Mødedato: 06.09.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2017/18 - efter høring

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag om ændring af skoledistrikter efter, at forslagene har været i høring.

Tidligere beslutninger

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at den ny skole på Amager Strandvej nr. 3 tildeles et grunddistrikt bestående af rode 374, 373 og 371 fra Lergravsparkens Skole og rode 324 fra Sønderbro Skole,
  2. at Amager Fælled Skole afgiver rode 326 og 345 til Sønderbro Skole,
  3. at udvalget pålægger forvaltningen at den frem mod budget 2017 undersøger mulighederne for at bygge henholdsvis 1, 2 eller 3 skolespor i Ørestad - som udgangspunkt vest for metrolinjen og syd for Vejlands Allé.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.  

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 11.5.16 at sende forslag til skoledistriktsændringer og forslag til oprettelse af nyt distrikt til den nye skole på Amager Strandvej nr. 3. i høring. 

Løsning

Ved høringsfristens udløb er der indkommet svar fra de berørte skolebestyrelser samt fra lokaludvalg og boligforeninger. Der er endvidere kommet mere end 120 svar fra forældre og borgere i Ørestad vedrørende forslaget om ændring af distrikter mellem Ørestad Skole og Dyvekeskolen. Høringssvarene fremgår af bilag 1a og 1b samt resume af høringssvarene af bilag 2. Af bilag 3 fremgår kort og data, som også blev fremlagt på mødet den 11.5.16.   

Svarene til forslaget om ny skole og ændringer mellem Amager Fælled Skole, Sønderbro Skole og Lergravsparkens Skole er overvejende positive, mens der generelt er stor modstand mod forslaget om ændringer mellem Ørestad Skole og Dyvekeskolen.

Høringen har ikke medført ændringer af forvaltningens forslag.

Ny Skole på Nordøstamager

Skolebestyrelsen på Sønderbro Skole støtter forslaget, og Lergravsparkens Skole har ikke nogen bemærkninger imod forslaget. Begge skoler lægger vægt på hensynet til sikre skoleveje, og at børnene selv kan gå eller cykle til og fra skole. Lergravsparken opfordrer endvidere til at overveje, om en del af rode 374 skal bibeholdes til Lergravsparken. Dette område kan så evt. flyttes til den nye skole senere, hvis det viser sig nødvendigt. Endelig er der kommet et borgersvar, hvor det foreslås at udvide distriktet for den nye skole langs vandet længere mod syd.

Skolerne er ikke kommet med forslag til at ændre skolestrukturen eller lignende. Forvaltningen skal endvidere gøre opmærksom på, at såfremt der skal etableres en basis og overbygningsskolestruktur i området, bortfalder det her fremsatte forslag om at oprette et nyt distrikt til den nye skole, og der skal i stedet fremlægges et distriktsforslag til denne skolestruktur og de skoler, der skal være en del heraf.

Forvaltningen foreslår forslaget fastholdt, da det foreslåede distrikt bedst imødekommer hensynet til blandede skoledistrikter. Samtidig er det forvaltningens vurdering, at det er bedre at foretage ændringerne nu frem for at dele beslutningen op i flere dele. Det skaber en mere langtidsholdbar løsning, så særligt kommende beboere i distriktet har større sikkerhed for skoletilknytningen. Endelig kan forvaltningen oplyse, at skolevejene er forholdsvis korte og sikkerheden, som vurderes af Teknik og Miljøforvaltningen, ikke har givet anledning til nogen særlige bemærkninger.

Ændring mellem Amager Fælled Skole og Sønderbro Skole

Skolebestyrelsen på Sønderbro Skole og bestyrelsen på Amager Fælled Skole støtter forslaget. Forslaget anses for at være fornuftigt, balanceret, og at ramme rigtigt i forhold til pladsmangel på Amager Fælled Skole. Samtidigt rejses dog en bekymring for, hvordan situationen skal løses, når søgningen til Sønderbro Skole genoprettes i lokalområdet. Ligeledes lægges her vægt på sikre skoleveje.

