Mødedato: 06.09.2005, kl. 15:00

Københavns Kommunes evt. klage over Miljøstyrelsens afgørelse i vandprissagen (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Københavns Kommunes evt. klage over Miljøstyrelsens afgørelse i vandprissagen (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 6. september 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 329/2005

 

 

20.                Københavns Kommunes evt. klage over Miljøstyrelsens afgørelse i vandprissagen (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

at Miljøstyrelsens afgørelse i vandprissagen ikke ankes.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 8. august 2005

Tiltrådt.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"at indstillingen fra Miljø- og Forsyningsudvalget ændres til at Miljøstyrelsens afgørelse ankes.

Anken gennemføres for at sikre at kommunen har udnyttet alle muligheder for at få sit tilgodehavende, førend dette eventuel afskrives."

Økonomiforvaltningens begrundelse for at opretholde anken er uddybet i vedlagte notat.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. august 2005

Drøftet og udsat.

 

 

 

 

RESUME

Københavns Kommune har i fællesskab med de 19 aftagerkommuner indbragt en gensidig uenighed vedr. fastlæggelse af prisen for Københavns Energis leverancer af vand til disse kommuner til Miljøstyrelsen. Miljøstyrelsen har med brev af 26. maj 2005 fremsendt sin endelige afgørelse med en klagefrist på 4 uger. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at det ikke er formålstjenligt at indklage Miljøstyrelsens afgørelse til miljøministeren.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune har den 26. maj 2005 modtaget Miljøstyrelsens afgørelse i sagen om fastsættelse af prisen for vand mellem Københavns kommune og 19 aftagerkommuner. Styrelsens afgørelse svarer til det udkast til afgørelse, som styrelsen tidligere har fremsendt og som udvalget fik til orientering den 28. februar 2005.

Miljøstyrelsen har i sin afgørelse overordnet udtalt at

·        Der i vandprisen kan indregnes lejebetaling for arealer, der ejes af Københavns Kommune i det omfang disse stilles til rådighed for forsyningsvirksomheden. Lejen kan beregnes på baggrund af den seneste offentlige vurdering.

·        Der ikke i vandprisen kan indkalkuleres en forrentning af en fri egenkapital.

·        Styrelsen ikke finder at spørgsmålet om dispositionsretten til egenkapitalen er relevant for den konkrete sag.

Afgørelsen medfører, at KK ikke kan indregne forrentning i vandpriserne af den kapital, som København har bundet i anlæggene, men vi kan anvende seneste offentlige vurdering som grundlag for lejebetalingen for de arealer, der lejes, men ikke ejes af forsyningsvirksomheden.

KK/KE har med brev af 21. juni 2005 kortfattet meddelt Miljøministeren, at KK/KE vil klage over afgørelsen, og at man vender tilbage med nærmere detaljer herom. Dette brev tjente alene et formelt formål, dels fordi der skulle klages indenfor en 4 ugers frist, dels fordi det er en forudsætning for en evt. genoptagelse af Landsretssagen, at alle klagemuligheder er udtømte.

Uenigheden om fastsættelse af vandprisen førte til, at Københavns Kommune i 1996 anlagde sag mod Herlev Kommune. Landsretten har pt. sat sagen i bero. Sagen kan genoptages, evt. med et ændret indhold, hvis en anke til Miljøministeren over Miljøstyrelsens afgørelse ikke giver et tilfredsstillende resultat for Københavns Kommune.

En eventuel detaljeret klage vil forholde sig til såvel dispositionsretten til egenkapitalen som forrentning af egenkapitalen, med udgangspunkt i parallelitet til el- og varmeområderne.

I brevet til Miljøministeren er anført, at udformningen af en eventuel klage afventer den politiske behandling i Københavns Kommunes instanser. Miljøministeren har med brev af 8. juli 2005 svaret, at en uddybning af klagen fra Københavns Kommune skal fremsendes senest 1. oktober 2005.

På baggrund af Miljøstyrelsens afgørelse drøftede Miljøborgmester Winnie Berndtson situationen med lederen af politikergruppen for de 19 aftagerkommuner, Borgmester Kjeld Hansen, Herlev Kommune, dels sagens seneste udvikling, dels fremadrettede perspektiver.

I lyset af mulighederne for et positivt fremadrettet samarbejde er det Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at det ikke tjener noget formål at anke sagen. Begrundelsen for dette er:

-         Sagen har allerede stået på i over 10 år, og til dato har Københavns Kommune intet vundet ved at føre denne sag

-         i fællesskab med Vandsamarbejdet blev vi enige om at sende sagen til Miljøstyrelsen for at opnå en afgørelse, hvilket bevirker at det kommer til at fremstå utroværdigt, hvis vi så efterfølgende alligevel anker sagen

-         den grundlæggende diskussion om hvem der ejer kapitalen – ligesom vedrørende el – får vi under alle omstændigheder, når regeringens udspil til regulering forventeligt kommer til efteråret.

 

Konsekvenser for borgerne

Hvis det besluttes at undlade at anke sagen, fremrykkes det tidspunkt, hvor tilgodehavendet hos omegnskommunerne må afskrives som tab. Det vurderes, at denne afskrivning (som ligeledes ville skulle foretages, hvis sagens udfald på et senere tidspunkt måtte gå kommunen imod), vil indebære en forhøjelse af udlægskontoen med op mod 300 mio. kr., som i henhold til hvile-i-sig-selv-princippet skal opkræves hos de københavnske forbrugere over tid. Et beløb af denne størrelsesorden kunne f.eks. opkræves ved en forhøjelse af prisen på vand med ca. 1 kr. pr. m3 i 10 år.

 

ØKONOMI

Ved at undlade at anke afgørelsen vil Københavns Kommune kunne opnå refusion af den moms, der er betalt i forbindelse med opkrævningerne hos omegnskommunerne. Resten af tilgodehavendet hos omegnskommunerne vil skulle afskrives som tab, hvilket indebærer en forhøjelse af udlægskontoen med ca. 300 mio. kr. Der vurderes dog at være mulighed for, at en fornyet beregning af mellemværendet mellem KE og omegnskommunerne på baggrund af principperne i Miljøstyrelsens afgørelse vil kunne føre til, at beløbet reduceres med op til en fjerdedel, forudsat at de genberegnede tilgodehavender kan inddrives hos omegnskommunerne. I bilag 1 er indsat et notat om den kommende refusionssag og den delvise gældskonvertering ud fra at vise rettidig omhu om at være på forkant med en eventuel ny regulering på vand

 

MILJØVURDERING

Forslaget medfører ingen ændringer for miljøet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

En anke af Miljøstyrelsens afgørelse kan, særligt på kort sigt, påvirke Københavns Kommunes samarbejdsrelationer  til omegnskommunerne.

 

HØRING

Miljøstyrelsens afgørelser har været fremsendt i høring hos de berørte parter.

Miljø- og Forsyningsudvalget drøftede Miljøstyrelsens foreløbige afgørelse i Vandprissagen (marts 2005), og et orienteringsnotat om Miljøstyrelsens endelige afgørelse blev lagt i udvalgets mapper til mødet den 6. juni 2005.

 

BILAG

Bilag 1. Notat vedr sikring af Københavns Kommunes værdier i vandforsynings- og afløbsselskaberne

 

 

 

Peter Elsman

/Henrik Dissing

 

 

Til top