Mødedato: 05.12.2006, kl. 15:15

Indstilling om gennemførslen af lukningen af håndværksområdet i KTK pr. 1. januar 2006 (Teknik- og Miljøudvalget)

Se alle bilag

Indstilling om gennemførslen af lukningen af håndværksområdet i KTK pr. 1. januar 2006 (Teknik- og Miljøudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 5. december 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 454/2006

 

 

8.                   Indstilling om gennemførslen af lukningen af håndværksområdet i KTK pr. 1. januar 2006 (Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at der af den afsatte pulje på 12 mio. kr. (funktion 6.51.3, Sekretariatet) overføres i alt 5.787.091 kr. til de forvaltninger, som har modtaget tjenestemænd eller budgetmæssigt fastansatte medarbejdere fra KTK i forbindelse med lukningen af håndværksområdet i overensstemmelse med BR's beslutning 616/05. Fordelingen på forvaltningerne er:

KFF

1.445.905 kr.

(funktion 6.51.1)

BUF

662.861 kr.

( funktion 3.01.1)

SOF

607.788 kr.

(funktion 6.51.1, bev.nr. 1602100)

BIF

610.863 kr.

(funktion 6.51.1, bev.nr. 1802100)

TMF

2.459.674 kr.

(funktion 6.51.1, Sekretariatet)



at der af den afsatte pulje på 12 mio. kr. (funktion 6.51.3, Sekretariatet) udmøntes i alt 1.279.384 kr. til dækning af omkostningerne til tjenestemænd i TMF, som har ønsket at indgå en fratrædelsesaftale i overensstemmelse med kommunens regler for seniorer.

at KTK gives en tillægsbevilling i 2006 på 4,3 mio.kr. (funktion 2.03.1) til dækning af lukningsudgifterne. Tillægsbevillingen finansieres ved en fremrykning af bevillingerne til lukningsudgifter bevilget 2007-08 (BR 616/05).

at der af den resterende del af den afsatte pulje på 12 mio. kr. på 4.933.525 kr. (funktion 6.51.3, Sekretariatet) reserveres op til 3,5 mio.kr. til dækning af meromkostninger i forbindelse med afskedigelserne ved lukningen af håndværksområdet i KTK.

 

Restbeløb af den afsatte pulje på 12 mio.kr. på forventet ca. 2,1 mio.kr. (funktion 6.51.3, Sekretariatet) tilbageføres kommunekassen i forbindelse med afslutningen af regnskab 2006.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. juni 2006

Anbefalet

 

Jesper Schou Hansen (V) afgav følgende bemærkning: "Venstre er bekymret over de fortsatte underskud i KTK og er overordnet enig i de fremkomne bemærkninger fra eksterne rådgivere."

 

Jette Gottlieb (Ø) afgav følgende bemærkning: "Enhedslisten ønsker, at genopretningsprocessen i KTK omfatter genoprettelse af en håndværksafdeling i KTK. På den baggrund ønsker Enhedslisten, at dele af de 12 mio. kr. anvendes til genoprettelse af en håndværksafdeling i stedet for at de anvendes i forbindelse med nedlæggelse."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

At Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at sagen søges gennemført i den foreliggende form. Økonomiforvaltningen kan bekræfte, at sagen indgår i arbejdet med afdækningen af serviceudgifter i 2006. I dette arbejde styres ikke længere efter forvaltningernes måltal, men efter Indenrigsministeriets opgørelsesmetoder for serviceudgifter. Sagen indarbejdes ved at de tildelte lønmidler indgår i forvaltningernes opgørelse af forventede serviceudgifter i 2006."

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede den 3.november 2005 BR 616/05 at lukke håndværksområdet i KTK.

 

Som en del af beslutningen var: " at der sker en omplacering til kommunens forvaltninger af de tjenestemænd og andre budgetmæssigt fastansatte medarbejdere, som er knyttet til håndværksområdet. Forvaltningernes eventuelle udgifter i den forbindelse dækkes med op til 1½ års løn i lighed med den ordning, der gjaldt i forbindelse med omplacering af tjenestemænd og andre budgetmæssigt fastansatte medarbejdere fra KE partner. Udgifterne - skønnet maksimalt 12 mill. kr – finansieres af provenuet fra salg af Ragnhildgade".

 

En del af beslutningen var, at et antal medarbejdere svarende til, hvad der var beskæftiget med serviceaftalen mellem KTK og SUF og medarbejdere, som umiddelbart kunne gå ind i vakante stillinger i KTK skulle overføres uden løn til det første 1½ år, idet de "tog deres opgaver med sig".

