Mødedato: 06.05.2003, kl. 15:00

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 6. maj 2003

 

 

 

J.nr.                    ØU 136/2003

 

 

10.                       Etablering af ny skole og nedlæggelse af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at      der etableres en ny skole på Vesterbro til afløsning af Alsgades Skole og Ny

Carlsberg Vejens Skole 

 

at         forslag herom sendes til høring i skolebestyrelserne samt i offentlig høring i

             perioden 26. maj 2003 – 29. august 2003

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2003

Per Bregengaard stillede forslag om, at det indgår i høringen, at en eventuel ny skoles grunddistrikt udgøres af de nuværende Ny Carlsberg Vejens Skoles og Alsgades Skoles grunddistrikter.

 

Udvalget godkendte dette.

 

Forvaltningens 2 at´er blev sat til afstemning samlet. Forslaget blev vedtaget med 9 stemmer for og 1 stemme imod. For stemte A, B, F, V og Ø. Imod stemte C.

 

 

 

For

Imod

Undlod

Jesper Christensen, A

X

 

 

Jakob Hougaard, A

X

 

 

Anna Saakwa, A

X

 

 

Tanwir Ahmad, B

X

 

 

Majbritt Mamsen, C

 

 

X

 

Bjarne Fey, F

X

 

 

Trine Schaltz, F

X

 

 

Louise Frevert, O

 

 

 

Pia Allerslev, V

X

 

 

Heidi Wang, V

X

 

 

Per Bregengaard, Ø

X

 

 

 

 

Udvalget godkendte desuden, at nedenstående politiske aftale mellem A, B, F, V og Ø om ny skole til afløsning af Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole angående skoleårene 04/05, 05/06 og 06/07 indgår i høringen. Aftalen tager udgangspunkt i forvaltningens notat af 28. marts 2003:

 

" 1) De sparede midler til grundtildelinger til drift (160.000,- kr.) og lærerressourcer/vikarer (255.000,- kr.). I alt 415.000,- kr. - (fast beløb i alle tre år) anvendes til integration af skolekulturerne i form af

  a) pædagogiske kurser m.m. til personalet,

  b) til forløb og arrangementer på tværs af de eksisterende klasser (f.eks. alle      7.klasserne tager på fælles lejrskole, deltager i emneuge m.v.),

  c) særlige forældre- og familiearrangementer

2) Antallet af lærerposter – bortset fra grundtildelingerne, jf. ovenfor – beregnes som om Ny Carlsberg Vejens Skole og Alsgades Skole  fortsat havde eksisteret for de normalklassers vedkommende, som er dannet i skoleåret 03/04. Dvs. at besparelser i lærerposter som følge af normalklassesammenlægninger kun udmøntes, hvis de ville være sket inden for de eksisterende skoler. I overensstemmelse med forvaltningens skitse til teamdannelse omkring de enkelte klassetrin udmeldes antallet af lærerlektioner til disse. Der lægges vægt på, at de eksisterende klasse- og kammeratskabsgrupper kan tilgodeses i den nye struktur, og at disse bliver udgangspunktet for integration af skolekulturerne.

3) Besparelser på diverse funktioner (500.000,- kr.), TAP (300.000,- kr.) og ledelse (200.000,- kr.) – i alt 1,0 mio. kr. x 3 år = 3,0 mio. kr. udgør en samlet pulje, som ikke er bundet til forbrug i det enkelte år.

Puljen disponeres således:

 a) 1 mio. kr. til ekstraordinære indkøb af undervisningsmidler, inventar, indvendig  vedligeholdelse ("frie midler")

 b) 2 mio. kr. som bidrag til finansiering af udvidelse af pædagogisk servicecenter, arbejdsområder/lokaler for team, jf. forvaltningens notat. Restbeløbet = ca. 2,5 mio. kr. finansieres af U&U's anlægsbudget i 2004

 c) Såfremt der i U&U's budget for 2004 afsættes en legepladspulje i lighed med 2002 og 2003 reserveres et beløb på 2 mio.kr. til forbedringer og evt. udvidelse af skolens friarealer således, at de udgør et samlet hele, jf. forvaltningens notat.

