Mødedato: 06.09.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til tillæg til lokalplan nr. 289 "Farmaceutisk Højskole"

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal vedtage offentliggørelse af forslag til tillæg til lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole”. Forslaget vil muliggøre opførelsen af en ca. 4.700 m2 stor tilbygning til Det Farmaceutiske Fakultet i Universitetsparken på Nørre Campus.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.                  at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole” (bilag 1)  vedtages med henblik på offentliggørelse i 2 
            måneder, samt

2.         at vedtage den foreslåede borgerdialogproces bestående af en hjemmeside med mulighed for at give høringssvar (Bliv Hørt) samt 
            annoncering i områdets lokalaviser (bilag 2). 



Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.   

Problemstilling

Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet ønsker at opføre en tilbygning til Det Farmaceutiske Fakultet i den nordlige del af Universitetsparken for at styrke fakultetets forsknings- og undervisningsaktiviteter. Byggeriet ”Pharma Science Center” beliggende Nørre Allé 69-71 får et omfang på ca. 4.700 m2 etageareal. Bygningen skal fungere som fakultetets nye forskningscentrum, hvor 100-120 forskere og 30-60 studerende forventes at få deres gang.

Teknik- og Miljøudvalget vedtog d. 21. marts 2011 en startredegørelse om udarbejdelse af et lokalplantillæg, der vil muliggøre projektet. Forvaltningen har herefter udarbejdet planforslaget.

Løsning

Området er i dag omfattet af lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole”. Lokalplantillægget er udarbejdet sådan, at der fastlægges en ny bebyggelsesprocent på 160 for hele området omfattet af lokalplan nr. 289, og der fastlægges nye bebyggelsesregulerende bestemmelser for underområde I, der omfatter det nye byggeri. Bebyggelse kan indenfor dette underområde I opføres i en højde på op til 24 m indenfor nærmere angivne byggefelter. Anvendelsen er fastlagt til offentlige formål, såsom universitet, forskning og lignende samt dertil hørende administration og fællesfunktioner. Det centrale atrium skal overvejende indrettes med udadvendte fællesfunktioner, såsom foyer, reception, kantine, møde- og udstillingsfaciliteter og lignende. Der fastlægges offentligt tilgængelige passager mellem Nørre Allé og grønningen i midten af området. Cykelparkering er fastlagt til 0,5 plads pr. studerende/ansat, hvoraf halvdelen skal være overdækket eller etableret i konstruktion. Vejadgang til området sker fra Nørre Allé som i dag.

Parkering er fastlagt til 1 plads pr. 250 m2 etageareal, der skal placeres på terræn, i konstruktion eller evt. andetsteds i kvarteret. Københavns Kommune har indledt et samarbejde med Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Universitet for at fastlægge en samlet parkeringsløsning for hele Universitetsparken. Parkeringsløsningen vil indgå i en aftale mellem Universitets- og Bygningsstyrelsen og Københavns Kommune, der forpligter Universitets- og Bygningsstyrelsen til at etablere de nødvendige parkeringspladser efter nærmere angivne retningslinier i aftalen. Aftalen vil foreligge i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplantillæg.

Det nye byggeri ønskes opført som en tilbygning til en eksisterende bygning koblet sammen af et atrium i glas. Der vil også blive forbindelse til en eksisterende bygning mod syd med en lukket gangforbindelse i 3. sals højde. Facaden bliver beklædt i kobber eller tombak (legering af kobber og zink) samt glas. Der vil være adgang til atriet fra Nørre Allé og grønningen i midten af området. Atriet skal fungere som et forskertorv og tænkes desuden anvendt til forskellige udadvendte aktiviteter, udstillinger m.v., der henvender sig både til studerende og besøgende. Omkring bygningen plantes grønt samt etableres adgangsarealer med en fast belægning og cykelparkering ved indgangene.

I Kommuneplan 2009 er området fastlagt som et område til institutioner og fritidsområder (O4-område) med en bebyggelsesprocent på maksimalt 130.

Lokalplantillægget vil blive udarbejdet i overensstemmelse med rammerne i Forslag til Kommuneplan 2011, hvor området i rammerne for lokalplanlægning vil blive fastlagt som et O3-område (institutioner og fritidsområder) med en stjernebemærkning om en maksimal bebyggelsesprocent på 160. Den endelige vedtagelse af lokalplantillægget kan således tidligst ske i forbindelse med den endelige vedtagelse af Kommuneplan 2011.

