Arbejdsplan for tilvejebringelse af forslag til bydelsplan for Valby (Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling)
Arbejdsplan for tilvejebringelse af forslag til bydelsplan for Valby (Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 6. maj 2003
J.nr. ØU 130/2003
3. Arbejdsplan for tilvejebringelse af forslag til bydelsplan for Valby (Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller til Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling
at anbefale Økonomiudvalget at tiltræde vedlagte forslag til arbejdsplan, som danner udgangspunkt for tilvejebringelse af forslag til bydelsplan for Valby
Udvalget for Demokrati- og Serviceudviklings beslutning i mødet den 28. april 2003
Indstillingen blev godkendt.
RESUME
Borgerrepræsentationen nedsatte den 6. december 2001 (BR 629/01) et lokaludvalg i Valby i perioden 1. januar 2002 til 31. december 2005. Det fastsattes bl.a., at Lokaludvalget i samarbejde med Økonomiforvaltningen skulle udarbejde et forslag til bydelsplan for Valby som en del af Kommuneplan 2005. Nærværende forslag til arbejdsplan for tilvejebringelsen af bydelsplanen er udarbejdet i samarbejde med Valby Lokaludvalg og Bygge- og Teknikforvaltningen.
Formålet med udarbejdelsen af en bydelsplan er at formulere visioner og handlingsorienterede planer for omdannelse og udvikling af konkrete fysiske områder med byomdannelsespotentiale, herunder belysning af de økonomiske konsekvenser. Det er endvidere målet, at projektet skal pege på metoder til udvikling af samarbejdet mellem bydele og kommunen om den fysiske planlægning samt foreslå en model for den fremtidige bydelsplanlægning i København.
Som baggrund for arbejdet med bydelsplanen foretages en række analyser af bydelens forhold. Selve forslaget til bydelsplan for Valby tænkes at indeholde debatoplæg for en række konkrete områder med byomdannelsespotentiale (fokuspunkter), herunder bl.a. udviklingsmål, visioner, omdannelsesstrategier og økonomiske beregninger. Dermed dækker Bydelsplanen ikke nødvendigvis alle m2 i bydelen, men vil fokusere på områder, hvor investorer/det offentlige viser interesse for at indgå i nye projekter.
Projektet skal evalueres, og på den baggrund foreslås et sæt retningslinier for det fremtidige samarbejde mellem Københavns Kommune og bydelene om fysisk planlægning på bydelsniveau.
Projektet baseres på et tværgående samarbejde mellem Valby Lokaludvalg, lokale interessenter, investorer og forvaltningerne i Københavns Kommune. Der etableres en projektorganisation, hvor Økonomiforvaltningen har formandskabet.
Borgerinddragelse og dialog vil spille en stor rolle i projektet, idet en lang række kendte og nye værktøjer vil blive anvendt og videreudviklet.
Forslag til Bydelsplan
for Valby udarbejdes indenfor rammerne af det vedtagne budget for udarbejdelse
af Kommuneplan 2005.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 6. december 2001 (BR 629/01) en indstilling fra Økonomiu dvalget om at nedsætte et lokaludvalg i Valby efter bestemmelserne i den kommunale styrelseslov § 65d. Valby Lokaludvalg blev nedsat for perioden 1. januar 2002 til 31. december 2005, med udgangspunkt i et forslag fra Valby Bydelsråd.
Valby Lokaludvalgs kompetencer
Borgerrepræsentationen delegerede på mødet den 6. december 2001 en række kompetencer til Valby Lokaludvalg, bl.a. tildeltes udvalget høringsret i relevante sager, og forskellige puljemidler blev udlagt. Desuden vedtog Borgerrepræsentationen følgende vedrørende bydelsplanlægning:
· Som en del af Københavns Kommuneplan 2005 skal Økonomiudvalget i tæt samarbejde med Lokaludvalget for Valby udarbejde et forslag til bydelsplan for Valby. Forslaget til bydelsplan tilvejebringes på grundlag af en arbejdsplan, der fastlægger plantemaer, overordnede mål for udviklingen, en strategi for dialog og borgerinddragelse samt procesforløbet og herunder Lokaludvalgets medvirken. Arbejdsplanen fastlægges af Økonomiudvalget efter udtalelse fra Lokaludvalget. Økonomiforvaltningen pålægges ansvaret for det praktiske arbejde med at tilvejebringe forslag til arbejdsplan og bydelsplan samt for sekretariatsbetjeningen af Lokaludvalget i forbindelse med dette arbejde.
Ved varetagelsen af sine opgaver skal Valby Lokaludvalg:
· Være bindeled og sikre dialog mellem bydelens borgere og Borgerrepræsentationen/de faste udvalg i alle spørgsmål, der har særlig betydning for bydelen.
