Mødedato: 06.09.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Medlemskab af foreningen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) og af partnerkredsen for projektet CCC

Borgerrepræsentationen skal give mandat til indgåelse af kommunens medlemskab af foreningen Copenhagen Cleantech Cluster (foreningen CCC) samt kommunens indtrædelse i partnerkredsen for projektet Copenhagen Cleantech Cluster (projektet CCC).

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen får mandat til at melde kommunen ind i foreningen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC). Medlemskabet koster 0,25 mio. kr. årligt (2011 p/l), som afholdes med 50% fra Teknik- og Miljøforvaltningen og 50% fra Økonomiforvaltningen.
  2. at der findes dækning for udgifterne til medlemskab på hhv. Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, service, 6.48.66.1 Innovation og ny teknologi og på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.80.1 Fælles formål.  
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen får mandat til at indtræde i partnerskabskredsen for projektet CCC.
  4. at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,99 mio. kr. (2011 p/l) til Økonomiudvalget på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, service, 6.48.66.1 Innovation og ny teknologi. Midlerne dækker perioden 2011-13 og periodiseres, som det fremgår af økonomiafsnittet.
  5. at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 2,71 mio. kr. (2011 p/l) til Teknik- og Miljøudvalget på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.52.89.3, og at der frigives en anlægsbevilling på 2,71 mio. kr. på samme bevilling og funktion til projekterne Villa Watt og Brintpartnerskabet. Midlerne dækker perioden 2011-14 og periodiseres, som det fremgår af økonomiafsnittet.

Problemstilling

Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) er en klyngeorganisering oprettet i 2009 med en vision om at gøre København og Danmark til en af verdens førende klynger indenfor cleantech og grøn vækst. Initiativet er startet af en række universiteter, store virksomheder og organisationer, herunder DTU, DI, Novozymes, Dong Energy, Region Hovedstaden, Region Sjælland og Københavns Universitet. 

En vigtig del af Københavns Kommunes strategi for Grøn Vækst er at bidrage til udviklingen af ny grøn teknologi samt understøtte vækst og beskæftigelse inden for cleantech virksomhederne i regionen. Et centralt middel til at opnå dette er at etablere partnerskaber mellem Københavns Kommune, virksomheder og videninstitutioner. Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen ønsker derfor at etablere et tættere formelt samarbejde med CCC.

CCC er i institutionel sammenhæng både et EU projekt og en forening:
  • Projektet CCC er et EU-projekt finansieret af partnerne, Region Hovedstaden, Region Sjælland og EU. Projektet løber fem år, og midlerne er bevilliget til helt konkrete projekter, blandt andet test & demonstration, netværksdannelse og støtte til nystartede virksomheder. Partnerne får typisk medfinansiering fra projektet CCC til at udføre konkrete projekter.
  • Foreningen CCC er en medlemsforening for cleantech aktører på tværs af forskning, virksomheder og offentlige aktører. I modsætning til projektet CCC er foreningen ikke tidsbegrænset, og prioriteterne bestemmes løbende af bestyrelsen. Formålet med foreningen er overordnet at skabe vækst og jobs i eksisterende virksomheder, at få flere nye virksomheder til at opstå og at tiltrække mere udenlandsk talent, forskning og forretning.

Til driften af CCC er etableret et sekretariat, der har til opgave at administrere det samlede projekt samt at sikre synergi mellem de mange partneres projekter.

Københavns Kommune er blevet tilbudt at blive en del af partnerskabskredsen for projektet CCC. Kommunens eventuelle indtrædelse suppleres med en mulighed for medfinansiering af projekter for i alt 3,7 mio. kr. 

Derudover har formanden for foreningen CCC henvendt sig til Københavns Kommune med tilbud om medlemskab. Medlemskab koster 125.000 kr. i 2011 og 250.000 kr. om året fra 2012.

Borgerrepræsentationen bedes tage stilling til kommunens medlemskab af foreningen CCC samt kommunens indtrædelse í projektet CCC. Sidstnævnte kræver en udgifts- og indtægtsbevilling fra Borgerrepræsentationen på i alt 3,7 mio. i perioden 2011-2014.

Løsning

CCC har rettet henvendelse til Københavns Kommune om dels medlemskab af foreningen CCC, dels indtrædelse i partnerskabskredsen af projektet CCC.