 

Efter BR's beslutning besluttede de administrerende direktører en fordeling af de 27 tjenestemænd og budgetmæssigt fastansatte, som arbejdede i håndværksområdet i KTK.

 

Personalecheferne i de modtagende forvaltninger foretog derefter en konkret fordeling af medarbejderne. Efter denne konkrete fordeling var der tre af medarbejderne, som ønskede at benytte sig af kommunens mulighed for fratrædelse efter seniorreglerne. Der er derfor indgået tre fratrædelsesaftaler.

 

Der er nu foretaget en beregning af, hvad 1½ års løn konkret svarer til for hver af medarbejderne og med det udgangspunkt er størrelsen af den samlede overførsel pr. forvaltning beregnet. Beregningerne har været forelagt de modtagne forvaltninger, der ikke har haft bemærkninger til det grundlag, som nu forelægges. En effektuering af en eventuel beslutning i nærværende indstilling vil dog først ske efter godkendelse i de modtagne udvalg, idet Københavns Kommunes styrelsesvedtægt kræver, at alle overførsler mellem udvalg godkendes af involverede udvalg. En sådan godkendelse vil derfor søges inden omplaceringen.

 

Der blev i forbindelse med lukningen yderligere truffet beslutning om: " at udgifterne i forbindelse med lukningen af bygningsservice herunder udgifter til omplacering, efteruddannelse m.v. finansieres af merprovenuet fra ejendomssalg i forbindelse med salg af Ragnhildgade med mellemfinansiering på kassen (8.05.5), at engangsudgifterne i forbindelse med lukningen af håndværksområdet – skønnet til ca. 6,5 mio. kr.  – finansieres af provenuet ved helt eller delvist salg af ejendommen Ragnhildgade 1, KTK's nuværende hovedadresse".

 

Det har vist sig, at de dokumenterede udgifter til gennemførslen af lukningen er blevet større, hvorfor det indstilles, at meromkostningerne dækkes af den resterede del af puljen på de 12 mio. kr. De samlede nettomerudgifter forventes at blive på mel lem 2,8 mio. kr. og 3,5 mio. kr.

 

Endelig blev der truffet beslutning om: "at de ikke-tjenestemandsansatte medarbejdere tilbydes genplaceringsrådgivning, efteruddannelse m.v. med henblik på at hjælpe dem til beskæftigelse uden for Københavns Kommune. Udgifterne – skønnet til 1 mill. kr. – finansieres af provenuet fra salg af Ragnhildgade,".

 

I tabel 1 er en oversigt over forbruget inden for de enkelte puljer.

 

Tabel 1

Pulje eller bevilling

Dokumenteret udgifter

Difference

 

 

 

12,0 mio. kr. til 1½ års løn

7,066 mio.kr.

+ 4,934 mio. kr.

6,5 mio. kr. til lukningsudgifter

9,973 mio. kr.

-  3,473 mio. kr.

1,0 mio. kr. til uddannelse

0,163 mio. kr.

+   0,837 mio. kr.

 

 

 

 

Med hensyn til den opgjorte difference mellem de dokumenterede udgifter og det bevilligede beløb til dækning af lukningsudgifterne skal det bemærkes, at de er fratrukket de forventede indtægter ved salg af materialer (ca.0,1 mio. kr).

 

Derudover blev det besluttet, at de 6,5 mio. kr. til dækning af KTK's omkostninger i forbindelse med lukningen skulle fordeles med 1/3 i hvert af årene 2006, 2007 og 2008. Det har vist sig, at udgifterne alle skal afholdes i 2006, hvorfor det indstilles, at de 6,5 mio. kr. alle udmøntes i 2006.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede den 3.november 2005 BR 616/05 at lukke håndværksområdet i KTK. Som en del af beslutningen var:

 

