Mødedato: 06.12.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Miljøzonen samt offentlig annoncering af udvidelse af Miljøzonen

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

En ændring af Miljøbeskyttelsesloven vedtaget af Folketinget den 22. marts 2022 giver de fem miljøzonekommuner (København, Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg) mulighed for at stille krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler. Forslag om kravet har været i offentlig annoncering. Borgerrepræsentationen skal på baggrund af de indkomne bemærkninger tage stilling til, om dette krav skal indføres i Miljøzonen i Københavns Kommune. Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer i forslaget om at skærpe kravene i miljøzonen til også at omfatte krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler. Borgerrepræsentationen skal ligeledes tage stilling til at sende forslag om at udvide Miljøzonen til at dække hele Københavns Kommune i offentlig annoncering.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der stilles krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Miljøzonen i Københavns Kommune fra den 1. oktober 2023,
  2. at forslag om udvidelse af miljøzonen, så den omfatter hele Københavns Kommune, sendes i seks ugers offentlig annoncering, jf. medlemsforslag om udvidelse af miljøzonen til Ørestaden, Teknik- og Miljøudvalget den 29. august 2022.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 24. juni 2022 at sende forslag om indførelse af krav om partikelfiler på dieseldrevne personbiler i offentlig annoncering i otte uger fra den 27. juni til den 22. august 2022.  Borgerrepræsentationen skal på baggrund af de indkomne bemærkninger tage stilling til, om der skal indføres krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Miljøzonen fra den 1. oktober 2023. Kravet vil gælde de dieseldrevne personbiler, der er indregistreret før den 1. januar 2011.

Teknik- og Miljøudvalget pålagde den 29. august 2022 Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et forslag om udvidelse af Miljøzonen, så den dækker hele Københavns Kommune. Jf. lov om miljøbeskyttelse kan en geografisk udvidelse af Miljøzonen først implementeres efter en offentlig annoncering. Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til, at forvaltningen sender forslaget i offentlig annoncering.

Løsning

Krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Miljøzonen

Dieseldrevne personbiler indregistreret efter den 1. januar 2011 har alle et fabriksmonteret partikelfilter. Der er i dag indregistreret ca. 3.600 dieseldrevne personbiler uden partikelfilter i Københavns Kommune og ca. 600 i Frederiksberg Kommune, som vil blive ramt af kravet om partikelfilter på dieseldrevne personbiler.

På baggrund af den offentlige annoncering af forslaget om krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler, har Teknik- og Miljøforvaltningen modtaget 24 bemærkninger. Bemærkninger kommer fra fire lokaludvalg, et miljøpunkt, en trafikforening og 13 borgere (bilag 2). Bemærkningerne er sammenfattet i en ”hvidbog” (bilag 3), der er opdelt i temaer:

  1. Ønske om udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen på Amager til også at omfatte Ørestad Syd og området syd for Vejlands Allé/Wibrandtsvej fra ti borgere.
  2. Bekymring om ikrafttrædelsesdatoen fra to borgere og et lokaludvalg samt miljøpunkt.
  3. Bekymring om dispensationer fra en trafikforening og et lokaludvalg.
  4. Bekymring om de økonomiske udgifter, der er forbundet med at få eftermonteret et partikelfilter fra en borger.
  5. Forslag og ønsker til yderligere stramning af miljøbeskyttelsesloven fra en borger, to lokaludvalg samt et miljøpunkt.
  6. Positive tilbagemeldinger om skærpelsen af kravet fra tre lokaludvalg og to borgere.

Bemærkninger fra lokaludvalg

Indre By Lokaludvalg bemærker, at knallerter, tivolitoget, benzinbiler med såkaldt direkte indsprøjtning (motorteknologi med mere effektiv forbrænding, men udleder flere ultrafine partikler end traditionelle indsprøjtningssystemer), turbåde samt veteranlastbiler og -busser også bør være omfattet af kravene i miljøzonen. Nørrebro Lokaludvalg bemærker, at ikrafttrædelsesdatoen ikke er begrundet eller forklaret. Herudover giver de udtryk for, at knallerter også bør være omfattet af kravene i miljøzonen, samt at der skal skabes flere forureningsfri zoner, svarende til nulemissionszoner, på vejene foran skoler og andre udsatte gruppers institutioner. Bispebjerg og Valby Lokaludvalg giver udtryk for tilfredshed med forslaget.

