Mødedato: 06.05.2003, kl. 15:00

Meddelelse til Told og Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. september 2003 og bemyndigelse til Overborgmesteren til indgåelse af endelig kontrakt

Meddelelse til Told og Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. september 2003 og bemyndigelse til Overborgmesteren til indgåelse af endelig kontrakt

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 6. maj 2003

 

 

 

J.nr.                    ØU 140/2003

 

 

1.                          Meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. september 2003 og bemyndigelse til Overborgmesteren til indgåelse af endelig kontrakt

 

 

INDSTILLING

Det indstilles til Økonomiudvalget, at det indstilles til Borgerrepræsentationen:

·         at fremsende meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. september 2003 på de vilkår, som Told&Skat har opstillet i brev af 26. februar 2003 og

·         at bemyndige Overborgmesteren til at indgå endelig aftale med Told&Skat (Skatteministeriet) om sekretariatsbetjeningen under forudsætning af, at der ikke er væsentlige ændringer i de endelige kontraktsvilkår i forhold til de vilkår, som fremgår af Told&Skats brev af 26. februar 2003.

 

 

RESUME

Københavns Kommunes Skatteankenævnssekretariat i Skatte- og Registerforvaltningen betjener i dag Københavns Kommunes Skatteankenævn.

Folketinget har vedtaget lov nr. 267 af 12. april 2003 (lovforslag 131), hvor ansvaret for sekretariatsbetjeningen af skatteankenævnene overgår til staten fra 1. september 2003 (ifølge det oprindelige lovforslag var tidspunktet 1. juli 2003). Kommunerne kan dog efter nærmere retningslinier aftale med Told&Skat (Skatteministeriet) at løse opgaven på kontrakt.

Økonomiudvalget besluttede i mødet den 4. marts 2003 (J. nr. ØU 49/2003) at fremsende meddelelse til Told&Skat om, at kommunen ønskede at indgå kontrakt om løsning af opgaven under den forudsætning, at opgavevaretagelsen som minimum skal være udgiftsneutral for Københavns Kommune.

De nærmere kontraktsvilkår blev udsendt til kommunerne ved brev af 26. februar 2003 (modtaget i Skatte- og Registerforvaltningen den 3. marts 2003).

 Københavns Kommune skal nu senest den 15. maj 2003 meddele Told&Skat (Skatteministeriet), om Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. september 2003 på de vilkår, der fremgår af brev af 26. februar 2003, herunder for det forholdsmæssige vederlag, der ydes for opgaven. Alternativt vil sekretariatsopgaven for Københavns Kommunes Skatteankenævn overgå til Told&Skat pr. 1. september 2003. Told&Skat har telefonisk meddelt, at man vil indstille til ministeren, at Københavns Kommune kan indgå kontrakt, når blot Borgerrepræsentationen har truffet beslutning derom på mødet den 22. maj 2003, og meddelelse derom sendes umiddelbart derefter.

De økonomiske konsekvenser af, at kommunen indgår kontrakt med Told&Skat på de nævnte vilkår er behæftet med en vis usikkerhed, men det antages,  at de samlede udgifter inkl. overheadomkostninger mv. (husleje, edb-udgifter mv.) kan afholdes indenfor det vederlag, der tilbydes fra Told&Skat. Hvis kommunen vælger ikke at indgå kontrakt med Told&Skat om sekretariatsopgaven, vil det nuværende sekretariat skulle nedlægges og de pågældende medarbejdere flyttes til andre ledige stillinger eller evt. opsiges.

Skatteankenævnets formandskab har udtalt, at man gerne så, at kommunen indgik kontrakt, så samarbejdet med det nuværende sekretariat kunne fortsætte.

Det indstilles til Økonomiudvalget, at det indstilles til Borgerrepræsentationen:

·         at fremsende meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. september 2003 , og

·         at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå endelig aftale med Told&Skat derom på de nævnte vilkår.

 

SAGSBESKRIVELSE

Den vedtagne lov nr. 267 (Lovforslag 131), hvor ansvaret for sekretariatsbetjeningen af skatteankenævnene overgår til staten – nu fra 1. september 2003 (ifølge det oprindelige lovforslag var tidspunktet 1. juli 2003) - blev vedtaget den 12. april 2003. Kommunerne kan dog efter nærmere retningslinier aftale med Skatteministeriet at løse opgaven på kontrakt.

Københavns Kommunes skatteankenævn og skatteankenævnssekretariat

I Københavns Kommune er skatteankenævnet opdelt i 5 udvalg, der årligt behandler ca. 1.000 sager svarende til 200 sager pr. udvalg.

Af lovforslagets bemærkninger fremgår det, at regeringen gerne ser, at skatteankenævnene landet over får en sådan størrelse, at de i gennemsnit behandler omkring 200 klager (skatteansættelser) hver, eller dækker et geografisk område med omkring 100.000 indbyggere.

