Mødedato: 06.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig godkendelse af sundhedspolitik på handicapområdet

Se alle bilag

Socialudvalget forelægges sundhedspolitik på handicapområdet til endelig godkendelse efter ekstern høring.

Tidligere beslutninger

Socialudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at sundhedspolitik på handicapområdet (2012-2014) godkendes.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller , at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Socialudvalget godkendte den 13. juni 2012 at sende udkast til sundhedspolitik på handicapområdet (2012-2014) i ekstern høring.

 

Sundhedspolitikken har været i ekstern høring i fire uger hos Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Handicaprådet, De Københavnske Ældreråd, centerråd på bo- og dagtilbud samt faglige organisationer. Sundhedspolitikken bliver forelagt udvalget til endelig godkendelse. 

Løsning

Socialforvaltningen har i forbindelse med den eksterne høring modtaget høringssvar fra Handicaprådet, De Københavnske Ældreråd og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Derudover har to centerråd fra forvaltningens bo- og dagtilbud indsendt høringssvar. Se bilag 2 for en oversigt over høringssvar.

Generelt er høringssvarene positive, og høringsparterne er glade for, at der er kommet en sundhedspolitik på handicapområdet.

 

Handicaprådet og centerrådene udtrykker dog bekymring i forhold til, om forvaltningen kan komme i mål med de gode intentioner, uden at der bliver tilført ekstra midler til tiltagene. Forvaltningen tager bekymringen alvorligt, men vurderer, at tiltagene i sundhedspolitikken umiddelbart kan afholdes inden for rammen.
 

Centerrådene udtrykker desuden bekymring for, at sundhedspolitikken vil medføre flere krav om målinger og dokumentation i arbejdet med borgerne. Sundhedspolitikken medfører ikke i sig selv nye dokumentationskrav. Det kan dog ikke udelukkes, at nogle af de projekter, der følger af sundhedspolitiken, kan medføre mindre krav om dokumentation. 
 

På baggrund af høringssvarene er der foretaget følgende ændringer i sundhedspolitikken, der fremgår med kursiv i kolonnen "Sundhedspolitikken efter høring" i nedenstående tabel:

Høringsudgave af sundhedspolitikken

 Sundhedspolitikken efter høring

Side 5 under sund kost i sundhedspolitikken.

Tilføjelsen med kursiv er foretaget på baggrund af Handicaprådets og Sundheds- og Omsorgsforvaltningens høringssvar.

Sund kost kan fx tage udgangspunkt i de 8 kostråd fra Sundhedsstyrelsen, som er de officielle ernæringsanbefalinger til børn, unge og voksne i Danmark.  

Sund kost kan fx tage udgangspunkt i de 8 kostråd fra Sundhedsstyrelsen, som er de officielle ernæringsanbefalinger til børn, unge og voksne i Danmark. Det er vigtigt at have fokus på en bred variation i kosten, således at alle borgeres behov tilgodeses.

Side 5 under sund kost i sundhedspolitikken.

Tilføjelsen med kursiv er foretaget på baggrund af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens høringssvar.

Når man taler om kost, så handler det ikke kun om sund mad, det handler i lige så høj grad om at skabe nogle gode rammer for borgerne, så muligheden for den gode madoplevelse er til stede.

Når man taler om kost, så handler det ikke kun om sund mad, det handler i lige så høj grad om at skabe nogle gode rammer for borgerne, så muligheden for den gode madoplevelse er til stede. I den gode madoplevelse kan man eksempelvis have fokus på spiserum, borddækning, værtskab og stemning. Det har derudover stor betydning for madoplevelsen, at maden er indbydende, dufter godt og smager godt.

Ny inspirationsboks på side 5 i sundhedspolitikken.

Tilføjelsen med kursiv er foretaget på baggrund af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens høringssvar.

 

 

Københavns Kommune har tre sundhedshuse fordelt rundt i byen. Sundhedshusene rummer en række af kommunens tilbud på sundheds- og forebyggelsesområdet, hvor borgerne har mulighed for at få råd, vejledning eller behandling, der ligger uden for hospitalerne. De forskellige tilbud er fx sundhedssamtaler, hjælp til rygestop, motion og kostvejledning. I indretningen af sundhedshusene er der lagt vægt på, at der skal være ordentlige handicapforhold, som eks. handicapvenlige toiletter, brugervenlig skiltning mv., og medarbejderne er løbende opmærksomme på nye muligheder. For mere information se: http://www.kk.dk/Borger/Sundhed/
Sundhedshuse.aspx

Inspirationsboks på side 7 i sundhedspolitikken.

Ændringerne med kursiv er foretaget på baggrund af De Københavnske Ældreråds høringssvar.

For at understøtte kontakten til egen læge har man på nogle tilbud lavet en aftale med borgerens praktiserende læge om, at lægen kommer hjem til borgeren på tilbuddet efter behov. Det betyder, at borgere, som ellers sjældent ville komme til lægen, nu ses af egen læge ved behov og får mulighed for hurtigere at komme i behandling i tilfælde af sygdom.

For at understøtte kontakten til egen læge har man på nogle botilbud lavet aftale med borgerens praktiserende læge om, at lægen, hvis vedkommende vurderer, at det er muligt, kommer hjem til borgeren på tilbuddet. Det betyder, at nogle borgere, som ellers sjældent ville komme til lægen, nu tilses af lægen efter aftale, og borgeren har således mulighed for hurtigere at komme i behandling i tilfælde af sygdom.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Tiltrædes indstillingen, skal sundhedspolitikken på handicapområdet forelægges til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

I forbindelse med udmøntningen af politikken udarbejdes handleplaner, der vil fokusere på konkrete sundhedsindsatser for borgere med handicap på kommunens tilbud. Hvis der er initiativer i handleplanerne med behov for ekstra bevilling, vil de indgå som budgetforslag i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2014. 

Sundhedspolitikken varer til og med 2014. Politikken evalueres med henblik på eventuel forlængelse. 

  

 


Anette Laigaard                               /Gitte Bylov Larsen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at sundhedspolitik på handicapområdet (2012-2014) godkendes.

Socialudvalgets beslutning i mødet den 10. oktober 2012

Kontorchef Gitte Bylov Larsen overværer punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. november 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Til top