Udskiftning af 10 kV fordelingsanlæg på Valby (VAT), Lygten (LGT) og H.C. Ørstedværkets (HCT) transformerstationer 30/10 kV transformatorstationer (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Udskiftning af 10 kV fordelingsanlæg på Valby (VAT), Lygten (LGT) og H.C. Ørstedværkets (HCT) transformerstationer 30/10 kV transformatorstationer (Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 7. september 2004
J.nr. ØU 290/2004
14. Udskiftning af 10 kV fordelingsanlæg på Valby (VAT), Lygten (LGT) og H.C. Ørstedværkets (HCT) transformerstationer 30/10 kV transformatorstationer (Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 115 mio. kr. til udskiftning af 10 kV fordelingsanlæg på Valby (VAT), Lygten (LGT) og H.C. Ørstedværkets (HCT) 30/10kV hovedtransformerstationer. Der foretages en omplacering mellem to konti på KE's investeringsplan for 2004, idet der herefter vil kunne anvises kassemæssig dækning på konto 01.02.3.xx 'Udskiftning af 10 og 30 kV afbrydere på hovedtransformerstationer'.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 14. juni 2004
Tiltrådt.
Økonomiforvaltningen
indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at udgifterne til udskiftning af 10 kV fordelingsanlæg på Valby (VAT), Lygten (LGT) og H.C. Ørstedværkets (HCT) transformerstationer 30/10 kV transformatorstationer skal holdes indenfor de økonomiske rammer som Borgerrepræsentationen beslutter for Miljø- og Forsyningsudvalget
RESUME
Af hensyn til forsyningssikkerheden og for at imødegå den forøgede sandsynlighed for havarier på anlæg, hvis tekniske levetid er overskredet væsentligt, foreslår Københavns Energi at alle 10 kV fordelingsanlæg på 30/10 kV transformationerne af fabrikatet Reyrolle udskiftes.
For at kunne foretage udskiftningen af de gamle anlæg uden store gener for driften af stationerne, vil der blive foretaget bygningsmæssige ændringer der muliggør etablering af en ny 10 kV sektion. Herefter overflyttes de afgående 10 kV linier fra en af de gamle 10 kV sektioner til den nye sektion, og de derved frigjorte anlægsdele udskiftes med nyt anlæg. Denne proces repeteres indtil renoveringen er udført.
Udskiftningen af alle fordelingsanlæggene på alle transformerstationerne af fabrikatet Reyrolle forventes at være endeligt afsluttet i 2017. I denne kapitalbevillingsansøgning søges om midler til udskiftningen af fordelingsanlæggene på Valby, Lygten og H.C. Ørstedværkets transformerstationer, der forsåles igangsat i 2004 og 2005.
Investeringen er med på forslaget til investeringsplanen for 2005 - 2008 med konto 1.02.3.13, Udskiftning af 10 og 30 kV afbrydere på hovedtransformerstationer.
SAGSBESKRIVELSE
KE startede med etablering af 6 kV fordelingsanlæg i begyndelsen af 1930'erne. De benyttede fordelingsanlæg var af fabrikat Reyrolle. Dette fabrikat har været den eneste anlægstype i KE's 6 kV net frem til begyndelsen af 1970'erne, hvor det blev besluttet at hæve driftsspændingen til 10 kV. Dette kunne foretages uden væsentlige ændringer i Reyrolle fordelingsanlæggene. Den tekniske levealder på sådanne anlæg er 45 år, jævnfør Energitilsynets vurderinger.
Fordelingsanlæggene fra Reyrolle er dog taget ud af produktion for længe siden og nu produceres reservedele til anlæggene heller ikke længere. Reservedele vil derfor skulle specialfremstilles, hvilket vil vise sig at være meget dyrt samtidig med at der vil være lange leveringstider. Det eneste reservemateriel KE har til rådighed er materiel fra andre Reyrolle fordelingsanlæg, der ikke er i drift på det pågældende tidspunkt.
Det foreslås derfor at samtlige af KE's 10 kV fordelingsanlæg af fabrikatet Reyrolle udskiftes af hensyn til opretholdelse af forsyningssikkerheden. Det væsentligste argument for udskiftningen af de gamle fordelingsanlæg er således den høje alder samt mangel på reservedele, der udelukkende kommer fra egne begrænsede lagre.
I forbindelse med udskiftning af de gamle fordelingsanlæg vil der samtidig ske et teknologispring. Driftscentralen vil via fjernkontrol få et detaljeret overblik over driftstilstanden på den enkelte stationen. Det betyder at man vil have et meget præcist kendskab til omfanget af udfald af strømforsyningen i tilfælde af uheld/havari. Dermed kan indsatsen for afhjælpning bedre og hurtigere planlægges, hvilket vil resultere i kortere udetider. Den mere detaljerede og præcise rapportering af driftstilstanden kan samtidig bruges til at udarbejde en mere præcis plan for det tilstandsbaserede vedligehold af vitale komponenter i systemet, hvilket vil kunne reducere vedligeholdsudgifterne.
Projektet
De stationer der indeholder de ældste fordelingsanlæg vil blive renoveret først. I denne indstilling søges der om midler til at udskifte fordelingsanlæggene på Valby (VAT), Lygten (LGT) og H.C. Ørstedværkets (HCT) transformerstationer. Fordelingsanlæggene på disse koblingsstationer er ca. 60 år gamle i gennemsnit og alle er ældre end de 45 års levetid estimeret af energitilsynet.
Udskiftningen af 10 kV materiellet skal af praktiske årsager ske stationsvis hvorfor det vil forekomme at man skifter fordelingsanlæg der er yngre end de ældste fordelingsanlæg på andre stationer.