"Indstilling om, at håndværksområdet i KTK lukkes pr. 1.januar 2006 eller snarest mulig derefter, at der sker en omplacering til kommunens forvaltninger af de tjenestemænd og andre budgetmæssigt fastansatte medarbejdere, som er knyttet til håndværksområdet. Forvaltningernes eventuelle udgifter i den forbindelse dækkes med op til 1½ års løn i lighed med den ordning, der gjaldt i forbindelse med omplacering af tjenestemænd og andre budgetmæssigt fastansatte medarbejdere fra KE partner. Udgifterne - skønnet maksimalt 12 mill. kr – finansieres af provenuet fra salg af Ragnhildgade, at de ikke-tjenestemandsansatte medarbejdere tilbydes genplaceringsrådgivning, efteruddannelse m.v. med henblik på at hjælpe dem til beskæftigelse uden for Københavns Kommune. Udgifterne – skønnet til 1 mill. kr. – finansieres af provenuet fra salg af Ragnhildgade, at udgifterne i forbindelse med lukningen af bygningsservice herunder udgifter til omplacering, efteruddannelse m.v. finansieres af merprovenuet fra ejendomssalg i forbindelse med salg af Ragnhildgade med mellemfinansiering på kassen (8.05.5), at engangsudgifterne i forbindelse med lukningen af håndværksområdet – skønnet til ca. 6,5 mio. kr.  – finansieres af provenuet ved helt eller delvist salg af ejendommen Ragnhildgade 1, KTK's nuværende hovedadresse,"

 

Som yderligere en del af beslutningen er, at et antal medarbejdere svarende til, hvad der var beskæftiget med serviceaftalen mellem KTK og SUF og medarbejdere, som umiddelbart kunne gå ind i vakante stillinger i KTK skulle overføres uden løn til det første 1½ år, idet de "tog deres opgaver med sig". Der er mellem SUF og KTK udarbejdet en boopgørelse omfattende bl.a. nødvendigt materiel, materialer mm.

 

Efter BR's beslutning besluttede de administrerende direktører en fordeling af de 27 tjenestemænd og budgetmæssigt fastansatte, som arbejdede i håndværksområdet i KTK. Udgangspunktet for fordelingen ud over SUF og KTK var personaletallet i forvaltningen. Fordelinger ser således ud:

 

Tabel 2

< span style='mso-bookmark:Tekst11'>

Forvaltning

Antal

 

 

KFF

2

BUF

4

SOF

2

BIF

1

TMF

3

SUF

11

KTK

4

 

 

 

Personalecheferne i de involverede forvaltninger foretog derefter en konkret fordeling af medarbejderne. Efter denne konkrete fordeling var der tre af medarbejderne, som ønskede at benytte sig af kommunens mulighed for fratrædelse efter seniorreglerne. I den mellemliggende periode var en af medarbejderne død, hvorfor der blev fordelt 26 medarbejdere.

 

Der er nu foretaget en beregning af, hvad 1½ års løn konkret svarer til for hver af medarbejderne og med det udgangspunkt er størrelsen af den samlede overførsel pr. forvaltning beregnet. Beregningerne har været forelagt de modtagne forvaltninger, som er enig i det grundlag, som nu forelægges.

 

Den enkelte medarbejders løn er opgjort med udgangspunkt i den samlede aflønning i 2005 og indeholder følgende lønelementer:

 

  • Grundløn – Funktionsløn – Kvalifikationsløn – Tillæg til grundløn – Overgangstillæg.
  • 74 normaltimer for de 14. dagslønnede
  • Supplerende pension
  • Normal pension
  • Feriepenge
  • 6. ferieuge
  • Søgne- og Helligdagsopsparing
  • ATP
  • AUD
  • Gruppelivspræmie
  • Akkordtillæg

 

Summen af disse udgifter ganges med 18 måneder for at få den totale udgift for hele perioden pr. medarbejder. Hertil lægges følgende engangsydelser der hvor de er relevante.

o       Accorder vedr. 2005 som udbetales i 2006

o       Afspadseringssaldi

o       Restferie vedr. 2004

o       Ferieopsparing vedr. 2005

o       Lønregulering på 3%

           

Summen af alle ovennævnte ydelser udgør den samlede udgift pr. medarbejder.

 

Den samlede udgift til 1½ års løn per overført medarbejder er på 5.787.091 kr.. Udgiften fordeler sig slåedes på de modtagende forvaltninger:

 

 


KFF                                    1.445.905 kr.
BUF                                       662.861 kr.
SOF                                       607.788 kr.
BIF                                         610.863 kr.
TMF                                    2.459.674 kr.

Der er efter personalechefernes fordeling indgået 3 fratrædelsesaftaler efter kommunens regler om senioraftaler. Den samlede udgift til disse aftaler er 1.279.384 kr. Aftalerne ligger mellem 480.000 kr. og 512.000

 

På baggrund af beregninger af lukningsomkostningerne foretaget i forbindelse med udarbejdelsen af den bagvedliggende analyse af fremtidsperspektiverne for håndværksområdet i KTK blev der givet KTK en bevilling på 6,5 mio. kr. fordelt med 1/3 i hvert af årene 2006, 2007 og 2008.

