Forslag til Københavns Kommunes frivillighedspolitik
Forslag til Københavns Kommunes frivillighedspolitik
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 6. december 2005
J.nr. ØU 528/2005
2. Forslag til Københavns Kommunes frivillighedspolitik
Økonomiforvaltningen indstiller,
- at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at tiltræde indstillingens forslag til Københavns Kommunes Frivillighedspolitik med virkning fra 1. januar 2006.
- at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at udvalgene pålægges, at udarbejde en implementeringsplan for frivillighedspolitikken indenfor udvalgets ressort og i samarbejde med de frivillige. Implementeringsplanen skal forelægge senest sommeren 2006.
RESUME
I
sensommeren 2000 tiltrådte Borgerrepræsentationen en politik for Københavns
Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af
sociale opgaver. (BR 335/2000). Indstilling samt beslutningsreferat er vedlagt
som bilag 16.
Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2004 i oktober 2003 blev følgende hensigtserklæring om udformning af en ny frivillighedspolitik vedtaget:
Inden sommerferien 2004
udarbejdes en frivillighedspolitik for København med fokus på: ·
Generelt at styrke civilsamfundets medansvar
for og deltagelse i løsningen af samfundsmæssige problemstillinger. ·
At udvikle nye måder at samordne og
integrere kommunens og civilsamfundets indsats. Kilde: Budget 2004, hensigtserklæring 11
I maj 2004 opfordrede Kontaktudvalget i Københavns Kommunes til, at fristen for udarbejdelsen af en ny frivillighedspolitik blev flyttet, for at Kontaktudvalget kunne medvirke i processen. Dette blev tiltrådt. Kontaktudvalget afleverede til Økonomiforvaltningen i marts 2005 deres forslag til ny frivillighedspolitik. Kontaktudvalgets forslag er vedlagt som bilag 14.
Efterfølgende har der været en høringsproces over sommeren samt dialog omkring udarbejdelsen af nærværende forslag til frivillighedspolitik.
Økonomiforvaltningen har haft formandskabet for arbejdet, med deltagelse fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningens har beskrevet tildeling af midler og deres nuværende samarbejde med de frivillige organisationer, samt leveret forslag til nærværende forslag til frivillighedspolitik. Rapporten "forvaltningernes tildeling af midler samt nuværende arbejde med frivillige organisationer" er vedlagt som bilag 13.
Arbejdsgruppens arbejde med at udarbejde en ny frivillighedspolitik har taget udgangspunkt i den eksisterende politik (BR 335/2000) samt "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige". Charteret er vedlagt indstillingen som bilag 15.
Formålet med
nærværende forslag til Københavns kommunes frivillighedspolitik er at skabe de
bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen. Den
frivillige aktivitet er mangfoldig og strækker sig fra uformelle
netværksorganiseringer til foreninger og organisationer med formaliserede
beslutningssystemer. I udarbejdelsen har fokus været at udforme en politik, som
gør sig gældende for både det frivillige sociale arbejde og det frivillige
foreningsarbejde.
Med nærværende forslag til Københavns kommunes frivillighedspolitik har sigtet dermed været at afdække både det frivillige arbejde der sker på det sociale område, i forbindelse med aktiviteter henvendt til bestemt målgruppe/brugergruppe, samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, f.eks. idrætsforeninger, som laver aktiviteter for deres medlemmer. Københavns Kommune ønsker, at skabe de bedst mulige rammer for hele det spænd af frivillighed. Derved er nærværende forslag til Københavns Kommunes frivillighedspolitik udelukkende en overordnet politik der indeholder de generelle retningslinier og grundlæggende værdier for det frivillige arbejde i Københavns kommune. Den skal nødvendigvis suppleres med en række udvalgsspecifikke frivillighedspolitikker. Den udvalgsbaserede operationalisering udgør det bedst mulige fundament for forankringen af frivillighedspolitikken.
Økonomiforvaltningen sendte ultimo juni 2005 udkast til frivillighedspolitik, i høring i udvalgene vedlagt var udkast til nuværende indstilling samt bilag. Materieale sendt i høring er vedlagt som bilag 11-16.
