Mødedato: 06.09.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Evaluering af snyd knap funktion på Københavns Kommunes hjemmeside

Københavns Kommunes kontrolindsats over for socialt snyd og herunder evaluering af den såkaldte ”snyd-knap funktion”. En forsøgsordning hvor borgere anonymt kan anmelde andre borgere, som de formoder snyder med sociale ydelser.

Problemstilling

Økonomiudvalget godkendte den 2. nov. 2010 (2011-113662) en forsøgsordning, der skal understøtte og styrke den tværgående kontolindsats i kommunen. For en periode på et halvt år (1.1.2011-1.7.2011) blev der etableret en såkaldt ”snyd-knap funktion” på kommunens hjemmeside. Forsøget handler om at give borgere mulighed for anonymt, at anmelde andre borgere, som de formoder snyder med sociale ydelser.

 

Det er første gang, at Københavns Kommune har et tværgående forsøg med en digital anmeldetjeneste for socialt snyd i stil med de ordninger, som andre kommuner og staten (SKAT) har etableret. Formålet med forsøgsordningen: 

1)      at styrke borgernes retsbevidsthed ved at synliggøre kommunens indsats overfor socialt snyd

2)      at gøre det nemt og anonymt at kontakte kommunen i de tilfælde, hvor borgere har en formodning om at andre borgere snyder med sociale ydelser

3)      at understøtte kommunens kanalstrategi, og målsætningen om én indgang til kommunen.

 

Der blev i forbindelse med etableringen af snyd knap funktionen ikke tilført ekstra ressourcer til Kontrolgruppen til håndtering af de digitale henvendelser.

Løsning

Resultatet af forsøgsordningen

I forsøgsperioden har Kontrolgruppen modtaget 298 borgeranmeldelser via den digitale anmeldelsestjeneste Det svarer til ca. 12 anmeldelser om ugen. Den digitale anmeldelsestjeneste har ikke kun synliggjort kommunens indsats over for borgerne. Det er Kontrolgruppens opfattelse, at den også har givet øget mailhenvendelser fra de andre forvaltninger, andre myndigheder og herunder også andre kommuner. Kontrolgruppen har i forsøgsperioden modtaget ca. 200 mailhenvendelser fra de andre forvaltninger og myndigheder. Disse mailhenvendelser mangler, at bliver visiteret og fordelte efter nedenstående kategorier og efterfølgende sagsbehandlet.

 

De borgere der har sendt en henvendelse via den digitale anmeldelsestjeneste, modtager automatisk en kvitteringsskrivelse i en mail. Deri står at Københavns Kommune har modtaget henvendelsen. Kontrolgruppen arkiverer samtlige henvendelser elektronisk.

De 298 borgeranmeldelser kan inddeles i de kategorier, som fremgår af nedenstående tabel opgjort den 27. juni 2011.

 

Kategori

Antal henvendelser

Sager vedr. bopælsregistrering til Kontrolgruppen

  57

Vedr. eksisterende sager i Kontrolgruppen

  23

Sager til andre forvaltninger og eksterne myndigheder

100

Henlagte sager

  61

Hastesager

    3

Ubehandlede borgerhenvendelser pr. 27. juni 2011

  54

I alt

298

 

Kontrolgruppen har indledningsvis foretaget en registrering og vurdering af samtlige henvendelser. Efterfølgende er den enkelte henvendelse enten blevet behandlet i Kontrolgruppen eller videresendt til sagsbehandling i fagforvaltningerne og andre myndigheder, som fx Politi og Skat. 

 

  • De 100 sager der er overdraget til andre forvaltninger eller myndigheder har Kontrolgruppen visiteret og undersøgt og efterfølgende oversendt. Opfølgning på disse sager ligger uden for Kontrolgruppens myndighed ved den nuværende organisering af kontrolarbejdet.
  • De 61 henvendelser som Kontrolgruppen kategoriserer som henlagte er karakteriseret ved, at informationen i henvendelsen er så mangelfuld, at det ikke er muligt, at identificere indholdet i henvendelser og/eller den person henvendelsen drejer sig om.
  • De 54 ubehandlede henvendelser forventes at blive behandlet af Kontrolgruppen inden 1.okt. 2011.

 

Kontrolgruppen har på baggrund af sager i 2010 estimeret værdien af sagerne i ovenstående tabel til 5,5 mio. kr. Den kommunale andel af denne værdi svarer til 1,83 mio. kr.

 

Socialforvaltningen, som oprindeligt har stillet 2 årsværk til rådighed i den tværgående indsats i Kontrolgruppen, har nedprioriteret indsatsen ved at trække det ene årsværk tilbage.

Konklusion

Forsøgsordningen har været en succes, og den har indfriet de opstillede mål. Hjemmesiden har vist sig at være en velegnet platform til formidling af kommunes indsatser på området og som indgang til kommunen, hvad enten målgruppen er myndighed eller borgere. Muligheden for at borgere kan sende en anonym henvendelse er et godt og nyttigt supplement til de andre metoder, som anvendes i indsatsen mod socialt snyd. Endvidere sikrer Kontrolgruppen, at de anonyme anmeldelser undersøges og registreres inden de overdrages til videre sagsbehandling enten i Kontrolgruppen eller i de andre forvaltninger eller myndigheder.

 

Forsøget har også vist, at der et potentiale for en styrkelse af organisationen:

 

·         Samling af kompetencer og ressourcer vil bl.a. ensartet registreringen af sager og rummer mulighed for effektivisering af arbejdsgange

·         Samarbejde med Intern Revision vil styrke det opfølgende arbejde

·         Én indgang til kommunen på dette område vil styrke samarbejdet med eksterne samarbejdspartner, som fx Skat, politi, den kommende myndighed Udbetaling Danmark hos ATP og andre kommuner.

 

Det er tiltag som både statens tværministerielle rapport om socialt snyd fra 2010 og temarevisionen fra 2009, der har fokus på kommunernes håndtering af socialt snyd, peger på. Begge steder rejes der kritik af kommunernes indsatser, herunder også Københavns Kommune. Der peges særligt på behovene for at styrke organisationen, koordinere indsatserne, effektivisere arbejdsprocesser, udvikle nye og anvende eksisterende it-systemer bedre og styrke samarbejde på tværs af myndighederne bl.a. på områder som sort arbejde og bandekriminalitet..

 

Det er derfor Kontrolgruppens anbefaling, at den tværgående organisation styrkes.

Videre proces

Københavns Borgerservice har udarbejdet et forslag om en øget tværgående indsats og organisering på området socialt snyd, som indgår ved budgetforhandlingerne 2012.

 

Claus Juhl                          

 

 

/Thomas Jakobsen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 6. september 2011

Indstillingen blev taget til efterretning.

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti tog forbehold for anvendelse af anonyme henvendelser.

Til top