Sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi
Sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra fællesmøde tirsdag den 6. februar 2001
J.nr. ØU 40/2001
1. Sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi
INDSTILLING OG BESLUTNING
Miljø og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget godkender følgende:
1. At Københavns Vand og Københavns Energi slås sammen til én ny virksomhed
2. At den vedlagte vision bliver det overordnede grundlag for den nye virksomhed
3. At Københavns Energi er det fortsættende navn for den nye virksomhed
4. At KE Partner A/S opdeles i to selskaber med en opdeling af teleydelser og entreprenøropgaver
5. At Miljø- og Forsyningsudvalget og Økonomiudvalget senere forelægges en indstilling om tillægsbevilling til budget 2001, og
6. At sagen for så vidt angår punkt 1, 4 og 5 videresendes til Borgerrepræsentationen
til godkendelse
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 5. februar 2001
Udvalget drøftede indstillingen og en række spørgsmål blev besvaret med henblik på fællesmødet med Økonomiudvalget den 6. februar 2001.
Udvalget foreslog at samtlige af indstillingens at´er forelægges for Borgerepræsentationen.
Lars Hutters (L) stillede forslag om, at indstillingen om sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi til en ny virksomhed sendes til høring inden endelig beslutning
Derudover stillede Lars Hutters (L) forslag om at følgende skal være belyst inden der træffes beslutning om sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi i en ny virksomhed:
- at Miljø og Forsyningsudvalgets kompetence og beslutningsret i en ny virksomhed belyses i et skriftligt juridisk dokument, og
- at økonomi og budget for den ny virksomhed foreligger.
Økonomiudvalgets beslutning: Søren Pind (V) stillede forslag om, at sagens behandling skulle afvente en vurdering fra Konkurrencestyrelsen.
Miljø- og Forsyningsudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 3 medlemmer: C, O og L.
Imod stemte 6 medlemmer: F, A og Ø.
Forslaget blev dermed forkastet.
Økonomiudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 3 medlemmer: L, O og V.
Imod stemte 8 medlemmer: B, A, F og Ø.
Forslaget blev dermed forkastet.
V, O, L og C ønskede herefter følgende tilført beslutningsprotokollen:
" Partierne har den opfattelse, at konstruktionen bør forelægges for konkurrencemyndighederne inden den endelige beslutning i ØU. Det er uforståeligt, at flertallet ønsker at skabe en offentlig mastodont uden sikkerhed for, at de kompetente myndigheders synspunkter indgår i overvejelserne. Vi frygter, at dette vil betyde højere vand- og elpriser. Partierne beklager, at flertallet ikke ønsker en grundig debat og en politisk bredde i beslutningen."
Lars Hutters (L) stillede herefter forslag om, at indstillingen om sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi til en ny virksomhed sendes til høring inden endelig beslutning.
Miljø- og Forsyningsudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 2 medlemmer: O og L.
Imod stemte 6 medlemmer: F, A og Ø.
1 medlem undlod at stemme: C.
Forslaget blev dermed forkastet.
Økonomiudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 2 medlemmer: L og O.
Imod stemte 8 medlemmer: B, A, F og Ø.
1 medlem undlod at stemme: V.
Forslaget blev dermed forkastet.
Lars Hutters (L) stillede herefter forslag om, at følgende skal være belyst inden, der træffes beslutning om sammenlægning af Københavns Vand og Københavns Energi til en ny virksomhed:
- at Miljø- og Forsyningsudvalgets kompetence og beslutningsret i en ny virksomhed belyses i et skriftligt juridisk dokument, og
- at økonomi og budget for den ny virksomhed foreligger.
Miljø- og Forsyningsudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 3 medlemmer: O, C og L.
Imod stemte 6 medlemmer: F, A og Ø.
Forslaget blev dermed forkastet.
Økonomiudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 3 medlemmer: V, L og O.
Imod stemte 8 medlemmer: B, A, F og Ø.
Forslaget blev dermed forkastet.
Indstillingen blev derefter sat til afstemning, idet begge udvalg tilsluttede sig, at det i givet fald er alle "at"er, der videresendes til Borgerrepræsentationen, og at Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen pålægges den 7. februar 2001 at tage kontakt til Konkurrencestyrelsen for at afklare de konkurrencemæssige forhold.
Miljø- og Forsyningsudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 6 medlemmer: F, A og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: O, C og L
Indstillingen blev dermed anbefalet.
Økonomiudvalget foretog afstemning herom:
For stemte 8 medlemmer: B, A, F og Ø.
Imod stemte 3 medlemmer: V, L og O.
Indstillingen blev dermed anbefalet.
Lars Hutters (L) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
"SOL tager forbehold, idet:
- at beslutningen om dannelsen af virksomheden er hastet igennem uden, at økonomi og budget for den nye virksomhed foreligger,
- at der ikke foreligger et juridisk bindende dokument, der fastlægger Miljø- og Forsyningsudvalgets kompetence og beslutningsret,
- at det ikke er konkretiseret hvorfor, det er nødvendigt at etablere en ny virksomhed, som skal fungere på markedsvilkår,
- at den nye virksomhed vil føre til en kapitalisering af drikkevandet (det vil sige, at der skal tjenes penge på drikkevand) – og indebære en risiko for forringelse af både grundvandsudnyttelsen og drikkevandets kvalitet,
- at der ikke vil blive afholdt en høring, hvor befolkningen, herunder miljøorganisationerne, kan udtale sig, om en ny virksomhed kan indebære en risiko for forringelse af både grundvandsbeskyttelsen og drikkevandets kvalitet."