Medlemskab af foreningen CCC
Formanden for foreningen CCC har rettet henvendelse til Københavns Kommune med tilbud om indtrædelse i foreningen. TMF og ØKF vurderer, at medlemskab er ønskeligt for København Kommune, fordi partnerskaber med private aktører og videninstitutioner er et vigtigt middel i kommunens grøn vækst strategi. Dette er samtidig et af hovedformålene med CCCs arbejde, og CCC har allerede opbygget et bredt samarbejdsnetværk både i og uden for Danmarks grænser.

Foreningen CCC er bevidst ikke politisk, og Københavns Kommunes repræsentation i foreningen vil derfor blive varetaget administrativt. Dette gælder også, hvis København senere ønsker at stille op til foreningens bestyrelse (se videre proces nedenfor).


Indtrædelse i projektet CCC
CCC har også rettet henvendelse til Københavns Kommune og fire andre organisationer med tilbud om at blive optaget i partnerkredsen for CCC og at medfinansiere en række af de nye partneres grøn vækst projekter. Henvendelsen til Københavns Kommune skyldes blandt andet, at CCC er særligt interesserede i at få en bydimension ind i deres arbejde.

 

Projektet CCC yder medfinansiering på 50 % på de indbudte projekter med en samlet frigjort pulje på 15 mill. kr. På den baggrund fremsendte ØKF og TMF ansøgning til CCC om optagelse samt forslag til samarbejdsprojekter.

 

Styregruppen i CCC har nu behandlet de indkomne ansøgninger og har meldt positivt tilbage om vores optagelse, hvilket medfører en medfinansiering på i alt 3,7 mill. kr. til tre projekter i ØKF og TMF i perioden 2011-2014. Styregruppens beslutning skal nu endelig godkendes af de Regionale Vækstfora efter sommerferien (se videre proces nedenfor).

 

Forvaltningerne vurderer, at Københavns deltagelse i partnerskabskredsen er en god platform til at fremme arbejdet med grøn vækst strategien. Kommunen havde allerede inden optagelsen i partnerkredsen et meget tæt samarbejde med CCC, hvilket vil blive yderligere styrket med indtrædelsen i partnerkredsen.

 

Om projekterne

Styregruppen for CCC vil gerne yde medfinansiering til tre konkrete projekter:

  1. Udstilling - København som Grøn Vækst Laboratorium I uge 41 sættes fokus på grøn vækst i København både fra kommunens og fra statens side. Der etableres en udstilling, der fremviser og demonstrerer en række af regionens bedste grønne løsninger - både i en egentlig udstilling, og hvor de faktisk er i brug. Med CCC midlerne forlænges udstillingen gennem det danske EU-formandskab i første halvår af 2012.
  2. Villa Watt IT-branchen har igangsat projektet, der skal vise omverdenen, hvad branchen kan inden for IT og klima ved at energirenovere en konkret bygning i København samt demonstration af IT/klima-løsninger.
  3. Regionalt brint- og brændselscellepartnerskab Der skal etableres et partnerskab med alle de centrale aktører inden for brint- og brændselscelleområdet. Partnerskabet skal sikre fremdrift og udvikling i KKs egen indsats og resultere i et antal fyrtårnsprojekter med parter, der ønsker at investere i brint. Disse projekter igangsættes i 2012.

Alle tre er eksisterende projekter, som allerede udføres og finansieres af kommunen inden for de af BR bevilligede rammer. CCCs medfinansiering på 50% afhænger imidlertid af, at der for de ekstra midler, som CCC tilfører, sker en kvalitativ forbedring af projekterne for et tilsvarende beløb. Som resultat øges projekternes samlede budget. Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller derfor både en udgifts- og en indtægtsbevilling til Borgerrepræsentationen.