Københavns Kommune opfylder således allerede i dag regeringens mål om antal klager pr. nævn. Det alternative krav om, at hvert nævn skal dække omkring 100.000 indb. er ligeledes opfyldt, da kommunen har ca. 500.000 indb.

Københavns Kommune har et samlet skatteankenævnssekretariat med 18 medarbejdere, der betjener skatteankenævnet. Sekretariatet er i dag organisatorisk placeret i Skatte- og Registerforvaltningen under Økonomiforvaltningen.

Økonomiudvalget besluttede i mødet den 4. marts 2003 (J. nr. ØU 49/2003) at fremsende meddelelse til Told&Skat om, at kommunen ønskede at indgå kontrakt om løsning af opgaven under den forudsætning, at opgavevaretagelsen som minimum skal være udgiftsneutral for Københavns Kommune. Skatte- og Registerforvaltningen fremsendte på baggrund heraf brev af 24. marts 2003 med udskrift af Økonomiudvalgets beslutningsprotokol. Told&Skat kvitterede for modtagelsen deraf ved brev af 11. april 2003, hvori man bemærkede, at det var en forudsætning for at kunne indgå kontrakt, at der inden 15. maj 2003 var givet et ubetinget tilsagn baseret på de vilkår og det vederlag, der var meddelt i brev af 26. februar 2003.

Ved telefonsamtale har Told&Skat accepteret at indstille til ministeren, at kontrakten kan indgås, såfremt Borgerrepræsentationen tiltræder denne indstilling i mødet den 22. maj 2002 og dette meddeles Told&Skat umiddelbart derefter.

Aftalevilkårene i henhold til udkastet

De nærmere kontraktsvilkår blev udsendt til kommunerne ved brev af 26. februar 2003 (modtaget i Skatte- og Registerforvaltningen den 3. marts 2003).

Udkastet til aftale indeholder dels krav om, at sekretariatspersonalet organisatorisk klart er adskilt fra den kommunale skatteforvaltning og dels, at der anvendes de nødvendige ressourcer og udpeges en leder, der er ansvarlig for et fagligt miljø og kvaliteten i arbejdet. Der stilles særlige krav til sagsbehandlingstiden i sekretariatet.

Vederlaget for opgaven er for 2003 opgjort til et halvårligt beløb på  4.242.024 kr., svarende til 8.484.048 kr. for et helt år.  Da kontraktstidspunktet er udskudt fra 1. juli til 1. september 2003 forventes vederlaget for 2003 nedsat forholdsmæssigt, dvs. til 2.828.016 kr.

Vederlaget for 2004 og efterfølgende år vil dels blive reguleret efter ændringer i nettoprisindekset og dels i forhold til antal afsagte kendelser i forhold til resten af landet, dog således at reguleringen af vederlaget på grund af fordelingen af antal kendelser i hele landet maksimalt kan medføre en ændring af det hidtidige honorar på 5% i op- eller nedadgående retning.

Aftalen indgås for 4 år men kan kræves genforhandlet ved væsentlige ændringer i lovgivning, antallet af skatteankenævn eller andre forhold. Aftalen kan opsiges af kommunen, hvis der sker væsentlige ændringer i forudsætningerne efter aftalens indgåelse, og disse ændringer ikke kan tilskrives kommunen.

Honorarindtægt og skøn over kommunens udgifter

Skatte- og Registerforvaltningens lønudgifter for 2002 til sekretariatsmedarbejderne inkl. feriegodtgørelse, ATP og andre arbejdsgiverbetalte ydelser – herunder pensionsbidrag for overenskomstansatte medarbejdere – udgjorde ca. 6 mio. kr. Hertil kommer husleje-, edb- og andre administrative udgifter, der forholdsmæssigt er opgjort til ca. 2,6 mio. kr. Der knytter sig en vis usikkerhed til opgørelsen af overheadudgifterne, herunder huslejeudgiften, der er beregnet som en forholdsmæssig del af den samlede "husleje" inkl. andel i vagttjeneste, vedligeholdelse, rengøring og marketenderidrift osv. i Skatte- og Registerforvaltningens lokaler. Der er ikke medtaget en anslået hensættelse til tjenestemandspensioner.

Det forventes, at der er mulighed for en tilpasning af opgaveløsningen til det omhandlede honorar således, at kommunen får dækket sine udgifter til sekretariatsbetjeningen af det tilbudte honorar. Det indgår her, at sekretariatet i dag løser visse opgaver for skatteforvaltningen, som ikke henhører under det egentlige sekretariatsarbejde fra 1. september 2003 (fx behandling af ansøgninger om henstand med skattebetaling under klagesagen, indberetninger til slutsystemerne ved ændrede skatteansættelser mv.).

Kravet om organisatorisk adskillelse mellem den kommunale skattemyndighed og sekretariatet medfører, at skatteankenævnssekretariatet organisatorisk og eventuelt fysisk skal udskilles fra Skatte- og Registerforvaltningen. Såfremt Københavns Kommune vælger at indgå kontrakt med Told&Skat, vil sekretariatet blive placeret som en kontraktstyret enhed i Økonomiforvaltningen. Det ledelsesmæssige ansvar for skatteankenævnssekretariatet vil hermed blive flyttet fra Skatte- og Registerforvaltningens direktion til Økonomiforvaltningens direktion.

