Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)
Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 7. juni 2005
J.nr. ØU 247/2005
19. Redegørelse for byfornyelsens forløb og de bevillingsmæssige muligheder (Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at de af Socialministeriet tildelte rammer til byfornyelse i 2005 og stipulerende rammer for 2006 og 2007 prioriteres som anført i indstillingen
at byfornyelsesbeslutningerne fremmes som nedenfor anført, og at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at afholde udgifterne til planlægningen og gennemførelsen
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 18. maj 2005
Anbefalet
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med
følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har
ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende
form, idet det dog forudsættes, at udgifterne afholdes indenfor B
ygge- og
Teknikudvalgets ramme til byfornyelse som fastsat af Borgerrepræsentationen."
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2005
Anbefalet.
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
I indstillingen er redegjort for byfornyelsens forløb i 2004, hvor kommunens andel af den statslige kontantramme udgjorde 135,5 mio. kr. i ordinær ramme og 76 mio. kr. i ekstraordinær kontant ramme til områdefornyelse og kvarterløft m.m., d.v.s. i alt 211,5 mio. kr. eller 53 % af landsrammen på 400 mio. kr. Den københavnske ramme er for ca. 42 %´s vedkommende anvendt på enkeltejendomme, derunder kvarterløftsager og Boligkommissionssager og ca. 39 % på karrévis indsats. De resterende ca. 19 % er anvendt på områdefornyelse. I 2004 blev der tildelt 38,1 mio. kr. i ekstraordinær aktivitetsramme til Kvarterløft Nord -Vest (svarende til en kontantramme på 11,8. mio. kr.) og 61,2 mio. kr. til Kvarterløft Nørrebro Park (svarende til en kontantramme på 18, 6 mio. kr.).
Socialministeriet, der har overtaget ansvaret for byfornyelsen, har i 2005 tildelt Københavns Kommune en ordinær kontantramme på 97 mio. kr. Fra og med 2004 udgør rammen alene statens kontante udbetaling, der svarer til ca. ¼ af aktiviteten. Kontantrammen svarer således størrelsesmæssigt til en aktivitetsramme i størrelsesordenen 380-390 mio. kr. efter de tidligere regler.
Ingen karrévise beslutninger, bortset fra gårdrydninger, forudsættes at blive rammebelastende i 2005, hvor den statslige ramme forudsættes anvendt til gårdrydning, mertilsagn til tidligere beslutninger og fremme af de tidligere beslutninger for enkelt ejendomme. Til gårdrydning foreslås afsat en statslig kontantramme på 17 mio. kr., idet rammetræk på 3 mio. kr. blev fremskyndet fra 2005 til 2004. Dette betyder, at aktiviteten fastholdes på et niveau på 40 mio. kr. årligt, idet kommunen afholder halvdelen af udgifterne.
Derudover forventes i 2005 at kunne opnås ekstraordinære kontantrammer på 20 mio. kr. til bygningsfornyelse i områdefornyelserne i Mimersgadekvarteret og Øresundsvejkvarteret, ligeledes forventes ekstraordinære kontantrammer på 23 mio. kr. til bygningsfornyelse i kvarterløftområderne Nørrebro Park kvarteret og Nord-Vest samt 7 mio. kr. til områdefornyelse i Spydspidsen.
Endelig stilles forslag om tilpasning af byfornyelsesstrategien under indtryk af den nye lov, herunder med henblik på områdefornyelse. Det foreslås at fortsætte den karrévise indsats på det niveau, den nye lov muliggør, og i øvrigt at anvende rammerne på enkeltejendomme med installationsmangler uanset geografisk beliggenhed, men med fortrinsret til ejendomme i områder, der i øvrigt er udpeget til særlige indsatser.
I 2006 forventes en ordinær statslig ramme på 110 mio. kr. og en ekstraordinær kontantramme på 7 mio. kr. til bygningsfornyelse i Spydspidsen, (området afgrænset af Jagtvej, Ågade og Laurids Skaus Gade) samt Sjællandsgadeområdet på Ydre Nørrebro.
De udpegede karréer; Runddel-karréen, Sundevedsgade-karréen, Augustagade-karréen og Keplersgade-karréen forudsættes fremmet til rammebelastning i 2006.
Byfornyelsescentret på Vesterbro er pr. 1. maj 2005 afløst af 2 karrébutikker, der drives for kommunale midler uden rammebelastning.
I 2007 forudsættes hovedparten af rammerne anvendt
til bygningsfornyelse af enkeltejendomme.