Økonomi


Projektet CCC
Merudgifterne til de tre projekter som led i CCCs medfinansiering fordeles som følger

Udgifter (mio. kr)
2011 p/l 
Udvalg
 
 2011
 
 2012
 
 2013
 
 2014 
Styringsområde
 
Bevilling
 
Funktion
(2011
)
 Udstilling ØU  0,440  0,300  0,250   Service Service  6.48.66.1
 Villa Watt TMU  0,300  0,300     Rammebelagt anlæg Anlæg  0.52.89.3
 Brintpartnerskab TMU  0,585  0,925  0,350  0,200 Rammebelagt anlæg Anlæg  0.52.89.3
 I alt    1,325  1,525  0,600  0,200      

Midlerne fra CCCs medfinansiering er bagudbetalt, og indtægten forventes derfor udbetalt med en mindre forskydelse:

Indtægter (mio. kr.)
2011 p/l
  2011  2012   2013   2014 
Udstilling  0,365  0,275   0,275   0,075 
Villa Watt    0,050  0,500  0,050  
Brintpartnerskab  0,085  1,175  0,600  0,200 
I alt  0,500  1,950  0,925  0,275

Foreningen CCC
Medlemskab af foreningen CCC koster 125.000 kr. i 2011 og 250.000 per år fra 2012. Udgifterne til Kommunens eventuelle medlemskab dækkes inden for rammen med 50% fra TMF og 50% fra ØKF. Det indstilles, at udgifterne dækkes via:

Økonomiforvaltningen: Økonomisk Forvaltning, service, 6.48.66.1 Innovation og ny teknologi.  
Teknik- og Miljøforvaltningen: Ordinær drift, funktion, 0.52.80.1. Fælles formål. 

Videre proces

Foreningen CCC
Beslutter Borgerrepræsentationen at melde Københavns Kommune ind i foreningen CCC, tager Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen kontakt til CCC sekretariatet om beslutningen og betaler medlemsgebyret. Herefter er Københavns Kommune automatisk medlem af foreningen. 

Forvaltningerne vil i den kommende tid vurdere, hvorvidt det er i Københavns Kommunes interesse at stille op til bestyrelsen i foreningen CCC. Da foreningen er bevidst upolitisk, vil det i givet fald være administrerende direktør Claus Juhl, der formelt skal repræsentere kommunen i bestyrelsen.

Projektet CCC
Beslutter Borgerrepræsentationen at indgå i partnerskabskredsen for projektet CCC, skal Kommunens ansøgning og CCCs eventuelle medfinansiering af projekterne først behandles i de to regionale vækstfora som medfinansierer CCC-projektet. Herefter skal Erhvervs- og Byggestyrelsen (EBST) som administrator af EU's strukturfondsmidler i Danmark godkende projekterne. 

 

Region Hovedstaden behandler Københavns ansøgning politisk på et møde til september. Herefter vil Københavns Kommune skulle underskrive aftale om optagelse i partnerkredsen.



Claus Juhl                            Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen får mandat til at melde kommunen ind i foreningen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC). Medlemskabet koster 0,25 mio. kr. årligt (2011 p/l), som afholdes med 50% fra Teknik- og Miljøforvaltningen og 50% fra Økonomiforvaltningen.
  2. at der findes dækning for udgifterne til medlemskab på hhv. Økonomiudvalgets bevilling, Økonomisk Forvaltning, service, 6.48.66.1 Innovation og ny teknologi og på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.80.1 Fælles formål.  
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen får mandat til at indtræde i partnerskabskredsen for projektet CCC.
  4. at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 0,99 mio. kr. (2011 p/l) til Økonomiudvalget på Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, service, 6.48.66.1 Innovation og ny teknologi. Midlerne dækker perioden 2011-13 og periodiseres, som det fremgår af økonomiafsnittet.
  5. at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 2,71 mio. kr. (2011 p/l) til Teknik- og Miljøudvalget på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.52.89.3, og at der frigives en anlægsbevilling på 2,71 mio. kr. på samme bevilling og funktion til projekterne Villa Watt og Brintpartnerskabet. Midlerne dækker perioden 2011-14 og periodiseres, som det fremgår af økonomiafsnittet.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 22. august 2011

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 6. september 2011

 

Overborgmester Frank Jensen (A) fremsatte ændringsforslag om følgende ny formulering af 5. at-punkt.:

”at der gives en indtægts- og udgiftsbevilling på 2,66 mio. kr. (2011 p/l) til Teknik- og Miljøudvalget på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.52.89.3, og at der frigives en anlægsbevilling på 2,66 mio. kr. på samme bevilling og funktion til projekterne Villa Watt og Brintpartnerskabet. Midlerne dækker perioden 2011-14 og periodiseres, som det fremgår af økonomiafsnittet.”

Indstillingen blev anbefalet med det stillede ændringsforslag.

Til top