 

Ændringer i aftalen kræver enighed.

 

Aftalen er betinget af, at skolebestyrelserne på Alsgades Skole og på Ny Carlsberg Vejens Skole afgiver et positivt høringssvar i spørgsmålet om skolernes nedlæggelse med henblik på at oprette en ny skole. Såfremt den ene eller begge skolebestyrelser ikke afgiver et positivt høringssvar, står parterne frit i spørgsmålet. Det gælder også i spørgsmålet om at nedlægge de to skoler og oprette en ny på ringere vilkår end angivet i aftalen."

 

Endelig vedtog udvalget, at udvalget gerne indgår i en dialog med skolerne om de aftalte vilkår og visionerne for udviklingen af den nye skole.

 

Majbritt Mamsen (C) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Jeg ønsker ikke at stemme for en sammenlægning af de to skoler, da tiden ikke er moden til dette. Jeg ønsker ikke at spille hasard med nogle børn ved at forcere en sammenlægning uden at have forsøgt et samarbejde mellem de to skoler først. Jeg ønsker i stedet for, at man beder de to skoler om at samarbejde i en årrække, at resultatet evalueres, og at der herefter tages stilling til en eventuel sammenlægning."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at anlægsudgifterne i 2004 på i alt 2,5 mio. kr. kan afholdes inden for rammerne af det budget for 2004, som Borgerrepræsentationen beslutter for Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Der henvises til vedlagte notat"

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremlægger i denne sag indstilling om at etablere en ny skole på Vesterbro til afløsning af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole. Dette indebærer, at de to skoler nedlægges, og at der oprettes en ny skole.

 

Der er tale om to relativt små skoler, hvor der er mulighed for en mere hensigtsmæssig klassedannelse, herunder mulighed for klassesammenlægninger. Det bør dog tilstræbes at bevare trygheden omkring den enkelte klasse ved at tilgodese kontinuiteten i børnegruppen.

 

Ved at lade hele eller dele af provenuet ved en nedlæggelse af de to skoler blive på den nye skole for en periode, ville der være lejlighed til at afprøve ny ledelsesstruktur og nye samarbejds- og undervisningsformer.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

 
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er blevet bedt om at overveje, om man burde foretage en sammenlægning af Ny Carlsberg Vejens skole og Alsgades Skole, som ligger i samme bygningskompleks.

 

Begge skoler er relativt små skoler, idet Alsgades Skole er en et-spors skole fra 1. klasse og til og med 9. klasse og et stort 10. klassesmiljø, mens Ny Carlsberg Vejens Skole er en to-spors skole. Herudover er der en del små klasser med ned til 12 elever pr. klasse. Sådanne klasser vurderes sjældent at tilbyde en tilstrækkelig kammeratskabsmæssig og faglig udfordring for elever i teenage-alderen.

 

Hertil kommer, at det er vanskeligt for lærerne på små skoler at opnå den faglige specialisering og etablering af de faglige netværk, som er muligt på store skoler. I den store skole vil der endvidere være bedre muligheder for et bredt udbud af valgfag på de ældste klassetrin.

 

De to skolers kultur er meget forskellig, blandt andet som følge af, at de har forskelligt grundddistrikt med forskellig befolkningssammensætning. Andelen af to-sprogselever er således ca. 20 % på Ny Carlsberg Vejens Skole, mens den er ca. 80 % på Alsgades Skole.

 

Som følge af drøftelserne om den samlede fremtidige struktur på Vesterbro har forvaltningen i udredningsarbejdet overvejet mulighederne for etablering af en overbygningsskole i det samlede bygningskompleks. Denne overvejelse er ikke relevant, da der alene rent fysisk ikke vil være plads til både en basisskole og en samlet overbygningsskole for hele Vesterbro i bygningskomplekset. Hvis tanken om en overbygningsskole realiseres i bygningskomplekset, vil der mangle basisskolekapacitet på Ydre Vesterbro.