Økonomiforvaltningen opfordrede udvalgene til at sende indstilling og bilag i høring hos de organisationer mv. som det pågældende udvalg fandt relevant. Økonomiforvaltningen har sendt indstilling samt bilag i høring hos Kontaktudvalget, Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling samt Kvarterløftssekretariatet.
Forvaltningerne indsamlede høringssvar fra de relevante parter og forelagde udkast til nærværende indstilling, bilag og høringssvar for deres udvalg medio september. Udvalgenes høringssvar er vedlagt som bilag 2-9.
Udarbejdelsen af frivillighedspolitiken har taget tid, grundet høringsprocessen og arbejdsgruppen over sommeren 2005 har været i dialog med Kontaktudvalget om deres fremsendte forslag til frivillighedspolitik, idet at Kontaktudvalget i forbindelse med høringen bemærkede at deres bi drag ikke indgik i fuld udstrækning. På baggrund af afholdt møde mellem arbejdsgruppen og Kontaktudvalget udarbejdede Kontaktudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen præciseringer og ændringer til udsendte forslag. Grundet dette har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget først behandlet høringssvar d. 23. november 2005.
Det anbefales i nærværende indstilling, at den beskrevne politik i bilag 1 vedtages. Bilag 1 er nærværende forslag til Købehavns kommunes frivillighedspolitik. Forslaget har ændret sig i forhold til det udsendte i høring. Ændringerne er indarbejdet udfra høringssvarene.
SAGSBESKRIVELSE
Den eksisterende
frivillighedspolitik
I sensommeren 2000 tiltrådte Borgerrepræsentationen en politik for Københavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (BR 335/2000).
Af politikken fremgår det, at Københavns Kommune ønsker at styrke samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer, for herigennem
· at sikre dialogen mellem den frivillige og offentlige indsats i løsningen af sociale opgaver, således at tilbudene til borgerne styrkes og supplerer hinanden
· at skabe helhed i indsatsen og problemløsningen
· at inddrage borgerne i løsningen af sociale problemer
· at man gennem dialog og samarbejde fastholder den gensidige respekt for og accept af det offentliges professionelle faglighed og det frivillige arbejdes personlige engagement
· at synliggøre effekterne af det frivillige arbejde i kommunen og skabe gensidig tillid og åbenhed mellem organisationerne, foreningerne og kommunen ved at opstille mål for brugen af de tildelte midler og efterfølgende evaluere opfyldelsen af disse mål.
Det blev også fastslået, at Kontaktudvalget for det frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune, Ældrerådene og Folkeoplysningsudvalget fortsat skal være omdrejningspunkter for kommunens samarbejde med de frivillige og almennyttige organisationer om løsningen af sociale opgaver.
Hvad angår organiseringen blev det mere konkret fastslået, at den gældende organisering af samarbejdet mellem kommunen og de frivillige organisationer og foreninger vurderes at understøtte målet om at styrke kommunens samarbejde med de frivillige organisationer om løsningen af sociale opgaver. Med en bred repræsentation af brugere og politikere i både Kontaktudvalget, Ældrerådene, Det sociale Brugerråd i Københavns Kommune og Folkeoplysningsudvalget er der en tæt kontakt mellem det politiske og det frivillige niveau.
Midler afsat til frivillige
Midlerne til frivillige organisationer er i dag fordelt på forskellige politiske udvalg: Kultur- og Fritidsudvalget, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Kultur- og Fritidsudvalgets primære bidrag til de frivillige foreninger sker gennem tilskud fra folkeoplysningsloven. I 2005 fordeles der 22,1 mill. kr. i aktivitetstilskud og 20,6 mill. kr. i driftstilskud til de frivillige folkeoplysende foreninger. Det frivillige folkeoplysende foreningsliv har i 2005 2 puljer med et særligt indsatsområde.
Den ene pulje, er Brobygningspuljen på 1,2 mio. årligt, som giver støtte til integrationsprojekter i foreningslivet. Brobygningspuljen har i alt støttet 39 projekter, der involverer 7500 børn, forældre og frivillige.
