frigivelse af anlægsmidler fra Teknik- og Miljøudvalgets Genopretningsramme 2021 til helhedsgenopretning af fire vejstrækninger og genopretning af seks fortovsstrækninger, ca. 400 vejbrønde og fire bygværker.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 72,5 mio. kr. til helhedsgenopretning af fire vejstrækninger, jf. bilag 2. De 72,5 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 10,1 mio. kr. til genopretning af seks fortovsstrækninger, jf. bilag 2. De 10,1 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. til genopretning af ca. 400 vejbrønde, jf. bilag 2. De 10,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 38,0 mio. kr. til genopretning af fire bygværker, jf. bilag 3. De 38,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der med denne sag foreslås udmøntet 34,5 mio. kr. i 2018 udover det vedtagne budget på bruttoanlæg i 2018. Økonomiudvalget vil på mødet 5. december 2017 behandle en sag om styring af bruttoanlæg i 2018.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Genopretningsprogrammet ”Et løft til vejene” blev igangsat i 2013 med henblik på at genoprette den eksisterende vejinfrastruktur i København. Efterslæbet på vedligehold er fortsat stort, og flere broer, tunneler og vejstrækninger er kraftigt nedslidte. Blandt disse er fire vejstrækninger, seks fortovsstrækninger, ca. 400 vejbrønde samt fire bygværker. Manglende renovering kan føre til skader på trafikanter, brugere og køretøjer. Der skal tages stilling til frigivelse af midler ved fremrykning fra Genopretningsramme 2021, så renoveringsarbejderne kan sættes i gang, og genopretningsprojekterne kan koordineres og samtænkes med andre anlægsarbejder.

Løsning

Med vedtagelsen af Budget 2018 (Borgerrepræsentationen (BR) 5. oktober 2017) (A, F, O og Ø) er det muligt at fremrykke 130,6 mio. kr. fra Teknik- og Miljøudvalgets Genopretningsramme 2021. Genopretningsrammen er en årlig basisramme på ca. 130 mio. kr., der indgår som en del af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsbudget. Det primære formål med Genopretningsrammen er at opretholde byens infrastrukturelle funktionalitet på lang sigt. Ved at investere i genopretning og indhente efterslæbet på vedligehold af vejinfrastrukturen reduceres omkostningerne efterfølgende.

Teknik- og Miljøudvalget kan disponere over Genopretningsrammen for indeværende budgetår samt tre overslagsår, jf. kommunens principper for anlægsperiodisering. For at kunne koordinere og samtænke med andre anlægsprojekter ved projektering og anlæg anbefales midlerne frigivet for 2018-2021. Bilag 1 indeholder et oversigtskort med markering af de vejstrækninger, fortovsstrækninger, strækninger med vejbrønde samt bygværker, som indstilles til genopretning.

Hvis der efter endt genopretning er et mindreforbrug for de indstillede vejstrækninger, fortovsstrækninger, strækninger med vejbrønde samt bygværker, vil forvaltningen indstille, at de overskydende midler omdisponeres til genopretning af de på det tidspunkt mest genopretningstrængende vejinfrastrukturelementer.

Helhedsgenopretning af fire vejstrækninger og genopretning af seks fortovsstrækninger og ca. 400 vejbrønde

Store dele af det københavnske vejnet er nedslidt. Forvaltningen indstiller, at fire af de mest nedslidte vejstrækninger helhedsgenoprettes, hvilket betyder, at der genoprettes fra facade til facade. Derudover renoveres seks nedslidte fortovsstrækninger og ca. 400 genopretningstrængende vejbrønde, jf. bilag 2.

