Mødedato: 07.09.2004, kl. 15:00

Ansøgninger til Erhvervs- og Boligstyrelsens pulje til særlig byfornyelsesindsats i problemramte områder i store byer

Ansøgninger til Erhvervs- og Boligstyrelsens pulje til særlig byfornyelsesindsats i problemramte områder i store byer

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 7. september 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 297/2004

 

 

4.                   Ansøgninger til Erhvervs- og Boligstyrelsens pulje til særlig byfornyelsesindsats i problemramte områder i store byer

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget

at   forvaltningen bemyndiges til at søge støtte fra Erhvervs- og Boligstyrelsens pulje til særlig byfornyelsesindsats til de i indstillingen nævnte projekter

 

 

RESUME

Regeringen har afsat en pulje på 100 mio. kr. til forsøg med byfornyelse i problemramte by- og boligområder i store byer. Frem til den 10. september 2004 kan landets kommuner søge om at få del i midlerne.

 

Indsatsen retter sig mod to typer af problemramte områder i store byer: belastede bykvarterer og nyere boligområder med store sociale problemer.

 

Økonomiforvaltningen foreslår, at der søges støtte til nedenstående 5 projekter for et samlet beløb på 52,5 mill. kr. Det forventes, at kommunerne får svar på ansøgningerne medio november 2004. Herefter forventes det, at der indgås forhandlinger med kommunerne blandt andet om størrelsen af den statslige refusion til de projekter, der er blevet imødekommet. Den statslige refusion udgør mellem 50 og 100 % af de kommunale udgifter.

 

Når svaret foreligger fra Erhvervs- og Boligstyrelsen og resultatet af forhandlingerne om de enkelte imødekomne projekter foreligger, vil Økonomiforvaltningen forelægge indstillinger herom for Økonomiudvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

Den 19. maj 2004 udmeldte Erhvervs- og Boligstyrelsen, at regeringen har afsat en pulje på 100 mio. kr. til forsøg med byfornyelse i problemramte by- og boligområder i store byer. Frem til den 10. september 2004 kan landets kommuner søge om at få del i midlerne.

 

Støtten målrettes til forsøg med fornyelse af områder og bygninger. Forsøgene kan omfatte særlige indsatser for at fremme integration, øge beskæftigelsen i området, forebygge kriminalitet, forsøg med at indrette friarealer og til at forbedre det sociale miljø.

 

Af udmeldingen fremgår det, at indsatsen retter sig mod to typer af områder i store byer: belastede bykvarterer og nyere boligområder med store sociale problemer. Af udmeldingen fremgår det, at det er forventningen, at 5-10 problemramte områder i store byer får støtte fra puljen og det fremgår eksplicit, at områder, som tidligere har fået støtte til områdebaserede indsatser, ikke er udelukket fra at opnå støtte fra den særlige byfornyelsespulje.

Der kan gives støtte til forsøg inden for byfornyelseslovens to hovedbeslutningstyper: områdefornyelse og bygningsfornyelse. Det vil sige støtte til forsøgsindsatser med fornyelse af områder, bygninger og friarealer. For eksempel kan der gives støtte til forsøg med kulturelle og beskæftigelsesmæssige indsatser, forebyggelse af kriminalitet, forsøg med indretning af friarealer, forsøg med integration og forbedring

af det sociale miljø m.v. Med den særlige forsøgspulje kan afprøves nye metoder og samarbejdsformer samt nye materialer i byfornyelsen.

 

Ved vurdering af ansøgninger vil der blive lagt vægt på, i hvor høj grad

ansøgningerne opfylder følgende kriterier:

• Indsatsen skal foregå i problemramte by- og boligområder i store byer.

• Indsatsen skal kunne sættes i gang relativt hurtigt.

• Indsatsen skal være nytænkende og innovativ og have generel nytteværdi i byfornyelsessammenhæng.

• Indsatsen skal inddrage borgere og private aktører.

• Indsatsen skal være en områdebaseret indsats med koordinerede sociale, beskæftigelsesmæssige, kulturelle og fysiske tiltag og/eller en

bygningsorienteret indsats afhængig af områdets behov.

• Indsatsen skal indeholde overvejelser om, hvordan private parter og

Landsbyggefonden kan inddrages i udviklingen af området, således at behovet for offentlig støtte reduceres.