Den anden pulje, er puljen til idræts- og motionsprojekter for børn og unge med særlige behov. Idrætsforeninger har i 2005 kunnet søge om støtte til projekter, hvor der igangsættes aktiviteter for overvægtige børn og unge i aldersgruppen 4-16 år. I alt 17 foreninger har søgt puljen og der er fordelt midler for 2,5 mio. kr. til udmøntning i 2005 og kr. 2,5 mio. i 2006.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens primære bidrag til de frivillige sker gennem tildeling af servicelovens § 115 midler. I 2005 fordeles der 16,6 mill. kr.
Sundhedsforvaltningen primære bidrag til de frivillige sker gennem tildeling af servicelovens § 65 midler. I 2005 fordeles der 22,4 mill. kr. Desuden samarbejdes der med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om § 115 midlerne.
Proces vedrørende nærværende
forslag til frivillighedspolitik.
Med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2004 i oktober 2003, blev følgende hensigtserklæring om udformning af en ny frivillighedspolitik vedtaget:
I maj 2004 opfordrede Kontaktudvalget i Københavns Kommunes til, at fristen for udarbejdelsen af en ny frivillighedspolitik blev flyttet, for at Kontaktudvalget kunne medvirke i processen. Dette blev tiltrådt. Kontaktudvalget afleverede til Økonomiforvaltningen i marts 2005 deres forslag til ny frivillighedspolitik. Kontaktudvalgets forslag er vedlagt som bilag 14.
Efterfølgende har der været en høringsproces over sommeren samt dialog omkring udarbejdelsen af nærværende forslag til frivillighedspolitik.
Økonomiforvaltningen har haft formandskabet for arbejdet, med deltagelse fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningens har beskrevet deres nuværende samarbejde med de frivillige organisationer, samt leveret forslag til nærværende forslag til eksisterende frivillighedspolitik. Rapporten er vedlagt indstillingen som bilag 13.
Arbejdsgruppens arbejde med at udarbejde nærværende forslag til Københavns kommunes frivillighedspolitik har taget udgangspunkt i den eksisterende politik (BR 335/2000) samt "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige". Charteret er vedlagt indstillingen som bilag 15.
Med udgangspunkt i eksisterende politik og charteret, er formålet, at skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen. Den frivillige aktivitet er mangfoldig og strækker sig fra uformelle netværksorganiseringer til foreninger og organisationer med formaliserede beslutningssystemer. Hvor den eksisterende frivillighedspolitik dækker det sociale område, har nærværende forslag formålet, at dække både det frivillige arbejde, der sker på det sociale område, i forbindelse med aktiviteter henvendt til bestemt målgruppe/brugergruppe, samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, f.eks. idrætsforeninger, som laver aktiviteter for deres medlemmer. Københavns Kommune ønsker, at skabe de bedst mulige rammer for hele det spænd af frivillighed. Derved er nærværende forslag til Københavns Kommunes frivillighedspolitik udelukkende en overordnet politik der indeholder de generelle retningslinier og grundlæggende værdier for det frivillige arbejde i Københavns kommune. Den skal nødvendigvis suppleres med en række udvalgsspecifikke frivillighedspolitikker. Den udvalgsbaserede operationalisering udgør det bedst mulige fundament for forankringen af frivillighedspolitikken.
Kontaktudvalget
nedsatte en arbejdsgruppe, som udarbejdede ønsker til en ny frivillighedspolitik.
Kontaktudvalget har behandlet udkastet og afleverede sine ønsker til en ny frivillighedspolitik
til Økonomiforvaltningen marts 2005.
Kontaktudvalgets ønsker til en ny
frivillighedspolitik er vedlagt som bilag 14.
Efter arbejdsgruppens afslutning blev forslag til frivillighedspolitik sendt i høring. Vedlagt var udkast til nærværende indstilling samt bilag. Materialet udsendt i forbindelse med høring er vedlagt som bilag 11-16.
Økonomiforvaltningen opfordrede udvalgene til at sende indstilling og bilag i høring hos de organisationer mv. som det pågældende udvalg fandt relevant.
Det blev i arbejdsgruppen besluttet, at Økonomiforvaltningen skulle sørge for, at sende nærværende indstilling samt bilag i høring hos Kontaktudvalget, da flere udvalg i deres arbejde med de frivillige organisationer har samarbejde med Kontaktudvalget. Økonomiforvaltningen sendte ydermere forslaget i høring hos Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling samt Kvarterløftssekretariatet.