· Forberede møder og høringer – i samarbejde med den kommunale forvaltning – mellem borgere og Borgerrepræsentationen/de faste udvalg, særligt i sager om lokal- og bydelsplaner.
· Sikre dialog med bydelenes borgere inden høringssvar m.v. afgives til Borgerrepræsentationen/ de faste udvalg.
· Medvirke til at sikre sammenhæng og koordinering i bydelsrettede aktiviteter.
Valby Lokaludvalg betjenes administrativt af Økonomiforvaltningen.
Arbejdsplan for Bydelsplan for Valby
Økonomiforvaltningen har samarbejdet med Valby Lokaludvalg og Bygge- og Teknikforvaltningen om et forslag til arbejdsplan for tilvejebringelsen af forslag til Bydelsplan for Valby. Parterne har afholdt adskillige møder og har derigennem opbygget en fælles forståelse af, hvad Valby Bydelsplan bør indeholde, og hvordan den bedst kan udarbejdes. Dermed er parterne enige om at fremlægge vedlagte dokument (bilag 1) som forslag til arbejdsplan for tilvejebringelse af Bydelsplan for Valby til Økonomiudvalgets godkendelse.
I overensstemmelse med kommissoriet for Valby Lokaludvalg fastlægger arbejdsplanen plantemaer, en strategi for dialog og borgerinddragelse, en beskrivelse af procesforløbet - herunder Lokaludvalgets medvirken samt overordnede mål for udviklingen.
Nedenfor refereres arbejdsplanens hovedpunkter:
Formål
Udarbejdelsen af et forslag til bydelsplan for Valby har flere formål:
· At formulere visioner og handlingsorienterede planer og strategier for omdannelse og udvikling af konkrete fysiske områder med byomdannelsespotentiale, herunder belysning af de økonomiske konsekvenser.
· At pege på mulige metoder til at udvikle samarbejdet mellem bydele og Kommunen om den fysiske planlægning på bydelsniveau, som et led i udviklingen af nærdemokratiet i Københavns Kommune.
· At udvikle en model for den fremtidige planlægning på bydelsniveau. Resultatet af projektet vil blive evalueret med henblik på at træffe beslutning om den fremtidige model for bydelsplanlægning i København.
Bydelsplanen for Valby ventes endeligt vedtaget i Borgerrepræsentationen i forbindelse med Kommuneplan 2005.
Plantemaer
Udgangspunktet for indholdet af planen er følgende fælles opfattelse af, hvad en bydelsplan skal være:
· en borgerplan, der udarbejdes indenfor rammerne af bydelens kvaliteter og styrker, som de formuleres af borgerne, samt deres ønsker til styrkelse af disse,
· en interessentplan, der fokuserer på de mange aktører i/udenfor bydelen, der har eller vil få indflydelse på bydelens udvikling og deres inddragelse i processen,
· en plan, der peger på potentialer og fokuspunkter, samt temaer, der kræver handling nu eller i den nære fremtid,
· en plan, der ser på bydelen i sammenhæng med storbyen København,
·
en proces, der fokuserer på nærdemokrati, dialog
og borgerinddragelse.
Mere konkret tænkes forslaget til bydelsplan for Valby at
koncentrere sig om udvalgte områder med byomdannelsespotentiale (fokuspunkter).
Temaerne for de enkelte fokuspunkter ventes at være:
1. Planforudsætninger og mål
2. Analyser og kortlægning af kvaliteter og omdannelsespotentialer
3. Visioner og idéer for den fysiske udvikling
4. Visioner og idéer for eventuelle relevante temaer
5. Strategi for arealernes omdannelse
Eksempler på mulige fokuspunkter er Ny Ellebjerg Stationsområde, Ellebjerg Station, Valby Idrætspark og Toftegårds Plads. Endvidere inddrages igangværende projekter som Eksempelprojektet og F.L. Smidth-grunden i bydelsplanlægningen.
Bydelsplanen for Valby dækker ikke nødvendigvis alle m2 i bydelen, idet samarbejdet mellem Valby Lokaludvalg og Kommunen vil fokusere på områder i bydelen, hvor investorer/det offentlige viser interesse for at indgå i nye projekter. Et vigtigt resultat af projektet bliver at beskrive aktuelle fokuspunkter, vurdere økonomi samt udarbejde en handlingsplan for disse områders omdannelse.
Strategi for dialog og borgerinddragelse
Udviklingen af et forslag til bydelsplan skal tage udgangspunkt i bydelen, som den opleves af borgerne. Derfor vil borgerinddragelse og dialog spille en stor rolle i projektet.
