Afrapportering af analyse af særkørsel i forbindelse med langvarigt gravearbejde i byen
I Budget 2022 blev der bevilliget 0,3 mio. kr. til en analyse af mulighederne for hjælp til gangbesværede i forbindelse med langvarige vejarbejde og omlægning af busruter. Økonomiforvaltningen har udarbejdet analysen, og Økonomiudvalget skal tage resultaterne af analysen til efterretning. Det vurderes, at det ikke er hensigtsmæssigt at lave en ny model for tildeling af særkørsel, men at det er muligt at udvide eksisterende kørselsordninger under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningens område for handicapkørsel.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at analysen tages til efterretning,
- at det godkendes, at der ikke arbejdes videre med en ny model for tildeling af særkørsel i forbindelse med midlertidig omlægning af busruter.
Problemstilling
I budget 2022 blev det besluttet at forbedre forholdene for gangbesværede i forbindelse med langvarige gravearbejder og omlægning af busruter. Beslutningen indeholdt bl.a. en bevilling på 0,3 mio. kr. i 2023 til en analyse af mulighederne for hjælp til gangbesværede i forbindelse med langvarige gravearbejder og omlægning af busruter. Analysen afrapporteres med denne indstilling.
Beslutningen i budget 2022 indebar derudover, at der blev bevilliget 0,75 mio. kr. årligt i 2022-2025 til beboerorientering om langvarige gravearbejder og omlægning af busruter samt i alt 1,4 mio. kr. i 2022-2023 til en foranalyse om fremkommelighed for borgere og besøgende med gangbesvær i København. Denne analyse blev afrapporteret til Teknik- og Miljøudvalget den 19. juni 2023.
Løsning
Økonomiforvaltningen har, i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Socialforvaltningen og Movia, gennemført en analyse af mulighederne for at tilbyde hjælp til gangbesværede. Hjælpen kan være i forbindelse med lægebesøg og indkøb direkte til og fra matriklen under langvarige byudviklingsprojekter, vejarbejde og omlægning af busruter.
Analysen omhandler følgende områder (jf. bilag 1):
- Juridisk vurdering af mulighederne
- Kortlægning af omfang og behov
- Movias flextrafik-ordning
- Opsamling
Hovedpointer fra analysen
Når kommunen vil støtte enkeltpersoner eller grupper af personer ud fra et økonomisk eller socialt trangskriterium, kræver det lovhjemmel. Analysen viser, at det er muligt at udvide eksisterende kørselsordninger og benytte gældende lovgivning til at tilbyde særkørsel til beboere med gangbesvær i forbindelse med langvarige gravearbejder og heraf omlægning af busruter. Der skal dog tages udgangspunkt i personens funktionsnedsættelse og ikke i byens beskaffenhed.
Omfang og behov
Baseret på tal fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Movia er det gennemsnitlige langvarige gravearbejde vurderet til at have en længde på 72-75 dage.
Teknik- og Miljøforvaltningen og Movia har i begrænset omfang kendskab til henvendelser fra borgere med gangbesvær, der oplever problemer med at komme rundt, når bussen midlertidigt er omlagt. Socialforvaltningen oplyser ligeledes, at det ikke er en udfordring, som de kender til. Som udgangspunkt har afstanden til offentlig transport ikke nogen betydning, når de bevilliger kørsel til borgerne. Der er dog enkelte eksempler på områder, hvor gravearbejdet har besværliggjort rejser for beboere i større områder, fx i Tingbjerg. På baggrund af dette er der ikke fundet noget dokumenteret behov for at lave en særordning til at håndtere særkørsel i forbindelse med omlægning af busser ved langvarigt gravearbejde i byen.
Juridisk vurdering
Analysen peger på, at det er muligt for kommunen at benytte servicelovens §117 samt Movias flextrafik-ordninger til at tilbyde særkørsel til beboere med gangbesvær i disse situationer (jf. bilag 1).
Hvis servicelovens §117 skal anvendes til f.eks. borgere, som er forhindret i at benytte offentlig transport på grund af langvarigt gravearbejde, skal udvidelsen godkendes politisk. Det er muligt at gøre det for en afgrænset periode. Kommunen modtager ikke refusion for støtte givet ved brug af denne paragraf, hvilke forventes at ville give kommunen væsentlige udgifter (jf. bilag 1). Vurdering af omfanget af udgifter skal afklares ved nærmere undersøgelser.
Der findes forskellige flextur-ordninger fra Movia (jf. bilag 1). På baggrund af analysen vurderes det, at den konkrete udfordring bedst løses ved brug af ordningen Flexkommune, som kan implementeres med øjeblikkelig virkning. En tur koster typisk kommunen et sted mellem 300 og 400 kr. Der er ingen brugerbetaling for borgeren. Københavns Kommune betaler i dag årligt ca. 12,2 mio. kr. (Movias estimat 2 fra 2023) for Flexkommune-ordningen. Det vil kræve nærmere undersøgelser, hvis Movia skal komme med et estimat af de forventede udgifter til en udvidelse af ordningen (jf. bilag 1).
Opsamling
Analysen peger på, at der kun i mindre omfang opleves et behov fra borgere, der har udfordringer med at benytte kollektiv transport pga. vejarbejde i byen. Samtidig vil det give udfordringer med at definere en eksakt målgruppe, da en ny ordning vil ende med at omfatte en stor del af kommunens borgere. På den baggrund vurderes det ikke hensigtsmæssigt at lave en ny model for tildeling af særkørsel. Der er dog mulighed for at udvide eksisterende kørselsordninger.
Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oplyser, at uagtet hvilken model, der bruges til særkørsel i forbindelse med langvarigt gravearbejde, vil det få en administrativ og økonomisk konsekvens. Hvis det ønskes, at der arbejdes videre med en af de præsenterede ordninger, kræver det en yderligere analyse for at kunne beskrive de økonomiske og administrative konsekvenser.
Økonomi
Der blev i budget 2022 afsat 0,3 mio. kr. i 2023 til ekstern rådgivning i forbindelse med udførsel af analysen. Undersøgelsen er lavet ved brug af interne ressourcer i forvaltningerne. De budgetterede midler er derfor blevet tilbageført til kassen i forbindelse med regnskabet for budget 2023.
Videre proces
Hvis det ønskes, at der arbejdes videre med én af de præsenterede ordninger, kræver det en yderligere analyse for at kunne beskrive de økonomiske og administrative konsekvenser. Hertil skal der nedsættes en arbejdsgruppe, som kan belyse behovet. Både Movia, Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen bør indgå i en sådan arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen kan udarbejde et budgetnotat på en ønsket ordning, som kan indgå i den politiske forhandling om budget 2025.
Økonomiforvaltningen vil sammen med Movia være særlig opmærksom på at sikre, at der gives information til lokalområdet i forbindelse med kommende større gravearbejder i kommunen.
Beslutning
Dagsordenspunkt 4: Afrapportering af analyse af særkørsel i forbindelse med langvarigt gravearbejde i byen (2023-0399017)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. maj 2024
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.