Startredegørelse for tillæg nr. 5 til lokalplan nr. 331 "Holmen II" for Dokøen med kommuneplantillæg, Christianshavn (fællesindstilling)
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes lokalplan- og kommuneplantillæg med henblik på at etablere en offentlig tilgængelig park på den sydlige del af Dokøen med en permanent parkeringsløsning under terræn for Operaens gæster.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget har godkendt,
1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg nr. 5 til lokalplan 331 ”Holmen II” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, jf. bilag 1.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at Økonomiforvaltningen samtidig udarbejder forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 som det fremgår af vedlagte startredegørelse, jf. bilag 1.
Problemstilling
Bygherre ønsker at forbedre forholdene på Dokøen omkring Operaen, hvor de dele af den gældende lokalplan, som vedrører byggeret nord og syd for Operaen, ikke er realiseret. Bygherre ønsker at etablere en permanent parkeringsløsning for Operaen under terræn på den sydlige del af Dokøen (Sydøen) med en underjordisk forbindelse til Operaen. Over p-anlægget etableres en offentligt tilgængelig park på ca. 19.000 m2. Projektet kræver, at der udarbejdes lokalplan- og kommuneplantillæg, da gældende plangrundlag ikke giver mulighed for at etablere en park.
Løsning
Med projektet vil København få et nyt, rekreativt område på Dokøen, som med Inderhavnsbroen har fået gode adgangsmuligheder fra Indre By. Eksisterende byggemulighed på Sydøen, ca. 19.000 m2, fjernes for at give plads til parken. Arealet udlæggestil offentligt formål. Den eksisterende byggemulighed på den nordlige del af Dokøen (Nordøen), ca. 12.000 m2, bevares. Der er ikke aktuelle planer om at realisere byggemuligheden. Bygherre indhenter forslag fra flere landskabsarkitekter ud fra et opdrag, som omfatter parken med café og toiletter på Sydøen samt eventuelt forslag til ændringer på Nordøen og arealerne omkring Operaen. Bygherre ønsker at belyse mulighed for en mindre opfyldning af havnen ved Sydøens vestlige afgrænsning, der maksimalt svarer til den vestlige afgrænsning af Nordøen, så Sydøens knæk rettes ud. Lokalplanområdet vil omfatte hele Dokøen.
Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
En park på Dokøen vil skabe nye rekreative muligheder centralt i Københavns Havn, som understøtter målsætningen i Fællesskab København om, at københavnerne i 2025 skal opholde sig 20 % mere i byens rum.
Miljø og bynatur
Bygherre vil opføre park og p-anlæg med miljørigtig projektering og udførelse. Parken udvikles med fokus på de sanselige og rekreative sider af bynaturen som beskrevet i Strategi for bynatur med henblik på at nå målsætningen i Fællesskab København om København som en grøn by.
Trafik og parkering
For Operaen fastholdes bilparkering til 1 plads pr. 100 m2, svarende til det i byggetilladelsen stillede parkeringskrav. Bilparkering til Operaen flyttes til p-kælder under Sydøen, og de eksisterende parkeringspladser på terræn på Nordøen (ca. 250 stk.) nedlægges. Ændring af p-forholdene for Operaen forventes ikke at medføre øget trafik. På Sydøen fjernes eksisterende byggemulighed med tilhørende 190 potentielle parkeringspladser. For den eksisterende byggemulighed på Nordøen nedjusteres p-normen fra 1 plads pr.100 m2 til 1 plads pr.150 m2. Hvis denne byggemulighed på Nordøen udnyttes, ville det med den nu gældende lokalplan resultere i anlæg af ca. 120 parkeringspladser. Efter lokalplantillægget vil en evt. realisering af byggemuligheden resultere i anlæg af ca. 80 parkeringspladser og en forventet stigning på ca. 200 bilture pr. døgn i Prinsessegade. Skulle dette blive aktuelt, vil stigningen i trafik på Prinsessegade overstige den tidligere forudsatte maksimale stigning på 1.800 ture. Den samlede trafikmængde i Prinsessegade vil dog fortsat ligge under den maksimale samlede trafikmængde for Prinsessegade, der blev beregnet af COWI i 2012, på ca. 8.000 bilture. Trafikmængderne er under forudsætning af, at en nedlæggelse af busslusen fastholdes. Hvis busslusen på et tidspunkt genetableres, vil trafikmængden blive mindre end forudsat her. Teknik- og Miljøudvalget vil i november 2017 få forelagt en sag om evaluering af trafikken i Prinsessegade og stillingtagen til nedlæggelse af busslusen i Prinsessegade, jf. bilag 4. Cykelparkering til parken fastsættes efter konkret vurdering til 100 pladser. Eksisterende cykelparkering til Operaen bibeholdes. I lokalplanen vil en broforbindelse til Christiansholm (Papirøen) blive muliggjort, men der er ingen aktuelle planer om en bro.
