Mødedato: 06.03.2007, kl. 15:15

Politireformen valg af stedfortræder til Kredsrådet ændring af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt

Politireformen valg af stedfortræder til Kredsrådet ændring af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 6. marts 2007

 

 

 

J.nr.             ØU 85/2007

 

 

1.                   Politireformen valg af stedfortræder til Kredsrådet ændring af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt

 

 

 

Som led i politireformen, der trådte i kraft den 1. januar 2007, er i hver af de 12 nye politikredse oprettet et kredsråd vedrørende politiets virksomhed. Kredsrådet består af politidirektøren og borgmestrene (i Københavns Kommune overborgmesteren) i de kommuner, der ligger inden for den enkelte politikreds. Borgerrepræsentationen skal vælge en stedfortræder for overborgmesteren blandt Borgerrepræsentationens medlemmer. De tidligere lokalnævn er samtidig ophørt og dermed tillige den særlige ordning i styrelsesvedtægtens § 22, stk. 4, hvorefter borgmesteren for Kultur- og Fritidsudvalget var medlem af lokalnævnet i stedet for overborgmesteren.

 

Beslutning

Overborgmesteren indstiller,

at Økonomiudvalget efter forud indhentet høringssvar fra Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at opgaven vedrørende politiet i § 15, stk.2, i Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune flyttes fra Kultur- og Fritidsudvalgets område til Økonomiudvalgets område ved, at denne opgave udgår af § 15, stk. 2, og tilføjes som ny opgave i § 12, stk. 6.

at bestemmelsen i § 22, stk. 4, i Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune om, at formanden for Kultur- og Fritidsudvalget er medlem af lokalnævnet for politiets virksomhed i stedet for overborgmesteren ophæves som konsekvens af ophævelsen af lokalnævnet, og

at Borgerrepræsentationens beslutning vedrørende punkt 1 og 2 overgår til 2. behandling, jf. den kommunale styrelseslov § 2, stk. 2, med henblik på ikrafttræden den 1. maj 2007

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen vælger en stedfortræder til kredsrådet blandt Borgerrepræsentationens medlemmer, jf. retsplejelovens § 111, stk. 5.

 

Problemstilling

 

Kredsråd

Som led i den nye politikredsreform, hvor de tidligere 54 politikredse pr. 1. januar 2007 er blevet sammenlagt til 12, er i hver af de 12 politikredse oprettet et kredsråd vedrørende politiets virksomhed, jf. § 111 i retsplejeloven.

 

Kredsrådet består af politidirektøren og borgmestrene (i Københavns Kommune overborgmesteren) i de kommuner, der ligger inden for den enkelte politikreds. I kommuner med magistratsstyre eller en styreform med delt adm. ledelse, herunder Københavns Kommune har kommunalbestyrelsen mulighed for i kommunens styrelsesvedtægt at bestemme, at et magistratsmedlem henholdsvis en udvalgsformand (borgmester) skal være medlem af rådet i stedet for borgmesteren (overborgmesteren), jf. § 111, stk. 4.

 

Borgerrepræsentationen skal vælge en stedfortræder til kredsrådet blandt Borgerrepræsentationens medlemmer, jf. § 111, stk. 5.

 

Politidirektøren er formand for kredsrådet. Rådet vælger selv sin næstformand.

 

Kredsrådets opgaver er nærmere beskrevet i retsplejelovens § 112. Herefter skal kredsrådet drøfte politiets virksomhed og organisation, kriminalitetsudviklingen og samarbejdet mellem politiet og lokalsamfundet, herunder en lokal samarbejdsplan. Rådet kan afgive udtalelse vedrørende politiets almindelige organisation og tilrettelæggelsen af politiets virksomhed. Endelig kan kredsrådet henstille, at politiet for en begrænset periode særligt skal lægge vægt på løsning af bestemte opgaver med hensyn til opretholdelse af sikkerhed, fred og orden. Der holdes mindst 4 årlige møder.

Politidirektøren udarbejder hvert år en plan for samarbejdet mellem politiet og kommunerne, andre offentlige myndigheder, interesseorganisationer, foreninger m.v. i politikredsen. Samarbejdsplanen offentliggøres af politidirektøren efter forudgående drøftelse i kredsrådet.

