Modernisering af Driftscentralen, etablering af skærmbaseret overvågning af distributionsnettet og automatisk fejlrapportering mv. (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Modernisering af Driftscentralen, etablering af skærmbaseret overvågning af distributionsnettet og automatisk fejlrapportering mv. (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 7. september 2004
J.nr. ØU 292/2004
16. Modernisering af Driftscentralen, etablering af skærmbaseret overvågning af distributionsnettet og automatisk fejlrapportering mv. (Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der meddeles KE en bevilling på 19,8 mio. kr., til
opdatering og udvidelse af Driftscentralen, skær
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2004
Tiltrådt.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at udgifterne til modernisering af Driftscentralen, etablering af skærmbaseret overvågning af distributionsnettet og automatisk fejlrapportering mv. skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen beslutter for Miljø- og Forsyningsudvalget"
RESUME
Denne kapitalbevilling giver mulighed for en tiltrængt modernisering af Driftscentralen. Moderniseringen vedrører dataopsamlingssystemet og signalsystemet mellem Driftscentralen og koblingsstationerne, forsøgsprojekt til opsamling af overvågningsdata fra 10 kV nettet, samt forbedret sikkerhed i kommunikationsvejene til Driftscentralen. Kommunikationsvejene til Driftscentralen, der er etableret gennem årtier, er i dag uensartede, dyre i drift og fastlåste til en bestemt fysisk placering.
Moderniseringen vil indebære en væsentlig forbedring af Driftscentralens systemer, hvilket vil resultere i besparelser i driftsomkostningerne, en reduktion af udetiderne i forbindelse med fejl, samt bedre håndtering af KE's driftslederansvar for elforsyningsnettet.
Investeringerne i 2005 og 2006 er med på forslaget til investeringsplanen for 2005 - 2008 med konto 1.02.3.18, Netovervågning (Distribution Network Modelling) for 10 og 0,4 kV net i Driftscentralen.
SAGSBESKRIVELSE
I dag varetages overvågningen af både el- og varmeforsyningen fra Københavns Energis fælles Driftscentral.
I Driftscentralen er der i dag to betjeningspladser til KE´s kontrolsystem, KOB KON, der kontrollerer 30 kV og 132 kV højspændingsnettene i København. De to betjeningspladser er begge forsynet med 3 stk. 19" skærme, og betjeningspladserne er dedikerede til KOBKON.
Som supplement hertil findes der på el-siden en række tavler til overvågning og visning af tilstanden i 132- og 30 kV nettet.
Der findes p.t. ikke nogen tavle eller noget skærmsystem i Driftscentralen til præsentation af hverken 10 kV net eller 0,4 kV net. Koblingen i disse net udføres manuelt.
Store dele af de tavler, der findes i Driftscentralen, er efterhånden 25 år gamle, og er derfor delvist mangelfulde, ufleksible i forhold til en optimal forsyningssikkerhed.
Den manuelle dataopsamling i forbindelse med driften af 10 og 0,4 kV el-nettet er ressourcekrævende. Driftscentralen har i dag ikke overblik ved en eventuel fejlsituation i 10- og 0.4 kV nettet, hvilket betyder, at der først skal sendes teknikere ud til lokationen – før det nødvendige overblik kan skabes. Dette er tidskrævende og bevirker bl.a. at udetiden i forbindelse med fejl er væsentlig længere end nødvendigt. Driften af elforsyningsnettet er underlagt krav om driftslederansvar til KE i henhold til stærkstrømsbekendtgørelsen. Det forsinkede overblik i fejlsituationerne indebærer en uacceptabel høj grad af ud-delegering af dette ansvar til KE Partner.
Til brug for overvågning af el-nettets tilstand og funktion findes i dag overvågningsinstrumenter, placeret i nettet og på stationer, som i tilfælde af særlige hændelser og fejl kan registrere forløbet. Desuden findes der en række overvågningsinstrumenter, der løbende måler og registrerer el-kvaliteten, f.eks. frekvens og spændingsniveau. Overvågningsinstrumenterne kan fjernaflæses, men det er i dag en manuel og tidskrævende proces. Mange gange blot for at konstatere, at der ikke havde været forstyrrelser at analysere.