Med denne sag, bliver der etableret en parkeringskælder med 300 parkeringspladser, og København vil få en ny offentlig tilgængelig park. Dermed er det både forvaltningernes og bygherres opfattelse, at der er basis for at afslutte den tidligere indgåede aftale med Staten om infrastruktur i forbindelse med Operaen. Frem mod lokalplanforslaget vil forvaltning og bygherre afklare aftaleforholdet med Staten, og forvaltningerne vil fremlægge en særskilt sag til politisk beslutning herom, jf. bilag 4.
Kommuneplan
Området er i dag udlagt til boliger og serviceerhverv (C*-område). Sydøen ændres med kommuneplantillægget til fritidsområde (O1*) med mulighed for at opføre et underjordisk parkeringshus med tilhørende anlæg på terræn. Områdets afgrænsning vil evt. kunne udvides til at omfatte op til ca. 2.500 m2 vandareal, hvor der kan muliggøres opfyld til etablering af parken. Rammeændringen vil desuden muliggøre op til 1.000 m2 bebyggelse til café, toiletfaciliteter m.v. Nordøen og området omkring Operaen fastholdes til boliger og serviceerhverv (C*), dog udgår følgende sætning i de særlige bemærkninger: ”Boligandelen skal for området under ét være mindst 40 %”. Årsagen er, at den eksisterende boligbyggemulighed på Sydøen fjernes. Ændringen kræver ikke en ny forudgående offentlig høring, da Sydøen i 2015 indgik i en samlet forudgående offentlig høring om kommuneplantillæg for Dokøen, Christiansholm, Arsenaløen og Grønlandske Handels Plads. Hvidbogen blev behandlet på Økonomiudvalgets møde den 29. september 2015. De relevante anbefalinger medtages i den videre planlægning for Dokøen.
Borgermøde om Dokøen
Christianshavns Lokaludvalg afholdt den 12. juni 2017 borgermøde om udvikling af Dokøen. Københavns Kommune og bygherre deltog med oplæg, se referat i bilag 3.
Anbefalinger til den videre planlægning
Forvaltningerne vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver særligt fokusere på følgende:
- Sikre rumlig balance omkring Operaen, som den opleves bl.a. fra Frederiksstaden, og oplevelsen af Operaens sidefacade mod syd skal mildnes.
- Introducere en menneskelig skala på Dokøen og skabe komfortable forhold ift. vind for at styrke incitamentet til ophold på Dokøen.
- Styrke den grønne karakter og relationen til vandet, og særligt Sydøen skal udvikles som et rekreativt område med fokus på fred og ro.
- Udvikle parken med særlig omtanke for relationerne til de meget forskellige situationer, som Dokøens kanter orienterer sig mod.
- Sikre trygge og funktionelle trafikale løsninger, som sikrer gode forhold for fredeligt ophold i parken, og bevægelsesmønstre i området skal understøtte bylivet. Ligeledes skal der skabes sikkerhed for, at den midlertidige parkering på Nordøen nedlægges.
- At en eventuel opfyldning af havnen ikke sker, uden at det opvejes af værdien af de rekreative kvaliteter på land.
Økonomi
I lokalplanen udlægges Sydøen til offentlige formål, og ejeren kan derfor potentielt forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning i henhold til Planlovens § 48. Der er dog ingen forventning om dette, da grundejer i dette tilfælde selv ønsker at etablere en offentlig tilgængelig park.
Videre proces
Efter godkendelse af startredegørelsen, sættes planarbejdet i gang, og det vurderes, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP). Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan- og kommuneplantillæg samt aftaleforhold til vedtagelse i Borgerrepræsentationen i sommeren 2018, hvorefter disse sendes i offentlig høring i 8 uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget ultimo 2018/primo 2019.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til tillæg nr. 5 til lokalplan 331 ”Holmen II” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, jf. bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at Økonomiforvaltningen samtidig udarbejder forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 som det fremgår af vedlagte startredegørelse, jf. bilag 1.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 23. oktober 2017
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At parkeringsnormen på 1:100 på Nordøen fastholdes.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At retten til midlertidig overfladeparkering på Nordøen som ønsket af bygherre bevares.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Beslutning
Dagsordenspunkt 27: Startredegørelse for tillæg nr. 5 til lokalplan nr. 331 "Holmen II" for Dokøen med kommuneplantillæg, Christianshavn (fællesindstilling) (2017-0239364)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2017
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkninger:
”At parkeringsnormen på 1:100 på Nordøen fastholdes.”
”At retten til midlertidig overfladeparkering på Nordøen, som ønsket af bygherre, bevares.”