Mødedato: 06.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Politisk høringssvar til Movia vedrørende Trafikplan 2016

Se alle bilag
Movias Trafikplan 2016 er i politisk høring i kommuner og regioner på Sjælland. Trafikplanen indeholder retningslinjer for udviklingen i den kollektive bustrafik, herunder forslag til et nyt A- og S-busnet i 2019, når Cityringen åbner. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Københavns Kommunes politiske høringssvar samt forhold vedr. den videre proces og økonomi.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det politiske høringssvar vedrørende Trafikplan 2016 til Movia, jf. bilag 4, godkendes,

  2. at det godkendes, at forslag til et nyt lokalt busnet, der endnu ikke er udarbejdet, sendes i høring af Økonomiforvaltningen i seks uger hos lokaludvalgene, Ældrerådet og Handicaprådet i begyndelsen af 2018 som optakt til en politisk behandling,

  3. at det godkendes, at der i indkaldelsescirkulæret for 2018 (IC 2018) indarbejdes en pulje på 25 mio. kr. til busdrift fra 2019 og frem. Puljen skal dække de forventede merudgifter for det samlede busnet.

Problemstilling

Movia er ifølge Lov om Trafikselskaber forpligtiget til mindst hvert fjerde år at udarbejde en trafikplan for hele selskabets dækningsområde. Movia har sendt forslag til Trafikplan 2016 i politisk høring hos kommuner og regioner på Sjælland, jf. bilag 1. Trafikplanen er udarbejdet på baggrund af en administrativ dialog med kommuner og regioner og indeholder bl.a. emner som klima/miljø, busfremkommelighed, målsætninger for kundetilfredsheden og et forslag til et nyt strategisk busnet (A- og S-busser) fra Cityringens åbning i 2019. Økonomiforvaltningen har i foråret 2016 afgivet et administrativt høringssvar til en tidligere udgave af trafikplanen.

Når Cityringen åbner i 2019 med 17 nye metrostationer, vil de fleste københavnere få mindre end 10 minutters gang til den nærmeste metro- eller togsstation. Dette giver et stort løft til den samlede kollektive trafik i København, som forventes at få 100.000 nye passagerer hver dag. Cityringen vil betjene de mest passagertunge busstrækninger i København, og forventningen er, at 30 mio. buspassagerer om året vil skifte fra bus til metro. Der bør derfor ske en tilpasning af busnettet til Cityringen. Tilpasningen skal ske både for at sikre den bedst mulige sammenhæng i den kollektive trafik, og for at undgå store ekstra-udgifter for Københavns Kommune.  

Tilpasses busserne ikke, kan det give København en merudgift på op imod 130 mio. kr. årligt til busdrift på grund af lavere produktivitet og tabte passagerindtægter. Movia vurderer, at produktiviteten (påstiger pr. bustime) vil falde med ca. 25 % i København som følge af Cityringen. Yderligere blev en tilpasning af busnettet forudsat, da Cityringen blev besluttet. Hvis busnettet ikke tilpasses, vil det påvirke metroselskabets økonomi og langtidsbudget, da der vil komme færre passagerer end forventet i metroen.

Planlægning af busnettet

Planlægningsarbejdet med at lave et nyt busnet, der er tilpasset Cityringen, sker af to omgange. Først arbejdes der med det strategiske busnet, som består af A- og S-busserne. Dette sker, fordi det er de største og mest passagertunge buslinjer, som alle går på tværs af flere kommunegrænser og dermed kræver enighed blandt kommuner og regioner. Senere udarbejdes forslag til tilpasning af det lokale busnet.

På baggrund af politiske høringssvar fra kommuner og regioner, tilpasser Movia Trafikplan 2016, herunder det strategiske busnet. Herefter forventes Movias bestyrelse at godkende trafikplanen i februar 2017. Movia igangsætter efterfølgende en tilpasning af buskontrakterne for A- og S-busserne, så de er klar i 2019, når Cityringen åbner. Denne proces medfører, at der er en gensidig forventning mellem kommunerne og regionerne om, at det strategiske busnet bliver gennemført som det fremstår i den trafikplan, der godkendes af Movias bestyrelse. Skulle der efterfølgende opstå ønsker fra en kommune eller region om ændringer i det strategiske busnet, kan det blive en udfordring at opnå enighed om det blandt de involverede kommuner, og det kan medføre problemer / fordyrelser i forhold til Movias kontraktforløb med busoperatørerne .

