Mødedato: 07.06.2005, kl. 15:00

Borgerrådgiverens beretning 2004 (Borgerrådgiverudvalget)

Borgerrådgiverens beretning 2004 (Borgerrådgiverudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 7. juni 2005

 

 


J.nr. ØU 243/2005

 

6. Borgerrådgiverens beretning 2004 (Borgerrådgiverudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Borgerrådgiveren indstiller til Borgerrådgiverudvalget,

at anbefale Borgerrepræsentationen – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at tage Borgerrådgiverens beretning 2004 til efterretning

at anmode Borgerrepræsentationen om – efter forudgående indhentet erklæring fra Økonomiudvalget – at pålægge de stående udvalg snarest at drøfte beretningen, idet Borgerrådgiveren samtidig pålægges at stå til rådighed for en nærmere dialog med de stående udvalg i den henseende, såfremt de stående udvalg måtte ønske det

 

Borgerrådgiverudvalgets beslutning i mødet den 26. maj 2005

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

" Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til Borgerrådgiverens beretning 2004. Økonomiudvalget har endvidere ikke indvendinger i mod, at det pålægges de stående udvalg at drøfte beretningen, herunder Borgerrådgiverens forslag og anbefalinger, idet det dog bemærkes, at almindelige administrative forhold inden for alle kommunens administrationsområder henhører under Økonomiudvalget."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2005

Sagen blev udsat.

 

 

Behandling: Økonomiudvalget

 

 

RESUME

Ved Borgerrepræsentationens etablering af Borgerrådgiveren (BR 586/03) var det forudsat, at der skulle etableres et tilbagemeldingssystem til forvaltningerne og det politiske niveau.

Borgerrådgiverens første årsberetning, som hermed afgives, jf. vedlagte bilag, er en væsentlig del af tilbagemeldingen til det politiske system.

Borgerrådgiverens beretning 2004 indeholder indledningsvis en beskrivelse af Borgerrådgiverens virksomhed i beretningsperioden fra åbningsdagen den 23. august 2004 og indtil den 31. marts 2005, dvs. en periode på ca. 7 måneder.

I beretningen gives en redegørelse for, hvordan opgaven med at bistå Borgerrepræsentationen med dennes tilsyns- og kontrolfunktioner i praksis varetages af Borgerrådgiveren, samt hvorledes Borgerrådgiveren indgår i dialog med forvaltningerne og gennemfører borgervejledning og klagesagsbehandling.

Beretningen indeholder desuden Borgerrådgiverens vigtigste konstateringer på baggrund af arbejdet med borgernes henvendelser i beretningsperioden.

Statistisk set har Borgerrådgiveren i beretningsperioden modtaget klager over 667 forhold og færdigbehandlet 537 af disse klager i beretningsperioden.

Borgerrådgiveren har endvidere ekspederet 587 telefoniske og personlige henvendelser, som ikke førte til oprettelse af en skriftlig sag.

Fordelingen af påklagede forhold på forvaltningerne, når bortses fra klager, som ikke vedrørte kommunen mv., var samlet set således:

-        Økonomiforvaltningen: 14 påklagede forhold

-        Kultur- og Fritidsforvaltningen: 6 påklagede forhold

-        Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen: 3 påklagede forhold

-  &nb sp;     Sundhedsforvaltningen: 43 påklagede forhold

-        Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen: 374 påklagede forhold

-        Bygge- og Teknikforvaltningen: 64 påklagede forhold

-        Miljø- og Forsyningsforvaltningen: 8 påklagede forhold

De generelle problemstillinger, som er medtaget i beretningen, omfatter blandt andet sagsbehandlingstid og manglende svar, som mere end hver tredje klage til Borgerrådgiveren angår.

Desuden er der en redegørelse for lovbestemte krav om lovpligtig opfølgning mv. i den sociale lovgivning og de klager, som er modtaget og behandlet i den henseende.

Også god forvaltningsskik og Københavns Kommunes værdigrundlag nævnes med afsæt i konkrete eksempler på kommunens sagsbehandling, som ikke levede op til det ønskede niveau.

Der har desuden været en række klager vedrørende kommunens partshøring og anden inddragelse af borgeren, som beskrives nærmere.

Endelig har Borgerrådgiveren gjort nærmere iagttagelser om telefonkulturen i lokalcentrene.

Der er generelt ikke grundlag for at konstatere, at der er særlige problemer med sagsbehandlingen og betjening af borgerne i Københavns Kommune, men på nogle områder lever kommunen imidlertid ikke altid op til lovgivningens krav og kommunens egne målsætninger.

Som en generel iagttagelse er kommunens sagsbehandling og betjening af borgerne i stort og småt uensartet.

Det er i øvrigt en almindelig iagttagelse, at mere hensynsfuld og opmærksom behandling af borgerne i mange af de påklagede sager kunne have modvirket mistillid og utilfredshed fra borgernes side og derfor kunnet have givet mere harmoniske sagsforløb.

Beretningen indeholder på baggrund af de skitserede problemstillinger en række nærmere anbefalinger fra Borgerrådgiveren til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på at forbedre sagsbehandlingen og betjeningen.

Der er endvidere en enkelt anbefaling til Bygge- og Teknikforvaltningen.

Endelig anbefales forvaltningerne generelt løbende at have opmærksomhed rettet mod kommunikationen i enkeltsager samt i øvrigt at have særlig fokus på implementering af ny lovgivning mv.


 

Til top