De nuværende medarbejdere i skatteankenævnssekretariatet overføres til den ny kontraktenhed under Økonomiforvaltningen. Det vurderes derfor, at den skattefaglige ekspertise kan fastholdes. Skatte- og Registerforvaltningen har hidtil udvekslet medarbejdere mellem skatteankenævnssekretariatet og den øvrige skatteforvaltning for at kunne tilbyde medarbejderne faglige udfordringer, uddannelse, udvikling, seniorpolitik m.v. Det vil fortsat kunne lade sige gøre. I henhold til skattestyrelsesloven er dette under forudsætning af, at medarbejdere der flytter til Skatteankenævnssekretariatet ikke beskæftiger sig med samme sager de behandlede i Skatte- og Registerforvaltningen.

Sammenholdes kontraktsummen med de beregnede faktiske udgifter, forventes det at være udgiftsneutralt for Kommunen om skatteankenævnet flyttes til Økonomiforvaltningen eller til Told&Skat. Dette med udgangspunkt i muligheden for opgavetilpasning. I forbindelse med den eventuelle fysiske flytning af Skatteankenævnssekretariatet vil der i sagens natur være engangsudgifter forbundet hermed. Størrelsen af disse udgifter er afhængig af den endeligt valgte løsning til placering der p.t. undersøges.  Det forudsættes at eventuelle etablerings- og flytteomkostninger afholde s inden for Økonomiforvaltningens ramme.

 

Betjening af borgerne

I lovforslaget lægges der op til, at ændringen af sekretariatsopgaven ikke skal betyde ringere borgerservice end i dag. Det vurderes derfor ikke at få konsekvenser for betjeningen af borgerne, at sekretariatsbetjeningen overføres til Told&Skat eller Økonomiforvaltningen.

Betjening af skatteankenævnsmedlemmerne

I Københavns Kommune har skatteankenævnene hidtil holdt deres møder hos skatteankenævnssekretariatet i Skatte- og Registerforvaltningen i Nyropsgade 7 (tæt på Vesterport station). Hvis Skatteankenævnssekretariatet overføres til Økonomiforvaltningen som kontraktenhed vil møderne formodentlig kunne blive afholdt på Rådhuset. Hvis opgaven overføres til Told&Skat, vil møderne formodentlig blive afholdt et centralt sted i kommunen. Hvis Told&Skat overtager sekretariatsbetjeningen, og anvender de samme ressourcer som Københavns Kommune har gjort, vurderes der ikke at blive konsekvenser for betjeningen af Skatteankenævnsmedlemmerne.

Indstilling

Det indstilles til Økonomiudvalget, at det indstilles til Borgerrepræsentationen:

·         at fremsende meddelelse til Told&Skat (Skatteministeriet) om, at Københavns Kommune ønsker at udføre sekretariatsbetjening af Københavns Kommunes skatteankenævn fra 1. september 2003 , og

·         at Overborgmesteren bemyndiges til at indgå endelig aftale med Told&Skat derom på de nævnte vilkår.

 

ØKONOMI

I lovforslaget er der på landsplan forudsat en besparelse ved at reducere antallet af skatteankenævnssekretariater til 16 og reducere antallet af skatteankenævn fra 224 til 50. Københavns Kommunes skatteankenævn og skatteankenævnssekretariat har allerede den i lovforslaget ønskede størrelse, hvorfor det ikke er muligt at opnå de forventede besvarelser for Københavns Kommune.

De Økonomiske konsekvenser ved flytningen af opgaven fra Kommunerne til staten (DUT-sagen) forventes først at blive afklaret i forbindelse med kommuneforhandlingerne ultimo maj/primo juni måned. De økonomiske konsekvenser af DUT-sagen har ingen indflydelse på valget mellem flytningen af skatteankenævnssekretariatet til Told&Skat eller Økonomiforvaltningen.

De økonomiske konsekvenser af flytningen af skatteankenævnssekretariatet til Told&Skat eller Økonomiforvaltningen forventes at være neutrale. Det forudsættes at eventuelle etablerings- og flytteomkostninger afholdes inden for Økonomiforvaltningens ramme.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Der er ikke andre konsekvenser.

 

HØRING

De faglige organisationer for medarbejderne i skatteankenævnssekretariatet er blevet kontaktet, og sagen er og vil fortsat blive drøftet i ASU og HSU.

 

BILAG

  1. Skrivelse af 5. februar 2003 fra Told&Skat
  2. Skrivelse af 26. februar 2003 fra Told&Skat
  3. Skrivelse af 26. marts 2003 fra Told&Skat
  4. Skrivelse af 11. april 2003 fra Told&Skat

 

 

Erik Jacobsen/

 

Bjarne Winge

 


Til top