Løsning

Økonomiforvaltningen har udarbejdet et forslag til politisk høringssvar fra Københavns Kommune til Movia om Trafikplan 2016 jf. bilag 4. Høringssvaret berører alle relevante emner i trafikplanen, herunder klima/miljø, +Way/busfremkommelighed, produktivitetsmålsætning og tilpasning af det strategiske busnet.

Økonomiudvalget besluttede d. 14. juni 2016, at Movias Trafikplan 2016 skulle sendes i høring hos lokaludvalgene, Ældrerådet og Handicaprådet. Økonomiforvaltningen har i den forbindelse deltaget i møder med Ældrerådet, lokaludvalg og på borgermøder. Økonomiforvaltningen har modtaget høringssvar fra alle adspurgte parter – jf. bilag 3. Input fra disse høringssvar indgår i kommunens samlede bemærkninger til Movia.

Økonomiforvaltningen har udarbejdet en hvidbog med bemærkninger til alle høringssvar, jf. bilag 5. Nedenfor opridses kort de vigtigste opmærksomhedspunkter i trafikplanen.

Klima/miljø

Movia har en målsætning om, at busdriften skal være fossilfri i 2030. Københavns Kommune har en målsætning om at have CO2-neutral kollektiv trafik i 2025, og i budget 2017 blev det besluttet, at der skal arbejdes for elbusdrift i København fra 2019 og frem. Movia har desuden et 2030-mål om, at udledningen af NOx skal være reduceret med 97 % og udledningen af partikler skal være reduceret med 85 % - begge if. til 2008-niveau. Københavns Kommune ønsker 100 % reduktion i udledningen af NOx og partikler i 2030.

Flere lokaludvalg har udtrykt ønske om, at trafikplanen skal indeholde mere ambitiøse miljø- og klimamål og ønsker særskilt fokus på indførslen af elbusser i København. Dette fremgår af kommunens politiske høringssvar jf. bilag 4.

Strategisk busnet

Med Movias forslag til et nyt strategisk busnet reduceres der ca. 170.000 bustimer i København, hvilket svarer til ca. 25 %. Dette sker særligt på de strækninger, hvor metroen kører. I dag kører der 13 strategiske buslinjer, heraf otte A-busser og fem S-busser. I Movias forslag vil der køre 11 strategiske busser, heraf syv A-busser og fire S-busser. S-busserne er Region Hovedstadens ansvar, mens A-busserne er kommunernes ansvar.

På grund af Cityringen bindes buslinjerne anderledes sammen end i dag. Det betyder bl.a., at linje 1A ikke længere vil betjene indre by, og dele af 3A’s rute bindes sammen med andre linjer og vil ikke længere findes som selvstændig buslinje. Samtidig vil nogle områder opleve en ændring af busbetjeningen til A-bus, hvor andre vil opleve, at A-bussen ændres til lokalbus. På Amager ændres 2A og 4A, så de ikke længere kører som A-busser. Disse ændringer sker for at undgå parallelkørsel med metroen og sikre betjening af de nye metrostationer.

Udgangspunktet for de nye ruter er, at de nuværende stoppesteder bliver benyttet, hvor det er muligt. Enkelte steder vil der være behov for ændringer af placering af stoppested. Der blev i budget 2017 afsat 15 mio. kr. til at lave nødvendige anlægstiltag i forbindelse med tilpasningen af det strategiske busnet. 

Økonomiforvaltningen vurderer samlet set, at Movias forslag hænger godt sammen med den kommende Cityring. Når der etableres 17 nye metrostationer i den tætte by, vil det ikke kunne undgås, at mange buspassagerer skal vænne sig til nye rejsemønstre og buslinjer. Økonomiforvaltningen vurderer dog, at det bør undersøges nærmere, om der er behov for at opretholde en A-busforbindelse fra Amager til Valby, samt hvilken konsekvens det vil have for københavnerne, hvis 350S nedlægges som foreslået. På baggrund af høringsvarerne vurderer forvaltningen, at der bør sikres en god forbindelse mellem Sydhavnen og Vesterbro, der tager højde for det igangværende anlæg af Sydhavnsmetroen.