 

Den faktiske lukning af håndværksområdet har medført nettoudgifter på i alt 3.905.208 kr.. Forskellen mellem den beregnede udgift til lukning og den faktiske udgift til lukning skyldes primært, at antallet af medarbejdere, som skulle afskediges og dermed oppebære løn i opsigelsesperioden i 2006 blev større end forudsat, idet færre valgte selv at opsige deres stilling inden effektueringen af lukningen og blandt de afskedigede var der en relativ overvægt af medarbejdere med lange opsigelsesvarsler. Når udgifterne opgøres som "nettoudgifter" skyldes det, at der i de samlede udgifter er fratrukket indtægten ved salget af det tilbageværende materiel og materialer.

 

Den samlede økonomiske oversigt over "trækket" på de afsatte midler fremgår af tabel 3.

 

Tabel 3

Pulje eller bevilling

Dokumenteret udgifter

Difference

 

 

 

12,0 mio. kr. til 1½ års løn

7,066 mio. kr.

+ 4,933 mio. kr.

6,5 mio. kr. til lukningsudgifter

9,973 mio. kr.

- 3,473 mio. kr..

1,0 mio. kr. til uddannelse

0,163 mio. kr.

+ 0, 837 mio. kr

 

 

 

 

 

Derudover har lukningen af håndværksområdet medført en række forhold, som der nedenfor orienteres om. Orienteringen omfatter følgende elementer:

 

  1. Lukningsdato
  2. Opgavemæssige forpligtelser
  3. Medarbejdere
  4. Materialer og materiel
  5. Regnskab 2005

 

Ad.1. Lukningsdato.

KTK har valgt at lukke håndværksområdet pr. 31.12.2005. Det betyder, at der ikke er leveret håndværksmæssige ydelser/varetaget håndværksmæssige opgaver efter denne dato. Enkelte opgaver, som først kunne afsluttes i begyndelsen af januar 2006 er løst ved hjælp af underentreprenører. Dette har betydet, at alle overenskomstansatte medarbejdere er fritstillet fra den 1.1.2006, at de fleste tjenestemænd og BFA'ere er overført til andet arbejde pr. 1.1.2006 og at et fåtal, enkelte konduktører, er fortsat i KTK frem til enten 1.2.2006 eller 1.3.2006 for at sikre afslutningen af årsregnskabet og nedlukningen af afdelingen. Det skal bemærkes, at afdelingschefen fortsatte i KTK frem til udgangen af marts måned 2006.

 

Ad.2. Opgavemæssige forpligtelser.

Der er dermed ikke på nuværende tidspunkt nogen igangværende arbejder. Anden fase af et byggeri for BUF skulle have været gennemført i sommerferien 2006. KTK har forhandlet en ophævelse af kontrakten. Der forventes ikke at blive et økonomisk mellemværende med BUF i den anledning.

 

Der er pt. en igangværende retlig tvist, vedrører arbejde udført for flere år siden i en andelsboligforening beliggende på Peblingedosseringen. KTK fortsætter som juridisk part i denne sag. KTK har et økonomisk tilgodehavende i sagen, men med det forventede udfald af sagen, regner KTK ikke med at få tilgodehavendet.

 

For arbejder som er gennemført tidligere påhviler der KTK dels en 1 års garanti og dels en 5 års garanti. Der er ingen indikationer på, at disse garantier vil udløse større krav på KTK.

 

Disse sager er optaget i KTK's regnskab for 2005.

 

 

 

 

Ad.3 Medarbejdere.

Overenskomstansatte.

 

Der er afskediget 49 overenskomstansatte medarbejdere incl. afdelingschefen. 9 tog imod et tilbud fra AS3 om et afklaringsforløb. Udgiften hertil beløb sig til ca. 140.000 kr., som skal finansieres af puljen på 1 mio. kr. 5 fik finansieret diverse kursusforløb. Udgiften hertil beløb sig til 56.300 kr., som skal finansieres af puljen på 1 mio. kr.

 

Som nævnt er de overenskomstansatte medarbejdere med undtagelse af afdelingschefen fritstillet pr. 1.1.2006. Det medfører en samlet lønudgift incl. fratrædelsesaftalen med afdelingschefen på 10,163 mio. kr., som skal finansieres af puljen på 6,5 mio. kr.

