Mødedato: 07.03.2006, kl. 15:15

Status for KL medlemskabet

Status for KL medlemskabet

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for tirsdag den 7. marts 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 71/2006

 

 

2.                   Status for KL medlemskabet

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller:

at Økonomiudvalget tager indstillingen om status for KL medlemskabet til efterretning.

 

RESUME

Medlemskabet af KL skaber nye rammevilkår for Københavns Kommunes fremtidige samarbejde med staten, de kommende regioner og kommuner. Dette er en udfordring for alle parter, som kræver gensidig tilpasning.

 

Indstillingen beskriver status for KL medlemskabet, herunder tilbagemelding på de gennemførte interview med repræsentanter fra partigrupperne, betjening af politikere i KLs bestyrelse og stående udvalg mv., konstituering i KL samt det fremadrettede arbejde med KL medlemskabet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen tiltrådte på mødet den 17. marts 2005 indstillingen om, at Københavns Kommune meldes ind i KL pr. 1. oktober 2005 (BR 188/05).

 

Medlemskabet af KL skaber nye rammevilkår for Københavns Kommunes fremtidige samarbejde med staten, de kommende regioner og kommuner. Dette er en udfordring for alle parter.

 

For at få det optimale ud af KL medlemskabet skal kommunen aktivt forberede såvel politikere som embedsmænd på de nye rammevilkår.

 

Økonomiforvaltningen har derfor i efteråret 2005 igangsat et arbejde, der har til formål at sætte KL medlemskabet og de ændrede rammebetingelser for Københavns Kommune på dagsordenen og dermed starte en proces, der kan tydeliggøre de nye udfordringer og bidrage med forslag til, hvordan disse håndteres.

 

Det tager tid at opbygge et stærkt samarbejde og få KL placeret mere centralt på både det politiske og det administrative niveau. Københavns Kommune vil bidrage konstruktivt til samarbejdet med faglig ekspertise og naturlig gennemslagskraft.

 

Økonomiudvalget fik i forbindelse med udvalgets møde den 22. november 2005 forelagt et notat om arbejdet med KL medlemskabet, hvor det bl.a. fremgik, at Økonomiforvaltningen med hjælp fra en konsulent ville gennemføre en række interview med repræsentanter fra partigrupperne. Disse interview er gennemført i januar/februar 2006 med henblik på at afdække forventningerne til KL medlemskabet.

 

Tilbagemelding på de gennemførte interview om KL medlemskabet

Alle partier i Borgerrepræsentationen samt medlemmer af Borgerrepræsentationen uden for partierne har fået tilbud om at blive interviewet. Der er gennemført interview med repræsentanter fra Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Winnie Berndtson.

 

De gennemførte interview har givet mange og forskellige input, hvilket vidner om, at der ikke er én bestemt løsning på, hvordan udfordringerne med KL medlemskabet skal håndteres. Men det er på baggrund af interviewene også klart, at mulighederne for at påvirke KL afhænger af, at forvaltninger og politikere trækker i samme retning.

 

Fremtidens KL

Der er forskellige syn på, hvordan KL vil se ud i fremtiden, herunder om KL vil stå stærkere eller svagere efter kommunalreformen. På den ene side fremføres det, at KL vil stå stærkere, fordi kommunerne med kommunalreformen får ansvar for flere opgaver. Samtidig betyder kommunalreformens færre og større kommuner et mere homogent KL, ligesom kommunerne nu alle er medlem af samme organisation, der således står samlet over for staten.

 

På den anden side giver kommunalreformen staten større mulighed for at foretage regulering, hvilket trækker i retning af større centralisering. Der er desuden en risiko for, at de nye og større kommuner, der kan mobilisere flere ressourcer og dermed opnå større gennemslagskraft, vil have ønske om at markere sig uden om KL.

 

Der synes at være et generelt ønske om KL skal optræde tydeligere i forhold til staten - og omprioritere fokus, så medlemskommunerne i højere grad betragtes som partnere frem for klienter, idet de nye og større kommuner kan mere selv.