En enkelt borger mener ikke, at forslaget skal gennemføres, idet vedkommende gerne vil forblive tilknyttet Amager Fælled Skole.

Amager Øst Lokaludvalg har ingen indvendinger imod forslagene, men fremhæver dog, at forslaget ikke løser pladsudfordringerne på Sønderbro Skole, når søgningen til denne skole genoprettes.

Forvaltningen bemærker, at udbygningerne i området dækker behovet de næstkommende 10 år. Herefter er der yderligere mulighed for at udbygge Sønderbro Skole med 1 spor, og på længere sigt også mulighed for at bygge en skole mere i området nord for Prags Boulevard. En udbygning af Sønderbro Skole forudsætter, at søgningen til skolen vokser (er i dag lige under 50 %) således, at skolen får taget hele sin bygningsmæssige kapacitet i brug. Når Lergravsparkens elever er flyttet tilbage til egen skole, får Sønderbro plads til 3 spor, og skolen har i dag 'kun' 2 spor med egne elever.

Ingen af skolerne er kommet med forslag til alternative løsninger, og forvaltningen fastholder forslaget. Ændringerne i skolevejen har ikke givet anledning til bemærkninger og forslaget giver en mere blandet elevsammensætning på skolerne.

Ørestad Skole og Dyvekeskolen

Ørestad Skole kan ikke støtte forslaget og foreslår i stedet at udbygge Ørestad Skole, Kalvebod Fælled Skole, eller at bygge en helt ny skole i området, så der er plads til alle. Dyvekeskolen anser ikke forslaget for at være optimalt, og Højdevangens Skole skriver, at skolen kommer til at dække over et meget stort område i overbygningen. Skolerne har ikke andre forslag til løsninger, bortset fra forslaget om at udbygge skolerne i Ørestad. Lokaludvalget Amager Vest har ikke yderligere synspunkter til forslaget.

Foruden disse svar er der kommet omkring 120 svar fra borgere og forældre i området, som alle vender sig imod forslaget. Hovedlinjerne i disse svar er, at borgerne har et stærkt tilknytningsforhold til lokalområdet, og at tilhørsforholdet til Ørestad Skole er et meget vigtigt element heri. Der lægges endvidere vægt på, at skolevejen til Dyvekeskolen er længere og opleves mere usikker. Endelig giver mange udtryk for en generel utilfredshed med forslaget og udtrykker på forskellig vis ærgrelse over, at vi nu er kommet i den situation, hvor der stilles forslag til ændringer af distrikterne. Der er generelt en opfattelse af, at behovet for pladser i Ørestad skal dækkes af skoler beliggende i Ørestad.

Som alternativ til distriktsændringerne foreslår mange borgere, at skolerne i Ørestad i stedet udvides, eller at de låner lokaler i nærområdet. En enkelt borger foreslår, at distriktet i stedet skæres således, at de nye boliger hører til Ørestad og Kalvebod Fælled, mens de andre boliger i området ikke gør.

Forvaltningen tager til efterretning, at skoler såvel som borgere i Ørestad foretrækker at udvide skolerne i Ørestad og evt. bygge en ny skole frem for at overføre en del af elevunderlaget fra Ørestad Skole til Dyvekeskolen.

Baggrunden for, at forvaltningen i stedet foreslår en ændring af distrikterne er, at det er muligt at løse kapacitetsudfordringerne ved en distriktsændring, og der er ikke plads nok på Ørestad Skole og Kalvebod Fælled Skole til at dække behovet. Skolerne var oprindeligt planlagt til kun at dække de nye boliger i Ørestad City og Syd, men da distriktet i 2007 også blev udvidet med boligerne beliggende mellem Kongelundsvej og Ørestads Boulevard, er det nu en naturlig konsekvens, at der skal føres områder tilbage til Dyvekeskolen igen. Forvaltningen forventer endvidere, at der indenfor en periode på 5 - 6 år skal fremlægges endnu et forslag til ændring af distrikterne, dog kun mellem Ørestadsskolen og Kalvebod Fælled Skole. Forslaget fremlægges når den sydlige del af Ørestad er mere udbygget og der opstår behov for at regulere grænsen mellem disse to skoler.

