Mødedato: 07.02.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Deloittes direktionsnotat for løbende revision 2011 af Koncernservice

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal afgive besvarelse til kommunens eksterne revisior, Deloitte vedrørende Deloittes bemærkninger og anbefalinger til deres løbende revision af Koncernservice.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at direktionsnotatet af december 2011 vedrørende Deloittes løbende revision af Koncernservice på den tværgående del af økonomiområdet tages til efterretning.

Problemstilling

Kommunens eksterne revisor Deloitte har som et led i den løbende revision for 2011 foretaget en gennemgang af forvaltningens kontrolsystemer og forretningsgange, der er relevant for udarbejdelse og aflæggelse af årsregnskabet. Deloittes revision og Koncernservices bemærkninger hertil fremgår af Direktionsnotat af december 2011, der er vedlagt som bilag 1.

Løsning

Deloitte har i denne revision og vil fortsat fremadrettet opdele sin revision i en tværgående og forvaltningsspecifik del. Denne del af den løbende revision vedrører den tværgående del.

Direktionsnotatet indeholder revisionens observationer og anbefalinger fra 2011 og ikke afsluttede observationer fra 2009 og 2010, og indeholder i alt to revisionsområder, der begge vurderes som ’mindre betryggende’. Revisionens observationer og anbefalinger samt Koncernservices kommentarer fremgår af tabel 1.

Tabel 1: Revisionsområder vedrørende løbende revision af Koncernservice samt Koncernservices kommentarer og tiltag hertil.

Revisionens observationer og anbefalinger

Vurdering

Koncernservices kommentarer og tiltag

Revisionsområde 5.1 Fælles økonomirelaterede forretningsgange

Revisionen finder det positivt, at der implementeres fælles obligatoriske forretningsgange. Der synes dog at være et vist overlap til øvrige forretningsgangsbeskrivelser i KK, og den manglende koordinering kan skabe usikkerhed i organisationen. Endvidere kan det medføre dobbelte kontroller, ligesom der er risiko for, at ikke alle relevante kontroller identificeres, beskrives og gennemføres. Det anbefales, at der sker en koordinering af KK’s forretningsgangsbeskrivelser og at det vurderes, om den nuværende struktur er hensigtsmæssig.

Mindre betryggende

Punktet tages til efterretning. KS har udarbejdet metodebeskrivelse, og der arbejdes generelt på at gøre både regulativet og forretningsgangene mere specifikke og operationelle. Endvidere arbejdes med at implementere automatiserede kontroller.

For at kunne adressere ovenstående observation, vil det være hensigtsmæssigt, at revisionen konkretiserer, hvor der er "vist" overlap mellem forretningsgangsbeskrivelser samt på hvilke områder, der i særlig grad efterspørges automatiserede kontroller. Når disse punkter er konkretiseret vil KS iværksætte målrettede handlinger.

Tidsplan for implementering: Løbende

Revisionsområde 6.1.1 Vejledning vedr. udvidet budgetopfølgning for fakturaer der kun har én godkender mm.

Ad 1) Det påpeges, at den fælles forretningsgang vedr. ledelsestilsyn, der indeholder retningslinjerne for "udvidet budgetopfølgning" ikke svarer til kravene i kasse- og regnskabsregulativets bilag 4.1. Risikoen er, at udvidet budgetopfølgning i forvaltningerne ikke lever op til kravene, og det anbefales at der sker en tilretning af kravene i forretningsgangen, så de er i overensstemmelse med kravene i kasse- og regnskabsregulativet.

Det påpeges endvidere, at der er usikkerhed i forvaltningerne om hvorvidt forretningsgangen er gældende.

 

Ad 2) Det påpeges, at systemrapporten ’udvidet budgetopfølgning’ ikke understøtter forvaltningernes anvendelse af systemet og det anbefales, at funktionaliteten ’godkend og videresend’ implementeres i workflow godkendelsesprocedure

Mindre betryggende

Ad 1) KS har primo 2012 tilrettet forretningsgangen således, at den indeholder samme krav som anført i kasse- og regnskabsregulativets bilag 4.1. Endeligt har Koncernservice præciseret, at forretningsgangene er gældende, således at der ikke opstår tvivl herom i forvaltningerne.

Ad 2) KS vil analysere muligheden for at få udviklet en funktionalitet i workflows godkendelsesprocedure. I den forbindelse vil det blive vurderet, hvorvidt der bør være to godkendere på alle fakturaer over et vist fakturabeløb.

Tidsplan for implementering: Analyse af funktionalitet i workflow gennemført i marts 2012. Den tekniske løsning afventer således analysen.

 

Økonomi

Igen. Analysen af funktionaliteten i workflow gennemføres indenfor bevilling.

Videre proces

På baggrund af Økonomiudvalgets behandling fremsendes Deloittes løbende revision af Koncernservice til behandling i Borgerrepræsentationen.


Claus Juhl                                                 /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 7. februar 2012.

Lynge Skovgaard, Deloitte, Kurt Wagner, Intern Revision deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Til top