Bemærkninger fra borgere

Størstedelen af bemærkningerne fra borgerne (10) omhandler et ønske om at få udvidet Miljøzonen til også at omfatte Ørestad Syd og området syd for Vejlands Allé/Wibrandtsvej. To borgere er bekymrede for den korte varslingsperiode, før kravet om montering af partikelfilter træder i kraft, samt de økonomiske udgifter, der er forbundet med eftermontering af et partikelfilter.

Forvaltningens kommentarer til de indkomne bemærkninger

Ad 1) Udvidelse af miljøzonen: Forslaget om at udvide Miljøzonen til kommunegrænsen på Amager, der sendes i offentlig annoncering, imødekommer ønsket om, at miljøzonen udvides til Ørestad Syd og området syd for Vejlands Allé/Wibrandtsvej.

Ad 2) Fastsættelse af implementeringsdato: Grundet behov for ensartet kommunikation og ensartede regler i miljøzonerne, har miljøzonekommunerne koordineret implementeringsdatoen af kravet om partikelfilter på dieseldrevne personbiler med ikrafttrædelse den 1. oktober 2023. Denne dato er fastsat på baggrund af de lovbestemte proceskrav til indførelse af krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler beskrevet i miljøbeskyttelsesloven.

Ad 3) Bekymring om dispensationer:  Der kan opnås dispensation fra partikelfilterkravet i henhold til Miljøbeskyttelsesloven §15. Ansøgning om dispensation på tværs af miljøzonekommunerne skal ske til Miljøstyrelsen. Det grundlæggende udgangspunkt for dispensation er dog, at der ikke meddeles generelle eller tidsubegrænsede dispensationer. Udbuddet af partikelfiltre dækker ikke alle bilmodeller. Derfor kan der gives dispensation i særlige tilfælde i en tidsbegrænset periode.

Ad 4) Udgifter til implementering: I forhold til bemærkninger om de økonomiske udgifter vil der blive informeret om støtteordning i forbindelse med informationsindsatsen via bl.a. e-Boks til berørte køretøjsejere, www.miljøzoner.dk og plakater.

Ad 5) Stramning af miljøbeskyttelsesloven: Eventuelle ønsker til yderligere stramning af miljøbeskyttelsesloven, herunder dispensationspraksis, har forvaltningen taget til efterretning. Ønsket om flere forureningsfri zoner indgår i lovforslag om etablering af nulemissionszoner, som har været i høring og forventes vedtaget ultimo 2022. I forhold til krav til turbåde er Københavns Kommune i dialog med Miljøministeriet om maritime miljøzoner, samt at krav til knallerter indgår i lovforslaget om nulemissionszoner. I miljøzonen er det kun indregistrerede køretøjer, der er omfattet af kravene. Tivolitoget er ikke et indregistreret køretøj og derfor ikke omfattet af kravene. Krav til benzinbiler med direkte indsprøjtninger bliver reguleret af europæiske krav til køretøjer. Det skal endvidere bemærkes, at det ikke er muligt at eftermontere partikelfiltre på veterankøretøjer.

Ad 6) Positive tilbagemeldinger om skærpelsen af kravet: Forvaltningen tager de positive tilbagemeldinger til efterretning.

Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer.

Forslag om annoncering af en geografisk udvidelse af miljøzonen

Forslag om udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen på Amager, så Miljøzonen dækker hele Københavns Kommune, sendes i offentlig annoncering i perioden fra den 5. december 2022 til den 16. januar 2023 (bilag 4). Perioden er forlænget fra fire uger, der er minimum jf. lovgivning, til seks uger pga. decembers helligdage og ferieperiode. Udvidelsen dækker området syd for Vejlands Allé og Wibrandtsvej og den del af Ørestad, der ligger syd for Øresundsmotorvejen. I dag bor der ca. 11.800 mennesker i Ørestad Syd, og i området afgrænset af Vejlands Allé/Wibrandtsvej bor ca. 8.300 mennesker. I alt bor der således ca. 20.100 mennesker i de to områder, der på nuværende tidspunkt ikke er omfattet af miljøzonen.