De fire vejstrækninger er Tagensvej (Tuborgvej – Nørre Allé), Carl Jacobsens Vej, Lygten og Nordre Fasanvej. Skaderne på vejstrækningerne indbefatter slaghuller, sporkøring, store revner, krakeleringer og sætninger. Strækningerne har nået et kritisk niveau, som kræver løbende reparationer for at undgå fare for trafikanterne. Helhedsgenopretningen af vejstrækningerne planlægges med størst mulig hensyntagen til trafikafviklingen samt muligheden for at opnå synergi med andre anlægsprojekter. Ved at samtænke med andre projekter er der færre fremkommelighedsgener, idet der kun arbejdes på strækningerne én gang i stedet for to, og der er ligeledes en økonomisk besparelse, idet der er færre omkostninger til eksempelvis byggeplads. Hvis der frigives midler nu, kan helhedsgenopretningen af Tagensvej (Tuborgvej – Nørre Allé) samtænkes med tre projekter: ’Busfremkommelighed på linje 6A’ og ’Optimeringsplanen KBH Cykelby 2025 – Tagensvejkorridoren’ fra Budget 2016 (BR 1. oktober 2015), samt skybrudsprojektet ’Tagensvej Nord’ (BR 26. maj 2016). Carl Jacobsens Vej kan samtænkes med skybrudsprojektet ’Carl Jacobsens Vej’ (BR 15. december 2016), og Lygten og Nordre Fasanvej kan samtænkes med supercykelstisprojektet ’Fasanvejsruten’ fra Budget 2016 (BR 1. oktober 2015).

De seks fortovsstrækninger er Bredgade, Bornholmsgade, Humlebækgade, Bådmandsstræde, Sankt Jakobs Gade og Rødkildevej. Fortovenes tilstand vurderes at være kritisk, og det resulterer i gener for fodgængere, herunder især for gangbesværede som kørestolsbrugere og personer med rollator. Ligeledes kan der opstå faldulykker med personskade til følge. På de seks fortovsstrækninger har kommunen modtaget en erstatningssag vedrørende fortovet på Bådmandsstræde.

De 13 strækninger, hvor der genoprettes vejbrønde, er Grønnemose Allé, Strandøre, Bredgade, Bornholmsgade, Humlebækgade, Bådmandsstræde, Sankt Jakobs Gade, Rødkildevej, Oehlenschlægersgade, Store Kongensgade, Nyropsgade, Engskiftevej og Skotterupgade. Defekte vejbrønde medfører, at der står vand på vejene efter regnskyl, hvilket kan medføre akvaplaning og lede til farlige situationer, når det fryser til is. Helhedsgenopretning af vejstrækningerne og genopretning af fortove og vejbrønde planlægges udført i perioden 2018-2021, jf. bilag 2.

Helhedsgenopretning samt genopretning af fortove og vejbrønde vurderes at være ukomplicerede anlægsprojekter, og der afsættes 5 % af anlægssummen til uforudsete udgifter. Bevillingen vil dække alle ovenstående genopretningsprojekter. Det skyldes, at beregningerne, som ligger til grund for budgetteringen, er baseret på gennemsnitsberegninger for en standardgenopretning. Der kan forekomme variationer i de enkelte projekter, som først kan konstateres ved projekteringen, fx bærelagenes tilstand. Én samlet bevilling giver økonomisk fleksibilitet og mulighed for at udføre mest mulig genopretning, da eventuelle uforbrugte midler fra én strækning kan anvendes på en anden, hvis midlerne her viser sig utilstrækkelige. Alle udgifter afholdes inden for den samlede anlægsbevilling, hvilket er i overensstemmelse med håndtering af Genopretningsramme 2020 (BR 15. december 2016).