• Indsatsen skal styrke grundlaget for private investeringer i udvikling af området.

 

Der søges om flg. projekter:

1.      Dokumentarfilm om borgerinddragelsen i Mimersgadekvarteret med særlig henblik på integrationsproblematikken

2.      Fremme af private investeringer og friarealforbedring ved omdannelse af HT's garageanlæg ved Hulgårdsvej

3.      Musik og kultur som identitetsskaber i Øresundsvejkvarteret

4.      Omdannelse af Remisecentret

5.      Etablering af mobile idrætsanlæg

6.      Forsøg med organisation af beboer og borgerinddragelse i udvikling af Christiania området

 

Ad 1. Dokumentarfilm om borgerinddragelsen i Mimersgadekvarteret med særlig henblik på integrationsproblematikken

Det foreslås, at der produceres en dokumentarfilm i samarbejde med filminstruktøren Hans Kragh-Jacobsen. Filmen vil følge en række beboere fra Mjølnerparken inden og under den kommende områdefornyelsesindsats i Mimersgadekvarteret, hvor Mjølnerparken vil spille en væsentlig rolle.

 

I Filmen lægges vægt på formidling og forståelse af beboernes livsverden, kulturforståelse og mødet med Danmark og danskerne. Filmen vil fokusere på en kvalitativ beskrivelse af forholdene og i den forståelse bryde med de sædvanlige negative skildringer af Mjølnerparken som en negativ ghetto med ildpåsættelser, arbejdsløse ikke-integrerede etniske minoriteter o.l.

 

Filmen vil således skildre det store, sociale eksperiment, det er at forsøge at integrere et lokalsamfund, som helt overvejende er af anden etnisk oprindelse end dansk, i et områdefornyelsesprojekt, der bygger på borgerinddragelse.

 

Filmprojektets samlede budget udgør i alt 700.000 kr. hvilket inkluderer manuskriptudarbejdelse, filmoptagelser, klipning, redigering, transport, mv.

 

 

Ad 2. Fremme af private investeringer og friarealforbedring ved omdannelse af HT's garageanlæg ved Hulgårds Plads

I forbindelse med kvarterløftprojektet i Nord-Vest søges ministeriet om et beløb på 20 mio. kr. til at udvikle området omkring HT-grunden på Ørnevej.

 

Projektet har til formål at bygge bro mellem ønsker om boligbyggeri og en kvarterpark. På grunden bygges boliger i en kvalitet, der er en positiv tilføjelse til kvarteret. Samtidig bygges en kvarterpark for både nuværende og kommende beboere i kvarteret.

 

Hulgårds Plads støder op til HT-grunden. Det foreslås, at pladsen indgår i projektet, idet den bemandede legeplads flyttes til den nye park og grunden sælges til boligbyggeri og butikker, hvorved også butikslivet i bydelen styrkes.

 

Sammenhængen med Frederikssundsvejens skole åbner mulighed for, at der kan udarbejdes en større sammenhængende plan for området. Skolen spiller en meget vigtig rolle i kvarterløftarbejdet. Bl.a. kan nævnes Idræt socialt arbejde (ISA) der er et vigtigt tilbud til mange børn og unge ikke mindst tosprogede. På skolen findes en samling af danske træer - et arboret - som foreslås udviklet i forbindelse med anlæg af parken. 

 

Parken kunne planlægges som en oplevelsespark med fokus på urban leg og aktivitet med afsæt i de eksisterende kvaliteter. Det betyder genbrug af flere elementer fra tiden som busplads, f.eks. vægge til klatring, værkstedsgraven til vandelement og asfalten som underlag for aktivitetsfelter. Træerne kunne plantes i huller skåret i det eksisterende underlag. Det er en ny måde at tænke genbrug og miljøløsninger på, samtidig med at det er relativt billigt.

 

Kvarterparken udvikles i samarbejde mellem private investorer, lokale institutioner og Københavns Kommune.