Flere af høringssvarene peger på, at det er vigtigt, at busnettet tilpasses, så der tages hensyn til borgere med forskellige behov. Dette skal der arbejdes videre med, når det lokale busnet skal planlægges, hvor det tilstræbes at opretholde et højt fladedækningsniveau med bus.

Se uddybet svar til Movia i det politiske høringssvar jf. bilag 4.

Økonomi

Den store overflytning af passagerer fra busser til metro, når Cityringen åbner, betyder, at busserne mister indtægter, og bliver mindre produktive, og kommunens udgifter til busdrift vil derfor stige. Dette kan minimeres ved at tilpasse busnettet. Tilpasses busserne ikke til Cityringen, forventer Movia, som nævnt, at det vil give Københavns Kommune en merudgift på op imod 130 mio. kr. årligt til busdrift. Derudover har Metroselskabet oplyst, at der i beregningen af deres langtidsbudget er medregnet en tilpasning af busnettet som forudsat i forbindelse med beslutningen om Cityringen. Sker dette ikke, vil det betyde et årligt indtægtstab på ca. 60 mio. kr. i metrosystemet, hvilket i følge Metroselskabet vil forlænge tilbagebetalingstiden med 7 år på Cityringen.

Metroselskabet har oplyst, at det fremlagte forslag til strategisk busnet udgør en passende tilpasning i forhold til det forventede i forbindelse med beslutningen om Cityringen.

Selvom der laves store tilpasninger af busnettet, har Movia estimeret, at der fra 2019 og frem vil være en stigning i udgifterne pga. lavere produktivitet. Modelberegninger viser, at Københavns Kommune samlet set kan forvente mérudgifter på ca. 25 mio. kr. årligt. Dette sker selvom busdriften tilpasses og antallet af bustimer reduceres. Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at der afsættes en pulje til busdrift på 25 mio. kr. årligt fra 2019 og frem, til at dække de forventede ekstraomkostninger til busdriften som følge af Cityringens åbning. Puljen indarbejdes i kommunens faste driftbudget med IC18. 

Videre proces

Movias bestyrelse forventes at godkende den endelige Trafikplan 2016 i februar 2017. Herefter kan det administrative arbejde med tilpasning af det lokale busnet begynde i samarbejde med Movia. Borgerrepræsentationen træffer den endelige beslutning om et nyt samlet busnet i forbindelse med, at den endelige trafikbestilling afgives til Movia d. 1. maj 2018.

Der har været et stort ønske fra lokaludvalgene om at blive inddraget i arbejdet med tilpasning af det lokale busnet. Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at et forslag til nyt lokalt busnet sendes i høring blandt lokaludvalg, Ældrerådet og Handicaprådet i seks uger i begyndelsen af 2018.

 

 

Søren Tegen Pedersen                            /Mads Grønvall                         

Beslutning

Dagsordenspunkt 9: Politisk høringssvar til Movia vedrørende Trafikplan 2016 (2016-0388476)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2016

Et samlet Økonomiudvalg fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”at det fremgår af høringssvaret, at der skal ske tydelig kommunikation til borgerne om fremtidens samlede busnet.”

 

Det af Økonomiudvalget fremsatte ændringsforslag blev vedtaget uden afstemning.

 

Indstillingens 1.- 2. at-punkt blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 5 stemmer mod 4. To medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø og F.

Imod stemte: V, O, C og I.

Undlod at stemme: B.

 

Et samlet Økonomiudvalget afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er væsentligt at nye byudviklingsområder tænkes ind i trafikplanen, herunder Margretheholmen, det sydlige Islands Brygge, Nordhavnen m.v.”

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi ønsker, at der skal tages særlig hensyn til ældre og handicappede i forbindelse med tilpasningen af busnettet til åbningen af den nye metro.”

 

Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Dansk Folkeparti ønsker, at der skal tages særlig hensyn til ældre og handicappede i forbindelse med tilpasningen af busnettet til åbningen af den nye metro, herunder at servicebusser tænkes ind.”

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Der skal etableres helpdesks til de ældre og handicappede på de stationer, hvor der er over 2000 passagerer om dagen, som foretager skift imellem bus og metro.”
Til top