Mødedato: 07.02.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Nordhavnsvej, tilslutning til Helsingørmotorvejen

Se alle bilag

Der skal træffes beslutning om, hvilket tilslutningsanlæg, der skal vælges til at forbinde Nordhavnsvej med Helsingørmotorvejen.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, 

  1. at der vælges et signalreguleret kryds som tilslutningsanlæg mellem Nordhavnsvej og Helsingørmotorvejen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Licitationsresultatet for Vej- og Tunnelentreprisen viste, at der er behov for en ekstrafinansiering på 150 mio. Da budgetforhandlingerne ikke resulterede i en merbevilling på 150 mio. kr., har forvaltningen derfor arbejdet på at finde modsvarende kompenserende besparelser. Det forslag, der bidrager med den største økonomiske besparelse, er at udføre tilslutningsanlægget med et signalreguleret kryds i stedet for etablering som et anlæg med ramper. Ændringen er en forudsætning for, at de ønskede besparelser kan findes.

Løsning

Det er besluttet, at Nordhavnsvej etableres som en 4-sporet vej uden nødspor (Borgerrepræsentationen 29. april 2010). Transportministeriet har givet udtryk for, at kapaciteten på en 4-sporet vej er fuldt tilstrækkelig de næste mange år. Et signalreguleret kryds vil have tilstrækkelig kapacitet til den aftalte udbygning i Nordhavnen på 600.000 etagekvardratmeter. 

I forhold til tilslutningsanlæggets primære funktion (at udveksle trafik mellem Helsingørmotorvejen og Nordhavnsvej) er forskellene minimale mellem en løsning med ramper og et signalreguleret kryds.

Samtidig er et signalreguleret kryds den anlægs- og driftsøkonomisk mest fordelagtige af flere grunde. 

En løsning med et signalreguleret kryds giver mulighed for en sydvendt tilslutning, hvilket giver større fleksibilitet, bedre adgang til/fra Nordhavn og mulighed for at dosere trafikken i forhold til en given trafikpolitik og trafikale hændelser. Skitse af signalreguleret kryds er vedlagt som bilag 1.

Vejdirektoratet har tidligere modsat sig denne løsning, hvorfor forvaltningen har henvendt sig til Transportministeriet (Korrespondancen med Transportministeriet er vedlagt som bilag 2)  

Transportministeriet har efterfølgende tilkendegivet, at tilslutningen kan udføres som et signalreguleret kryds under en række betingelser/vilkår:

  1. at vejbestyrelsesansvaret ændres således, at den del af Helsingørmotorvejen, som er placeret ved og syd for det kommende kryds, overtages af Københavns Kommune.

  2. at der af hensyn til kapaciteten etableres et ekstra venstresvingsspor i forhold til den tidligere skitserede udformning.

  3. at Københavns Kommune forpligter sig til at ombygge krydset til den aftalte udformning, såfremt trafikken på et senere tidspunkt når kapacitetsgrænsen.

Ad 1:

Københavns Kommune overtager dermed vejarealer med en estimeret årlig driftsudgift på mellem 1,0 og 1,2 mio. årligt.

Ad 2:

Denne udformning er allerede valgt – se bilag 1

Ad 3:

Kapaciteten i det signalreguerede kryds vil være rigelig til  trafikal betjening af den byudvikling, der er forudsat og beskrevet  i aftalegrundlaget med staten.  Såfremt der i en fremtidig situation  opstår behov for ændring af krydsudformningen for yderligere at øge kapaciteten, foreligger der efter forvaltningens opfattelse en ny situation, hvor der konkret skal tages stilling til udformning og udgiftsfordeling alt afhængig af anledning til kapacitetsudvidelsen.

Forvaltningen vil i den videre dialog med Transportministeriet fremføre dette synspunkt. Der kan være en potentiel fremtidig tvist med Transportministeriet om dette – herunder med inddragelse af aftalegrundlagets forudsætninger.    

Det skal bemærkes at den fælles arbejdsgruppe mellem Transportministeriet og Københavns Kommune omkring fremtidssikring af Nordhavnsvejen konkluderede i marts 2010, at Nordhavnsvejens udformning med 4 spor uden nødspor, uanset valg af krydsudformning, ikke ville kunne betjene en Østlig Omfartsvej og kun delvis ville kunne betjene en fuldt udbygget Nordhavn. Det samme gælder for Helsingørmotorvejen og tilslutningerne længere mod nord.

 

Økonomi

Udgifterne til tilslutningsanlægget/et signalreguleret kryds er dækket af tidligere frigivne anlægsmidler (Borgerrepræsentationen 18. november 2010) og udgiftsføres på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.22.3 (Vejanlæg).

 

I forsommeren 2011, da mulighederne for kompenserende besparelser blev undersøgt, var vurderingen at ændringen fra en ’fly over’ løsning til et signalreguleret kryds kunne bidrage med en besparelse på 110 mio. kr.  Seneste har projektet rådgivere foretaget en revurdering og besparelsen skønnes nu til at udgøre ca. 83 mio. kr. Der arbejdes målrettet på at finde besparelser for de resterende 67 mio. kr.

 

For at sikre at tilslutningsanlægget er færdigt, når den øvrige del af vejen kan ibrugtages, skal der foreligge en endelig beslutning om tilslutningsanlæggets udformning primo februar 2012.

De økonomiske konsekvenser af, at Københavns Kommune overtager vejbestyrelsesansvaret, vurderes at medføre en fremtidig årlig vedligeholdelsesomkostning på mellem 1,0 mio. kr. og 1,2 mio. kr. Dette vil fremgå af en fremtidig indstilling, hvor udvalget også vil blive bedt om at tage stilling til, hvorvidt Nordhavnsvej Konsortiet (Pihl/Züblin I/S) skal varetage ansvaret for tunnelen i de første 5 års efter ibrugtagning.

Videre proces

Når sagen er blevet behandlet på Borgerrepræsentationen, vil forvaltningen igangsætte projekteringen af tilslutningsanlægget. I løbet af første kvartal af 2012 vil tre store entrepriser være afsluttede - Ringbanebroer Broanlæg og Ringbanebroer Baneteknik samt erstatningsanlæg på Helgoland. På det tidspunkt vil der samtidig være et bedre overblik over resultatet af optimeringerne på Vej- og Tunnelentreprisen. Forvaltningen vil herefter udarbejde oplæg til, hvor de resterende besparelser skal/kan akkumuleres.

 
                Hjalte Aaberg                /Jens Christian Zøfting-Larsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at der vælges et signalreguleret kryds som tilslutningsanlæg mellem Nordhavnsvej og Helsingørmotorvejen.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 23. januar 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F og Ø.
Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, O og V.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti mener ikke en løsning med signalreguleret kryds pga. besparelser er fremtidssikret, idet Vejdirektoratet gør opmærksom på, at der kun er tilstrækkelig kapacitet til omkring 2018.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 7. februar 2012.

Indstillingen blev anbefalet.

Carl Christian Ebbesen (O) videreførte Dansk Folkepartis protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 23. januar 2012.

Til top