Forvaltningerne indsamlede høringssvar fra de relevante parter og forelagde forslag til frivillighedspolitik, udkast til nærværende indstilling, bilag samt deres forslag til høringssvar for deres udvalg medio september.
Alle høringssvarene er vedlagt som bilag 2-9.
Kontaktudvalget har i forbindelse med høringen bemærket, at deres bidrag, som er vedlagt som bilag 14, ikke indgik i fuld udstrækning i politikken.
Arbejdsgruppen og Kontaktudvalget afholdt på den baggrund møde og aftalte at Kontaktudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen sammen skulle udarbejde præciseringer og ændringer til forslaget, der blev sendt i høring. Grundet dette har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget først behandlet høringssvar medio november 2005.
Nedenfor fremlægger Økonomiforvaltningen høringssvarene samt forvaltningens evt. bemærkninger hertil.
Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele
udvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 2.
Kultur-
og Fritidsudvalget anerkender det udsendte forslag til frivillighedspolitk udsendt
ultimo juni.
Kultur-
og Fritidsudvalget har følgende bemærkninger:
Kultur- og Fritidsudvalget anser frivillighedspolitikken som et godt og brugbart fundament for samarbejde mellem foreningslivet og Københavns Kommune. Og det er med stor tilfredshed at udvalget noterer sig, at de folkeoplysende foreninger har fået en mere fremtrædende plads i beskrivelsen af den frivillige verden i København.
Kultur- og Fritidsudvalget ønsker med tilfredshed at fremhæve nedenstående dele af høringsmaterialet:
· At det fastslås at foreningernes selvbestemmelse og egenart ikke anfægtes ved tildeling af faciliteter og tilskud. Samtidigt glæder Kultur- og Fritidsudvalget sig over et foreningssyn, som er båret af overbevisningen om at foreningen har en værdi i sig selv, samt at foreningerne er væsentlige samarbejdspartnere for kommunen.
· At det fastslås, at det er aktiviteten der er det centrale i foreningslivet, og at det samtidigt pointeres, at de folkeoplysende foreninger løser væsentlige samfundsopgaver.
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Økonomiforvaltningen
har ingen bemærkninger.
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets høringssvar samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele
udvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 3.
Uddannelse-
og Ungdomsudvalget anerkender det udsendte forslag til frivillighedspolitk udsendt
ultimo juni.
Udvalget tildeler i meget begrænset omfang midler
til frivillige organisationer mv., og har ingen bemærkninger til forslag til
supplement til den eksisterende frivillighedspolitik.
Uddannelse- og Ungdomsudvalget har sendt i høring hos Valby Lokaludvalg, som er positiv over for forslaget og gerne ser det udmøntet på Akacieparken. Udvalget gør dog opmærksom på, at der ikke umiddelbart er midler hertil inden for udvalgets økonomiske ramme.
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele udvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 4.
Sundheds-
og Omsorgsudvalget anerkender det udsendte forslag til frivillighedspolitk udsendt
ultimo juni.
Sundheds-
og Omsorgsudvalget har følgende bemærkninger:
Sundhedsforvaltningen har således sendt forslaget i høring hos Fællesudvalget for Ældreråd, samarbejdsparter i det Centrale § 65 udvalg og samarbejdsparter i partnerskabsprojektet.
Samtlige høringsparter er positive overfor forslaget og mange af kommentarerne er præciseringer af emner, der har været debatteret i processen.
Der er stor velvilje overfor samarbejde med frivillige i de fleste af Sundhedsforvaltningens institutioner samt god kontakt til klubber og foreninger på § 65 området, hvor der er mange aktive frivillige.
Sundhedsforvaltningen ser en klar sammenhæng mellem frivillighedspolitikkens hensigt og forslag om brugerdemokrati og selvforvaltning. De lokale § 65 udvalg ses som væsentlige samarbejdsfora. Der gøres opmærksom på at:
Frivilligheden er mangfoldig i sin organisering, hvilket kan skabe dilemmaer i forhold til krav, kvalitet, effekt, tilfredshed og måling af indsatsen.
Det er ikke omkostningsfrit at samarbejde med frivillige.