 

Københavns Kommunes samarbejde med andre kommuner

Københavns Kommune har hidtil haft fokus rettet primært mod staten samt i mindre omfang mod 6-by samarbejdet. Kommunens erfaringer i at samarbejde med andre kommuner i hovedstadsregionen er således begrænsede.

 

Der er behov for at forbedre dette samarbejde og opbygge netværk med andre kommuner i hovedstadsregionen, fx ved at spille en aktiv rolle i det nye kommunekontaktråd for hovedstadsregionen, hvor alle partier i Borgerrepræsentationen med undtagelse af Det Konservative Folkeparti er repræsenteret.

 

Grundlaget for det fremtidige samarbejde skal bygge på øget åbenhed og lydhørhed over for andre kommuners erfaringer. Samtidig skal Københavns Kommune være aktive i KL og vise, at kommunen har valgt at blive medlem for at få indflydelse. Det er i den forbindelse afgørende, Københavns Kommune er på forkant i forhold til den kommunalpolitiske dagsorden og handler proaktivt. Formålet er at identificere de sager/temaer, hvor kommunen kan gøre en forskel i KL. Her vil forvaltningernes arbejde og kontakter til KL være vigtige for mulighederne for at påvirke KL.

 

Det er imidlertid vigtigt at understrege, at KL er en organisation, som bygger på konsensus. Københavns Kommune kan derfor kun forvente at få indflydelse på sager/temaer, hvor der kan skabes bred opbakning i KL. Mulighederne for indflydelse afhænger derfor også af, at der blandt politikerne er enighed om, hvor/på hvad Københavns Kommune skal søge indflydelse i KL.

 

Betjening af politikere i KLs bestyrelse og stående udvalg mv.

Deltagelse i KLs bestyrelse og stående udvalg mv. er personlig. Københavns Kommunes sekretariatsmæssige betjening af politiske repræsentanter i KL fora i forbindelse med mødeforberedelse afhænger af, i hvilket omfang mødematerialet er tilgængeligt.

 

Kredsen af administrerende direktører i Københavns Kommune aftaler retningslinjerne for betjening af politikere i KLs bestyrelse og stående udvalg mv. Det er i den forbindelse aftalt, at sekretariatsbetjening varetages af borgmestrenes sekretariater, medlemssekretærerne og af forvaltningerne udpegede KL-koordinatorer efter nedenstående retningslinjer.

 

Det er aftalt, at hver forvaltning udpeger en KL-koordinator, der dels fungerer som kontaktperson i forbindelse med koordination af KL arbejdet mellem forvaltningerne, dels har til opgave at sikre den interne koordination i forvaltningen.

 

·        Økonomiforvaltningen er ansvarlig for forberedelse og koordination i forhold til politikere, der er medlem af KLs bestyrelse. Koordinering af sager, som er på vej i KL, drøftes i kredsen af administrerende direktører 14 dage inden KLs bestyrelsesmøde.

 

·        Borgmestre, som deltager i KLs stående udvalg eller har andre politiske poster tilknyttet KL, betjenes af borgmesterens sekretariat, der er ansvarlig for forberedelse og koordination, herunder at indhente faglige input i de relevante forvaltninger gennem de udpegede KL-koordinatorer.

 

·        Øvrige medlemmer af Borgerrepræsentationen, som deltager i KLs stående udvalg, betjenes af borgmesterens sekretariat i den relevante forvaltning, der er ansvarlig for forberedelse og koordination.

 

·        Øvrige medlemmer af Borgerrepræsentationen, som varetager andre poster tilknyttet KL, betjenes af medlemssekretæren, som har ansvar for forberedelse og koordination, herunder at indhente faglige input i de relevante forvaltninger gennem de udpegede KL-koordinatorer.

 

Sekretariatsbetjening ved mødeforberedelse består i at give kommentarer til dagsordenen samt udarbejde evt. notater for dagsordenspunkter, der direkte vedrører kommunens interesser. Økonomiforvaltningen inddrages i sager, som forventes at være tværgående eller have større økonomisk eller politisk betydning for kommunen.