Behandling: Til Borgerrepræsentationen 1. marts 2001. Redegørelse vedrørende forelæggelsen for Konkurrencestyrelsen om krydssubsidiering i virksomheden forelægges Økonomiudvalget den 27. februar 2001.
RESUME
Med de store ændringer der de seneste år er sket for forsyningsvirksomhederne i Danmark og Europa, er det vigtigt, at de københavnske forsyningsvirksomheder står bedst muligt rustet til de kommende udfordringer. En sammenlægning af Københavns Energi og Københavns Vand vil være den mest optimale strategi i forhold til at bevare og fremtidssikre de københavnske værdier, som gennem mange år er opsparet i forsyningsvirksomhederne.
En sammenlægning vil give en række synergieffekter på såvel omkostnings- som indtægtssiden. Disse gevinster vil ikke kunne opnås, hvis de to virksomheder fortsætter adskilt. En samlet virksomhed i offentligt regi vil sikre, at der i virksomheden arbejdes med samfundsmæssige langsigtede optimale løsninger, og hvor der vil være plads til – økonomisk og politisk – at realisere høje målsætninger om miljø og forsyningssikkerhed. Det vurderes at være en fordel for varetagelsen af miljøhensyn, hvis virksomheden agerer som en samlet enhed med en helhedsorienteret tilgang.
Det forventes også, at forbrugerne vil opleve det som en fordel, at forsyningsprodukterne leveres fra én virksomhed, og at tilbud om tillægsydelser vil blive oplevet som en ekstra service.
I visionen for virksomheden udtrykkes et ambitiøst, men ikke urealistisk billede af den ønskede fremtidige virksomhed. Den skal være en førende international orienteret forsyningsvirksomhed i Danmark, der lægger vægt på miljø, kvalitet, effektivitet og forsyningssikkerhed, og som drives på forretningsmæssige vilkår. I visionen lægges endvidere vægt på, at den sammenlagte virksomhed vil være en udviklingsorienteret og flerstrenget forsyningsvirksomhed, og at den leverer ydelserne på et bæredygtigt grundlag.
Det strategiske udgangspunkt vil være en virksomhed med to stærke ben – en netdel og en markedsdel – bundet sammen af en stærk direktion. I nettet varetages netdrift og vedligeholdelse af nettet for de 5 forsyningsarter. Netdelen vil være reguleret af hvile-i-sig-selv, og den vil være omkostningsdrevet som følge af begyndende indtægtsrammeregulering og benchmarking. Netdelen vil dels bestå af Forsyningen – som vil være underopdelt i en Bestillerfunktion og en Udførerfunktion (U1) - der fortsat vil være en del af den kommunale forvaltning og en Entreprenørfunktion, der også indeholder en Udførerfunktion (U2). Entreprenørdelen vil være konkurrenceudsat.
Markedsdelen sælger i princippet alle virksomhedens produkter og ydelser. Den vil operere på markedsvilkår og vil være kunde- og markedsdrevet.
Ved sammenlægningen af de to virksomheder sker der ingen ændringer i, hvad der hører til den kommunale forvaltning, og hvad der er selskabsudskilt. Der sker således ingen ændring i relation til de af KE udskilte aktieselskaber – bortset fra, at KE Partner deles i henholdsvis et Entreprenørområde og et Teleområde.
Der tages med denne indstilling ikke stilling til de økonomiske konsekvenser af en sammenlægning mellem Københavns Vand og Københavns Energi, ligesom der ikke tages stilling til finansiering af udgifterne i forbindelse med sammenlægningen. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt præcist at opgøre de økonomiske konsekvenser. Når de kendes vil Borgerrepræsentationen få forelagt en indstilling herom. Med nærværende indstilling ændres således heller ikke på Miljø- og Forsyningsudvalgets budgetmæssige rammer, ligesom der ikke tages stilling til finansiering af udgifterne i forbindelse med sammenlægningen.
Den økonomiske udvikling for den nye virksomhed ser positiv ud, når der indregnes effektiviseringer på drift og anlæg. Der vil dog frem til 2005 være tale om en stigning i kommunens udlæg, som ville være væsentlig højere uden effektiviseringer.
Udfordringen for den nye virksomhed vil ligge i at kunne føre de nødvendige effektiviseringer ud i livet på både driften og investeringsområdet, for på den måde at skabe en sund forretning.
Det er foreslået, at den nye virksomhed får navnet Københavns Energi. Baggrunden for dette er en besparelse på 20 mio.kr. i forhold til, at der skulle findes et helt nyt navn. Hertil kommer, at navneændringen fra Københavns Belysningsvæsen til Københavns Energi er ved at være indarbejdet i offentligheden og hos kunderne. Et nyt navn vil betyde tempotab i denne forbindelse.