Der findes en lang række systemer, der i dag foretager signaludveksling og kommunikation imellem koblingsstationer og Driftscentralen. Som eksempler kan nævnes:
· Differentialrelæer, der udveksler signaler via dedikerede optiske fibre.
· Styringer, der foretager indbyrdes aflåsning imellem stationer via kobberbaserede signalkabler.
· Fjernkontrol og en række andre systemer, der overfører informationer via modemkommunikation på dedikerede kobberforbindelser.
For alle disse systemer gælder, at de har deres egen dedikerede og ikke-dublerede kommunikationsvej – hvilket gør dem sårbare over for graveskader eller udfald af Driftscentralen. Således er det ikke med det nuværende system muligt at etablere en nøddriftscentral, på en anden geografisk lokation end placeringen for den eksisterende driftscentral på Bellahøj.
Projektet
Projektet er delt op i 5 delprojekter, hvoraf de 4 skal køre parallelt, mens det sidste, som indeholder selve moderniseringen af Driftscentralen, kan gennemføres sidst i projektforløbet. Dvs. 2 – 5 skal køres parallelt, mens 1 kan gennemføres til sidst.
1. Etablering
af moderniseret brugerflade til KOBKON – bl.a. med storskærm og fleksible skær
2.
Etablering
af skær
3.
Etablering
af signalopsamling fra en række 10/0,4 kV stationer (DSO)
4. Etablering af automatisk fejl- og kvalitetsrapportering (STINA)
5. Etablering af et særligt lyslederbaseret kommunikationsnet imellem koblingsstationerne (TekNet)
1. Etablering af
moderniseret brugerflade til KOBKON - inklusive storskærmsvisning
Præsentation og betjening ønskes i størst muligt omfang omlagt til skærmsystemer, idet det dermed er langt lettere og billigere at foretage de nødvendige tilpasninger i fjernkontrolsystemerne, bl.a. i forbindelse med udvidelser i anlæggene mv.
Omlægning til skærm åbner samtidig mulighed for komplet overvågning og kontrol fra andre geografiske lokationer - f.eks. en nøddriftscentral.
Som det almindeligvis er tilfældet i kontrolrum i dag,
benyttes der også i Driftscentralen flere forskellige computerbaserede
systemer. For at undgå separate betjeningspladser for hvert enkelt
computerbaseret system, etableres skær
2.
Etablering af skær
For at forbedre overbli kket over distributionsnettet (10 kV og 0,4 kV net), samt koncentre driftsledelsen i Driftscentralen, er det nødvendigt at kunne vise disse net på en skærm. Til formålet benyttes en programpakke (DNM), som bl.a. kan:
· Vise koblingstilstande
· Vise forsyningsforhold (hvorfra de enkelte stationer er forsynet)
· Vise konsekvenser ved udførelse af påtænkte koblinger.
· Generere koblingsplaner
· Registrering af tilstandsændringer m.m. i en log.
Dette system kan foretage automatisk opdatering, hvor der er fjernkontrolsignaler til rådighed. Ved etablering af dette system kan driftsansvaret samles i Driftscentralen - inklusive driftsansvar for 10 kV niveau.
Systemet benyttes i dag af både NVE, SEAS og NESA på Sjælland.
3. Etablering af
signalopsamling fra en række 10/0,4 kV stationer (DSO)
Der har i lang tid været et behov for automatisk at kunne indhente information fra 10/0,4 kV stationer for derved at få et hurtigt overblik over en fejlsituation og dermed at kunne reducere udetiden ved driftsforstyrrelser.
Ligeledes har der i længere tid været et behov for automatisk at kunne indsamle oplysninger fra energimålere i de samme stationer for derigennem bl.a. at kunne forholde sig til belastninger og tab i nettet.