 

Afdelingschefen er åremålsansat og afskediges med udgangen af marts måned 2006. Udgiften til hans afskedigelse finansieres af puljen på 6,5 mio. kr.

 

Lærlinge.

 

På det tidspunkt, hvor det blev besluttet at lukke håndværksområdet i KTK var der 6 lærlinge i uddannelse i KTK. Det er lykkedes at lave aftaler med private mestre for alle 6's vedkommende således at de får en mulighed for at afslutte deres uddannelsesforløb.

 

Ad. 4 Materialer og materiel.

 

De materialer og det materiel, som er nødvendigt for at de overførte medarbejdere kan varetage deres nye opgaver er blevet ført med dem over til de nye forvaltninger. Dette har især været aktuelt for de medarbejdere, som er overført til SUF.

 

Med hensyn til det resterende materiel og materialer, er det som er ubrugeligt blevet kasseret. Det resterende er opført på lister, som er fordelt i KTK's øvrige afdelinger efter en intern fordelingsproces. Det resterende er efter en konkret foretaget økonomisk vurdering blevet solgt. Det forventes at ville indbringe ca. 250.000 kr.

 

Det skal bemærkes, at der på trods af forespørgsler ikke er og ikke vil ske salg direkte til medarbejdere i KTK.

 

Ad.5 Regnskab 2005 for Bygningsservice.

 

Budgettet for håndværksområdet var på 8,9 mio. kr. og årets resultat blev på – 3,8 mio. kr. Dvs. at håndværksområdet afveg med - 12,7 mio. kr. i 2005.

 

Håndværksområdets årsresultat er bedre end forventet i forbindelsen med oktoberkalkulen 2005. Afvigelsen mellem oktoberkalkulen og årsresultatet er på ca. 8,2 mio. kr. Afvigelsen skyldes primært at den forventede årsomsætning var på 61 mio. kr. ved oktoberkalkulen og den realiserede omsætning blev på 75 mio. kr. i 2005.

 

Det skal bemærkes, at det realiserede resultat for 2005 stemmer overens med de vurderinger, som lå til grund for indstillingen om lukning af håndværksområdet.

Økonomi

Til afvikling af KTK blev der under Teknik- og Miljøforvaltningens sekretariat afsat en pulje på 12,0 mill. kr til finansiering af op til 1½ års løn til omplacerede tjenestemænd og andre budgetmæssigt fastansatte medarbejdere. Puljen kan udmøntes ved forelæggelse af særskilt sag herom for Borgerrepræsentationen og der søges nu udmøntet i alt 7,1 mill. kr. fordelt på 5 forvaltninger samt reserveret 2,8-3,5 mill. kr. til dækning af yderligere omkostninger i forbindelse med afskedigelserne ved lukning af håndværkerområdet i KTK. Det resterende beløb tilbageføres kommunekassen i forbindelse med afslutning af regnskab 2006.


 

(Mill. kr.)

2006

Midler til modtagere af tjenestemænd

 

KFF

1.445.905

BUF

662.861

SOF

607.788

BIF

610.863

TMF

2.459.674

Omkostninger til fratrædelsesaftaler i TMF

1.279.384

Reserveret - yderligere omkostninger til afskedigelser

2.800.000-3.500.000

Forventet tilbageførelse til kommunekassen

1.400.000-2.100.000

Pulje til omplacering af tjenestemænd

12.000.000

 

Derudover blev KTK kompenseret for udgifter i perioden 2007-2010 i forbindelse med lukning af håndværkerområdet (BR 616/05).  Det har efterfølgende vist sig, at udgifterne alle skal afholdes i 2006, hvorfor det indstilles, at de 6,5 mio. kr. alle udmøntes i 2006 (funktion 2.03.1). Tillægsbevillingen i 2006 finansieres med en fremrykning af bevilling i 2007 og 2008.

 

(Mill. kr.)

2006

2007

2008

2009

2010

2006-10

KTK konto 2.03.1

 

 

 

 

 

 

1)Engangsudg. til rådighedsløn 2006-08

2,2

2,2

2,1

 

 

6,5

2)Engangsudgifter til rådighedsløn – Samtlige udgifter i 2006

6,5

0

0

 

 

6,5

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Der er ikke foretaget høring i sagen.

 

Mette Lis Andersen

 

Bilag

Til top