Den løbende borgerinddragelsesproces vil tage udgangspunkt i en række redskaber, bl.a. etablering af et bydelsnetværk med mailfora, mødefora og udvalg, information via Valby bladet og Internet, inspiration via f.eks. møderækker med fagfolk, deltagende interessenter, interviews af et repræsentativt udsnit af beboerne samt fremtidsværksted.
Det lokale afsæt skal sikre, at der tegnes et billede af de kvaliteter, som lokalbefolkningen lægger vægt på i hverdagen og i lokalområdet, og af deres ønsker til forbedringer i den fremtidige udvikling af Valby.
Det lokale afsæt vil bygge på en udvidet registrering og beskrivelse af bydelen. Beskrivelsen vil bl.a. inddrage de offentlige udgifter og investeringer i Valby for at give et billede af serviceniveauet og omdannelsespotentialet på kort og lang sigt.
Erfaringerne fra Kvarterløftindsatsen og udviklingen af lokale trafikplaner i udvalgte dele af København viser, at der er et rum for lokale ønsker til forbedringer af nærområdet, der ikke nødvendigvis er i konflikt med den overordnede udvikling af København. Gennem dette projekt skal der udvikles en model for, hvordan Kommunen og de lokale aktører kan samarbejde om udviklingen af det lokale rum i fremtiden.
Den samlede afrapportering får karakter af hæfter/foldere om Valby, som er egnede til at formidle i bydelen ved uddeling og udstillinger og til at lægge på Valby Lokaludvalgs hjemmeside.
Procesforløb, organisation og
Lokaludvalgets medvirken.
Projektet skal baseres på et tværgående samarbejde mellem Valby Lokaludvalg, lokale interessenter, investorer og forvaltningerne i Københavns Kommune.
Der etableres en projektorganisation, hvor Økonomiforvaltningen har formandskabet. "Valby-plan-gruppen" får, gennem nedsættelse af emnerelaterede projektgrupper, ansvaret for udarbejdelse af:
·
En række
baggrundsanalyser:
· Historisk beskrivelse af Valby
· Fysisk/funktionel/økonomisk registrering af Valby
· Interessentanalyse
· Kriterier for evaluering af borgerdeltagelse, planproces m.v.
·
Detaljeret arbejds-
og tidsplan for det videre forløb
· Hjemmeside for bydelsplanlægningen
· Forslag til overordnede mål for udviklingen i Valby
· Debatoplæg og handlingsplan for udvalgte fokuspunkter i Valby
· Forslag til bydelsplan for Valby - afrapportering af projektet
· Udpegning af metoder til udvikling af samarbejdet mellem bydelene og Kommunen om bydelsplanlægningen som led i udviklingen af nærdemokratiet i Københavns Kommune.
· Forslag til model for det fremtidige samarbejde mellem de lokale aktører og Kommunen om den fysiske planlægning på bydelsniveau
Med bydelsplanlægningens fokus på dialog samt lokale og fysiske forhold er det oplagt, at bydelsplanlægningen kommer til at indgå i Københavns Kommunes Agenda 21 strategi. Den er under udarbejdelse og vil blive en overordnet strategi for miljøarbejdet i kommunen, som skal sætte vedtagne planer og nye idéer ind i en ny sammenhæng. I det videre arbejde skal det derfor vurderes, hvordan bydelsplanen for Valby kan kobles til kommunens samlede Agenda 21 arbejde.
I overensstemmelse med Lokaludvalgets kommissorium, er det i særlig grad Lokaludvalget opgave at være bindeled til bydelen og derved medvirke til at sikre dialogen med borgerne og andre lokale interessenter, bl.a. gennem afholdelse af borgermøder og udstillinger samt via medieomtale og internet.
Overordnede mål for udviklingen
Indholdet af bydelsplanen for Valby vil i høj grad være et resultat af den proces, der tilrettelægges af Københavns Kommune og Valby Lokaludvalg i fællesskab, og hvor borgere og interessenter inddrages. Diskussionen af de overordnede mål for Valbys udvikling er et centralt emne i hele denne proces, og fastsættelsen af disse vil således være åbent for diskussion frem mod den politiske behandling i 2005. Formuleringen af de overordnede mål for udviklingen vil dermed indgå i projektorganisationens arbejde.
ØKONOMI
Forslag til
Bydelsplan for Valby udarbejdes indenfor rammerne af det vedtagne budget for
udarbejdelse af Kommuneplan 2005.
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling d. 28/4-2003
Udtalelse fra Valby Lokaludvalg er vedlagt i bilag 2, jf. kommissoriet for Valby Lokaludvalg (BR 629/01)
BILAG
1. "Bydelsplan for Valby" – Arbejdsplan, af 8. april 2003, v. Økonomiforvaltningens 8. kontor inkl. bilag (organisationsplan).
2. Udtalelse fra Valby Lokaludvalg
Erik Jacobsen
/Paul Sax Møller