Mødedato: 07.06.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Tryghedsindeks 2011

Se alle bilag

Forelæggelse af resultater for Tryghedsindeks 2011.

Tidligere beslutninger

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrpræsentationen, 

  1. at Tryghedsindeks 2011 tages til efterretning.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har i Budgetaftalen for 2011 (BR 07.10.2010 punkt 7), som led i en samlet strategi for en mere sikker by, afsat midler til Tryghedsindeks for København frem til 2014. Tryghedsindekset følger op på effektmål 1 i Sikker By strategien. ”Der opnås en stigning i trygheden i København, således at antallet af områder med behov for en markant eller intensiveret indsats ifølge Tryghedsindekset falder med minimum 50 %. Målet skal være nået senest i 2014.”(BR 10.02.2011 pt. 2). Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er ansvarlig for at følge op på, at effektmål 1 opnås senest i 2014.

 

Tryghedsindekset måler, på bydelsniveau og lokalt niveau, oplevet tryghed og faktisk kriminalitet for København i sin helhed. Distrikterne holdes inden for bydelene og SSP-distrikterne. Tryghedsindekset er opgjort i fem handlingsanvisende kategorier efter hvor stort behov for indsats er i områderne: markant, intensiveret, ordinært, reduceret, minimalt.

Målingen fra Tryghedsindekset skal forelægges Beskæftigelses og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen årligt.

Løsning

Tryghedsindekset 2011 viser, at scoren er faldet en lille smule siden 2010 og statistisk signifikant siden 2009. Indekset viser således, at trygheden er stigende i Københavns Kommune. 

Tryghed er ikke ens fordelt i byen, og nogle områder har fortsat større behov for tryghedssskabende indsatser end andre. 
 

Nedenstående tabel viser de distrikter i Tryghedsindekset 2011, der har det største behov for indsats, samt sammenholder det med behovet for indsats i 2010, som er baseline år for effekt mål 1. Tabellen viser desuden, hvordan det går med at opfylde effektmål 1 i Sikker By programmet. Ud af de 8 områder, der har behov for en markant indsats, viser målinger på Tryghedsindekset at 4 distrikter har en statistisk signifikant bedre score på Tryghedsindekset i 2011, når der sammenlignes med både 2009 og 2010. Det betyder, at kriminaliteten er faldet i nogle af de områder af byen, som har det største behov for en tryghedsskabende indsats. Der er således en positiv udvikling i distrikt 1 (Det sydvestlige Indre By til Kgs. Nytorv), i distrikt 3 (Christianshavn og Holmen), distrikt 27 (Vesterbro omkring Hovedbanegården) og i distrikt 8 (Indre Nørrebro vest for Nørrebrogade), på trods af at distrikterne fortsat har et markant behov for indsats. 

I 2011 er yderligere to distrikter i kategorien markant.  Distrikt 9, Indre Nørrebro øst for Nørrebrogade, lå i 2010 i kategorien ordinært behov for indsats på Tryghedsindekset. Forværringen skyldes en stigning i anmeldelser til politiet vedrørende indbrud, tyveri og hærværk, og en mindre stigning i borgernes udsathed og vurdering af problemer med kriminalitet i nabolaget. Distrikt 14, Bispebjerg syd for Bispebjerg Kirkegård, lå i 2010 i kategorien minimalt. Forværringen skyldes, at der i det forgangne år har været mange flere anmeldelser til politiet vedrørende indbrud, tyveri og hærværk.

Der er sket forbedringer i distrikt 22 Valby sydvest, som er gået fra markant i 2010 til intensiveret i 2011, forbedringen skyldes både færre anmeldelser til politiet og, at borgerne er mindre udsatte for kriminalitet. Herudover er distrikt 29 Ørestaden og Havebyerne forbedret fra intensiveret i 2010 til reduceret i 2011. Forbedringen skyldes både færre anmeldelser til politiet og, at borgerne er mindre udsatte for kriminalitet.