Sundhedsforvaltningen gør opmærksom på, at der i forlængelse af den overordnede frivillighedspolitik pålægges de relevante forvaltninger at udarbejde en operationalisering af frivillighedspolitikken og at de enkelte udvalg skal overveje, hvordan de frivillige organisationer kan indrages i udvalgets opgaveløsninger.
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Økonomiforvaltningen
har ingen bemærkninger.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets- og Kontaktudvalgets høringssvar samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele Familie- og Arbejdmarkedsudvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 5.
Kontaktudvalget
bemærkede i forbindelse med høringen at deres forslag ikke i indgik i fuld
udstrækning. Kontaktudvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 8
Arbejdsgruppen
og Kontaktudvalget har på baggrund af Kontaktudvalgets bemærkning afholdt møde
og aftalt at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kontaktudvalget sammen
skulle udarbejde præciseringer og ændringer til forslaget, der blev sendt i
høring.
Familie-
og Arbejdsmarkedsudvalget har grundet ovenstående først behandlet deres
høringssvar d. 23. november 2005. Der henvises til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets
høringssvar vedlagt som bilag 4
Det
skal bemærkes at Kontaktudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens
forslag til frivillighedspolitik er blevet godkendt af Kultur- og Fritidsforvaltningen
og Sundhedsforvaltningen. Det fremgår af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets
indstilling vedr. høring – bilag B og C.
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Økonomiforvaltningerne
har ingen bemærkninger til processen og deres forslag til ændringer, idet det
er i overensstemmelse med det aftalte. I det nærværende forslag som er vedlagt
som bilag 1, er indarbejdet Kontaktudvalgets og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets
forslag til ændringer.
Det
skal bemærkes at begrundelsen for at Kontaktudvalgets forslag til ny frivillighedspolitik
ikke indgår i fuld udstrækning i
udsendte forslag til frivillighedspolitik skyldes at Kontaktudvalgets forslag
bl.a. var:
·
at der i indstillinger til Borgerrepræsentationen skal være et
indstillingspunkt med frivillighedsvurdering
·
at Kontaktudvalget skulle have mulighed for at stille forslag direkte til
Borgerrepræsentationen
·
at Kontaktudvalget skulle have ansvaret for tildeling af §115 midler
Bygge- og Teknikudvalgets høringssvar samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele udvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 6.
Bygge-
og Teknikudvalget kan overordnet tilslutte sig det udsendte forslag til frivillighedspolitk
udsendt ultimo juni
.
Bygge-
og Teknikudvalget har følgende bemærkninger:
Det udsendte forslag ligger i tråd med den vedtagne borgerdialogspolitik, som på Bygge- og Teknikudvalgets område bl.a. kommer til udtryk ved borgermøder og udviklingsforløb i dialog med borgerne i forbindelse med lokalplansager, byfornyelsen, Kvarterløftssekretariatet, udvikling af de grønne områder, etablering af grønne gårdanlæg, trafikplaner og trafikprojekter mv.
Endvidere har såvel enkeltborgere som foreninger og organisationer mulighed for foretræde for Bygge- og Teknikudvalget i sager, der er til politisk behandling. Det er opfattelsen, at man ude i byen betragter muligheden for foretræde for politikerne som en særdeles positiv anordning.
Udvalget konstaterer, at midlerne til at støtte frivillige foreninger og organisationer, der ikke direkte har socialt virke som formål, er begrænsede. Det betyder, at udvalget ikke i det omfang, man kunne ønske, kan understøtte det frivillige arbejde i relation til udvalgets ressort. Imidlertid kan peges på, at midler til kampagner inden for udvalgets ressort, i visse tilfælde indirekte har en social effekt – f.eks. Store Rengøringsdag og Stop Graffitikampagnen – og at man også kan forestille sig det omvendte; at midler til det sociale, frivillige arbejde har en effekt inden for Bygge- og Teknikudvalgets ressort. Her kan eksempelvis foreslås, at frivillige støttes med sociale midler til at foretage indsamling af sprøjter og kanyler på de offentlige arealer på Indre Vesterbro.
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Økonomiforvaltningen bemærker at der ved nærværende frivillighedspolitik er indarbejdet ønsket om at imødekomme forskelligheden, samt forbedre dialogen i mellem de frivillige og det offentlige. De frivillige organisationers arbejde sættes på dagsordenen og det overvejes dermed jævnligt, hvor i opgaveløsningen, der kan inddrages frivillige.