Genopretning af fire bygværker

Forvaltningen indstiller, at fire af de bygværker, der er i dårligst stand, genoprettes, jf. bilag 3. Det drejer sig om:

  • Bro for Center Boulevard over Øresundsforbindelsen, som benyttes som primær til- og frakørsel i forbindelse med motorvejen for trafik til Ørestad og Field’s. Belægningen på broen er flere steder kraftigt sporkørt, og stenfugerne er nedslidte.
  • Rampe op til Tietgensbroen, som er med til at lede gående og cyklister til og fra Rysensteen Gymnasium, Hovedbanegården og DGI-byen. På rampen er der begyndende tæring af rækværket og nedbrydning af murværket.
  • Gang- og cykelbro for sti over Øresundsmotorvejen, der benyttes som adgangsvej til Ørestad St., og er en del af det samlede stisystem i Ørestad. Ved gang- og cykelbroen er der belægningsskader og malingsafskalninger på broens sider og omkring rækværket.
  • Gangbro ved Jyllingevej St. over Jyllingevej, som leder brugerne over den stærkt trafikerede Jyllingevej. Gangbroen har skader på den bærende stålkonstruktion.

Genopretningen af bygværkerne planlægges udført i perioden 2018-2020, jf. bilag 3. Uden udbedring vil skaderne på bygværkerne forværres, og byrummet vil fortsat fremstå nedslidt.

Bygværker er højrisikoprojekter, da der er mange ubekendte faktorer, som først åbenbares under renoveringen. Der er derfor afsat 15 % til uforudsete udgifter, ligesom de fire bygværker betragtes som én samlet pakke. Det betyder, at såfremt de budgetterede midler for ét bygværk viser sig utilstrækkelige, anvendes eventuelle uforbrugte midler fra de øvrige bygværker. Alle udgifter afholdes inden for den samlede anlægsbevilling. Dette er i overensstemmelse med håndtering af Genopretningsramme 2020 (BR 15. december 2016).

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives i alt 130,64 mio. kr. (2018 p/l), som fordeles med 92,64 mio. kr. til helhedsgenopretning af fire vejstrækninger og genopretning af seks fortovsstrækninger og ca. 400 vejbrønde fordelt på 13 strækninger og 38,0 mio. kr. til genopretning af fire bygværker. De 130,64 mio. kr. er finansieret af Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) Genopretningsramme 2021. I økonomien er indregnet mulige effektiviseringsbesparelser som sourcingstrategi, hvilket indebærer, at de opgaver, der kan laves billigere internt, udføres af forvaltningen selv, hvorved antallet af udbud samt udgifter til rådgivere mindskes, jf. Anlægsanalyse 2016 (TMU 30. maj 2016). Tabel med bevillinger og frigivelse af midler fremgår af bilag 4. Oversigter over udgifter til anlæg, ekstern rådgivning og interne udgifter fremgår af bilag 2 og 3. Fremrykningen indarbejdes i Teknik- og Miljøudvalgets ordinære anlægsramme ved 1. periodisering af udvalgets anlægsmidler i 2018.

Projektporteføljen er periodiseret for de respektive overslagsår med henblik på sikring af optimalt eksekveringstidspunkt. Forvaltningen vil løbende sikre dette indenfor den samlede periodisering af genopretningsramme 2021 ved at fremrykke projekter, som kan igangsættes tidligere, og udskyde igangsættelsen, hvor dette er nødvendigt eller formålstjenstligt. Tilpasningen sikrer optimal eksekveringstakt, idet projekterne realiseres indenfor rammerne af tid og økonomi for både det enkelte projekt, den samlede genopretningsramme 2021 og i henhold til bruttoanlægsniveauet for kommunerne i Danmark.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen projekteringen af projekterne. Projekterne vil blive afsluttet løbende i perioden 2018-2021.

 

Pernille Andersen               /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentation anbefaler,

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 72,5 mio. kr. til helhedsgenopretning af fire vejstrækninger, jf. bilag 2. De 72,5 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 10,1 mio. kr. til genopretning af seks fortovsstrækninger, jf. bilag 2. De 10,1 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  3. at der frigives en anlægsbevilling på 10,0 mio. kr. til genopretning af ca. 400 vejbrønde, jf. bilag 2. De 10,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4,
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 38,0 mio. kr. til genopretning af fire bygværker, jf. bilag 3. De 38,0 mio. kr. frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. bilag 4.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Dagsordenspunkt 36: Udmøntning af genopretningsramme 2021 (2017-0244611)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top