Distrikt

 

Tryghedsindeks

Indsats 2011

Spørgeskema

Anmeldelser

Tryghedsindeks

Indsats 2010

Sikker By mål

1

Det sydvestlige Indre By til Kgs. Nytorv*

Markant

Minimalt

Markant

Markant

Uændret

27

Vesterbro omkring Hovedbanegården*

Markant

Markant

Markant

Markant

Uændret

18

Husum, vest for Utterslev Mose*

Markant

Markant

Markant

Markant

Uændret

8

Indre Nørrebro vest for Nørrebrogade*

Markant

Intensiveret

Markant

Markant

Uændret

12

Hotspot Ydre Nørrebro*

Markant

Intensiveret

Markant

Intensiveret**

3

Christianshavn og Holmen*

Markant

Intensiveret

Markant

Markant

Uændret

14

Bispebjerg, syd for Bispebjerg Kirkegård

Markant

Ordinært

Markant

Minimalt

(Forværret)

9

Indre Nørrebro øst for Nørrebrogade

Markant

Intensiveret

Markant

Ordinært

(Forværret)

11

Ydre Nørrebro mellem Nørrebrogade og Tagensvej*

Intensiveret

Intensiveret

Markant

Intensiveret

Uændret

13

Ydre Bispebjerg og Emdrup

Intensiveret

Reduceret

Markant

Ordinært

(Forværret)

15

Indre Bispebjerg ved Nørrebro Station

Intensiveret

Ordinært

Intensiveret

Intensiveret

Uændret

10

Ydre Nørrebro, vest for Nørrebrogade*

Intensiveret

Markant

Ordinært

Intensiveret

Uændret

22

Valby sydvest*

Intensiveret

Minimalt

Markant

Markant

Forbedret

17

Husum syd*

Intensiveret

Reduceret

Intensiveret

Intensiveret

Uændret


Forklaring: Tabellen viser en oversigt over de 14 højest placerede distrikt i 2011, som har et markant eller intensiveret behov for indsats. Tabellen viser om distrikterne har forbedret sig med henblik på at opfylde Effektmål 1 i Sikker By programmet. * markerer at distriktet er på listen over distrikter med markant eller intensiveret behov for indsats i 2010 og derfor en del af Sikker Bys effektmål 1. ** markerer at der er sket en ændring af distriktet siden 2010 som følge af beslutning om Hotspot på Ydre Nørrebro. Distrikt 12 indeholder i år også rode 157 (bl.a. Hothers Plads og Mjølnerparken). Derfor er distriktet ikke sammenligneligt med de forrige år.

 

Notatet "Tryghedsindeks København 2011" er vedlagt som bilag1.

 

 

Med henblik på at skabe det mest oplyste beslutningsgrundlag for at handle på Tryghedsindekset 2011’s anvisninger, udarbejder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med Programgruppen for Sikker By en oversigt over tryghedsindsatser i de områder som i 2010 havde behov for markant og intensiveret indsats. I dette arbejde vil BIF og Sikker By inddrage de i forvejen kendte aktiviteter og indsatser m.v. jf. Sikker By: Aktivitetslisten, Best practice arbejdet og 18+ analyse, den af TMF ledede screening af de boligområder med særligt mange udsatte borgere på baggrund af initiativaftalerne og SSP’s kvartalsvise afrapportering af urolige område.

Økonomi

Tryghedsindekset finansieres med 1. mio. kr. årligt frem til 2014, i henhold til Budgetaftale 2011.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes videresendes den til ØU 14.06.11 og BR 15.06.11. 
Beskæftigelses og -Integrationsudvalget får den 20.06.11en indstilling med en oversigt over tryghedsfremmende indsatser i områder i kategorierne markant og intensiveret behov for indsats . I denne indstillig vil oversigten over tryghedsfremmende indsatser blive sammenholdt med resultater for Tryghedsindekset 2011, med henblik på at drøfte, hvorledes der prioriteres ud fra Tryghedsindeksets handlingsanvisninger. Såfremt indstilling godkendes 20.06.11 videresendes denne til ØU 16.08.11 og BR 25.08.11 med henblik på at indgå i den samlede budgetdrøftelse for Budget 2012.

Tryghedsindekset 2011 sendes til orientering til Lokaludvalget, Københavns Politi, SSP og LBR første kreds.

 
Morten Binder                            /Kaj Ove Christiansen

 

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrpræsentationen anbefaler, 

  1. at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen tager Tryghedsindeks 2011 til efterretning.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2011
Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Indstillingen blev anbefalet.
Til top