 

 

Ad. 3 Musik og kultur som identitetsskaber i Øresundsvejkvarteret

Øresundsvejkvarteret har allerede i dag nogle gode forudsætninger for at blive Københavns "musikby". Der er en række aktiviteter, der kan bygges videre på.  Musikaktiviteterne i kvarteret kan opdeles i aktiviteter og initiativer for udøvende musikere og aktiviteter af administrativ og forretningsmæssig karakter. Hele musikbranchens "fødekæde" er derved repræsenteret, hvilket kan være afsæt for at skabe en musikby, som pendant til eksempelvis filmbyen i Avedøre. 

 

For at skabe et udgangspunkt for den videre udvikling af kvarterets identitet med både musik og kultur og sikre en dyb og bred forankring i hele kvarteret, etableres et projekt med en række initiativer:

Musik: Etablering af bands og kor, afholdelse af minifestival, fanklubber

Holdsport: Gadefodbold, løbe- og gåhold, streetbasket, lokale tuneringer

Kunst: galleri med lokale kunstnere, åbent værksted, male- og tegnekurser

Sådanne aktiviteter er velegnede til at styrke de sociale netværk i kvarteret.

 

 

Pladsen som samlingspunkt:

For at skabe et samlingspunkt, hvor erfaringer udveksles mellem de forskellige dele af musikbranchen som har til huse i Amager Kulturpunkt, foreslås anlagt en plads, som sammenkæder de forskellige huse og aktiviteter. Pladsen vil dermed kunne accelerere den allerede eksisterende synergieffekt, som findes i Amager Kulturpunkt.

 

Pladsens udformning skal signalere et samlet Amager Kulturpunkt, hvor musikken er i højsædet. Det skal være indgangsporten til kvarteret og det fysiske symbol/landmark for kvarterets identitet. En udendørs musikscene vil gøre det muligt at arrangere udendørskoncerter og samtidig signalere Øresundsvejkvarterets identitet som musikkvarter.

 

I Øresundsvejkvarteret er der mange institutioner og aktiviteter, som henvender sig til børn. Særligt i området ved Amager Kulturpunkt. Børnekulturhus Ama'r, der har lokaler i Kulturpunktet, har haft stor succes med at skabe børnekulturelle arrangementer særligt henvendt til børn uden daginstitutionsplads. Der kommer derfor mange børn i huset dagligt. I sommermånederne flytter børnekulturhus Ama´r deres aktiviteter til Amager strand, hvilket til dels skyldes mangel på udendørs aktivitetsområder i umiddelbar nærhed.   

Amager Kulturpunkt er nabo til en spejderhytte og to daginstitutioner. Det er derfor oplagt at etablere en plads, som også kan anvendes af de mange børn i området til diverse aktiviteter.

 

Musik og stofmisbrug, - en sociokulturel indsats.

Amager Bio har i flere år arrangeret de største techno fester i København. I den forbindelse er der blevet opbygget et samarbejde med Københavns Politi, hvor man forsøger at bekæmpe de unges stofmisbrug, særligt Ecstacy. Dette kendskab til de unge stofmisbrugere kan der bygges videre på i en fremtidig indsats.

 

Der søges i alt 12 mill. kr. til dette projekt

 

 

Ad 4. Revitalisering af Remisecentret

Målet for forsøgsindsatsen i Partnerskabsområdet på Amager er at finde nye veje til udnyttelse af de nyeste udviklingstendenser indenfor detailhandelen til gavn for et trængt center i et trængt byområde.

Hovedelementerne for indsatsen er følgende:
-Markedsanalyse, markedsføring og samarbejde med Ørestad
-Global iværksættercafe
-Læringscenter for børn og unge
-Revitalisering af centeret. Livsnerve, kunst, forskønnelse, vandelement og belysningsplan
-Kriminalpræventiv indsats
-Cykelsti til metroen samt udvikling af Urban-cyklen

 

Der søges i alt 12,9 mill. kr. til dette projekt

 

 

Ad. 5 Etablering af mobile idrætsanlæg

I samarbejde med Boldklubben Skjold ønskes etableret en flytbar/mobil boldbane og pavilloner ved Mjølnerparken til brug for idræt.

 

B.K. Skjold har ambitioner om pr. 1.8.2005 at etablere en 10. klasse, hvor der i Skjolds lokaler skal undervises i dels obligatoriske skolefag, dels temaer indenfor foreningskultur og -demokrati. Idéen er at skabe underlag for oplæring af unge til at styrke det frivillige foreningsliv. Målgruppen er unge 10-klasseselever i hele kommunen med særligt sigte på Mjølnerparken. Den mobile bane og pavillonerne vil B.K. Skjold ligeledes bruge til sportsformål i forbindelse med uddannelsen.