Miljø- og Forsyningssudvalgets høringssvar samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele udvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 7.
Miljø-
og Forsyningsudvalget anerkender det udsendte forslag til frivillighedspolitk
udsendt ultimo juni med følgende bemærkninger:
Miljø- og Forsyningsudvalget ser meget positivt på forslaget, som ligger fint i forlængelse af kommunens værdier. Forslaget vil bidrage til en styrkelse også af de organisationer, som indirekte udfører frivilligt socialt arbejde.
Politikken kan ikke udmøntes på en systematisk måde med handlingsplaner o.lign. inden for Miljø- og Forsyningsudvalgets område, men via bl.a. Miljøfestivalen og etnisk miljøarbejde samarbejder forvaltningen med organisationer, som også – direkte eller indirekte – udfører frivilligt socialt arbejde. I disse tilfælde vil mål og intentioner i frivillighedspolitikken naturligvis blive efterlevet.
Forslaget
har været sendt i høring hos samarbejdsparter. Der er kommet et enkelt høringssvar,
som varmt støtter forslaget, men også peger på, at der er behov for, at
kommunen opprioriterer og synliggør værdsættelsen af det frivillige arbejde,
samt at der (også) er behov for længerevarende støttemuligheder og ikke kun for
støtte til pilotprojekter.
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Økonomiforvaltningen
har ingen bemærkninger.
Høringssvar fra Udvalget for Demokrati- og Serviceudviklings samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele
udvalgets høringssvar er vedlagt som bilag 9.
Udvalget
for Demokrati- og Serviceudvikling anerkender det udsendte forslag til
frivillighedspolitk udsendt ultimo juni med følgende udtalelse:
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling finder det
hensigtsmæssigt, at frivillighedspolitikken for Københavns Kommune udvides til
også at omfatte de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, som ofte løser en stor samfundsmæssig opgave bl.a. i
forhold til børn og unge.
Udvalget kan ligeledes
tilslutte sig, at de kommunale tilskud til de frivillige foreninger tildeles
uden at anfægte foreningernes selvbestemmelse, samt at forvaltninger som
tildeler midler til de frivillige tilstræber koordination af snitflader og
dialog med de frivillige foreninger herom.
Med forslaget til
supplement til frivillighedspolitikken lægges op til at forvaltningerne
pålægges at udarbejde en operationalisering af frivillighedspolitikken. Udvalget
for Demokrati- og Serviceudvikling finder, at dette arbejde bør ske i tæt samarbejde
og dialog mellem de enkelte forvaltninger og de frivillige organisationer. Endvidere
bør der fastsættes en tidsplan for denne proces, som bør sammentænkes med det igangværende
arbejde i forvaltningerne med udvikling af brugerdemokrati og
selvforvaltning."
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Økonomiforvaltningen bemærker at der i modsætning til det forslag, som blev sendt i høring, i nærværende forslag til frivillighedspolitik, er indarbejdet en tidsplan fo r fagudvalgenes operationalisering af frivillighedspolitikken og inddragelse af de frivllige organisationer.
Kvarterløftssekretariatets høringssvar samt Økonomiforvaltningens bemærkninger hertil:
Hele Kvarterløftssekretariatets høringssvar er vedlagt som bilag 10.
Kvarterløftssekretariatet
har bl.a. følgende bemærkninger til forslaget:
Kvarterløftsekretariat mener, at det i forslaget bør tydeliggøres at Københavns Kommune er bevidste om dets ansvar i forhold til at udføre det nødvendige "benarbejde", så et samarbejde med de frivillige opstår og vedligeholdes.
Kvarterløftsekretariatet
efterlyser en skelnen mellem de forskellige samarbejdsformer, der kan opstå
mellem en offentlig myndighed og de frivillige.
Kvarterløftssekretariatet
kommenterer flere punkter af udsendte forslag til frivillighedspolitiken.
Kommentarerne er en bekymring om at frivillighedspolitikken bliver for
bureaukratisk samt bremser alle initiativer fra de frivilliges side. Der henvises
til deres høringssvar vedlagt som bilag 10.
