Mødedato: 07.10.2003, kl. 15:00

Ny ledelsesstruktur i folkeskolen (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Ny ledelsesstruktur i folkeskolen (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 7. oktober 2003

 

 


J.nr. ØU  320/2003

 

6. Ny ledelsesstruktur i folkeskolen (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

at      der indføres en ny ledelsesstruktur på de københavnske folkeskoler med et ledelsesteam bestående af skolelederen, en administrationsleder, en pædagogisk afdelingsleder, en afdelingsleder for skolens læringsmiljø samt en eventuel KKFO-leder

 

at      den nye struktur ved implementeringen tilpasses den enkelte skoles lokale behov og muligheder, herunder eventuelt flere afdelingsledere

 

at      den nye struktur implementeres løbende afhængigt af de budgetmæssige vilkår

 

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2003

 

Indstillingen blev godkendt.

 

A, B, F og Ø ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Der er ingen ændringer i forhold til den arbejdsbeskrivelse, som Tekniske Ejendomsledere har, og som de har været med til at udarbejde (oktober 2002), og som de med rette finder, giver arbejdet som Teknisk Ejendomsleder det løft, som både de og Bygningsområdet har som mål. Der er ingen intentioner om at standse eller udfase efteruddannelsesprogrammerne eller de udviklingsprojekter, der er igangsat for at udvikle deres arbejde eller arbejdsopgaver."

 

C og V ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "C og V har tillid til, at de enkelte skoler bedst selv ved, hvem det er mest hensigtsmæssigt, der deltager  fra lederteamet i samarbejdsudvalg. Derfor undlader vi at tilslutte os protokolbemærkningen fra A, B, F og Ø."

 

C ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "C ønsker at pålægge forvaltningen, at der udarbejdes et oplæg til, hvordan man hurtigst muligt for de eksisterende midler inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme får en ekstra afdelingsleder på skoler med fysisk adskilte skolehuse, således at de ikke skal afvente den generelle reform."

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet udgifterne afholdes inden for den økonomiske ramme, som Borgerrepræsentationen beslutter for Uddannelses- og Ungdomsudvalget."

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2003

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

 

Med henblik på yderligere at styrke den fortsatte pædagogiske og ledelsesmæssige udvikling af folkeskolerne i Københavns Kommune er der udarbejdet forslag til en ny ledelsesstruktur på folkeskolerne.

 

Den nye ledelsesstruktur indebærer en markant styrkelse af den pædagogiske, personalemæssige og administrative ledelseskapacitet på skolerne. Strukturen skal ses i relation til de behov og krav, som der i dag stilles til folkeskolerne, herunder folkeskolelovens krav, til udviklingen af skolens virksomhed, til undervisningsdifferentieringen og til skolens faglige og pædagogiske samarbejde såvel internt som eksternt. Endvidere medfører den fortsatte decentralisering af opgaver, at der stilles stadigt større krav til skoleledelsens kompetencer både på det pædagogiske, økonomiske og administrative område.

 

Den nye struktur imødekommer disse udfordringer ved, at der etableres et ledelsesteam på de enkelte skoler bestående af skolelederen, en administrationsleder, en pædagogisk afdelingsleder, en afdelingsleder for skolens læringsmiljø og en eventuel KKFO-leder.

 

Det foreslås, at den nye ledelsesstruktur implementeres løbende afhængigt af de budgetmæssige vilkår.

 

Udvalget besluttede på sit møde den 4. juni 2003 at sende forslaget til høring hos skolebestyrelser, de faglige organisationer, Det fælles pædagogiske Råd og Fællesrådet for Folkeskolen.

 

Der er generelt en positiv stemning i forhold til ledelsesstrukturen. En ny ledelsesstruktur hilses velkommen på de fleste skoler, men der gives udtryk for forskellige bekymringer i forhold til de forskellige ledelseskompetencer og rollefordelinger, samt om alle i ledelsesteamet er omfattet af lederaftale. Høringssvarene afspejler desuden en bekymring for, at implementeringen vil ske for langsomt, fordi den er afhængig af de budgetmæssige vilkår.

 

Forvaltningen anbefaler, at forslaget til ny ledelsesstruktur godkendes med en enkelt præcisering af KKFO-lederens rolle.

 

 


 


Til top