For at kunne foretage udskiftningen af de gamle anlæg uden store gener for driften af stationerne, vil der blive foretaget bygningsmæssige ændringer der muliggør etablering af en ny 10 kV sektion. Her efter overflyttes de afgående 10 kV linier fra en af de gamle 10 kV sektioner til den nye sektion, og de derved frigjorte anlægsdele udskiftes med nyt anlæg. Denne proces repeteres indtil renoveringen er udført.
Slutresultatet bliver stationer hvor renoveringen af 10 kV anlæggene har skabt plads til endnu en 10 kV sektion. Det er således muligt at foretage tilslutning af endnu en driftstransformer når dette bliver nødvendigt.
Der er i ansøgningen medtaget udgifter til udskiftningen af fordelingsanlæggene på de stationer der forventes opstartet i 2004 og 2005. Der vil løbende i de kommende år blive søgt midler udskiftningen af fordelingsanlæggene på de resterende 13 transformerstationer der er bestykket med fordelingsanlæg af fabrikatet Reyrolle. Det samlede program forventes afsluttet i 2017.
Konsekvenser for borgerne
Udskiftningen
af gamle udtjænte fordelingsanlæg vil forbedre forsyningsikkerheden, idet
risokoen for udfald af dele af strømforsyningen mindskes. Samtidig sker der et
teknologispring, der betyder, at den tid det tager at udbedre fejl på et
fordelingsanlæg reduceres samt, at der kan opnås besparelser på
vedlilgeholdelsesomkostningerne som følge af mere præcis viden om
fordelingsanlægets tilstand.
ØKONOMI
Udgiften omhandler de i investeringsplan 2005-2008 medtagne udgifter og er budgetteret til (prisniveau april 2004, ekskl. moms):
Anlægsudgifter
Nye elektriske anlæg på VAT, inkl. bygningsændringer 30.600.000 kr.
Nye elektriske anlæg på LGT, inkl. bygningsændringer 33.200.000 kr.
Nye elektriske anlæg på HCT, inkl. bygningsændringer 34.000.000 kr.
Anlægsudgift, i alt: 97.800.000 kr.
Projektering, tilsyn og idriftsættelse 15.900.000 kr.
Diverse uforudsete udgifter 1.300.000 kr.
Udskiftning af eksisterende anlæg, i
alt: 115.000.000 kr.
Anlægsudgiften påregnes at komme til udbetaling således:
Budgetår |
Budgetbeløb (kr) |
2004 |
2.000.000 |
2005 |
38.000.000 |
2006 |
45.000.000 |
2007 |
30.000.000 |
I alt: |
115.000.000 |
Det foreslås, at der foretages en omplacering på investeringsplanen, således at konto 1.02.3.xx 'udskiftning af 10 og 30 kV afbrydere på hovedtransformerstationer' tilføres 2,0 mio. kr. fra konto 01.02.3.98, 'IT udstyr til vagtstation' – idet vagtstationen pr. 1.3. 2004 er flyttet til KE Partner A/S.
Under forudsætning af, at budgetforslaget 2005 vedtages, kan der for 2005 anvises kassemæssig dækning for anlægsudgifterne i budgetforslagets investeringsoversigt under følgende konto:
01.02.3.13 Udskiftning af 30- og 10 kV afbrydere på 30/10 kV hovedtransformerstationer
Udgiften i 2006 og 2007, vil blive søgt optaget i investeringsoversigten med samme benævnelse som i denne ansøgning.
Investeringen er med på forslaget til investeringsplanen for
2005 - 2008 med konto 1.02.3.13, Udskiftning af 10 og 30 kV afbrydere på
hovedtransformerstationer.
MILJØVURDERING
Ved udførelsen af anlægsarbejderne stilles der miljøkrav til de private entreprenører, der udfører arbejderne for Københavns Energi, herunder at der bruges materialer og materiel, som belaster miljøet mindst muligt ved brug og bortskaffelse.
Affald: Alle affaldstyper håndteres og bortskaffes i overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune.
Jord: Al overskudsjord anmeldes og håndteres i
overensstemmelse med gældende regler i Københavns Kommune. Miljø- og
kvalitetsafdelingen hos KE bistår med anmeldelser til Miljøkontrollen af
gravearbejder.
Støj: Aktiviteterne udføres i overensstemmelse med Københavns Kommunes bestemmelser for bygge- og anlægsarbejder.
Støv: Gener, som følge af støvende aktiviteter, vil blive
minimeret i videst mulig omfang.
Varmegenvinding: Der vil blive etableret genvinding af
tabsvarme til rumopvarmning fra transformerne på alle stationer.
Der er ca. 200 l olie i hver 10 kV afbryder og ca. 1200 l i
hver 30 kV afbryder. I forbindelse med
nedlæggelse af reyrolleanlæggene vil de olieafløbsanlæg der håndterer
oliespild fra tankolieafbryderne blive demonteret. Afbryderne vil blive tømt
for olie inden demontagen starter. Olien kan i vid udstrækning genanvendes.
Eventuel olie der skal destrueres vil blive behandlet efter gældende
KE-procedure for spildolie.
Samlet miljøvurdering: Overordnet vurderes de omhandlede anlægsaktiviteter som værende almindelige anlægsaktiviteter med ringe miljøpåvirkning.
Såfremt der imod forventning konstateres forurening under gravearbejderne, vil Miljøkontrollen blive underrettet.
HØRING
Niels Juul Jensen
/ Ole Toft
Frederiksen