 

Ved en nedlæggelse af de to skoler og genoprettelse af en ny skole er der mulighed for en mere hensigtsmæssig klassedannelse, herunder mulighed for klassesammenlægninger. Efter forvaltningens vurdering bør det dog tilstræbes at bevare trygheden omkring de n enkelte klasse ved at tilgodese kontinuiteten i børnegruppen. Der er i stedet behov og mulighed for at afprøve nye arbejds- og samarbejdsformer i den københavnske folkeskole. Ved at lade hele eller dele af provenuet (afhængig af de konkrete politiske beslutninger) ved en nedlæggelse af de to skoler blive på den nye samlede skole for en periode ville der være lejlighed til at afprøve ny ledelsesstruktur og nye  samarbejds- og undervisningsformer.  

 

Ledelsesstrukturen kunne være en model med skoleleder, administrativ leder og 4 afdelingsledere, som var opdelt efter skoleforløbets faser: indskoling, mellemtrin og udskolingen. Indskolingslederen kunne tillige være KKFO-leder, og den ene afdelingsleder kunne være leder af det pædagogiske center. 

 

Ledelsesmodellen skulle suppleres med lærernes teamdannelse i selvstyrende team, der  som konsekvens kunne indebære, at klasseopdelingen ophæves periodevis, og at de tildelte ressourcer medgår til  skiftende holddannelser på klassetrinet eller i afdelingen.

 

Ledelsesstrukturen og teamdannelsen skulle i givet fald afspejle sig i byggeri og indretning, således at der ikke nødvendigvis indrettes et stort samlet lærerværelse, men at det eksisterende og nyrenoverede lærerværelse på Ny Carlsberg Vejens Skole suppleres med decentrale lærerarbejdspladser for de enkelte team.

 

Herved ville man skabe en ny og spændende skole, som vil være attraktiv for såvel lærere som elever, og der vil blive skabt miljøer for elever, som både er fagligt og kammeratskabsmæssigt udfordrende.

 

Den ny skole vil have en så anderledes profil end de to gamle skoler, at det vil være oplagt at ansætte ny ledelse og at bede lærerne tilkendegive, om de ønsker ansættelse på den nye skole.  De lærere, der ikke ønsker dette, vil sammen med eventuelt overtallige lærere og de nuværende ledelser blive tilbudt genplacering i andre af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens uddannelsessteder forud for andre placeringer eller forflyttelser.

 

 

Økonomi

 

Det årlige provenu ved en sammenlægning er ca. 2,2 mio. kr. ved de i notatet anførte forudsætninger. Udgiften til udvidelse af pædagogisk servicecenter og indretning af lærerarbejdspladser vurderes til ca. 4,5 mio. kr. 

 

 

Miljøvurdering

 

Ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Fremgangsmåden i forbindelse med skolenedlæggelser fremgår af bekendtgørelse nr. 615 af 19. juli 1993, som er udstedt i medfør af  folkeskolelovens § 24, stk. 3.

 

Beslutning om at nedlægge en eller flere skoler indebærer, at der udover høring af skolebestyrelserne også afholdes en offentlig høring med en frist på mindst 8 uger.

 

Den offentlige høring sker ved, at forslaget offentliggøres i lokale dagblade eller ugeaviser, der har almindelig udbredelse i kommunen.

 

Forud for høringen skal forslaget have været behandlet i såvel Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Denne procedure gentages efter høringen.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

  • Redegørelse af 28. marts 2003 om etablering af en ny skole til afløsning af Alsgades Skole og Ny Carlsberg Vejens Skole

 

 

                                                          Peter Rasmussen

                                                                                                                    Jørn Larsen

 


Til top