Jf. Bekendtgørelse nr. 397 af 29/03/2022 om miljøzoner i større sammenhængende byområder kan veje, der regelmæssigt anvendes som led i international transit af varer, herunder transit via havne- eller lufthavnsfaciliteter, kun inddrages i en miljøzone, hvis der findes rimelige alternative transitveje uden for miljøzonen.  Øresundmotorvejen er en statsvej og anvendes til international transit, og der findes ikke rimelige alternative transitveje uden for miljøzonen, hvis Øresundmotorvejen inddrages i miljøzonen. Øresundsmotorvejen indgår derfor ikke i miljøzonen.

Politisk handlerum

I forhold til indførelse af krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler kan Borgerrepræsentationen vælge en senere ikrafttrædelsesdato end den 1. oktober 2023. Det vil dog betyde, at Københavns Kommune ikke kan gennemføre implementeringen af kravet om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i samme takt som de andre miljøzonekommuner. Dermed vil der ikke kunne gennemføres en ensartet landsdækkende informationsindsats og være ensartede regler i miljøzonerne samtidigt.

Ikrafttrædelsesdatoen kan ikke fremrykkes grundet den lovpligtige varslingsperiode på ni måneder fra Borgerrepræsentationens endelige beslutning, til kravet kan træde i kraft.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da Borgerrepræsentationen i forbindelse med Budget 2023 har afsat midler til implementeringen af de nye krav, herunder omkostninger til informationsindsats, partikelfiltre til kommunens egne biler mv.

Den geografiske udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen på Amager, som skal varsles i 14 måneder før ikrafttrædelsesdatoen, forudsætter finansiering til at dække henholdsvis kommunikationsindsats og ny skiltning. Kommunikationsindsatsen vurderes til ca. 100.000 kr. Ny skiltning vurderes til ca. 530.000 kr., men er under afklaring i dialog med Tårnby Kommune i forhold til antallet af skilte i henholdsvis Københavns Kommune og Tårnby Kommune frem mod etableringen. Finansieringen håndteres inden for en årlig pulje til mindre trafikale forandringer på 1 mio. kr.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget at indføre krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Miljøzonen igangsætter og koordinerer Teknik- og Miljøforvaltningen, sammen med de øvrige miljøzonekommuner, en varslingsperiode på ni måneder jf. Miljøbeskyttelsesloven. Varslingsperioden forventes at kunne igangsættes 1. januar 2023, og kravet kan herefter træde i kraft fra den 1. oktober 2023. Forvaltningen vil ligeledes igangsætte informationsindsatsen og eftermontere partikelfiltre på kommunens egne ældre dieseldrevne personbiler. Kravet om partikelfilter forventes indført i København, Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg samtidigt, forudsat politisk vedtagelse.

Når Borgerrepræsentationen har godkendt, at forvaltningen sender forslag til udvidelse af miljøzonen til kommunegrænsen på Amager i offentlig annoncering, vil forvaltningen annoncere forslaget på kommunens hjemmeside ”BlivHørt” fra den 5. december 2022 til den 16. januar 2023. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i foråret 2023, på baggrund af eventuelt indkomne bemærkninger, forelægge Borgerrepræsentationen en indstilling til beslutning vedr. udvidelsen, hvorved der vil være gjort endeligt op med medlemsforslaget. Jf. lovgivningen skal der være en varslingsperiode på 14 måneder fra den endelige beslutning, grundet partikelfilterkrav til de ældre tunge køretøjer. Herefter kan en endelig udvidelse af miljøzonen på Amager til kommunegrænsen effektueres - forventeligt medio 2024.

 

Søren Wille / Peter Højer

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der stilles krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Miljøzonen i Københavns Kommune fra den 1. oktober 2023.
  2. at forslag om udvidelse af miljøzonen, så den omfatter hele Københavns Kommune, sendes i seks ugers offentlig annoncering, jf. medlemsforslag om udvidelse af miljøzonen til Ørestaden, Teknik- og Miljøudvalget den 29. august 2022.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2022

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 33: Krav om partikelfilter på dieseldrevne personbiler i Miljøzonen samt offentlig annoncering af udvidelse af Miljøzonen (2022-0251973)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2022

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top