 

Boldklubben Skjolds interesse er at etablere en afdeling af Skjold lokalt i Mjølnerparken, og derved medvirke til at anvende idræt som integrationsværktøj.

 

Mjølnerparken har for nylig indgået en midlertidig lejeaftale med DSB om det nærliggende rangerterræn. På dette areal foreslås projektet realiseret. Baner og pavilloner opstilles i en årrække på arealet, indtil der i forbindelse med det kommende områdefornyelsesprojekt udarbejdes en masterplan for hele DSB-arealet (som Københavns Kommune pt. forhandler med DSB om at overtage). Baner og pavilloner indarbejdes i masterplanen eller de erstattes af andre sportsfunktioner, således at bane og pavilloner placeres andet steds indenfor kommunegrænsen.

 

Der ansøges om midler til den del af projektet, der vedrører indretning af mobile idrætsanlæg ved Mjølnerparken. Omkostningerne til denne del af projektet anslås til ca. 6 mill. kr.

 

 

Ad 6. Forsøg med organisation af beboer og borgerinddragelse i udvikling af Christiania området.

Formålet med forsøget er

·        At udvikle nye former for organisering af den områdefornyelse, som skal i gangsættes på Christiania

·        At afdække muligheder, begrænsninger og brudflader mellem myndighed/ejer og områdets selvforvaltning

 

De udfordringer, som alle parter står overfor i forbindelse med udvikling af Christiania, kræver en nytænkning af hidtidig anvendte organisationsformer. At få skabt en varig løsning og et fælles perspektiv mellem ulige parter, udfordrer alle spillets deltagere. Organiseringen må indtænke både den nuværende ejer, fremtidens ejer, Københavns kommune, Christianshavnerne og ikke mindst de nuværende beboere. Ikke mindst støtte til organisering af christianitternes deltagelse i processen er central.

 

Forsøget skal ses som et forprojekt, som skal afklare mulighederne for bruge en rammeaftale fælles platform for den videre udvikling af området. Forsøget forventes derfor afsluttet med udgangen af 2005, hvor der skal træffes endelig beslutning om Christianias fremtid.

 

De nærmere rammer for organisering af den nødvendige sekretariatsbistand bør drøftes nærmere med såvel nuværende ejer som den forhandlingsorganisation, som Christiania netop har etableret.

 

Der ansøges om 900.000 kroner

 

 

ØKONOMI

Støtten fra den særlige byfornyelsespulje gives som refusion af de kommunale udgifter til den særlige forsøgsindsats. Der kan ikke ydes støtte til udgifter afholdt af private parter. Størrelsen af støtten vil afhænge af en vurdering af den enkelte ansøgning efter nærmere forhandling mellem stat og kommune. Støtten udbetales i form af refusion af kommunale udgifter. Refusionsprocenten udgør mellem 50 og 100% af den kommunale udgift.

 

Når svaret foreligger fra Erhvervs- og Boligstyrelsen og resultatet af forhandlingerne om de enkelte imødekomne projekter foreligger, vil Økonomiforvaltningen forelægge indstillinger herom for Økonomiudvalget.

 

I alt søges der om 52,5 mill. kr. til områdefornyelsesforsøg i eksisterende kvarterløft eller områdefornyelsesprojekter til følgende projekter:

 

 

Mill. kr.

1. Dokumentarfilm om borgerinddragelsen i Mimersgadekvarteret med særlig henblik på integrationsproblematikken

0,7

2. . Fremme af private investeringer og friarealforbedring ved omdannelse af HT's garageanlæg ved Hulgårds Plads

20,0

3. Musik og kultur som identitetsskaber i Øresundsvejkvarteret

12,0

4. Revitalisering af Remisecentret

12,9

5. Etablering af mobile idrætsanlæg

6,0

6. Forsøg med organis ation af beboer og borgerinddragelse i udvikling af Christiania området.

0,9

I alt

52,5

 

 

MILJØVURDERING

-

 

HØRING

-

 

 

                      Erik Jacobsen                 /                     Paul Sax Møller

 


Til top