Et alternativ til distriktsændringen er at udbygge Ørestad eller Kalvebod Fælled Skole. Det er ikke muligt at udvide skolerne på deres eksisterende matrikler, men der kan udvides med filialer i nærheden under forudsætning af, at kommunen kan erhverve det nødvendige areal.

Vedtages den foreslåede distriktsændring, så tages kapaciteten på Dyvekeskolen i brug fuldt ud i overensstemmelse med gældende principper om at bruge skolernes kapacitet, før der bygges nyt. Forslaget om distriktsændringen er endvidere udformet indenfor de gældende principper om blandede skoledistrikter, sikre skoleveje og mindst mulige indgreb, som tidligere er vedtaget af Børne og Ungdomsudvalget. Principperne sikrer, at der kun foretages ændringer, når det er nødvendigt på grund af pladsmangel, og at ændringerne udformes hensigtsmæssigt i forhold til skoleveje og ønsket om blandet elevsammensætning.

Skæres distriktet på en anden måde end her foreslået, vil det medføre at elever i indskoling og mellemtrin får mere end 2,5 km til skole og at kommunen derfor skal finansiere udgifter til transport af børnene. Skolevejen og elevernes mulighed for selv at gå eller cykle til og fra skole, bliver således ikke bedre ved en anden deling af distrikterne. Der er ikke kommet bemærkninger til forslaget i forhold til vurderingen af sikre skoleveje, som foretages i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen. Ligeledes opnås ikke på samme måde en blanding af distrikterne, hvis de nye boliger i Ørestad forbliver tilknyttet Ørestadskolerne, men de "gamle" boliger øst for Ørestads Boulevard føres tilbage til Dyvekeskolen. Det skal understreges, at distriktsændringen ikke medfører, at børn, der allerede går på Ørestad Skole, eller deres søskende skal flyttes.

Forvaltningen foreslår derfor forslaget om distriktsændringen opretholdt.

Økonomi

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt forslaget vedtages, oprettes et nyt skoledistrikt til skolen på Amager Strandvej 3. Dette og de øvrige ændringer træder i kraft samme dag, de besluttes endeligt i borgerrepræsentationen og gælder således ved indskrivningen til skoleåret 2017/18.

 

Tobias Børner Stax                  /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at den ny skole på Amager Strandvej nr. 3 tildeles et grunddistrikt bestående af rode 374, 373 og 371 fra Lergravsparkens Skole og rode 324 fra Sønderbro Skole

2. at Amager Fælled Skole afgiver rode 326 og 345 til Sønderbro Skole

3. at Ørestad Skole afgiver nordlige del af rode 390 (området nord for Byparken/græsplænen) og nordlige del af rode 342 (området nord for Landehjælpvej) til Dyvekeskolen.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 17. august 2016

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte ingen.

2 medlemmer undlod at stemme: Ø.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Venstre stillede følgende ændringsforslag vedrørende indstillingens 3. at-punkt:

"At udvalget pålægger forvaltningen at den frem mod budget 2017 undersøger mulighederne for at bygge henholdsvis 1, 2 eller 3 skolespor i Ørestad - som udgangspunkt vest for metrolinjen og syd for Vejlands Allé".

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, hvorefter forvaltningens 3. at-punkt bortfaldt:

For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.

Imod stemte ingen.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi finder det ikke forsvarligt, at planlægge et nyt skoledistrikt med afsæt i et fremtidigt skolebyggeri på Amager Strandvej 3, fordi det endnu ikke er udredt, hvilke sikkerhedsafstande fra virksomheder på Prøvestenen, der er de rigtige for en kommende skole".

Beslutning

Dagsordenspunkt 22: Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2017/18 - efter høring (2016-0057813)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2016

Indstillingens blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top