Analyse af udviklingen i hotelkapacitet
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at analysen af udviklingen i hotelkapacitet mv. (bilag 1) tages til efterretning,
- at et administrationsgrundlag for placering af fremtidig hotelkapacitet indgår i det videre arbejde med Kommuneplanstrategi 2023 og Kommuneplan 2024.
Problemstilling
I forbindelse med den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2019 vedtog Borgerrepræsentationen (bilag 2), at kommunen vil udarbejde et administrationsgrundlag for placering af fremtidig hotelkapacitet pba. en analyse af udviklingen i hotelkapaciteten. Analysen skal også se på hotellejligheder og udvikling i Airbnb-overnatninger, ligesom bæredygtig transport skal indgå for at få turisterne til at anvende byens kollektive infrastruktur.
Umiddelbart efter beslutningen skete der et brat fald i turismen som følge af nedlukninger og rejserestriktioner pga. Coronapandemien. Der har efterfølgende været fokus på at understøtte og genoprette turismen.
Løsning
Økonomiforvaltningen har udarbejdet en analyse (bilag 1), som beskriver udviklingen i turismeovernatninger og hotelkapacitet, turismens økonomiske betydning og befolkningens oplevelse af turismen mv.
Analysen beskriver desuden eksisterende politikker og indsatser på turismeområdet, ligesom den vurderer en række elementer, der vil kunne indgå i et administrationsgrundlag for placering af fremtidig hotelkapacitet.
Analysen giver ikke et entydigt billede af konsekvenserne af et nyt administrationsgrundlag. Det anbefales derfor, at spørgsmålet om udviklingen i turisme og et administrationsgrundlag for fremtidig hotelkapacitet indgår i Kommuneplanstrategi 2023 og Kommuneplan 2024 med henblik på at få en bred offentlig debat om emnet. Analysens hovedresultater er gengivet i det følgende.
Udvikling i turismen i Københavns Kommune:
- Der var 8,8 mio. overnatninger på hoteller og vandrehjem i 2019, svarende til en stigning på ca. 90 % siden 2010. Efter et kraftigt fald under Coronapandemien er antallet af overnatninger i første halvår 2022 på samme niveau som første halvår 2019.
- Der er ca. 23.600 hotelværelser i 2022, mens der var ca. 13.000 værelser i 2010. Ca. 75% af værelserne er placeret i Indre By og Vesterbro. Andelen har været stabil gennem perioden.
- Der var ca. 1,8 mio. Airbnb-overnatninger i 2019 (Københavns og Frederiksberg kommuner). Airbnb har ikke offentliggjort nyere tal. Overnatningerne var mere spredt på bydele end overnatninger på hoteller.
- Væksten i Airbnb-overnatninger har været kraftigst, når hotelkapaciteten har været fuldt udnyttet. Det peger på, at Airbnb har været med til at imødekomme den efterspørgsel, som ikke har kunne imødekommes på hoteller.
- Turismebranchen skabte i 2019 ca. 37.500 fuldtidsstillinger (8,3% af alle beskæftigede) og et skatteprovenu på ca. 12 mia. kr. i Københavns Kommune.
- En undersøgelse viser, at ca. 2/3 af københavnerne mener, at turismen i deres lokalområde skaber flere positive end negative konsekvenser. Kun 6 pct. mener det modsatte.
- Erhvervsministeriet nationale turismestrategi indeholder et nationalt mål om en vækst i overnatninger fra 56 mio. i 2019 til 72 mio. overnatninger i 2030.
Eksisterende indsatser på turismeområdet:
- Københavns Kommunes Erhvervsstrategi 2021-2023 har bl.a. fokus på at styrke synergien mellem københavnere og byens gæster samt forbedre samarbejde og koordinering om turismen i hovedstaden. Det sker fx gennem det strategiske samarbejde ”Comeback Copenhagen” med Erhvervsministeriet og Wonderful Copenhagen.
- Comeback Copenhagen har bl.a. fokus på at fremme grøn mobilitet hos turister og skabe et tættere samspil mellem storby-, kyst-, kultur- og naturturisme i hovedstadsregionen. Fx er der igangsat en indsats for få turister i København til at tage på dagsture til oplevelser langs Kystbanen mv.