Området fastlægges som lavenergiområde, som byudviklingsområder er det i Kommuneplan 2009.

Tilgængelighedsvurdering er vedlagt som bilag 3. Det vurderes, at der ved nybyggeri kan sikres tilgængelighed for alle.

Som bilag 4 vedlægges vurderinger i relation til Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste og lov om miljøvurdering af planer og programmer. Planforslaget vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering i henhold til loven. Afgørelsen offentliggøres samtidig med planforslaget.

 

Høring

Der er foretaget en intern høring af relevante instanser herunder Nørrebro og Østerbro Lokaludvalg i forbindelse med udarbejdelse af planforslaget.

Østerbro Lokaludvalg finder, at det er et spændende projekt, og vurderer ikke, at bebyggelsen vil forårsage væsentlig gene i forhold til aftensol i Fælledparken.

Forvaltningen har hertil ingen bemærkninger.

Nørrebro Lokaludvalg ser positivt på Nørre Campus udvikling i bydelen. Lokaludvalget pointerer, at det er væsentligt, at Nørre Campus bliver integreret i bydelen f.eks. med transparens i byggeriet og tilgængelighed i området med mulighed for at cykle/gå gennem området og offentlig adgang i stueetagen m.v. Lokaludvalget ser også gerne formidling af aktiviteter ved udstillinger, videnskabsbutikker etc. og lægger vægt på en god kollektiv trafikbetjening, samt at der skabes harmoni i forhold til omgivelser og områdets øvrige projekter. Lokaludvalget påpeger, at de ikke er glade for, at bebyggelsesprocenten bliver hævet fra 130 til 160.

Forvaltningen kan hertil bemærke, at der er god adgang til kollektiv trafik med mange busruter på Nørre Allé og ca. 200 m til den kommende metrostation ved Vibenshus Runddel. En del af bygningen udføres med en åbenhed i facader med glas og stueetagen i atriet tænkes indrettet med bl.a. udstillingsaktiviteter.

Københavns Bymuseum finder det problematisk, at to af de bygninger, der i lokalplan nr. 289 er udpeget som del af en bevaringsværdig helhed, foreslås nedrevet. Der peges på, at bygningerne indgår i en helhed på lige fod med andre bygninger, og at en manglende vurdering i Save-registret ikke er argument for en nedrivning, da registret kun har optaget bygninger fra før 1940, og idet vurderingen i registret ikke skiller arkitektoniske og kulturhistoriske parametre ad.

Forvaltningen kan hertil bemærke, at de to ét-etages bygninger indgår i en bevaringsværdig helhed i lokalplan nr. 289, hvorefter de kun må ombygges eller ændres på en måde, der efter Magistratens (nu Teknik- og Miljøudvalgets) skøn sikrer, at helheden og enkeltbygningernes særlige arkitektoniske karakter ikke herved udviskes. Vurderingen af nedrivning af disse bygninger beror på en samlet vurdering, hvori indgår at disse bygninger, uanset en manglende registrering i Save-registret, ikke vurderes at rumme bevaringsværdige kvaliteter, der i sig selv kan begrunde en bevaring, samt at der med den nye bebyggelse og bearbejdningen af udearealerne sikres en god arkitektonisk helhed i området.

Økonomi

Lokalplanforslaget har ikke kommunaløkonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslaget sendes dette i offentlig høring i 2 måneder. Høringen forventes at forløbe i efteråret 2011. Efter høringen vil forvaltningen fremlægge en indstilling om endelig vedtagelse af lokalplantillægget. Endelig vedtagelse af lokalplantillægget forventes at ske primo 2012.

 

Hjalte Aaberg                                        Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 289 ”Farmaceutisk Højskole” (bilag 1)  vedtages med henblik på offentliggørelse i 2 
            måneder

2.         at vedtage den foreslåede borgerdialogproces bestående af en hjemmeside med mulighed for at give høringssvar (Bliv Hørt) samt 
            annoncering i områdets lokalaviser (bilag 2) 



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. august 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 6. september 2011

Indstillingen blev anbefalet.

 

Til top