Kvarterløftssekretariatet forslår at følgende punkt tilføjes den eksisterende frivillighedspolitik:
"Partnerskab skal bygges på ligeværdighed. Det er Københavns Kommunes opgave at søge at sikre rum og plads for det frivillige arbejde, således at det kan bevare sig egen identitet."
Økonomiforvaltningens
bemærkninger til ovenstående:
Økonomiforvaltningen har ingen bemærkninger.
Nærværende forslag til politik:
Formålet med nærværende forslag til Københavns kommunes frivillighedspolitik er at skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen. Fokus har været at udarbejde en politik, som gør sig gældende for både det frivillige sociale arbejde, men også for det frivillige foreningsarbejde.
Den frivillige aktivitet er mangfoldig og strækker sig fra uformelle netværksorganiseringer til foreninger og organisationer med formaliserede beslutningssystemer.
Nedenfor præsenteres og begrundes det nærværende forslag til Københavns Kommunes frivillighedspolitik. Ved beslutning af denne frivillighedspolitik erstattes den eksisterende frivillighedspolitik. Forslag til Københavns kommunes frivillighedspolitik er vedlagt i bilag 1.
Københavns Kommunes frivillighedspolitik 2006
Københavns Kommune ønsker, at styrke samarbejdet med frivillige og almennyttige organisationer, for herigennem
·
at sikre dialogen mellem den frivillige og
offentlige indsats i løsningen af sociale opgaver og ved tildeling af
midler, således at indsatsen overfor borgerne styrkes og supplerer
hinanden. Således skal beslutninger, som involverer de frivillige
organisationer i rimelig tid forelægges Kontaktudvalget/ de frivillige
organisationer til høring
Begrundelsen for ovenstående er, at dialogen mellem det offentlige og de frivillige organisationer er fundamentet for et godt samarbejde, hvor Københavns Kommune på bedst mulig vis kan støtte op om det frivillige arbejde.
·
at skabe helhed i indsatsen og
problemløsningen. Kommunens medarbejdere skal derfor på såvel centralt som
lokalt plan gøres bekendt med kommunens frivillighedspolitik
Begrundelsen for ovenstående er, at for at frivillighedspolitikken i Købehavns Kommune kan gøre nytte og de frivillige organisationer kan inddrages i opgaveløsningen, skal den forankres såvel i fagudvalg som hos de enkelte medarbejdere.
·
at inddrage borgerne i løsningen af sociale
problemer. I kommunens informationsarbejde overfor borgerne skal der
løbende gøres opmærksomt på mulighederne for at deltage i frivilligt
arbejde ·
Begrundelsen for ovenstående er, at give den enkelte borger de bedst tænkelige rammer for at være en aktiv del af forpligtende fællesskaber og styrke samfundets sammenhængskraft.
·
at fastholde den gensidige respekt for og
accept af det offentliges professionelle faglighed og det frivillige
arbejdes personlige engagement og de enkelte organisationers værdigrundlag
gennem dialog og samarbejde. I forlængelse heraf tilstræber kommunen i
videst mulig omfang at indgå samarbejdsaftaler/partnerskabsaftaler med
frivillige organisationer, således at samarbejdet bidrager til at udnytte
de frivillige organisationers ressourcer og kompetencer bedst muligt
Begrundelsen for ovenstående er, at der er brug for en omfattende og alsidig frivillig indsats, men den skal og kan ikke erstatte den offentlige indsats. Der skal skabes muligheder for, via samarbejdsaftaler/partnerskabsaftaler, at udvikle og afprøve nye løsninger på samfundsproblemer.
·
at synliggøre effekterne af det frivillige
arbejde i kommunen og skabe gensidig tillid og åbenhed mellem
organisationerne, foreningerne og kommunen ved at opstille mål for brugen
af de tildelte midler og efterfølgende evaluere opfyldelsen af disse mål
Begrundelsen for ovenstående er, at viden og erfaring fra det frivillige arbejde og fra samspillet med det offentlige bør indsamles og videreformidles.
·
At de frivillige aktivitetsudøvende
foreninger i højere grad end nu tillægges en betydning i arbejdet med at
udvikle sociale relationer, forpligtende fællesskaber og udvikling af
demokratiet.