- Copenhagen Visitor Service (Kultur- og Fritidsforvaltningen) har indgået markedsføringspartnerskaber med attraktioner på Sjælland og i Sverige for at sprede turismen i en større geografi. Konceptet ”Day Trips” skal motivere turister til at besøge destinationer i Greater Copenhagen og ”Tourism Moves” indeholder digitale guides til nye cykeloplevelser i hele byen.
- Københavns Kommunes ”Handlingsplan for transport af turister” skal sikre en hensigtsmæssig afvikling af trafikken med turistbusser ved bl.a. at regulere busparkering mv. En række indsatser forudsætter budgetmidler.
Vurdering af elementer i et administrationsgrundlag:
Københavns Kommuneplan 2019 har som mål at fremme en bæredygtig turisme, der tager hensyn til lokalmiljø og fordeler sig i hele byen og den øvrige hovedstadsregion. Kommuneplanen udgør sammen med erhvervspolitikken rammen for konkrete initiativer og handlinger.
Kommuneplanens mål vil kunne suppleres med retningslinjer for arealanvendelsen og rammer for lokalplanlægningen, som regulerer placeringen af fremtidig hotelkapacitet. Det vurderes at være usikkert om et administrationsgrundlag vil kunne medvirke til at sprede turismen og reducere antallet af turister i udvalgte dele af byen. Hvis hotelkapaciteten begrænses, forventes det, at efterspørgslen bl.a. vil blive imødekommet ved korttidsudlejning af boliger. Turister forventes desuden fortsat at ville opsøge de historiske byområder og attraktioner, selvom nye hoteller etableres uden for de centrale byområder.
Det væsentligste redskab til at regulere placeringen af fremtidig hotelkapacitet vil være rammer (kvoter) for maksimal hotelkapacitet i bydele eller andre geografiske områder. Det kan fastlægges som et maksimalt etageareal (m2) til hoteller. Det er ikke muligt at regulere antallet af værelser eller antallet af senge.
Det kan medvirke til at sprede placeringen af nye hoteller, hvilket også kan understøtte lokale caféer, restaurationer og butikker mv. Det vurderes dog, at turister fortsat vil søge mod Indre By for at opleve områdets historiske bygninger og monumenter, kulturattraktioner, butikker og restaurationer mv. Et administrationsgrundlag vil således ikke nødvendigvis påvirke antallet af turister i de centrale byområder. Turisterne vil kunne transportere sig med cykel og gang, kollektiv trafik eller turistbusser. Kommunen kan ikke direkte regulere valget af transportmiddel.
En begrænsning af hotelkapaciteten forventes at skabe øget efterspørgsel efter kortidsleje af boliger eller værelser, der formidles af bl.a. Airbnb. Reglerne for korttidsudlejning af boliger er fastsat af staten og det er Bolig- og Planstyrelsen, som har ansvaret for kontrol og tilsyn.
Det er usikkert, hvordan ejendomsinvestorer vil reagere på et administrationsgrundlag for placering af fremtidig hotelkapacitet. Det forventes, at København som attraktiv turismedestination fortsat vil tiltrække investeringer i nye hoteller. De gode kollektive trafikforbindelser og relativt korte afstande i byen betyder, at hoteller kan opføres uden for de centrale byområder, fx i nær kollektiv infrastruktur, og have korte rejsetider til traditionelle turistattraktioner.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kommuneplanstrategi 2023 vil på baggrund af analysen indeholde en beskrivelse af udviklingen i turismen og de eksisterende indsatser på turismeområder, samt en vurdering af et administrationsgrundlag for placering af fremtidig hotelkapacitet. Borgerrepræsentationen vil pba. de indkomne høringssvar til kommuneplanstrategien, træffe beslutning om indholdet i Forslag til Kommuneplan 2024.
Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen
Beslutning
Dagsordenspunkt 4: Analyse af udviklingen i hotelkapacitet (2022-0298067)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2022
Fuldmægtig i Økonomiforvaltningen, Sophus August Jakobsen Bojesen, deltog under sagens behandling af hensyn til sagens oplysning.
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.