 

Konstituering i KL

Ved konstitueringen af Kommunekontaktrådet for Region Hovedstaden opnåede medlemmer af Borgerrepræsentationen valg til 6 af de 24 supplerende pladser, idet Overborgmesteren er født medlem af Kommunekontaktrådet. Fordelingen af pladserne i Kommunekontaktrådet fremgår af tabel 1.

 

Tabel 1 – Oversigt over partiernes repræsentation i Kommunekontaktrådet for Region Hovedstaden.

 

A

B

C

F

O

V

Ø

L 1)

I alt

KKR Hovedstaden    

18

4

8

5

4

10

3

1

53

Borgmestre/formænd    

15

Ritt Bjerregaard

 

8

 

 

5

 

1

29

Supplerende medlemmer    

3

4

Klaus Bondam

-

5

Bo Asmus Kjeldgaard

4

Karin Storgaard,

Carl Chr. Ebbesen

5

Martin Geertsen

3

Mikkel Warming

-

24

1): Lokalliste

 

Herlevs borgmester Kjeld Hansen (A) er formand for Kommunekontaktrådet, mens Græsted-Gillelejes borgmester Jannich Petersen (V) er næstformand.

 

KL afholder delegeretmøde i Aalborg den 16.-17. marts 2006, hvor KL konstitueres i forbindelse med valg til KLs bestyrelse. Alle medlemmer af Borgerrepræsentationen kan deltage som delegerede, jf. BR 103/06.

 

De politiske poster fordeles mellem partierne forholdsmæssigt, og repræsentation opnås gennem partierne, idet hovedparten af de politiske poster i KL formelt besættes på Repræsentantskabsmødet den 26. april 2006.

 

Økonomiforvaltningen har i forhold til konstitueringen anbefalet partigrupperne at søge repræsentation i KLs udvalg, som dækker det sociale område, arbejdsmarkedet og trafik. Endvidere vil repræsentation i Det Internationale Udvalg være en god platform for kommunens i forvejen omfattende internationale engagement.

 

Det fremadrettede arbejde med KL medlemskabet

Som nyt medlem af KL har Københavns Kommune brug for i første omgang at lære KL systemet bedre at kende. Det gælder både politikere og embedsmænd.

 

Økonomiforvaltningen vil med jævne mellemrum (1-2 gange årligt) udarbejde indstillinger med henblik på at drøfte arbejdet i KL, herunder hvilke sager/temaer der har særlig betydning for Københavns Kommune, og hvor kommunen kan gøre en forskel i KL.

 

Efter sommerferien gives i Økonomiudvalget en status for arbejdet i KL med fremlæggelse af forslag til, hvilke konkrete temaer, som kommunen kan arbejde på at sætte på dagsordenen i KL.

 

Økonomiudvalget kan herefter træffe beslutning om hvilke temaer, som kommunen efterfølgende anbefales at arbejde videre med som en del af kommunens strategi for KL medlemskabet.

 

På embedsmandsniveau er arbejdet med forberedelse af den nye organisering af sundhedsområdet i fuld gang. Det gælder i forhold til de nye regionale samarbejdsfora i form af eksempelvis Kommunekontaktråd og sundhedskoordinationsudvalg, overtagelse af nye sundhedsopgaver, forberedelse af sundhedsaftaler samt etablering af et betalings- og informationssystem som grundlag for kommunernes aktivitetsbestemte medfinansiering. Der er i den forbindelse tæt dialog og samarbejde med KL, som bl.a. kan drage nytte af kommunens erfaringer med H:S og sygesikringsområdet.

 

ØKONOMI

De økonomiske konsekvenser af KL medlemskabet er behandlet af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i efteråret 2005 (BR 421/05, BR 567/05).

 

Kontingentet i KL er i 2006 fastsat til 2.738,88 kr. pr. indbygger i kommunen og udgør således samlet 13,7 mio. kr. for Københavns Kommune. Udgiften til KL kontingent er indarbejdet i budget 2006.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

Ingen.

 

 

 

Bjarne Winge

 

/ Henrik Plougmann Olsen

 

 

Til top