Disse behov dækkes via et projekt, hvor signaler og
målerdata opsamles på 10/0,4 kV stationerne og kommunikeres via radio til
nærmeste 30/10 kV station. Fra 30/10 kV stationerne viderekommunikeres
informationerne - via fjernkontrolnettet – til KOBKON. Her foretagers
automatisk en arkivering af de indsamlede måledata, registrering af
tilstandsændringer og opdatering af netstrukturen på skær
Nærværende projekt, der omfatter op til 100 af KE's i alt ca. 2700 10/0,4 kV stationer, skal først og fremmest anvendes til at gennemprøve teknikken, så der etableres et sikkert grundlag for en videre udbygning.
Det vurderes at systemet skal etableres i knapt 5% af KE´s 10/0.4 kV stationer, for at sikre en tilstrækkelig bred informationsmængde til vurdering af det videre forløb.
4. Etablering af automatisk fejl- og kvalitetsrapportering
Til rationalisering af den ovenfor omtalte proces med aflæsning af overvågningsinstrumenter i systemet ønskes etableret et system (STINA), Systemet kan automatisk foretage følgende operationer:
· Kontrollere kommunikationen og hjemtage data.
· Synkronisere tid på tværs af instrumenter og instrumenttyper, hvilket letter analyser, der omfatter sortering og sammenstilling af registreringer fra forskellige instrumenter.
· Foretage indledende analyse af hjemtagne data, sortere og præsentere disse og fokusere på hændelser, som bør analyseres nærmere.
· Mulighed for at give flere adgang til de samme informationer fra deres arbejdsplads, Med henblik på f.eks.:
o at skaffe supplerende oplysninger til brug for håndtering af en fejlsituation
o efterfølgende analyse af fejludkoblinger og lignende hændelser
o overvågning af el-kvaliteten
5. Etablering af
særligt, lyslederbaseret kommunikationsnet
imellem
koblingsstationerne(TekNet)
Til erstatning for de mange, dedikerede former for kommunikation, der i dag findes imellem koblingsstationerne, etableres et særligt lyslederbaseret kommunikationsnet for dataopsamling
Etablering af et sådant system gives følgende fordele:
· En enkelt fejl på en kommunikationslinie vil ikke forhindre fortsat kommunikation.
· Mulighed for etablering af et nøddriftscenter på en anden geografisk lokation end det nuværende driftscenter på Bellahøj.
· Væsentligt større overføringshastigheder.
· Mange former for kommunikation kan afvikles i det samme sæt af optiske fibre.
o Tilføjelse af en ny kommunikation imellem to koblingsstationer kræver ikke etablering eller reservering af nye linier, men tilsluttes det eksisterende kommunikationsnet.
o Moderne udstyr, der i stigende omfang baserer sig på direkte tilslutning, vil kunne tilsluttes direkte til TekNet.
o Overflytning af kommunikation fra kobberforbindelser til optiske fibre eliminerer elektriske forstyrrelser af sigalerne (elektrisk støj).
Tidsplan
Projekterne
'Etablering af skær
For så vidt angår projektet 'Etablering af moderniseret
brugerflade til KOBKON – bl.a. med storskærm og fleksible skær
Konsekvenser
for borgerne
Moderinseringe af Driftscentralen vil forbedre
forsyningsikkerheden, idet overblikket over tilstanden i elnettet forøges.
Samtidig sker der et teknologispring, der betyder, at den tid det tager at
udbedre fejl reduceres samt, at der kan opnås besparelser på
driftsomkostningerne ved væsentligt af forkorte undersøgelsesfasen inden
fejludbedring som følge af mere præcis viden om elnettets tilstand.