Udover kredsrådene forudsættes også etableret mere lokalt forankrede fora - lokalråd - mellem politiet og de enkelte kommuner, hvor mere lokalt orienterede spørgsmål kan drøftes. Der er ikke fastsat nærmere bestemmelser om sammensætningen af de nye lokalråd, der er fora på embedsmandsniveau, bestående af repræsentanter for politiet, kommunen og det øvrige lokalsamfund. I Københavns Kommune vil det meget velfungerende SSP –samarbejde fungere som lokalråd.

 

Lokalnævn

Med politikredsreformen er de tidligere 54 lokalnævn for politiets virksomhed nedlagt. Lokalnævnet bestod i København ifølge retsplejeloven af politidirektøren, 2 medlemmer valgt af og blandt politipersonalet i politikredsen, overborgmesteren samt 4 medlemmer valgt af og blandt Borgerrepræsentationens øvrige medlemmer. Borgerrepræsentationen havde mulighed for i styrelsesvedtægten at bestemme, at en udvalgsformand (borgmester) var medlem i stedet for overborgmesteren. Denne mulighed var udnyttet ved bestemmelsen i § 22, stk. 4, i Københavns Kommunes Styrelsesvedtægt, hvorefter formanden for Kultur- og Fritidsudvalget var medlem af lokalnævnet i stedet for overborgmesteren.

 

Politiklagenævn

Med virkning fra 1. januar 2007 er Bekendtgørelsen om politiklagenævn (BEK nr. 1042 af 15.12.1995) ændret. Efter ændringen har Borgerrepræsentationen ikke længere indstillingsret til medlemmer af politiklagenævnet. Amternes, Københavns og Frederiksbergs indstillingsret er overtaget af KL, jf. bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om politiklagenævn, § 4, stk. 1 (BEK nr. 1377 af 12.12.2006).

 

 

Opgaven vedrørende politiet

I Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune er opgaven vedrørende politiet, herunder sekretariatsfunktionen for Lokalnævnet for Københavns Politikreds, henlagt under Kultur- og Fritidsudvalget som en naturlig følge af, at borgmesteren for Kultur- og Fritidsudvalget var medlem af lokalnævnet for politiets virksomhed i stedet for overborgmesteren.

 

Løsning

Borgerrepræsentationen skal vælge en stedfortræder til kredsrådet blandt sine medlemmer.

 

Med sammensætningen af det nye kredsråd, der ikke alene dækker Københavns Kommune, men tillige Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner, og hvori kommunen kun har én repræsentant, anbefales det, at overborgmesteren som født medlem i henhold til retsplejeloven er kommunens repræsentant i rådet, og at kommunen ikke udnytter muligheden for at lade en borgmester indtræde i stedet for overborgmesteren.

 

I forlængelse heraf vil det være mest naturligt, at opgaven vedrørende politiet, herunder sekretariatsfunktionen i relation til arbejdet i kredsrådet overflyttes fra Kultur- og Fritidsudvalget til Økonomiudvalget.

 

Sammen med den tidligere overflytning af Brandvæsenet til Økonomiudvalget med overborgmesteren som formand for Beredskabskommissionen og politidirektøren som født medlem af Beredskabskommissionen vil de kommunale opgaver i relation til beredskab og politi dermed være samlet og koordineret under Økonomiudvalget og Beredskabskommissionen.

 

Økonomi

Kultur- og Fritidsforvaltningen har oplyst, at forvaltningen i relation til opgaven vedrørende politiet alene har brugt ressourcer i forbindelse med lokalnævnets 4 årlige møder, svarende til i alt ca. 10 timer i 2006. Under henvisning hertil er der ikke grundlag for overførsel af bevilling fra Kultur- og Fritidsudvalget til Økonomiudvalget i forbindelse med overflytningen af opgaven vedrørende politiet.

Videre proces

Borgerrepræsentationens tiltrædelse af punkt 1 og 2 skal overgå til 2. behandling, jf. den kommunale styrelseslov § 2, stk. 2.

Ændringen af styrelsesvedtægten foreslås at træde i kraft den 1. maj 2007.

 

 

Ritt Bjerregaard

 

 

Til top