Begrundelsen for ovenstående er, at det nærværende forslag til frivillihedspolitik har til formål at afdække både det frivillige arbejde, der sker på det sociale område, i forbindelse med aktiviteter henvendt til bestemt målgruppe/brugergruppe, samt arbejdet i de frivillige aktivitetsudøvende foreninger, som laver aktiviteter for deres medlemmer. De frivillige aktivitetsudøvende foreninger kan være med til at tage hånd om svage grupper og derved kan de frivillige foreninger være med til at løse væsentlige samfundsopgaver.
·
At de kommunale tilskud gives, så de
frivillige foreningers selvbestemmelse ikke anfægtes
Begrundelsen for ovenstående punkt er, at de frivillige skal skabe aktiviteter, der er båret af lyst og engagement, hvor aktivitetstilskud stilles til rådighed af Københavns Kommune.
·
At det i forlængelse af vedtagelsen af
Københavns Kommunes overordnede frivillighedspolitik pålægges samtlige
fagudvalg at udarbejde en implementering/operationalisering af
frivillighedspolitikken, der beskriver samarbejde mellem udvalg,
forvaltning og frivillige organisationer. Implementeringsplanen for de
enkelte forvaltninger skal forelægge senest et år efter frivillighedspolitikkens
vedtagelse. Endvidere skal planen følges op hvert andet år
Begrundelsen for ovenstående punkt er, at imødekomme forskelligheden, samt forbedre dialogen i mellem de frivillige og det offentlige. De frivillige organisationers arbejde sættes på dagsordenen og det overvejes dermed jævnligt, hvor i opgaveløsningen, der kan inddrages frivillige.
·
At støtte udviklingen af lokalt samarbejde,
hvor frivillige organisationer og aktive medborgere kan indgå i udviklingen
af nye fællesskabs- og handlemuligheder
Begrundelsen for ovenstående punkt er, at skabe de bedste muligheder for frivillig aktivitet for borgerne i kommunen.
Kontaktudvalget for det
frivillige sociale arbejde i Københavns Kommune, Ældrerådene og
Folkeoplysningsudvalget skal fortsat være omdrejningspunkter for kommunens
samarbejde med de frivillige og almennyttige organisationer.
Begrundelsen for ovenstående er at der med en bred repræsentation af brugere og politikere i både Kontaktudvalget, Ældrerådene og Folkeoplysningsudvalget er en tæt kontakt mellem det politiske og det frivillige niveau.
Københavns Kommunes frivillighedspolitik tages op til revision efter en 4 - årig periode.
ØKONOMI
Evt. økonomiske konsekvenser afholdes inden for udvalgenes ramme.
MILJØVURDERING
ANDRE KONSEKVENSER
HØRING
Modtagne høringssvar er vedlagt
BILAG
· Nærværende forslag til Københavns kommunes frivillighedspolitik – Bilag 1
Vedlagt er høringssvar fra:
· Kultur- og Fritidsudvalget - Bilag 2
· Uddannelses- og Ungdomsudvalget - Bilag 3A
· Valby Lokaludvlag – bilag 3B
· Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget - Bilag 4
· Sundheds- og Omsorgsudvalget - Bilag 5
· Bygge- og Teknikudvalget - Bilag 6
· Miljø- og forsyningsudvalget – Bilag 7
· Kontaktudvalget - Bilag 8
· Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling - Bilag 9
· Kvarterløftssekretariatet - Bilag 10
Derudover materialet der blev sendt i høring:
· Udkast til nærværende indstilling – Bilag 11
· Forslag til ny frivillighedspolitik for Københavns Kommune - Bilag 12
· Rapport "Forvaltningernes tildeling af midler samt bestående arbejde med frivillige organisationer" - Bilag 13
· Kontaktudvalgets forslag til frivillighedspolitik - Bilag 14
· "Charter for samspil mellem det frivillige Danmark/Foreningsdanmark og det offentlige" - Bilag 15
· Indstilling samt beslutningsreferat for den eksisterende politik for Købehavns Kommunes samarbejde med frivillige og almennyttige organisationer om løsning af sociale opgaver (BR 335/2000) - Bilag 16
(Bilagene
ligger til gennemsyn i Borgerrepræsentationens sekretariat)
/