ØKONOMI
Udgiften er budgetteret til (prisniveau april 2004, ekskl. moms):
Budget |
Anlægsudgift t.kr. |
Indkøb,
montage mv. i alt |
15.000 |
Projektering |
4.000 |
Uforudsete
udgifter |
800 |
Udskiftning,
I alt |
19.800 |
Kapitalbevillingen søges på baggrund af ovenstående budget og det er på denne baggrund at kapitalregnskabet vil blive udarbejdet.
Det skønnes at udgifterne fordeler sig på delprojekterne som angivet nednefor.
Detailbudget |
Anlægsudgift t.kr. |
1. Etablering af moderniseret brugerflade til KOBKON –
bl.a. med storskærm og fleksible skær |
3.900 |
2. Etablering af
skær |
1.900 |
3. Etablering af signalopsamling fra en række 10/0,4 kV stationer (DSO) |
9.000 |
4. Etablering af automatisk fejl- og kvalitetsrapportering (STINA) |
2.000 |
5. Etablering af et særligt lyslederbaseret kommunikationsnet imellem koblingsstationerne (TekNet) |
3.000 |
I alt |
19.800 |
Udgifterne for det samlede budget påregnes at komme til udbetaling således:
|
2004 |
2005 |
2006 |
I alt
t.kr. |
4.000 |
4.000 |
11.800 |
Det foreslås, at der foretages en omplacering på investeringsplanen, således at konto 1.02.3.xx 'Netovervågning (Distribution Network Modelling) for 10 og 0,4 kV net i Driftscentralen' tilføres 4,0 mio. kr. fra konto 01.02.3.98, 'IT udstyr til vagtstation' – idet vagtstationen pr. 1.3. 2004 er flyttet til KE Partner A/S.
For 2005 er udgifterne indarbejdet i forslaget til investeringsplan 2005-2008 i budgetforslag 2005.
Udgiftsforøgelsen i 2006 i forhold til forslag til investeringplanen 2005-2008 vil blive søgt optaget på konto 01.02.3.18, 'Netovervågning (Distribution Network Modelling) for 10 og 0,4 kV net i Driftcentralen' og dækket ind ved at foretage en omplacering af midler fra de øvrige poster inden for elforsyningen, således at den samlede rådighedsramme for elforsyningen overholdes.
Kapitalbevillingen indeholder en udgiftsforøgelse i forhold til investeringsoversigt 2005-2008. Udgiftsforøgelsen er begrundet i, at etableringen af TekNet systemet og DSO projektet nu er medtaget i projektet. Disse to projekter hænger naturligt sammen med resten af projektet, idet komponenterne og systemerne skal projekteres og etableres samtidig for at de nødvendige fiberbaserede løsninger kan anvendes.
Investeringerne i 2005 og 2006 er med på forslaget til investeringsplanen for 2005 - 2008 med konto 1.02.3.18, Netovervågning (Distribution Network Modelling) for 10 og 0,4 kV net i Driftscentralen.
MILJØVURDERING
Affald
Alle affaldstyper håndteres og bortskaffes i overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune.
Støj
Det vurderes, at udskiftningen ikke vil medføre støjgener.
Støv
Det vurderes, at udskiftningen ikke vil medføre støvgener.
Spildevand
Det vurderes, at udskiftningen ikke vil medføre spildevand.
Grønne områder
Det vurderes, at udskiftningen ikke vil medføre ændringer i kvaliteten eller omfanget af grønne områder.
Ris ikoforhold
Risikoen for, at der i forbindelse med udskiftningen af fjernkontrolsystemet kan ske omfattende forurening af omgivelserne vurderes som lille.
Sundhed
Det vurderes, at udskiftningen ikke vil påvirke befolkningens sundhed eller velfærd.
Samlet miljøvurdering
Overordnet vurderes udskiftningen som værende med meget ringe miljøpåvirkning.
ANDRE KONSEKVENSER
Gennemførelse af projektet kræver ikke tilladelse i henhold til anden lovgivning.
HØRING
Gennemførsel af projektet kræver ikke høring.
BILAG
Niels Juul Jensen
/Ole Toft
Frederiksen