Mødedato: 06.09.2005, kl. 15:00

Det direkte valg til Integrationsrådet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Det direkte valg til Integrationsrådet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 6. september 2005

 

 


J.nr. ØU 359/2005

 

19. Det direkte valg til Integrationsrådet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller over for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

at direkte valg til Integrationsrådet i Københavns Kommune afholdes som beskrevet i sagsbeskrivelsen. Herunder:

 

at der foretages stemmeafgivelse til det direkte valg den 7. marts 2006 i Københavns Kommunes 16 kulturhuse jf. bilag 2 Model A.

at, det skal være muligt at afgive sin stemme elektronisk via Internet og telefon samt at brevstemme ca. en måned forud for valgdagen.

at, grønlændere over 18 år med fast bopæl i Københavns Kommune kan afgive deres stemme ved Integrationsrådsvalget

at, at grønlændere over 18 år med fast bopæl i Københavns Kommune kan opstille som valgbare kandidater til Integrationsrådet på listen: Blandet liste.

at, der indgås skriftlige aftaler med både interne og eksterne leverandører om levering af materiel og service/mandskab til Integrationsrådsvalget.

at, der afsættes i alt 3,5 mio. kr. til en informationskampagne og til selve afholdelsen af direkte valg til Integrationsrådet, jf. Økonomiafsnit i indstillingen. De 3 mio. kr. finansieres fra konto 6.51.3: pulje til uforudsete udgifter mv., på bevillingen fælles anlægspuljer under Økonomiudvalget.

 

at, de 500.000 kr. til Informationskampagne i forbindelse med Integrationsrådsvalget anvendes til at igangsætte informationskampagnen i oktober 2005. De 500.000 kr. finansieres fra funktion 6.51.1 Sekretariat og forvaltninger på bevillingsområdet Administration, jf. økonomiafsnit i sagsfremstillingen. De 500.000 kr. er placeret i den fælles overførelsespulje under Økonomiudvalget, jf. FAU den 17. august 2005 371/05.

 

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2005

Indstillingen blev tiltrådt.

Dansk Folkeparti ønskede at videreføre protokolbemærkning fra behandling af indstillingen om Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 17. september 2003 og i Borgerrepræsentationen den 2. oktober 2003:

"Dansk Folkeparti tager forbehold for indstillingen, da vi generelt mener, at Integrationsrådet skal nedlægges. De store summer af penge som skatteborgerne i København betaler til dette område kunne bruges meget bedre på det hårdt tiltrængte socialområde."

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæringer:

 

"Økonomiudvalget forudsætter, at Borgerrepræsentationen i forbindelse med udmøntningen af den fælles overførelsespulje under Økonomiudvalget, jf. FAU 371/05, bevilger 500.000 kr. til forslagets gennemførelse.

 

Økonomiudvalget præciserer endvidere, at de 500.000 kr., under forudsætning af Borgerrepræsentationens udmøntning af midlerne, overføres til bevillingsområdet Administration, funktion 6.51.1 Sekretariat og forvaltninger, hvorfra udgiften afholdes.

 

Herudover har Økonomiudvalget ingen bemærkninger til indstillingen."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. september 2005

Anbefalet med bemærkning om at de 3 mio. kr. skal overføres fra funktion 6.51.3 (puljen til uforudsete udgifter) til funktion 6.51.1 (sekretariater og forvaltninger).

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Sagsbeskrivelsen gennemgår seks del-komponenter der tilsammen udgør "Københavner-modellen" for afholdelse af det direkte valg til Integrationrådet den 7. marts 2006.

 

Modellen operer med en bred definition af stemmeberettigede, således at alle personer med anden etnisk baggrund end dansk, over 18 år og  med fast bopæl i kommunen, får mulighed for at afgive deres stemme til Integrationsrådsvalget. Det skønnes af Kommune Data, at der vil være ca. 70.000 stemmeberettigede personer i kommunen ved Integrationsrådsvalget.

 

Definitionen af opstillingsberettigede/valgbare kandidater følger definitionen af stemmeberettigede.

 

Efter forslag fra Det rådgivende integrationsudvalg indstilles det, at det bliver muligt for grønlændere over 18 år og med fast bopæl i kommunen både at afgive deres stemme og opstille som kandidater på listen: Blandet liste til Integrationsrådsvalget.

 

Der er tre mulige modeller for afvikling af Integrationsrådsvalget. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at det bliver muligt at stemme på byens 16 Kulturhuse, jf. Bilag 2 model A .

 

Alternativt kan stemmeafgivelsen foretages på byens 15 Lokalcentre, jf. bilag 2 model A eller udelukkende på Rådhuset, jf. bilag 2 model B.

Alle tre optioner er mulige i henhold til sikkerhed ved stemmeafgivelsen.

 

Det indstilles endvidere, at det bliver mu ligt at afgive sin stemme elektronisk via Internet og telefon samt at brevstemme ca. en måned forud for Integrationsrådsvalget.

 

I forhold til antal og sammensætning af det fremtidige Integrationsråd, så opereres der med fem regionale lister, hvoraf en er en samlet liste med betegnelsen Blandet liste. Pladserne i det fremtidige råd fordeles ud fra en afvejning af antal borgere i kommunen, som de respektive lister potentielt repræsenterer over for stemmeandel hos den enkelte kandidat.

 

I redegørelsen indgår et afsnit om ressourceforbrug og bemanding ved afviklingen af valget. I den forbindelse indstilles det, at der snarest indgås skriftlig aftale med både de eksterne og interne leverandører om levering af service/bemanding og materiel  til Integrationsrådsvalget.

 

Slutteligt gennemgår redegørelsen den planlagte Informationskampagne op til valget, som igangsættes i oktober 2005. Kampagnen skal skabe synlighed om Integrationsrådets virke, om Integrationsrådsvalget og om integration i Københavns Kommune.


 

Til top